31 серпня 2022

Статті
Залізна леді 2.0: що змінить обрання Ліз Трасс прем’єр-міністром Британії
Як потенційна лідерка Британії проклала собі шлях до потенційного лідерства в Консервативній партії? І що вона думає про Україну та Росію?
Колонки
4 уроки Балкан: що має врахувати Україна на шляху до членства в ЄС
Детальний аналіз досвіду євроінтеграції Західних Балкан має допомогти Україні уникнути багатьох помилок та пришвидшити вступ до ЄС.
Новини
23:43
США проводили з Україною "військові ігри" перед контрнаступом на півдні – ЗМІ
Під час підготовки до контрнаступу України США закликали Київ до обмеженої операції в плані цілей та географії, щоб уникнути надмірного розтягування сил та "застрягання" на кількох фронтах одночасно.
23:19
Трасс у разі обрання прем’єркою Британії одразу зателефонує Зеленському
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у середу заявила, що свою першу телефонну розмову в разі обрання лідером Консервативної партії, а отже, і главою уряду вона здійснить із Володимиром Зеленським.
23:04
Фінські митники конфіскують у росіян євро на кордоні
Митниця Фінляндії в четвер підтвердила, що відповідно до санкцій Європейського Союзу проти Росії конфіскує євро в російських туристів, які повертаються додому.
22:48
уточнено 00:20Пентагон уклав контракт на закупівлю двох батарей NASAMS для України
Міністерство оборони США у середу анонсувало укладання контракту з компанією Raytheon Missiles and Defense про придбання для України двох батарей норвезьких зенітних ракетних комплексів середньої дальності NASAMS.
22:34
Туреччина звинуватила Reuters у брехні через розслідування про вплив Ердогана на ЗМІ
Директор з питань комунікацій офісу президента Туреччини Фареттін Алтун у середу заявив, що інформаційна агенція Reuters опублікувала неправдиву й фейкову інформацію у своєму розслідуванні про вплив на місцеві ЗМІ.
22:05
Президент Німеччини звинуватив РПЦ у блюзнірстві через підтримку війни в Україні
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, виступаючи на відкритті одинадцятої пленарної асамблеї Всесвітньої ради церков у середу, розкритикував Російську православну церкву за підтримку агресивної війни Росії проти України.
ДайджестЄС домовився щодо віз для росіян, боєприпаси зі Швеції, Угорщина випросила газ в РФ: новини дня
21:44
Більшості росіян заборонять в’їзд в Естонію "протягом тижнів" – глава МЗС
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу в середу заявив, що країна прагне вже протягом найближчих тижнів ухвалити процедури, згідно з якими більшість росіян не зможуть в’їхати на її територію.
21:28
Мельник звинуватив "Альтернативу для Німеччини" у погрозах після їхнього наміру оголосити посла небажаним
Звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав погрозою звернення ультраправої проросійської партії "Альтернатива для Німеччини" з вимогою оголосити дипломата персоною нон грата.
21:07
Глава МВС Сербії наїхав на колегу, яка розкритикувала Лаврова
Міністр внутрішніх справ Сербії Александар Вулін у середу розкритикував свою колегу, міністерку енергетики Зорану Михайлович, яка заявила, що твердження глави МЗС Росії Сєрґєя Лаврова ускладнюють становище Белграда.
20:51
Команда ФБР розслідує масштабну кібератаку в Чорногорії
Група кіберекспертів ФБР вирушила до Чорногорії для розслідування масштабної та скоординованої атаки на уряд невеликої балканської країни та її сервіси.
20:42
Італія підтримує включення Одеси до переліку світової спадщини ЮНЕСКО
Міністр культури Даріо Франческіні в середу заявив, що його уряд підтримує включення Одеси та Одеського порту списку світової спадщини ЮНЕСКО й буде сприяти цьому процесу.
20:28
Президент Литви не розуміє ідеалізацію Горбачова: він хотів лише реформувати в'язницю
Президент Литви Гітанас Науседа не дуже розуміє ідеалізацію особистості Михаїла Горбачова деякими західними політиками: на його думку, така оцінка ґрунтується на ілюзіях.
20:25
Влада Німеччини досягла домовленості про компенсацію родичам загиблих на Олімпіаді-1972
Родичі жертв теракту, який стався під час Олімпіади 1972 року в німецькому Мюнхені, отримають від уряду Німеччини компенсацію в розмірі 28 мільйонів євро.
