Претензії до Єрмака з США, Канада зняла санкції з Газпрому, звільнення послів: головне за вихідні

Дайджест
Неділя, 10 липня 2022, 19:40

Топдипломат ЄС заявив, що Росія своєю війною позбавила їжі понад 300 мільйонів людей у світі; у Бундестазі закликали змінити політику щодо Росії; Блінкен переконував главу МЗС Китаю засудити війну Росії проти України; у Конгресі США вимагають від Зеленського "вирішити проблему" Андрія Єрмака; США вперше відправлять до Україні високоточні снаряди калібру 155 мм; США надали Україні зброї на 2,33 млрд євро – це 38,4% від обіцяного; Німеччина вирішила проблему з боєприпасами для "Gepard", які передадуть Україні; Канада погодилась передати турбіну "Газпрому" всупереч позиції України; Фінська мережа Hesburger відновлює роботу ресторанів в Україні; Штайнмаєр вимагав від Зеленського пояснень, чому зірвався його візит до Києва; Париж вважає повне відключення газу Росією найбільш імовірним сценарієм; ЄС збудує у Брюсселі бункер для секретних переговорів за 8 млн євро; в Іспанії, схоже, знайшли найдавніші рештки предка людини в Європі.

Більше важливих і цікавих новин 9 та 10 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Росія готується до нового наступу, 323 мільйони людей на межі голоду

Триває двадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України. 

У боях на Луганщині загинув ще один грузинський боєць.

Британська розвідка повідомляє, що Росія, ймовірно, готується до нового наступу в Україні, стягуючи до російсько-українського кордону резерви з різних регіонів.

Зазначається, що значна кількість нових піхотних підрозділів використовують бронетранспортери МТ-ЛБ, зняті з тривалого зберігання.

Раніше обидві сторони використовували МТ-ЛБ як допоміжний засіб, але Росія тривалий час вважала їх непридатними для більшості задач піхоти на передовій. Вони були розроблені у 1950-ті роки як трактор для буксирування артилерії, мають украй обмежену броню, а для захисту мають лише станковий кулемет.

Там нагадують, що російські штурмові загони першого ешелону, які наступали на Україну в лютому, мали у своєму розпорядженні більш сучасні БМП-2, які мають броню товщиною до 33 мм і автоматичну 30-міліметрову гармату з протитанковим ракетним комплексом.

Британці зазначають, що незважаючи на заяву президента Росії Владіміра Путіна від 7 липня 2022 року про те, що російська армія "навіть не розпочала" своїх зусиль в Україні, багато з її підкріплень є непостійними угрупованнями, які розгортаються із застарілим або невідповідним обладнанням.

Також британська розвідка повідомила, що контроль над трасою E40, що з'єднує Донецьк та Харків, ймовірно, стане важливою ціллю для Росії, яка намагається просунутись у Донецькій області.

Повідомляється, що російська артилерія продовжує завдавати ударів по району Слов'янська на Донбасі з району Ізюма на півночі і району Лисичанська на сході. Російські сили, ймовірно, здійснили ще кілька невеликих територіальних просувань у районі Попасної.

За словами високого представника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля, через загострену війною Росії в Україні глобальну продовольчу кризу 323 мільйони людей опинилися на межі голоду.

Росія блокує 20 мільйонів тонн зерна в українських сховищах. 

За словами Борреля, це свідома спроба використати продовольство як зброю війни не лише проти України, а й проти найбільш уразливих країн світу.

Депутат Бундестагу від Соціал-демократичної партії Німеччини та голова парламентського комітету з міжнародних справ Міхаель Рот закликав створювати нову архітектуру європейської безпеки, спираючись на військове стримування, політичну та економічну ізоляцію Росії.

На його думку, безпека у Європі може існувати "лише проти Росії, а не разом з нею". 

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок шкодує, що Захід не може військово втрутитися у війну в Україні, щоб бодай створити безпечні коридори для цивільного населення.

За її словами, хороша зовнішня політика також означає зберігати холоднокровність, "навіть коли ваше серце горить". 

