Ердоган блокує розширення НАТО, ЄС дасть Україні 9 млрд, РФ масово висилає дипломатів: новини дня

Дайджест
Середа, 18 травня 2022, 21:56

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ у НАТО; Туреччина заблокувала початок переговорів щодо вступу цих країн до Альянсу; Румунія приєдналася до справи України проти РФ в Міжнародному суді ООН щодо "геноциду"; Єврокомісія планує очолити Платформу з відновлення України; Росія висилає десятки французьких, італійських та іспанських дипломатів; Португалія надішле Україні ще 160 тонн військової допомоги; ЄС мобілізує 300 мільярдів євро для відмови від російських енергоносіїв; німецький телеканал ARD проілюстрував передачу мапою з "російським" Кримом; експрезидента Молдови Додона оштрафували за носіння георгіївської стрічки.

Більше важливих і цікавих новин 18 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Британська розвідка: РФ має значні проблеми з ресурсами для війни

Триває вісімдесят четверта доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Британська розвідка відзначає, що оборона оточеного Маріуполя протягом понад 10 тижнів зіграла свою роль у тому, щоб не дати Росії одразу ж взяти під контроль ключове місто і "перемолоти" частину її боєздатних сил.

Британська розвідка пише також, що залучення Росією допоміжних сил, зокрема кадирівців, для боїв у Маріуполі з одного боку, демонструє нестачу професійного особового складу, а з іншого - могло підсилити ті проблеми з управлінням, які є у російської армії і шкодять її здатності ефективно діяти.

Зазначається також, що застосування у боях таких "строкатих" сил свідчить, що Росія має значні проблеми з ресурсами для війни в Україні, та, скоріш за все, підсилює проблеми незлагоженості командування, які і далі продовжують ускладнювати дії РФ

Румунія приєдналася до справи за позовом України проти Росії у Міжнародному суді ООН, в якій Україна оскаржує використання РФ звинувачень у "геноциді" на свою адресу як приводу для вторгнення. 

Як зауважує заступник директора департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Андрій Пасічник, вступ Румунії до справи підкріплює позицію України. 

"Це важливо, оскільки доводить що не тільки Україна вважає обвинувачення Росії в геноциді міфічного "народу Донбасу" безпідставними, а відтак нібито "спецоперацію" - не обґрунтованою хоч якимись нормами права. Ні, це неприкрита і неспровокована агресія, і Росія повинна понести за неї відповідальність", - зазначив він. 

Тим часом, міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що Лондон відкритий до ідеї міжнародного кримінального трибуналу, який судитиме Владіміра Путіна та інших російських лідерів за війну в Україні.

Про те, який суд і як саме може покарати Путіна та Лаврова за злочини в Україні дивіться в відео на нашому Youtube-каналі, або читайте на сайті - "Щоби довести в суді, що був геноцид, треба "залізти в голову" злочинцю".

Німецький політик прирівняв дії РФ в Україні до злочинів есесівців і вермахту.

Міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце сказала, що Путін використовує голод як зброю. Вона закликала країни G7 докласти спільних зусиль для боротьби з голодом, який може настати у результаті війни в Україні.

Туреччина блокує розширення НАТО

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ у НАТО.

Уряди Чехії та Німеччини першими схвалили приєднання зазначених країн до НАТО.

Колишній генеральний секретар Альянсу Андерс Фог Расмуссен привітав заявки на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, зазначивши, що це "поганий день для Путіна".

Президент США Джо Байден пообіцяв допомогу Фінляндії і Швеції у разі загрози агресії.

Нідерланди приєдналися до країн, які пропонують військовий захист Швеції та Фінляндії.

Проте, не все іде так гладко. Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Раніше у середу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не схвалить членство Швеції та Фінляндії в НАТО, доки обидві країни нібито продовжують підтримувати терористичні угруповання, які становлять пряму загрозу національній безпеці.

Тим часом, фінська державна енергетична компанія Gasum очікує, що постачання природного газу з Росії до Фінляндії, швидше за все, припиниться 20 або 21 травня.

