Нові британські РСЗВ в Україні, глава ЦРУ у Вірменії, $1 млрд Україні від США: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 15 липня 2022, 21:25

Посол США порівняла удари РФ по Україні зі звірствами нацистів у Бабиному Яру; у КНДР придумали пояснення, чому визнали "незалежність" окупованих РФ територій; в оборонному бюджеті США пропонують $1 млрд для України і кошти на навчання українських пілотів; Рада ЄС обговорить виділення ще 500 млн євро на військову підтримку України; в Україну прибули перші британські РСЗВ M270; Німеччина передала 80 пікапів для ЗСУ; Болгарія продовжить ремонтувати українську військову техніку попри рішення Москви; у Польщі зібрали вже дві третини суми на "Байрактар" для України; більшість німців виступають за подальшу підтримку України попри зростання цін на енергоносії; нова урядова коаліція Естонії пообіцяла всебічну підтримку Україні; Єврокомісія представила пропозицію сьомого пакета санкцій проти Росії; Європа стала найбільшим покупцем нафти із США вперше за 6 років; президент Азербайджану підтвердив підписання енергетичної угоди з ЄС; президент Азербайджану звинуватив Росію у невиконанні домовленостей щодо Карабаху; у Вірменії підтвердили візит глави ЦРУ – він зустрівся з Пашиняном; половина країн-членів НАТО ратифікували вступ Швеції і Фінляндії.

Більше важливих і цікавих новин 15 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Смерть британця у полоні, пояснення КНДР щодо визнання "Л/ДНР"

Триває 142 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінками британської розвідки, найближчими цілями російських військ будуть Сіверськ та Бахмут

Російські джерела почали заявляти, що вже вийшли на околиці Сіверська. У розвідці зазначають, що це не підтверджено, але відомо, що російські війська поступово просувалися на захід, вдаючись до обстрілів і спроб наступальних дій у напрямку Сіверська.

Якщо Сіверськ буде взятий під контроль, скоріш за все наступною ціллю буде Бахмут.

45-річний британський гуманітарний працівник Пол Юрі, якого бойовики так званої "ДНР" захопили у полон, помер нібито через хворобу.

Згідно з інформацією, яку його родина отримала від міністерства закордонних справ, Пол Юрі помер 5 днів тому.

МЗС Британії викликало посла Росії в Лондоні Андрєя Келіна, щоб висловити глибоке занепокоєння через повідомлення про смерть британця.

Глава МЗС Британії Ліз Трасс заявила, що вона шокована повідомленнями про смерть британського гуманітарного працівника Пола Юрі під час утримання під вартою російськими маріонетками в Україні. 

Уряд Німеччини засудив ракетний удар Росії по Вінниці, який стався 14 липня і в результаті якого загинули 23 людини.

Речник уряду в Берліні заявив, що це був напад на мирне населення, під час якого загинули діти – "акт жорстокості", який показує, що Росія неодноразово порушує міжнародне право у війні.

Посол США Бріджит Брінк порівняла російські удари по Україні зі звірствами нацистів у Бабиному Яру і закликала світ допомогти Україні захиститися від них.

У КНДР придумали пояснення, чому визнали "незалежність" окупованих РФ територій.

Перші британські "далекобійники" М270 вже в Україні

В оборонному бюджеті США пропонують $1 млрд для України - фінансування збільшено на 700 млн доларів у порівнянні з бюджетом минулого року.

Також конгресмени схвалили поправку про виділення 100 мільйонів доларів для програми тренування українських пілотів, пише видання The New York Times.

Рада ЄС обговорить виділення ще 500 млн євро на військову підтримку України.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що перші реактивні системи залпового вогню М270 прибули до країни.

Як повідомив Резніков, далекобійне сімейство армії України поповнилося: прибули перші РСЗВ М270. За його словами, нові системи стануть хорошою компанією HIMARS на полі бою. 

Німеччина протягом останніх тижнів передала для Збройних сил України 80 пікапів.

Болгарія продовжить ремонтувати українську військову техніку попри рішення Москви.

У Польщі зібрали вже дві третини суми на "Байрактар" для України.

Більшість німців за продовження підтримки України

70% німців за продовження підтримки України попри зростання цін на енергоносії.

Франція передала Україні мобільну лабораторію для експрес-аналізу ДНК.

Нова урядова коаліція Естонії пообіцяла всебічну підтримку Україні.

Докладніше про створення коаліції в Естонії читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Друзів багато, ворог один: як новий уряд Естонії буде підтримувати Україну та протистояти РФ.

Що пропонують у сьомому пакеті санкцій ЄС проти РФ

Єврокомісія схвалила спільну пропозицію щодо сьомого пакета санкцій проти РФ.

Сьомий пакет санкцій передбачає заборону на імпорт російського золота, а також посилює контроль над експортом подвійного використання та передових технологій. Він посилить узгодженість санкцій ЄС із санкціями партнерів по G7.

Крім того, Єврокомісія запропонувала продовжити чинні санкції ЄС на шість місяців, до наступного перегляду наприкінці січня 2023 року.

Очікується, що тепер пропозиції щодо сьомого пакета санкцій має розглянути Рада ЄС.

Крім того, як повідомляє Reuters, Євросоюз може заборонити імпорт мазуту з РФ на шість місяців раніше запланованого.

Канада розширила санкції проти нафтогазового та промислового сектора РФ.

Також санкції розширенні на комп'ютерну, електронне та оптичну обладнання продукції, автомобілів, виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів, транспортного обладнання, наземного транспорту та трубопроводів.