20:05
Естонія з іншими країнами Балтії та Польщею думають, як більше обмежити в'їзд росіян в ЄС
Естонія спільно з іншими країнами Балтії та Польщею розглядає питання щодо обмеження в'їзду громадян Росії з візами ЄС.
20:03
Глава МЗС Німеччини: санкції з Росії не знімемо, навіть якщо будуть протести
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запевнила, що країна не буде знімати санкції проти Росії у зв’язку з війною проти України, навіть якщо німці виходитимуть на протести через високі ціни на електроенергію.
19:44
фотоУ Гамбургу прибрали бруківку, що нагадувала свастику, з пам'ятного знаку єврейському банкіру
Влада німецького Гамбурга після хвилі обурення вирішила замінити бруківку довкола пам’ятного каменя на честь єврейського банкіра Поля Саломона, якого довели до самогубства нацисти, бо вона нагадувала свастику.
19:36
У МЗС РФ назвали візове рішення ЄС "пострілом собі в ногу"
У МЗС Росії назвали рішення ЄС призупинити угоду про спрощений візовий режим "пострілом собі в ногу" та пообіцяли не залишати його без наслідків. 
19:24
Польща підтримує вступ України в ЄС "за кілька років"
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважає, що Європейський Союз повинен бути готовим надати членство України через "кілька років".
ВідеоЧому РФ боїться інспекцію МАГАТЕ і що їх звіт здатний змінити
19:13
США готують нову безпекову допомогу для України
Адміністрація президента США Джо Байдена незабаром оголосить про додаткову безпекову допомогу для України.
19:04
У Німеччині допускають, що Росія може відкрити ще один театр війни
Генеральний інспектор Збройних сил Німеччини генерал Ебергард Цорн ввжає, що в сухопутних сил Росії зберігається потенціал для відкриття "другого театру" війни попри виснажливу кампанію в Україні.
18:49
Росія заборонила в'їзд 55 військовим і політичним діячам з Канади
Росія оголосила у середу про заборону в’їзду 55 військовим і політичним діячам з Канади.
18:42
фото, відеоУ Каталонії градина вбила немовля
У Каталонії у вівторок випав рекордний з початку спостережень град - 20-місячна дитина загинула, а ще понад 30 людей зазнали поранень різного ступеня тяжкості.
18:27
Україна розраховує на чіткішу позицію Сербії щодо російської агресії - МЗС
Україні розраховує на більш чітку позицію Сербії як кандидата на членство в ЄС щодо засудження російської агресії та приєднання до санкцій Євросоюзу.
18:21
Греція висловила протест генсеку НАТО через привітання до Дня збройних сил Туреччини
Греція направила скаргу генеральному секретареві НАТО Єнсу Столтенбергу після того, як Об’єднане сухопутне командування Альянсу, розташоване в турецькому Ізмірі, привітало Анкару з Днем збройних сил.
18:12
Глава МЗС Нідерландів: треба, щоб Україна виграла цю війну
Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що Україна повинна виграти війну з Росією та наголосив на необхідності надавати підтримку Києву, скільки це буде необхідно. 
18:04
Зеленський закликав ЄС заблокувати всі російські державні канали
Президент Володимир Зеленський у середу закликав держави Європейського Союзу заборонити на своїй території російські державні ЗМІ та пропагандистів.
17:52
У Косові скандал через групове зґвалтування 11-річної дівчинки
У частково визнаному Косові четвертий день триває обговорення випадку зґвалтування 11-річної дівчини п’ятьома чоловіками в столиці Приштині, внаслідок чого посади позбулися керівник пенітенціарної служби та поліції.
17:46
Кулеба: Україна готова швидко стати членом ЄС, "за дві ночі"
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що при готовності України та Європейського Союзу діяти швидко Україна може приєднатись до ЄС не у багаторічній віддаленій перспективі, а значно швидше. 
17:32
Глава МЗС Бельгії визнала, що порушила закон під час візиту в Крим, та попросила вибачення
Міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб пояснила свій візит до окупованого Криму на зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою.
17:17
Чехія введе режим запобігання надзвичайному стану в теплопостачанні
Міністерство промисловості та торгівлі Чехії з 5 вересня оголосить так званий режим попередження надзвичайного стану у галузі теплопостачання. 
17:14
Прем'єр Франції попередила про можливі відключення електрики в будинках взимку
Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн попередила, що найгірший сценарій цієї зими може призвести до двогодинних відключень електроенергії у французьких будинках.
