4 липня 2019

Статті
У пошуках "анти-Трампа": чому президентська кампанія в США почалася раніше, ніж зазвичай
До президентських виборів у США ще понад рік, однак передвиборчі пристрасті вже вирують. Хто кине виклик Дональду Трампу 2020 року?
Президент від опозиції: що чекати ЄС та Україні від нового очільника Європарламенту
Новий президент Європарламенту – жорсткий опонент нинішнього уряду Італії. Що важливіше для нас, Сассолі підтримував резолюції на користь України після російської анексії Криму та агресії на Донбасі.
Колонки
Подарунок для влади: чому польська опозиція втрачає останні шанси на успіх
Перед вирішальними парламентськими виборами усі чекали на об'єднання польської опозиції. Та все пішло не за планом. У підсумку партія влади може навіть отримати конституційну більшість у Сеймі.
Новини
20:31
На Банковій також скасували зустріч зі спостережною місією ПАРЄ
У передвиборчої делегації Парламентської асамблеї Ради Європи, яка напередодні достроково припинила свою роботу в Україні, була запланована зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, проте її так і не відбулося.
20:15
Наступник Могеріні не співпрацював з РФ щодо фейків, а боровся із нею - дипломати
Міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель, якого висунули на посаду глави зовнішньополітичного відомства ЄС, торік не домовлявся про спільну з РФ боротьбу проти пропаганди, а вимагав доказів непричетності державних структур РФ до дезінформації, яка поширювалася з російської території перед незаконним референдумом щодо незалежності Каталонії.
20:05
Рада НАТО-Росія 5 липня обговорить питання України та ДРСМД
Головними темами засідання Ради НАТО-Росія 5 липня будуть Україна та Договір про ракети середньої та меншої дальності (ДРСМД).
19:22
МЗС України викликало посла Угорщини через заяви Сійярто в Канаді
Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок викликав посла Угорщини Іштвана Ійдярто у зв'язку із заявами угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто.
19:03
Чехія і Росія домовилися не припиняти взаємні авіарейси до осені
Міністерства транспорту Чеської Республіки та Російської Федерації погодилися підтримувати поточний стан та обсяг повітряного сполучення. До кінця літа вони продовжуватимуть переговори, щоб обговорити рамки подальшого співробітництва у цій сфері.
18:59
Німецькі ультраправі осоромились через ілюстрацію бійки у Штутгарті кадрами з Ізраїлю
Німецьку ультраправу партію "Альтернатива для Німеччини" звинуватили в спробі розпалити расову ненависть через використання нею відео бійки нібито за участю мігрантів у Штутгарті, в той час як саме відео було зняте в Ізраїлі.
18:33
фотоУкраїнці в Римі влаштували мітинг проти візиту Путіна
У Римі громада українців виступила проти офіційного візиту російського президента Владіміра Путіна до італійської столиці.
18:27
Урядова криза в Чехії: голова МЗС готовий до відставки
Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що готовий піти у відставку, і висловив сумнів щодо збереження уряду.
18:12
Клімкіну сподобався кандидат у наступники Могеріні
Міністр закордонних справ Павло Клімкін, який пішов у "політичну відпустку" після конфлікту з президентом, позитивно оцінює Жозепа Борреля, який може замінити Федеріку Могеріні на посту Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки.
17:55
Спецслужби Чехії зацікавились росіянином з чеським ПМП, який брав участь в анексії Криму
Контррозвідка Чехії зацікавилась інформацією про наявність посвідки на постійне місцепроживання у громадянина РФ Александра Франчетті, який 2014 року активно допомагав російським військам у захопленні українського Криму.
17:45
Польща і НАТО уклали угоду про співпрацю в сфері кібербезпеки
Польща і НАТО підписали першу угоду щодо співробітництва у сфері кібербезпеки.