В Єврокомісії повідомили, що санкції вплинули на майже половину російського експорту до ЄС. Зокрема, обмеження зачепили російський експорт до ЄС на суму понад 73 мільярди євро – це близько 48%.

Там нагадують, що ЄС заморозив на своїй території активів російських підсанкційних осіб на суму близько 13,8 мільярда євро, крім того, сотні мільярдів доларів резервів Центробанку РФ також недоступні.

За оцінками ЄС, у цьому році виробництво в Росії вже скоротилося на 10,4%, тоді як у ЄС очікується його зростання в середньому на 2,7%. Крім того, опитування свідчать про занепокоєння росіян зростанням цін та вимушеною економією.

Тим часом, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що санкції щодо Росії можуть зруйнувати європейську економіку, якщо їх не переглянути або не скасувати.

Орбан каже, що спочатку думав, що "ми просто вистрілили собі в ногу, але тепер ясно, що європейська економіка вистрілила собі в легені, і вона задихається".

У Міністерстві закордонних справ України не згодні з критикою санкцій проти Росії угорським прем’єром Віктором Орбаном.

Речник МЗС України Олег Ніколенко нагадав, що санкції були запроваджені у відповідь на розпочату Росією повномасштабну війну проти України, яка вже забрала десятки тисяч життів українців, залишила в руїнах сотні тисяч об’єктів критичної інфраструктури та змусила мільйони людей залишити свої домівки.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що після початку війни Росії проти України уряд Віктора Орбана виключив із порядку денного справи, які створювали напруженість у відносинах з Україною.

Сійярто наголосив, що Угорщина продовжує проводити політику, щоб шанс її "сповзання у війну" був мінімальним. Він додав, що ухвалено вже достатньо санкційних рішень, але тепер Захід має більше зосередитися на тому, як досягти припинення вогню якнайшвидше і згодом укласти мир.

Слід додати, що Росія заблокувала Bellingcat і чеський фонд.

Європа купує нафту в США та готується купляти газ в Азербайджану

Європа обійшла Азію та стала найбільшим споживачем американської нафти вперше за шість років.

Ця зміна потоків нафти підкреслює, наскільки суттєво вторгнення Росії в Україну переорієнтувало постачання енергоресурсів. Намагаючись припинити фінансування війни Путіна, США та інші країни запровадили санкції щодо російської нафти.

У результаті більше європейських країн звернулися до США за імпортом нафти, тоді як Росія пропонує свою сиру нафту з великими знижками таким країнам, як Індія та Китай, які не ввели жодних заборон.

Тим часом, президент Азербайджану Ільхам Алієв у п’ятницю підтвердив, що Баку готується в найближчі дні підписати з ЄС документ у сфері енергетичної безпеки.

Він нагадав про свої неодноразові зустрічі й телефонні розмови з головою Європейської ради Шарлем Мішелем і зазначив, що головною темою обговорень є нормалізація азербайджансько-вірменських відносин.

Напередодні ЗМІ повідомили, що Європейська комісія запропонувала країнам ЄС укласти угоду з Азербайджаном для збільшення імпорту природного газу та відповідного розширення трубопроводу.

Третина литовців почали менше користуватись авто через високі ціни на пальне.

Азербайджан звинуватив Росію, ЦРУ у Вірменії

Президент Азербайджану звинуватив Росію у невиконанні домовленостей щодо Карабаху. Зокрема, Ільхам Алієв заявив, що представники міністерства оборони Росії обіцяли забезпечити виведення вірменських військових із Карабаху до червня, але ця домовленість досі не виконана.

Алієв звинуватив Вірменію в ухиленні від виконання своїх зобов’язань за декларацією від листопада 2020 року, яка поклала край шеститижневій війні в Карабаху.

Він додав, що якщо Вірменія не хоче виводити свої війська з території Азербайджану, то нехай відкрито про це скаже, ми знатимемо, що нам робити в цьому випадку... 

"Якою буде наша відповідь?.. Напевно, про це зараз недоречно говорити", - резюмував президент Азербайджану.

Джерело ЄвроПравди, близьке до керівництва Вірменії, повідомило, що до столиці Вірменії Єревана з несподіваним візитом прибула американська делегація, куди входять топ-посадовці ЦРУ.

Пізніше у Вірменії підтвердили візит глави ЦРУ – він зустрівся з Пашиняном.

Інше: падіння рівня продажу авто в Європі

Німеччина виділяє додатково 2,4 млрд євро на українських біженців.

У Німеччині спростували фейк про прийом українських біженців у колишньому концтаборі.

Угорщина хоче допомогти Україні з експортом зерна і пропонує переробні заводи на кордоні.

Половина країн-членів НАТО ратифікували вступ Швеції і Фінляндії.

Німецькі соціал-демократи не змогли вигнати Шредера з партії.

Продажі автомобілів у Європі впали до найнижчого рівня за 26 років.

У Польщі ліквідували центр польсько-російського порозуміння.

Польща придбає 116 танків "Абрамс" на додачу до 250 вже замовлених.

У Британії вперше оголосили надзвичайну ситуацію через спеку.

Новий уряд Естонії хоче визнати недійсними дозволи на зброю росіян і білорусів.

У Франції через святковий феєрверк до Дня взяття Бастилії загинув хлопець і його старша сестра.

У Литві партії домовилися виділяти на оборону не менше 2,5% ВВП.

Меморіал жертвам Голокосту в Берліні обмалювали свастиками.

Єврокомісія подала до суду проти Угорщини за порушення прав ЛГБТ.

Це лише частина цікавих новин 15 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.