Блінкен переконував главу МЗС Китаю засудити війну Росії проти України.

Конгресвумен з США закликала Зеленського "вирішити проблему" Єрмака

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц у п’ятницю звернулася до президента США Джо Байдена з проханням надати пояснення щодо процедур нагляду, пов’язаних із главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком.

Частина листа Вікторії Спартц до президента прихована від публікації, закрита чорною плашкою; зміст цього фрагмента не уточнюється. А втім, у загальному описі листа є коротка згадка про нібито наявність "різноманітної розвідувальної інформації щодо дій пана Єрмака в Україні та його імовірних зв'язків з Росією". У відкритій частині листа ці тези не відображені.

Конгресвумен також згадує в листі, що глава Офісу президента призначив своїм заступником з питань правоохоронної діяльності Олега Татарова, тоді як він "затримує призначення незалежного антикорупційного прокурора понад рік, через що Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро не функціонують".

У зверненні до Байдена Спартц пише, що "пан Єрмак викликає багато занепокоєнь у низки людей у США і за кордоном, вважається, що про нього високої думки ваш радник із національної безпеки Джейк Салліван".

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц заявила, що президент України Володимир Зеленський "повинен вирішити проблему" Андрія Єрмака і закликала МЗС України серйозно ставитися до її заяв.

Вона перерахувала кілька серйозних звинувачень на адресу Єрмака і запропонувала главі ОП їх спростувати.

Представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко розкритикував звернення членкині Палати представників США Вікторії Спартц до Джо Байдена перевірити "російські зв’язки" глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Ніколенко зазначає, що останні дії та заяви Вікторії Спартц "є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США".

Марсі Каптур, співголова групи підтримки України в Конгресі США, опублікувала заяву на підтримку президента Володимира Зеленського та звинуватила свою колегу Вікторію Спартц у необачній допомозі президенту Росії Путіну.

Каптур, яка належить до Демократичної партії, наголосила на тому, що Конгрес США на чолі з групою підтримки України переважною більшістю членів з обох партій ініціював підтримку України в її героїчних зусиллях захистити батьківщину та припинити жорстоку війну Росії.

Український конгресовий комітет Америки, найбільша організація, що представляє українську громаду у США, засудила спроби підірвати довіру між країнами після заяв членкині Палати представників Вікторії Спартц.

Речник президента України Сергій Никифоров повідомив, що президент Володимир Зеленський не отримував звернень членкині Конгресу США Вікторії Спартц щодо необхідності вирішити "проблему" керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Він зазначив, що це справа американської депутатки і американського президента.

Високоточні снаряди з США

Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав указ про виділення Україні військової допомоги в розмірі 400 мільйонів доларів, до якої входять зокрема чотири додаткові реактивні системи залпового вогню HIMARS.

Крім того, Україна отримає 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів.

Крім того, США нададуть Україні $360 млн гуманітарної допомоги.

При цьому, за даними дослідження Кільського Інституту світової економіки, загалом США надали Україні зброї на 2,33 млрд євро – це 38,4% від обіцяного.

Західні країни пообіцяли Україні надати військової допомоги на суму 80,7 мільярда євро, але лише 10 із них станом на зараз повністю виконали свої зобов’язання.

Видання The New York Times зазначає, що Байден на Близькому Сході шукатиме зброю для України.

Як повідомляє Spiegel, Німеччина вирішила проблему з боєприпасами для "Gepard", які передадуть Україні.

У Польщі зібрали 9 млн злотих на Bayraktar для України.

Канада поверне турбіну "Газпрому"

Канада поверне Німеччині відремонтовану російську турбіну, необхідну їй для газопроводу "Північний потік-1", незважаючи на заперечення з боку України.

Міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що Канада надасть обмежений у часі і такий, що підлягає скасуванню, дозвіл Siemens Canada на повернення до Німеччини відремонтованих турбін "Північного потоку-1.