16:42
ЄС ускладнить видачу віз росіянам і подумає, що робити з мільйонами чинних віз
Міністри закордонних справ ЄС на засіданні у Празі у вівторок вирішили повністю зупинити угоду про спрощення візового режиму з РФ і доручили Єврокомісії подумати, що робити з мільйонами чинних віз росіян.
16:08
фотоЦеркви і "Стоунхендж": у водосховищах Іспанії через посуху на поверхні з’являються історичні пам’ятки
Величезний мегалітичний комплекс і багатовікова церква входять до числа підводних пам'яток, які з'явилися на поверхнях водойм в Іспанії через сильну посуху, що спричинила падіння рівня води.
16:06
Двох співробітників мінекономіки Німеччини запідозрили у роботі на Росію - Die Zeit
У Німеччині двох високопосадовців міністерства економіки запідозрили у шпигунстві на користь Росії.
15:39
ЄС не буде вводити загальну заборону на видачу віз росіянам - Сійярто
Європейський Союз призупинить дію угоди з Росією про спрощення візового режиму та наразі не буде вводити загальну заборону на туристичні поїздки росіян.
15:26
Угорщина домовилася з РФ про додаткові поставки газу з 1 вересня
"Газпром" з 1 вересня постачатиме в Угорщину через Сербію на 5,8 млн кубометрів природного газу на добу більше, ніж передбачено довгостроковим контрактом.
15:23
Криза у Словаччині: прем’єр запропонував шлях, щоб не дати розвалитись уряду
Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер запропонував угоду, щоб розрядити коаліційний конфлікт, який загрожує парламентській більшості.
14:44
У Швеції розкрили деталі нового пакета військової допомоги для України
Сьомий пакет шведської військової допомоги для України складатиметься з боєприпасів для артилерії загальною вартістю пів мільярда шведських крон.
14:44
В ЄС виробництво безалкогольного пива зросло на 20%, алкогольного – майже на 3%
У 2021 році країни-члени ЄС виробили 33,1 мільярда літрів пива, що містить алкоголь, і майже 1,7 мільярда літрів пива, яке містило менше 0,5% алкоголю або не містило взагалі.
14:24
Кіпр скасував обов’язкове носіння масок і обмеження на зібрання
Кіпр у середу оголосив про скасування всіх обмежень на зібрання та обов’язкове використання масок у більшості районів після того, як кількість випадків COVID-19 знизилася.
14:19
Санду закликала не слухати проросійські маніпуляції довкола намірів Молдови зміцнити армію
Президентка Молдови Мая Санду закликала громадян не піддаватися на проросійські наративи довкола нейтралітету Молдови та її збройних сил.
Аналітика короткоЯк досвід Балкан може допомогти Україні євроінтегруватися
13:58
МЗС: російські війська повинні припинити обстріли коридорів слідування делегації МАГАТЕ
У рамках місії експерти МАГАТЕ мають зафіксувати порушення стандартів і норм ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС на тлі російської окупації.
13:42
Бельгія проти загальної заборони туристичних віз до ЄС для росіян
Бельгія виступає проти загальної заборони на видачу туристичних віз громадянам РФ у зв’язку з агресивною війною, яку веде Росія проти України.
13:28
Королева Британії вперше призначить нового прем'єра не в Букінгемському палаці
Королева Великої Британії Єлизавета II вперше за своє довге правління прийме нового прем'єр-міністра у своєму маєтку Балморал у Шотландії.
13:13
Інфляція у єврозоні досягла рекордних 9,1%
Індекс зростання споживчих цін у єврозоні в серпні 2022 року відносно серпня 2021 року може скласти рекордні 9,1%.
12:55
Сербія розвісила на межі з Косовом пояснення, що визнає косовські документи, але не незалежність  
У Сербії на пунктах пропуску в бік Косова розмістили спеціальні пояснення, що початок визнання виданих у Косові документів не означає, що Сербія визнає незалежність Косова.
12:52
Глава МЗС Німеччини на зустрічі ЄС у Празі виступила проти загальної заборони на візи для росіян
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на зустрічі з колегами з ЄС у Празі знову виступила проти загальної заборони на візи для громадян Росії.
12:31
П’ять країн ЄС пригрозили національними заходами, щоб обмежити в’їзд росіян
Східні країни ЄС, які межують з Росією, погрожують прийняти "національні заходи", щоб скоротити кількість російських громадян, які в’їжджають у їхні країни і Шенгенську зону, якщо Євросоюз не домовиться про колективний підхід.