17:36
У Німеччині запущено мережу мобільного зв'язку стандарту 5G
Мережа мобільного зв'язку п'ятого покоління (5G) після роботи в тестовому режимі стала доступна в Берліні та Бонні, згодом її буде запущено в Гамбурзі, Дармштадті, Лейпцигу та Мюнхені.
17:28
Іран викликав посла Британії через захоплення іранського нафтового танкера
Іран викликав британського посла в Тегерані у зв'язку з "незаконним захопленням" іранського нафтового танкера в Гібралтарі, повідомляє прессекретар МЗС Аббас Мусаві.
17:20
Австрія ратифікувала угоду про культурну співпрацю з Україною
Національна рада Австрії ратифікувала угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Австрія про співробітництво у галузях освіти, науки і культури.
16:51
Росія просить Чехію відкласти суперечку щодо авіаперевезень
Росія попросила авіаційну владу Чехії відкласти до вересня врегулювання спірних питань, розбіжності щодо яких призвели до часткового скасування рейсів між двома країнами.
16:41
Польща оголосила розшук свідків "геноциду з боку ОУН-УПА"
Польський Інститут національної пам’яті оголосив про пошуки потерпілих осіб і свідків "геноциду, скоєного в період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА".
16:13
Косово і Албанія домовилися про спільну зовнішню політику і дипмісії
Косово і Албанія підписали історичну угоду про координацію своєї зовнішньої політики і об'єднання своїх дипломатичних місій.
16:02
Німецький бізнес збільшує інвестиції в РФ: 2018 рік - рекордний
У першому кварталі 2019 року обсяг чистих прямих інвестицій німецьких фірм в Росію склав 1,76 млрд євро, що на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року.
15:53
Через спеку в Афінах обмежили доступ на Акрополь
Найвідоміша археологічна пам'ятка Греції, афінський Акрополь, буде закрита для відвідувачів на чотири години через спекотну погоду у грецькій столиці.
15:35
Прокуратура Грузії кваліфікувала штурм парламенту як спробу перевороту
Генпрокуратура Грузії перекваліфікувала справу про спробу штурму парламенту 20-21 червня в Тбілісі в справу про спробу перевороту.
15:11
фотоПутін на годину запізнився на зустріч із Папою Римським
Президент Росії Владімір Путін знову запізнився на зустріч із Папою Римським Франциском у Ватикані.
15:01
Іспанія: танкер біля Гібралтару затримали за запитом США до Британії
Гібралтар затримав супертанкер Grace 1 після запиту Сполучених Штатів до Великої Британії, заявив у четвер міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель.
14:58
фотоУ Берліні горить найбільший в’єтнамський ринок
У Берліні загорівся в'єтнамський ринок Don Xuang Center, хмари диму видно на відстані декількох кілометрів.
14:33
Туск закликав Європарламент підтримати кандидатку у президенти Єврокомісії
Президент Європейської ради Дональд Туск у четвер попросив Європарламент затвердити Урсулу фон дер Ляєн в якості наступного глави Єврокомісії.
14:01
За останні 5 років кількість українських заробітчан в Польщі зросла вп’ятеро
Кількість трудових мігрантів з України до Польщі з 2014 року зросла вп’ятеро: з понад 300 тисяч до приблизно півтора мільйона.
13:39
Приштина заборонила в’їзд усім сербським чиновникам, Белград розлючений
Приштина ухвалила рішення закрити в’їзд на території Косова і Метохії для сербських чиновників.
13:37
Віцепрезидент Єврокомісії: Тристоронні газові переговори відновляться у вересні
Віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив про відновлення тристоронніх газових переговорів між Україною та РФ за посередництва ЄС у вересні.
13:01
Україна сподівається на профільного комісара зі Східної Європи у новій Єврокомісії
Україна очікує, що у складі наступної Єврокомісії буде працювати єврокомісар зі Східної або Центральної Європи, який сфокусовано опікуватиметься країнами Східного партнерства.
