24 травня 2019

Статті
Молдовська пастка для Зеленського: чому Банковій варто забути про дружбу з Додоном
Що поганого, якщо президенти сусідніх держав домовляються про зустріч? Так може подумати читач, і не виключено, що так міркували в команді Зеленського...
Чи зможе ЄС себе захистити: дві програми європейської оборони та шанс для України
Питання європейської оборони з новою силою увійшло в політичний дискурс ЄС. Наразі реалізуються відразу дві ініціативи, одна з яких втілює бачення європейської оборони Францією, а друга – Німеччиною.
Новини
19:32
фотоУ Ліоні стався вибух, щонайменше 8 постраждалих
За даними французьких ЗМІ, вибухнув невідомий предмет в посилці, яку привезли в пекарню.
19:21
Правляча партія Румунії найняла лобістів у Брюсселі для очищення іміджу
Лобісти були найняті перед виборами до Європарламенту, на яких, за останніми прогнозами, партія, доб'ється одного з найслабших результатів за десятиліття.
18:44
Італійський прокурор вимагає 17 років тюрми для нацгвардійця Марківа
Прокурор Андреа Дзанончеллі зажадав такий термін ув'язнення в своєму заключному виступі на суді, який проходить в місті Павія.
18:24
В ЄС рекомендують Україні відкласти впровадження нового ринку електроенергії
У заяві наголошується, що запуск нового ринку з 1 липня може призвести до його неправильного функціонування, а отже бути контрпродуктивним щодо інтересів українських споживачів та учасників ринку.
18:14
Зеркаль: будь-яке рішення трибуналу ООН допоможе звільнити українських моряків
будь-які визначені Трибуналом, допоможуть звільнити наших моряків.
17:48
Арбітраж ООН розгляне заперечення РФ на скаргу України 10-14 червня
Україна ініціювала арбітражне провадження проти РФ у вересні 2016 року "з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму акваторіях в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці".
17:14
Прем'єр Чехії сподівається на другий референдум у Британії після відставки Мей
Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш сподівається, що Велика Британія проведе ще один референдум про вихід з Європейського Союзу.
17:05
фотоУ Німеччині десятки тисяч школярів вийшли на кліматичні протести
У Німеччині рух Fridays for Future знову мобілізував десятки тисяч молодих людей на підтримку продуманішої кліматичної політики.
16:44
Британія повинна мати план на випадок "жорсткого" Brexit - Джонсон
Велика Британія повинна бути готова вийти з Європейського Союзу без угоди, якщо вона хоче домовитися про відповідну угоду про вихід.
15:51
фотоВикриті у Франції джихадисти готували теракт проти екс-президента Олланда – ЗМІ
Затримані у Франції наприкінці квітня підозрювані в тероризмі могли готувати замах на екс-президента країни Франсуа Олланда.
15:49
Парламент Іспанії відсторонив каталонських депутатів, які перебувають у в'язниці
Нижня палата парламенту Іспанії призупинила роботу чотирьох каталонських депутатів, які цього тижня отримали документи, оскільки вони перебувають у в'язниці.
15:33
ЗМІ назвали основних претендентів на посаду прем’єра Британії
Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей через два тижні подасть у відставку, і на її місце вже є кілька претендентів.
15:25
В Кремлі заявили, що не проти саміту в нормандському форматі
Росія виступає за саміт у нормандському форматі після того, як Київ визначиться зі своїми підходами, це не повинна бути "зустріч заради зустрічі".
14:35
Макрон хоче пояснень щодо Brexit після заяви про відставку Мей
Президент Франції Еммануель Макрон закликав Лондон прояснити ситуацію з Brexit після оголошення про відставку прем’єр-міністра Британії Терези Мей.
14:13
Нового прем’єра Британії оберуть до 20 липня
Британська Консервативна партія хоче обрати нового лідера, який також очолить уряд, до того як Палата громад піде на літні канікули.
13:55
Президент ПАРЄ просить депутатів відкрити шлях до повернення Росії до асамблеї
Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліліан Марі Паск‘є закликала депутатів асамблеї ухвалити на початку червня необхідні для повернення російської делегації зміни у регламент.
13:38
Угода між ЄС і Британією залишається чинною попри відставку Мей - прем’єр Нідерландів
Домовленість між Євросоюзом та Великою Британією щодо її впорядкованого виходу з блоку залишається чинною попри відставку Терези Мей.
13:37
КНДР пригрозила США, що переговори про денуклеаризацію ніколи не поновляться
Північна Корея заявила, що "довільна і нечесна" позиція США призвела до нездатності досягти домовленості під час другого саміту лідерів, попередивши, що ядерна проблема ніколи не буде вирішена без нового підходу.
13:26
У Єврокомісії відреагували на відставку прем’єр-міністра Британії
Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер "без особливої радості" відреагував на заяву про відставку прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей.
