ЄС зняв "блокаду" з Калінінграду, успіх переговорів по зерну, розрив відносин з КНДР: новини дня

Дайджест
Середа, 13 липня 2022, 22:00

43 країни і ЄС підтримали намір України засудити РФ за конвенцією про геноцид; Україна розриває дипломатичні відносини з Північною Кореєю після визнання "Л/ДНР"; генсек ООН заявив, що у Стамбулі відбувся "критичний" прогрес щодо експорту зерна з України; Єврокомісія частково поступилася Росії в питанні транзиту до Калінінграда; Канада дозволила ремонтувати у себе турбіни "Північного потоку-1" протягом двох років; "Газпром" каже, що не може гарантувати роботу "Північного потоку"; ЄС готує заходи для пом’якшення наслідків раптової зупинки газу РФ; офіційний Берлін розповів, яку зброю вже передав і планує передати Україні; Україна отримає 36 легкозбірних мостів від Франції; глава МЗС Ірану заперечив постачання безпілотників Росії для війни в Україні; посли G7 знову нагадали про призначення керівника САП; у Вроцлаві відкрилася виставка знищеної в Україні російської техніки; радник Борреля вважає, що коронавірус розробили в "біолабораторії США".

Більше важливих і цікавих новин 13 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Заява країн світу щодо РФ і геноциду, розрив з КНДР

Триває 140 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінками британської розвідки, протягом найближчого тижня Росія зосередиться на спробах просування до Слов’янська і Краматорська.

Зазначається, що на Донбасі російські сили скоріш за все зосередяться на захопленні невеликих міст, як Сіверськ і Долина, на підступах до Слов’янська і Краматорська, а головними цілями цієї фази операції будуть міські райони Слов’янська і Краматорська. 

Розвідка відзначає, що рух спротиву на окупованих територіях атакує представників окупаційної влади й колаборантів - як нещодавно підірвали у машині призначеного окупантами "керівника адміністрації" Великого Бурлука - і ця тенденція напевно посилюватиметься, створюючи росіянам додаткові проблеми.  

Також відзначають, що РФ продовжує намагатися підірвати легітимність української влади й посилювати контроль над окупованими територіями. Про це свідчить, зокрема, ініціатива "побратимства" між російськими та українськими містами й регіонами та указ про спрощення процедури надання українцям громадянства РФ. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у середу, що Росія повинна невідкладно зупинити так звану "фільтрацію" українського населення.

Він зазначив, що внаслідок "фільтраційних" операцій в Україні зникли, були затримані чи насильно депортовані зі своїх домівок приблизно до 1,6 млн ні в чому невинних українців, у тому числі 260 тисяч дітей.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наразі не бачить можливості переговорів із Росією.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що між Україною і Росією станом на зараз не ведуться переговори, оскільки "немає що обговорювати".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час участі в конференції про притягнення Росії до відповідальності за злочини планує закликати до створення спеціального трибуналу щодо керівництва РФ.

У Гаазі в середу і четвер відбувається конференція Ukraine Accountability Conference щодо притягнення Росії до відповідальності за злочини, вчинені на території України, за участю міністерства закордонних справ та уряду Нідерландів, Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, Європейської Комісії та багатьох іноземних держав.

Європейський Союз і 43 світові держави опублікували заяву на підтримку наміру України засудити Росію за Конвенцією про попередження злочину геноциду та покарання за нього.

Держави-підписанти закликали Росію негайно призупинити свої військові операції в Україні, як це наказав зробити Міжнародний суд ООН у своєму наказі про тимчасові заходи від 16 березня 2022 року.

Держави взяли до уваги заяву від 1 липня 2022 року, згідно з якою Україна оголосила, що подала свій меморандум до Суду.

Російські інформагентства заявили про визнання "незалежності" "Л/ДНР" Північною Кореєю. У зв’язку з цим Україна розриває дипломатичні відносини з Північною Кореєю.