Напередодні Gasum вирішила подати до суду на російську компанію "Газпром експорт" через вимогу платити за газ у рублях.

Слід додати, що Фінляндія та Швеція разом закуплять стрілецьку та протитанкову зброю.

Італія очолить нову бойову групу НАТО в Болгарії. А, за даними The Washington Post, серед країн Альянсу нема єдності у питанні посилення присутності на східному фланзі.

Щодо відбудови України

Єврокомісія планує очолити Платформу з відновлення України, яка працюватиме як всеосяжний орган стратегічного управління, відповідальний за затвердження плану відновлення, складеного та реалізованого Україною за підтримки адміністративного потенціалу та технічної допомоги з боку ЄС. 

План відбудови, схвалений платформою на основі оцінки потреб, стане основою для ЄС та інших партнерів для визначення пріоритетних областей, вибраних для фінансування, та конкретних проєктів. Платформа координуватиме джерела фінансування та їх призначення для оптимізації їх використання, а також буде стежити за ходом реалізації плану.

Для підтримки плану реконструкції Єврокомісія пропонує створити механізм Rebuild Ukraine ("Відбудувати України") як основний правовий інструмент підтримки Європейського Союзу, що поєднуватиме гранти та позики на відбудову.

Разом з тим, в Єврокомісії застерегли від завищених очікувань щодо відбудови України.

За словами єврокомісара з економіки Паоло Джентілоні, питання того, як буде фінансуватися реконструкція, ще не вирішене. Це може бути розглянуто на саміті ЄС пізніше цього місяця. Але в пропозиції, яку Єврокомісія представить у середу, про це нічого не буде.

Разом з тим, за його словами, на даний момент пріоритетом є підтримка України в її поточних видатках.

Тому, Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу в сумі до 9 мільярдів євро.

А президент Європейської ради Шарль Мішель запропонував створити нову політичну платформу європейської співпраці, відкриту для України, та внесе це питання до порядку денного саміту лідерів ЄС наприкінці червня.

Мішель запропонував назвати нове об’єднання Європейською геополітичною спільнотою.

Він запевнив, що нова ініціатива не повинна замінити розширення Європейського Союзу - процес, який загальмувався в останні роки, але який Мішель пропонує суттєво активізувати.

Він також дав зрозуміти, що участь у платформі не є гарантією того, що її члени колись стануть членами Європейського Союзу.

Глава МЗС Естонії поговорила з українською делегацією про відбудову Житомирщини.

Сербія збирається брати участь у відбудові міст України.

Росія масово висилає дипломатів

МЗС РФ оголосило про висилку 34 французьких дипломатів.

Також Росія висилає 24 італійських дипломатів та 27 іспанських дипломатів.

Крім того, у відповідь на дії Канади РФ закриває бюро канадської телерадіокомпанії CBC у Москві. 

У середині березня канадський регулятор CRTC заборонив мовлення в країні RT та RT France, які фінансуються російським урядом. Телеканали виключили зі списку іноземних ресурсів, яким дозволено поширювати свої програми в Канаді, через невідповідність їхніх програм стандартам.

А сьогодні стало відомо, що Канада заборонила в’їзд тисячі підсанкційних росіян, включно з Путіним і Лавровим.

Інше: допомога з Португалії та скандал у Нідерландах

Португалія надішле Україні ще 160 тонн військової допомоги.

ЄС мобілізує 300 мільярдів євро для відмови від російських енергоносіїв.

П'ять країн ЄС отримають 248 млн євро на допомогу біженцям з України.

Посольство Сполучених Штатів у Києві відновило роботу.

США поки не бачать можливості конфіскації заблокованих активів Центробанку РФ.

Німецький телеканал ARD проілюстрував передачу мапою з "російським" Кримом.

Експрезидента Молдови Додона оштрафували за носіння георгіївської стрічки.

Європарламент запропонує санкції проти Шрьодера та ексглави МЗС Австрії, яка танцювала з Путіним.

Білорусь уможливила смертну кару за "замах на тероризм".

Скандал у Нідерландах: прем'єр роками видаляв смс зі своєї старої Nokia.

Це лише частина цікавих новин 18 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.