13:17
Фінляндія готова прийняти дітей фінських бойовиків ІДІЛ
Фінська влада заявила, що діти фінських бойовиків ІДІЛ мають право повернутися на батьківщину, проте їх батькам, які добровільно приєдналися до терористичного угруповання, ніхто не допомагатиме.
13:03
Польща подала в суд через директиву ЄС про авторське право в інтернеті
Польща подала скаргу до Суду Європейського Союзу у зв'язку зі зміною правил щодо авторського права, які блок ухвалив у квітні для захисту креативних індустрій.
12:21
Меркель поговорила з Зеленським про Мінськ і нормандський формат
Канцлерка Німеччини Ангела Меркель у п'ятницю провела телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої обоє підтвердили необхідність повної реалізації Мінських угод.
12:10
Прем’єр-міністр Британії піде у відставку 7 червня
Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей піде у відставку з поста лідера Консервативної партії 7 червня.
12:09
У Польщі опозиція випереджає партію влади на виборах до Європарламенту
Опозиційна "Європейська коаліція" випереджає партію влади Польщі "Право і справедливість" на 6 процентних пунктів, свідчать результати опитування, проведеного за три дні до виборів у Європейський парламент.
11:55
Екс-віце-канцлер Австрії поскаржився в прокуратуру на причетних до скандального відео
Колишній віце-канцлер Австрії Гайнц-Крістіан Штрахе в п'ятницю заявив, що подав заяву в прокуратуру Відня на трьох осіб, імовірно причетних до створення скандального відеозапису з його участю.
11:32
МЗС передасть Бундестагу ще 10 тисяч підписів під петицією про Голодомор
Міністерство закордонних справ передасть до німецького Бундестагу 10 тисяч підписів, які зібрали волонтери та активісти під петицією із закликом визнати Голодомор геноцидом українського народу.
11:21
У Держдумі переконані, що санкції проти Росії – це на десятиліття
Віце-спікер Держдуми РФ Пьотр Толстой вважає, що країни ЄС не знімуть санкції найближчим часом, на скасування обмежень проти Росії можуть піти десятки років.
11:00
Німецькі політики відвідали Крим, незаконно використавши диппаспорти – ЗМІ
Троє депутатів німецької ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" відвідали окупований Крим у квітні, незаконно використавши дипломатичні паспорти, хоча стверджували, що це приватний візит.
10:43
Росія внесла до "чорного списку" Вікторію Нуланд – росЗМІ
Російське видання "Коммерсант" повідомило, що Росія внесла до "чорного списку" колишню помічницю Державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторію Нуланд, яка на посаді опікувалась українським напрямком.
10:37
відеоУ Болгарії проросійська партія використала кадри зі "Слуги народу" як агітацію
У Болгарії проросійська партія "Възраждане" (Відродження) використала кадри з серіалу "Слуга народу", головну роль в якому грає чинний президент України Володимир Зеленський, в якості політичної агітації.
10:32
США висунули нові обвинувачення проти Ассанжа
У четвер США висунули нові звинувачення проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, звинувативши його в порушенні закону про шпигунство за публікацію секретних документів з іменами конфіденційних військових і дипломатичних джерел.
10:14
Орбан відреагував на скандальне відео з екс-віце-канцлером Австрії і росіянкою
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан дистанціювався від колишнього віце-канцлера Австрії, лідера ультраправих Гайнца-Крістіана Штрахе, у скандалі з відео з росіянкою.
09:51
Вікіпедія в ЄСПЛ вимагає зняти заборону сайту в Туреччині
Вікіпедія подала позов проти Туреччини до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через дворічну заборону сайту в країні.
09:32
Сенат США пропонує збільшити до $300 млн оборонну допомогу Україні
Сенат США пропонує збільшити до 300 млн доларів та суттєво розширити допомогу в політиці безпеки Україні в американському оборонному бюджеті на 2020 рік.
09:21
Ірландія і Чехія у п’ятницю голосують на виборах до Європарламенту
У п’ятницю, 24 травня, розпочався другий день голосування на виборах до Європейського парламенту – сьогодні євродепутатів обирають громадяни Ірландії та Чехії.
08:54
Вибори в Європарламент: проєвропейські партії перемогли популістів у Нідерландах – екзит-пол
Проєвропейські партії у Нідерландах, як очікується, здобудуть абсолютну більшість місць у Європейському парламенті, у той час як їхні суперники-правопопулісти претендують всього на 4 з 26 місць від країни.
08:18
МЗС вірить у вигідну домовленість між Зеленським та Орбаном
У МЗС висловлюють віру в те, що Україна та Угорщина можуть досягти компромісу у суперечці щодо мови освіти на взаємовигідних умовах.