Він додав, що це дозволить підтримати здатність Європи мати доступ до надійного та доступного джерела енергії у той час, як вона продовжує відмовлятися від російських нафти та газу.

Вілкінсон сказав, що дозвіл вирішили видати після обговорень з "нашими європейськими друзями та союзниками" та Міжнародним енергетичним агентством.

Турбіна, побудована в Канаді компанією Siemens, була відправлена ​​на ремонт до Монреаля та "застрягла" там через санкції проти нафтогазової галузі Росії через її війну в Україні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц привітав рішення Канади передати ФРН турбіну для газопроводу "Північний потік". 

Генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявив що рішення Канади повернути турбіну "Газпрому" є поганим прецедентом винятку з санкцій.

Міністерство енергетики України та міністерство закордонних справ України глибоко розчаровані у зв’язку із зазначеним рішенням уряду Канади.

Міністерства наголосили, що у день оголошення рішення Канади РФ обстріляла житлові квартали в Миколаєві, Харкові, Кривому Розі, а також низку інших населених пунктів в Запорізькій області та діяла як держава-терорист.

Відомства заявили, що Україна вдячна за запровадження вагомих санкцій проти Росії міжнародною спільнотою, але вони вважають канадсько-німецьку домовленість підлаштуванням санкційного режиму під забаганки Росії. 

Росія може продовжувати постачання газу в Німеччину у повному обсязі без турбіни, що стала предметом дискусії, наголосили у міністерствах.

Тим часом, найбільший покупець російського газу в Німеччині просить уряд по допомогу.

Кандидати на посаду прем’єра Британії

Колишні міністри Джеремі Хант та Саджид Джавід поборються за крісло прем’єра Британії.

І Хант, який програв Джонсону у перегонах за лідерство у 2019 році, і Джавід заявили, що у разі перемоги знизять корпоративний податок до 15%. 

Джавід також сказав, що скасує збільшення внесків на соціальне забезпечення, яке відбулося у квітні.

Новий міністр фінансів Великої Британії Надхім Захаві, який був призначений на посаду на початку цього тижня, також буде брати участь у виборах нового лідера Консервативної партії.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що вирішив не брати участі у виборах.

Глава британського уряду Борис Джонсон оголосив, що йде у відставку з поста лідера Консервативної партії, але планує залишитися прем’єр-міністром до обрання нового лідера.

Після кількох днів боротьби за посаду Джонсона покинули всі, крім кількох союзників, після того, як останній із серії скандалів похитнув їхню підтримку.

Дивіться нове відео ЄвроПравди: Відставка Бориса Джонсона: наслідки для України. Хто його замінить? Що це змінить?, а також читайте: Борис до жовтня: що змінить для України та чому станеться відставка прем'єра Джонсона.

Інше: звільнення послів, найдавніші рештки предка людини

Президент Володимир Зеленський звільнив: Андрія Мельника з посади посла України у Німеччині, Людмилу Непоп з посади посла України в Угорщині, Євгена Перебийноса з посади посла України в Чехії та Вячеслава Яцюка з посади посла України в Норвегії.

Фінська мережа Hesburger відновлює роботу ресторанів в Україні.

Штайнмаєр вимагав від Зеленського пояснень, чому зірвався його візит до Києва – ЗМІ.

Росія заблокувала доступ до німецької газети Die Welt.

Париж вважає повне відключення газу Росією найбільш імовірним сценарієм.

Ринок праці Італії найбільше в країнах ЄС постраждав від пандемії COVID-19.

Блінкен і Боррель підтримали компромісну угоду для прогресу вступу Північної Македонії в ЄС.

В Іспанії, схоже, знайшли найдавніші рештки предка людини в Європі.

ЄС збудує у Брюсселі бункер для секретних переговорів за 8 млн євро - ЗМІ.

Британія відправила 6 винищувачів для тренувань зі Швецією і Фінляндією.

ЄС відреагував на бурхливі протести і відставку керівництва Шрі-Ланки.

Це лише частина цікавих новин 9 та 10 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.