Контроль за зброєю, яку надає Захід

Представник Європейської комісії Петер Стано заявив, що ЄС контролює використання зброї, яку надсилає в Україну.

Стано уточнив, що йдеться про контроль за тим, щоб використання військового обладнання відповідало міжнародним нормам у галузі прав людини та міжнародному гуманітарному праву, можливі також регулярні звіти та/або контроль на місці розташування обладнання.

Зазначимо, що російська пропаганда не раз стверджувала, що військова допомога західних країн, яка надходить в Україну, нібито продається на "чорному ринку", але підтверджень цих заяв не було.

Минулого тижня конгресвумен Вікторія Спартц звернулася до президента США Джо Байдена з проханням надати пояснення щодо контактів з главою Офісу президента України, а також перерахувала звинувачення на адресу Андрія Єрмака наступного дня.

У резонансному інтерв’ю "Європейській правді" Спартц наголосила на нібито перепонах у встановленні нагляду за американською військовою допомогою Україні.

В Білому домі пообіцяли відповісти на звернення конгресвумен Вікторії Спартц, в якому вона просить президента Джо Байдена надати Конгресу інформацію щодо Андрія Єрмака, а також висловлює занепокоєння щодо нагляду за поставками зброї Україні.

Раніше заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс заявила, що Вашингтон стежить за використанням американської зброї в Україні та впевнений у діях українського уряду.

Успіх у переговорах щодо українського зерна

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що учасники чотиристоронніх переговорів у Стамбулі в середу домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.

За його словами, наа чотиристоронній зустрічі було досягнуто домовленості щодо технічних питань, як-от спільний контроль у точках виходу з порту та прибуття та забезпечення навігаційної безпеки на маршрутах пересадки.

Акар додав, що наступного тижня делегації України та Росії знову зустрінуться в Туреччині, щоб узгодити всі деталі і підписати відповідну угоду.

Раніше речник ООН Фархан Хак заявив, що в Організації вважають переговори "чимось позитивним".

А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що під час чотиристоронньої зустрічі в Стамбулі сторони досягли "критичного" прогресу щодо питання експорту зерна з України морським шляхом.

Як відомо, російська, українська та турецька військові делегації зустрілися з посадовцями ООН у Стамбулі у середу для переговорів щодо відновлення експорту українського зерна на тлі загострення глобальної продовольчої кризи.

Росія, за планом, повинна дати згоду на перемир'я під час руху вантажів, а Туреччина – за підтримки ООН – інспектуватиме кораблі, щоб розвіяти побоювання Росії щодо контрабанди зброї.

Наразі невідомо, якого прогресу було досягнуто під час переговорів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що експорт зерна з українських портів не відновиться без гарантій безпеки для судновласників, вантажовласників і України як незалежної держави.

Раніше Кулеба заявив, що Україна готова експортувати зернові на міжнародний ринок і переговори про розблокування постачань перебувають на фінальній стадії.

Євросоюз частково зняв "блокаду" з Калінінграду

Єврокомісія частково поступилася Росії в питанні транзиту до Калінінграда.

Європейська комісія в четвер опублікувала додаткові вказівки для держав-членів ЄС щодо транзиту товарів з Росії, де дозволила рух деяких підсанкційних товарів до Калінінградської області залізничним транспортом.

При цьому, транзит санкційних товарів і технологій військового та подвійного призначення повністю заборонений у будь-якому випадку – незалежно від виду транспорту. 

Литва відреагувала на роз’яснення ЄС щодо транзиту до Калінінграда. Зокрема, міністерство закордонних справ Литви заявило, що вітає заборону на транзит військових технологій і технологій подвійного призначення до Росії, але виступає за максимально широке застосування санкцій

Нагадаємо, після того, як 10 липня набула чинності заборона на транзит нових видів російських товарів до Калінінграда, Литва за першу добу не пропустила 34 вантажівки

З неділі, після закінчення перехідного періоду п'ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, через Литву забороняється перевозити цемент, спирт, дерево, скло, алюміній, вироби з паперу, гіпс та інші товари російського походження. Раніше Литва обмежила транзит сталі та чорних металів до Калінінградської області на підставі санкцій ЄС. 