13:01
Кількість українців, які мають дозволи на тривале проживання у Польщі, зросла до 200 тис. осіб
Кількість іноземців, які мають дійсні дозволи на довгострокове проживання у Польщі зросла до 400 тисяч осіб, майже половину з них складають українці.
12:38
Рейтинг британських лейбористів впав до рекордно низького рівня
Рівень підтримки британської Лейбористської партії знизився до найнижчого рівня за всю історію проведення опитувань в країні.
12:08
Ексглава МЗС Польщі: можливо, існує нова політика уряду щодо РФ, про яку ми не знаємо
Колишній глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що не знає, чому польський уряд підтримав вигідну для Кремля декларацію щодо ПАРЄ, та зауважив, що не бачить підстав для зміни польської політики щодо РФ.
11:48
Суд ЄС став на бік Литви у справі про обмеження російського телеканалу
Суд ЄС став на бік литовської влади, яка на рік обмежила трансляцію телепрограм російськомовного телеканалу NTV Mir Lithuania за поширення брехливої інформації і пропаганди.
11:44
Папа Римський у четвер зустрінеться з Путіним, говоритимуть про Україну
Папа Римський Франциск 4 липня в Ватикані проведе переговори з президентом РФ Владіміром Путіним.
11:04
На Гібралтарі затримали супертанкер, який віз іранську нафту до Сирії в порушення санкцій ЄС
Влада Гібралтару затримала супертанкер, підозрюваний в перевезенні сирої нафти в Сирію в порушення санкцій Євросоюзу.
10:50
У МЗС відповіли президентці ПАРЄ на вимогу запросити спостерігачів
В Міністерстві закордонних справ України наголошують, що Верховна Рада не зобов'язана запрошувати делегацію Парламентської асамблеї ради Європи для спостереження за виборами в Україні.
10:33
У Швейцарії арештували охоронців президента Камеруну за напад на журналіста
В поліції повідомили, що шість осіб були заарештовані 2 липня, і п'ять з них були передані прокуратурі.
10:24
У Франції допитують школярів у справі зливу екзаменаційних завдань
У Франції допитують 12 старшокласників у рамках розслідування справи про масовий витік завдань підсумкового державного іспиту з математики для випускників шкіл.
10:05
У Конгресі США представили резолюцію, що засуджує повернення росіян до ПАРЄ
Співголови двопартійного Конгресового українського кокусу представили резолюцію, яка засуджує рішення ПАРЄ про поновлення права голосу делегації РФ.
09:47
Голова британської делегації в ПАРЄ розкритикував Францію і Німеччину за повернення РФ
Франція і Німеччина під час голосування за повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи переслідували свої національні інтереси, і їх позиція не має нічого спільного з принципами і правами людини.
09:36
Кандидатка у президенти Єврокомісії заручилась підтримкою найбільшої партії Європарламенту
Кандидатка у президенти Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу заручилася підтримкою членів Європарламенту від Європейської народної партії, зустрівшись з фракцією на закритому засіданні в Страсбурзі
09:17
Громадянина Німеччини судять за участь у бойових діях на Донбасі
Чоловік, ім'я якого не розголошується, перебував на окупованому Донбасі у період з 2014 до 2016 року.
08:54
фото, відеоНа острові біля Сицилії – виверження вулкана: загинув турист, відбулась евакуація
На італійському острові Стромболі в Тірренському морі у середу почалося сильне виверження вулкана – одна людина загинула.
08:26
Додон: про статус Придністров’я можна говорити не раніше, ніж за пів року
Президент Молдови Ігор Додон вважає, що після зміни влади в країні до питань статусу Придністров’я та остаточного врегулювання конфлікту можливо буде повернутися не раніше, ніж за пів року.
07:58
Уряд Польщі підтримав рішення, яке відкривало шлях до повернення росіян у ПАРЄ - ЗМІ
17 травня в Гельсінкі під час засідання Комітету міністрів Ради Європи польський уряд підтримав декларацію, що дозволила згодом повернути російській делегації право голосу в ПАРЄ.