12:18
В МЗС РФ звинуватили Німеччину у "руйнуванні відносин"
У Міністерстві закордонних справ РФ звинуватили Німеччину у руйнуванні двосторонніх відносин.
11:53
Країни Балтійського моря домовилися збільшити потужності енергії вітру в 7 разів до 2030 року
Країни Євросоюзу, які мають вихід до Балтійського моря, домовилися про розвиток співпраці з метою зміцнення енергобезпеки регіону та збільшення потужностей енергії вітру в сім разів до 2030 року.
11:31
Кулеба і глава МЗС Німеччини поговорили про восьмий пакет санкцій проти Росії та зброю
Міністри закордонних справ України та Німеччини зустрілися на полях неформальної зустрічі європейських глав МЗС у Празі.
11:11
З початку вторгнення в Україну Латвія анулювала 761 дозвіл на проживання громадянам РФ
Після 24 лютого в Латвії було анульовано 761 посвідку на проживання громадян Росії.
10:55
У Фінляндії виявили підвищення рівня радіації, про загрозу здоров’ю не йдеться
Невеликі кількості радіоактивних ізотопів були виявлені в пробах повітря, зібраних  у місті Котка на південному сході Фінляндії, але немає жодного ризику для людей.
10:40
Найбільша група у Європарламенті закликає припинити видачу росіянам туристичних віз до ЄС
Європейська народна партія, найбільша група у Європарламенті, закликала призупинити видачу росіянам туристичних віз за війну, яку РФ веде проти України.
10:15
Рейтинг Байдена знову просів до менше 40% після тимчасового зростання
За результатами опитування Reuters/Ipsos, опублікованими у вівторок, роботу чинного президента США Джо Байдена наразі схвально оцінюють 38% - порівняно з 41% в аналогічному опитуванні тиждень тому.
10:14
Міністр оборони Литви: Горбачов був злочинцем
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що останній лідер Радянського союзу Михаїл Горбачов, який помер у вівторок, був злочинцем, який віддав наказ про жорстоке придушення мирних протестів у Вільнюсі та інших місцях.
09:58
Глава МЗС Естонії: інші країни ЄС визнають право сусідів РФ закрити в’їзд для її громадян
За словами міністра закордонних справ Естонії Урмаса Рейнсалу, інші країни Євросоюзу визнають право сусідніх із Росією держав закрити свої кордони для громадян РФ.
Аналітика короткоЯк Україні швидко покращити залізничне сполучення з ЄС
09:27
У Мін’юсті США заявили про спроби Трампа приховати таємні документи, які знайшли у нього вдома
У Департаменті юстиції США заявили, що урядові документи, які виявили у резиденції Трампа Мар-а-Лаго, скоріш за все намагалися приховати й винесли з кімнати, де вони зберігалися, щоб ускладнити розслідування.
09:25
Кулеба пропонує спецпрограму для солдатів РФ, які не хочуть воювати в Україні
Глава МЗС Дмитро Кулеба пропонує запустити спеціальну програму для російських військових, які більше не хочуть воювати в Україні.
09:00
Росія на три доби зупинила постачання газу по "Північному потоку-1"
Транспорт газу газопроводом "Північний потік" зупинився до 3 вересня для проведення профілактичних робіт.
08:38
Групу військових кораблів РФ помітили у виключній економічній зоні Ірландії
Сили оборони Ірландії стежили за активністю російських військових кораблів, які у вівторок зробили розворот біля берегів країни.
08:30
Британська розвідка розповіла про події на фронті під Херсоном
Британська розвідка повідомляє, що українським військовим вдалося місцями посунути лінію фронту на півдні і РФ напевно спробує посилювати ці ділянки.
08:14
У Лейпцигу невідомі намагалися підпалити дитсадок для дітей біженців з України
У німецькому Лейпцигу невідомі зловмисники намагалися підпалити дитячий садок, у якому піклуються про дітей біженців з України.
07:55
Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запорізької АЕС
Місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво.
07:48
Ердоган назвав ворожим актом "переслідування" Грецією турецьких літаків
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Греція кинула виклик НАТО та його союзникам, а не Туреччині, націливши свої системи протиповітряної оборони на турецькі літаки, які виконували розвідувальну місію Альянсу.
07:25
Світові лідери віддають шану померлому Горбачову
Світові лідери відреагували на смерть першого і єдиного президента СРСР Михаїла Горбачова низкою заяв, в яких померлого називають людиною, дії якої припинили холодну війну.