Останніми днями на кордонах Литви з Білоруссю та Калінінградською областю Росії збільшилися черги, одночасно очікують сотні вантажівок. 

Читайте також: Російська помста Литві: як Вільнюс реагує на нові погрози Кремля.

Щодо турбіни для "Північного потоку" та російських енергоресурсів

Як повідомляє The Globe and Mail, Канада дозволила ремонтувати у себе турбіни "Північного потоку-1" протягом двох років.

За даними видання, Міністерство внутрішніх справ Канади надало німецькому промисловому гіганту Siemens Energy звільнення від санкцій щодо Росії на два роки.

Це дозволяє компанії відправляти турбіни для газопроводу "Північний потік-1", контрольний пакет акцій якого належить російському "Газпрому", що контролюється державою, на об'єкти Siemens Canada в Монреалі для регулярного ремонту та технічного обслуговування.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо у середу назвав "дуже важким" рішення зробити санкційний виняток для того, щоб повернути відремонтовану турбіну для газопроводу "Північний потік".

Тим часом, у Канаді подали позов до суду, щоби зупинити постачання турбін Siemens для "Північного потоку".

При цьому, вже після рішення Канади дозволити вивіз турбіни для компресорної станції "Портова" газогону "Північний потік" "Газпром" заявив, що не може гарантувати роботу "Північного потоку".

За даними Bloomberg, Євросоюз готує заходи для пом’якшення наслідків раптової зупинки газу РФ.

Угорщина оголосила надзвичайну ситуацію в енергетиці.

За словами керівника адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергея Гуйяша, для опалювального сезону в Європі не вистачить природного газу, тому уряд ухвалив план із семи пунктів, який набуде чинності з серпня. За його словами, угорські газові сховища заповнені на 44%, чого вистачить на чверть року.

США та союзники розмірковують над новими заходами для того, щоб позбавити коштів російську воєнну машину, але так, щоб при цьому не допустити зростання вартості енергоресурсів до такого рівня, який стане надто тяжким ударом для глобальної економіки.

Німеччина поступово відмовляється від російських енергоносії. Вона повністю припинить купувати російське вугілля 1 серпня, а нафту – 31 грудня.

Зброя з Німеччини та заперечення Ірану

Німеччина опублікувала перелік зброї та боєприпасів, які вже були передані Україні або мають бути передані згодом для допомоги у захисті від російської агресії.

Україна отримає 36 легкозбірних мостів від Франції.

Глава МЗС Ірану заперечив постачання безпілотників Росії для війни в Україні.

Інше: хаос в аеропортах, посли G7 закликали призначити керівника САП

Посли країн "Групи семи" (G7) знову нагадали про призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП): призначення є символом зобов’язання України проводити реформи.

А глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що призначення керівника САП – це "технічно найпростіша" з рекомендацій ЄС, і в Брюсселі чекають на подальші кроки української влади.

У Вроцлаві відкрилася виставка знищеної в Україні російської техніки.

65% українців, які виїхали за кордон через війну, не планують повертатися ближчим часом.

У Франції, Іспанії та Португалії сильні лісові пожежі через спеку.

Працівників пошти Польщі навчатимуть користуватися зброєю.

Уряд Британії ініціював вотум довіри до самого себе.

Кількість претендентів на посаду Джонсона скоротилася до шести.

Грузії дадуть відстрочку для виконання рекомендацій ЄС.

Радник Борреля вважає, що коронавірус розробили в "біолабораторії США".

Хаос в аеропортах: Lufthansa скасовує ще 2 тисячі рейсів.

Це лише частина цікавих новин 13 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.