Орбан блокує 18 млрд Україні, "Дождь" виганяють з Латвії, подробиці нових санкцій ЄС: новини дня

Дайджест
Вівторок, 6 грудня 2022, 20:56

Серед головних тем дня – блокування 18 млрд євро допомоги Україні, підготовка нового пакету санкцій, Західні Балкани. 

Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро на 2023 рік. Прем’єр країни Орбан назвав таку новину фейком та запропонував Україні допомогу на двосторонній основі. 

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс вважає, що ЄС ухвалить політичне рішення, яке дозволить надати Україні у 2023 році 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги попри позицію Угорщини.

Лідери Європейського союзу і країн Західних Балкан зустрілися 6 грудня в албанській столиці Тирані на саміті, покликаному запевнити регіон у майбутньому в Євросоюзі на тлі побоювань щодо зростання впливу Росії і Китаю.

Тим часом, не стихає напруженість у відносинах між Сербією та Косовим.

Всі важливі і цікаві новини 6 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Захід вітає Збройні сили України 

6 грудня – День Збройних сил України. Сьогодні представники Заходу вітали українських військових зі святом. 

Зокрема, посол США в Україні Бріджит Брінк записала ролик з вітанням з нагоди Дня Збройних сил України.

"Безстрашні. Незламні. У День Збройних Сил України ми вшановуємо воїнів-героїв України, які борються за свої родини, свої домівки та своє вільне майбутнє" - написала Брінк у Twitter.

Вона побажала сім’ям усіх українців можливості жити вільно у своїй країні, безпечно в мирі, який вони здобувають своєю мужністю та за непохитної підтримки тих, хто їх підтримує. 

"Я пишаюся тим, що представляю Сполучені Штати та американський народ, який вірить у вашу справу і який підтримуватиме Україну у боротьбі проти варварської агресії Росії стільки, скільки буде потрібно" - сказала посол.

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас оприлюднив зворушливий ролик з нагоди дня ЗСУ.

"Сьогодні - День Збройних сил України. Ці героїчні чоловіки та жінки протистоять російському агресору, наближаючи перемогу України. Європейський Союз радо і гордо підтримує їх зброєю та тренуваннями. Слава Україні!" - написав він. 

Президентка Європарламенту Роберта Метсола приєдналися до привітань українським військовим з нагоди Дня Збройних сил. 

"Ви переможете. Переможете задля полеглих героїв, для ваших дітей, для вашої свободи, задля наших цінностей. Ви переможете заради України - і заради Європи", - каже у короткому вітанні президентка Європарламенту. 

"У день Збройних сил України, вітаємо українців та українок у лавах ЗСУ, які борються за свободу своєї держави", - пише Міноборони Британії, нагадавши також, що тисячі українців вже отримали у Сполученому Королівстві базову військову підготовку. 

Посол Франції Етьєн де Понсен розповів, що у цей день вшанував загиблих українських військових, похованих на кладовищі у Дніпрі. Він перебуває з робочою поїздкою у Дніпрі. 

Доля 18 млрд євро для України

Угорщина на засіданні Ради ЄС висловилася проти ухвалення пропозиції Єврокомісії виділити Україні у 2023 році 18 млрд євро фінансової допомоги.

"Як і очікувалося, на сьогоднішній зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі не було надано зеленого світла щодо 18 мільярдів євро для України", - написав кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт, хоч і заблокував макрофінансову допомогу ЄС для України, насправді не проти фінансової підтримки для України, але в інший спосіб.

Саму новину Орбан назвав фейком – слово, яке полюбляє використовувати його однодумець, експрезидент США Дональд Трамп. Не секрет, що угорський прем’єр наслідує стиль Трампа.

"Сьогодні усі новини - про те, що Угорщина заблокувала фінансову допомогу для України. Це все фейк. Угорщина готова надавати Україні фінансову допомогу, але на двосторонній основі. Ніяких вето, ніякого шантажу. Ми хочемо переконати країни ЄС, що спільний європейський борг - це не рішення. Якщо ми продовжимо рухатися шляхом до спільноти з боргом, розвернутися буде неможливо. Ми бачимо майбутнє Європи інакше - на основі сильних країн-членів, замість велетенського спільного боргу", - написав Орбан у Twitter. 

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс вважає, що ЄС ухвалить політичне рішення, яке дозволить надати Україні у 2023 році 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги попри позицію Угорщини.

Нагадаємо, за словами чеського експерта Давіда Стуліка, Угорщина таким чином перейшла до шантажу.

Справа в тому, що Будапешт сам потребує фінансової допомоги. Угорщина лишається останньою країною ЄС, для якої заблоковані гроші загальноєвропейського фонду постковідного відновлення: для їх отримання Будапешт має провести реформи, які стосуються юстиції, ставлення до меншин, медіа і громадських організацій.

Позиція Будапешта: "Ми будемо блокувати допомогу для України, якщо ви не розблокуєте кошти для нас".

Йдеться про 7,5 млрд євро. 

Сьогодні стало відомо, що Франція та Німеччина, а також Італія очолюють групу з приблизно 12 урядів, які закликають Європейську комісію переглянути своє рішення щодо замороження 7,5 млрд євро фінансування Угорщини.

