#BuchaMassacre, три країни відмовилися від газу РФ, глава МЗС Греції в Одесі: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 3 квітня 2022, 21:47

Глава МЗС Британії приголомшена звірствами росіян в Бучі та інших містах України; ЄС обіцяє допомогти Україні у покаранні РФ за "бучанську різанину"; CША анонсували нові санкції за злочини у Бучі; за даними розвідки Британії, авіації РФ важко підтримувати наступ через українські системи ППО; Пентагон оголосив про $300 млн додаткової військової допомоги для України; президент Польщі вивіз своїм літаком до Італії онкохворих дітей з України; країни Балтії більше не будуть імпортувати російський природний газ; НАТО готове швидко надати членство Фінляндії та Швеції.

Більше цікавих новин 2-3 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

#BuchaMassacre

Триває шостий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 2 квітня було оголошено, що всю Київську область вдалося звільнити від окупантів. 

Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив, що у місті виявили братську могилу, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав'язаними руками.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що приголомшена звірствами російських військових в українських містах.

Вона додала, що Велика Британія співпрацює з іншими для збору доказів і підтримки розслідування воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом. Винні будуть притягнуті до відповідальності.

Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяє підтримку з боку Євросоюзу у переслідуванні за воєнні злочини, скоєні армією РФ на півночі Київщини.

У своєму твіті з позначкою "бучанська різанина" (#BuchaMassacre) він зазначив, що шокований вражаючими світлинами що свідчать про звірства, скоєні російською армією у звільнених районах Київщини.

Очільник Європейської ради вважає, що це – докази воєнних злочинів, що мають бути використані в суді.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що російські військові навмисно вбивали цивільних людей у Бучі.

Глава МЗС вимагає нових руйнівних санкцій Групи семи (G7) зараз: ембарго на нафту, газ, вугілля; закрити всі порти для російських суден і товарів; відключити всі російські банки від SWIFT.

Міністерство закордонних справ Чехії звинуватило режим Владіміра Путіна у вбивствах російськими військовими мирних жителів України.

Лідери Франції та Німеччини в неділю пообіді зробили заяви щодо масових вбивств росіянами мирних мешканців Бучі та інших окупованих міст та сіл.

Зокрема, президент Франції Емманюель Макрон написав в соціальній мережі, що фото, які надходять з Бучі, звільненого міста під Києвом, нестерпні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц написав, що у Бучі розстрілювали мирних жителів, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку.

Обидва керівники держав наголосили на потребі розслідувати бучанську трагедію.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала терміново провести розслідування воєнних злочинів, скоєних РФ в Україні.

Міністерство закордонних справ Чехії звинуватило режим Владіміра Путіна у вбивствах російськими військовими мирних жителів України.

Мелінда Сімонс, очільниця посольства Британії в Україні звинуватила армію РФ у свідомому використанні згвалтувань як військової зброї.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не вважає, що відхід окупантів з частини територій на півночі України можна вважати виведенням військ.

Він додав, що не потрібно бути занадто оптимістичними, оскільки атаки на Україну триватимуть.

Дієві українські ППО

Тим часом, за даними британської розвідки, російська авіація концентрує удари у напрямку південного сходу України, але українські Збройні сили продовжують "складати серйозну проблему" російським повітряним силам та ракетним операціям.

У заяві зазначається, що російські літаки, як і раніше, "вразливі до систем ППО малого і середнього радіуса дії".

Розвідка повідомляє, що внаслідок нездатності виявити та знищити системи ППО зусилля російських сил щодо встановлення панування у повітрі серйозно утруднені, що значно впливає на їхню здатність підтримувати наступ наземних сил.

Як повідомляє The Times, українські військові, ймовірно, вперше збили російський вертоліт з найсучаснішого портативного ракетного комплексу Британії Starstreak

В українському Генштабі заявили, росіяни почали залучати підрозділи російських військ у Придністров’ї – для провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною.

Міністерство закордонних справ Молдови заявляє, що у нього немає інформації про мобілізацію російських військ у Придністров’ї.

Щодо переговорів з Росією, то міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що Італія готова виступити гарантом нейтралітету України.

Після переговорів у Стамбулі у вівторок представник української делегації на переговорах з Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки, як для країн НАТО.

Детальніше про переговори читайте у статті Ні миру, ні гарантій. Деталі та наслідки переговорів України та РФ у Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський у інтерв’ю американській програмі Face the Nation розповів про своє ставлення до переговорів з РФ.