Допомога Україні 

24 країни Європейського союзу надали свої пропозиції для участі у новій місії із навчання українських військових. Норвегія передає майже 15 млн євро для місії ЄС із тренування українських військових.

Чорногорія виділила 11% військового бюджету на допомогу Україні, а Канада надасть Україні обладнання для розмінування на $11 млн.

Німецький Ганновер передає Миколаєву спецтехніку й генератори.

Підготовка нового пакету санкцій

До дев’ятого пакету санкцій проти Росії Європейська комісія запропонує внести заборону на нові інвестиції в російський гірничодобувний сектор, повідомило Financial Times. 

Також до пропозиції дев’ятого пакету санкцій ЄС проти Росії, за даними ЗМІ, входять:

– заборона на мовлення чотирьох російських телеканалів;

– експортний контроль за продукцією подвійного призначення вартістю понад 2,3 мільярда євро, які РФ може використовувати для виробництва озброєння;

– заборона на операції з трьома російськими банками;

– санкції проти 180 фізичних та юридичних осіб із Росії;

– заборона на співпрацю із російськими маркетинговими та дослідницькими компаніями.

Західні Балкани

Лідери Європейського союзу і країн Західних Балкан зустрілися 6 грудня в албанській столиці Тирані на саміті, покликаному запевнити регіон у майбутньому в Євросоюзі на тлі побоювань щодо зростання впливу Росії і Китаю.

Європейський Союз на саміті з країнами Західних Балкан закликав їх приєднуватися до зовнішньої політики ЄС та санкцій блоку; у спільній декларації також засуджують агресію РФ проти України. 

За даними Bloomberg, глави держав-членів Європейського Союзу можуть надати Боснії і Герцеговині офіційний статус кандидата на членство в ЄС вже на саміті в Брюсселі 15 грудня.

Сербська членкиня уряду БіГ Желька Цвиянович у вівторок заявила, що надання країні статусу кандидата на вступ до ЄС стане сигналом "для всього регіону, що ніхто не буде залишений позаду".

Вона додала, що рух Боснії і Герцеговини до ЄС можна було б розблокувати на тлі "нових геополітичних обставин", маючи на увазі енергетичну кризу, спричинену війною Росії проти України.

Надання БіГ кандидатського статусу вимагатиме схвалення всіх 27 країн-членів ЄС і, як зауважує Bloomberg, "стане значним стимулом" для країни, яка все ще намагається дати раду наслідкам балканських воєн 1990-х років.

Тим часом, не стихає напруженість у відносинах між Сербією та Косовим. 

Вона виникла через рішення останньої штрафувати сербів, які користуються сербськими автомобільними номерами. Косовські серби спершу відреагували бойкотом косовських органів влади, а потім обіцяли відповісти масштабними акціями протесту.

Наприкінці листопада конфлікту вдалося уникнути за посередництва ЄС, проте цей успіх виглядає дуже сумнівним. Читайте більше у статті: Ілюзія компромісу: як владнали конфлікт між Сербією та Косовом та коли буде наступний.

На знак протесту проти рішення влади Косова щодо автономерів, частина сербських депутатів в країні склала мандати. У тих муніципалітетах, де вони склали мандати, влада Косова призначила дострокові місцеві вибори.

Вони призначені на 18 грудня. 

Сьогодні стало відомо, що члени муніципальної виборчої комісії муніципалітету Зубин Поток спільно з поліцейськими силою зайшли в будівлю муніципалітету, зламали двері, змінили на них замки та вийшли. Очевидці повідомили Kosovo Online про два вибухи.

Пізніше аналогічна ситуація сталася в муніципалітетах Північна Митровиця й Лепосавич, супроводжували виття сирени й постріли. У муніципалітетах посилили присутність поліцейської місії ЄС EULEX, а також помітили гелікоптери миротворчих сил НАТО KFOR.

Глава муніципалітету Зубин Поток Срда Вулович сказав Kosovo Online, що дії представників Приштини були "дуже зверхніми й непрофесійними": вони не пояснили, чому прийшли до муніципалітету, й вибили двері без будь-якої причини.

"Нам сказали, що тут з 8:00 по 16:00 буде працювати новий працівник муніципальної виборчої комісії. Прийшов майстер, якого вони взяли із собою, він змінив замок на дверях. Після того вони пішли з будівлі, сіли в джипи й поїхали", – каже Вулович.

Як повідомляє Reuters, Євросоюз підготував нову пропозицію щодо нормалізації відносин між Косовом і Сербією із чітким графіком дій після того, як попередні зусилля завершилися лише тимчасовими домовленостями.

Серед інших новин дня

Україна й Молдова створюють робочу групу для координації руху в ЄС.

Посольство України в Румунії сьогодні отримало два підозрілих конверти. Посольство в Данії також отримало небезпечний пакунок.

Латвія анулювала ліцензію телеканалу "Дождь" через ризики для нацбезпеки.

Північна Македонія скасувала рішення про надання громадянства ексдепутату-утікачу Онищенку.

В Іспанії затримати наркоторговців, що перевозили марихуану як гуманітарну допомогу для України.

До Польщі прибули перші південнокорейські танки і самохідні гаубиці.

У Чарльза ІІІ знову кинули яйце, ймовірного нападника затримали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.