Президент спілкувався з журналістами вже після того, як стало відомо про воєнні злочини армії РФ, скоєні у Бучі та інших звільнених від окупантів місцях, тому він дав оцінки цьому, заявивши, що вважає дії РФ геноцидом.

Зеленський визнав, що розглядає не лише мирну угоду як можливий результат цих переговорів.

За даними The Wall Street Journal, у середині січня розвідка США передала найвищому керівництву України детальні плани РФ щодо "бліцкригу" на Київ, що могло зіграти ключову роль для успішного відбиття наступу на столицю у першу добу повномасштабної війни.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Північно-атлантичний альянс мав можливість запобігти трагедії у Бучі ще 14 років тому.

Нові санкції проти Росії та допомога Україні

CША анонсували нові санкції за злочини у Бучі. Сполучені Штати готові їх запровадити "дуже скоро". 

Речник Держдепу також заявив, що США зроблять все можливе для притягнення відповідальності винуватців цього злочину. 

У Британії заблокували ще один літак, пов’язаний з підсанкційними російськими олігархами.

А в Італії конфіскували яхту підсанкційного росіянина.

Литва запровадила санкції проти російського пропагандиста Шейніна.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що винні у воєнних злочинах в Україні мають бути покарані, і пообіцяла посилення санкцій та додаткову підтримку українській армії.

Також Велика Британія наполягає на тому, щоб озброїти Україну протикорабельними ракетами для захисту від російських військових кораблів, які обстрілюють прибережні міста.

За даними The Times, прем'єр-міністр Борис Джонсон сказав міністрам, що хоче поставити зброю, щоб запобігти наступу росіян на Одесу, так само, як британські протитанкові ракети використовувалися, щоб завадити Путіну захопити Київ.

Тим часом, міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас  3 квітня прибув до Одеси із вантажем гуманітарної допомоги.

Посольство України в Британії на зібрані кошти закупило 30 броньованих "швидких".

Президент Польщі вивіз своїм літаком до Італії онкохворих дітей з України.

Пентагон оголосив про $300 млн додаткової військової допомоги для України.

Як повідомляє Welt, Німеччина відмовила Україні у передачі БМП Marder.

Президентка Європарламенту Роберта Метсола заявила, що Україна терміново потребує допомоги партнерів, а того, що вже зроблено - немало, але недостатньо.

Путін шантажує Захід рублями

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна не збирається погоджуватись на вимогу Росії платити за природний газ у рублях.

Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік заявив про готовність країни оплачувати поставки газу у рублях, як того вимагає РФ.

Тим часом, країни Балтії відмовились від закупівель газу з РФ. З 1 квітня російський природний газ більше не надходить до Латвії, Естонії та Литви.

А Британія будуватиме нові АЕС, щоб позбутися енергетичної залежності від РФ.

Вибори у Європі

В Угорщині в неділю відбулися парламентські вибори, за підсумками яких прем'єр-міністр Віктор Орбан сподівається продовжити своє 12-річне правління, але зараз він має по-справжньому сильну конкуренцію з боку опозиції.

Детально про передвиборчі перегони у статті - Угорщина проти України та ЄС: як вибори остаточно перетворили Орбана на союзника Росії.

У Сербії в неділю відбулися президентські та парламентські вибори, на яких чинний президент Олександр Вучич та його Прогресивна партія протистоять опозиції, яка обіцяє боротися з корупцією та покращувати захист довкілля.

Детальніше читайте у статті - "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади.

За тиждень має відбутися перший тур президентських виборів у Франції. Розрив між чинним главою держави Еммануелем Макроном та лідером ультраправої партії "Національне об'єднання" Марін Ле Пен скорочується

Інше: фіни рухаються в НАТО, зупинка залізниці у Нідерландах

Євросоюз може повністю лібералізувати вантажний транзит з Україною.

Марілуїзе Бек: німецькі політики вже зрозуміли, що Україна все одно стане членом ЄС.

ЄСПЛ не став розглядати скаргу Саакашвілі на неналежне поводження у в'язниці.

У Нідерландах повністю зупинилася залізниця через проблему, яку не розголошують.

У Латвії попередили про спроби вербування громадян на кордонах з РФ і Білоруссю.

НАТО готове швидко надати членство Фінляндії та Швеції.

Прем’єрка Фінляндії: рішення щодо вступу в НАТО треба ухвалити цієї весни.

В уряді Польщі призначили уповноваженого у справах біженців з України.

У Празі переіменували вулицю біля посольства РФ на Українських героїв.

Польща не проти розміщення у себе ядерної зброї з США - Качинський.

Це лише частина цікавих новин 2-3 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: