65% у Європі за зброю Україні, Київ хвалять за антикорупцію, завершення Brexit: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 24 березня 2023, 20:30

Серед головних новин дня – Португалія виділяє кошти на збір доказів воєнних злочинів в Україні, а у Вірменії визнали договір Міжнародного кримінального суду таким, що відповідає конституції. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що не всі території Україна повертатиме військовим шляхом, а канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що війна в Україні має закінчитись виведенням російських військ.

Шольц також підтвердив, що країни ЄС підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно

До речі, Німеччина передала Україні інженерні машини Dachs та кулемети.

А ще – успіх України у сфері антикорупції, скандальна румунська сенаторка, візити лідерів ЄС до Китаю, протести в Європі. 

Всі важливі і цікаві новини 24 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

МКС і ордер на арешт Путіна 

Португалія виділить 75 тисяч євро на збір доказів воєнних злочинів в Україні та може направити експертів.

"Що стосується підтримки розслідувань Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів, скоєних в Україні, зокрема злочину агресії, Португалія вже надала додаткову підтримку шляхом відрядження національного експерта з Судової поліції та авансової сплати національного внеску до МКС", – повідомили у міністерстві юстиції Португалії.

Цього тижня представники понад 40 країн зустрілися в Лондоні, щоб обговорити подальшу підтримку незалежного МКС, який розслідує воєнні злочини в Україні.

На сьогодні ЄС оголосив про виділення понад 10 мільйонів євро фінансової підтримки з боку країн-членів на ці цілі.

Минулого тижня у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 

Сьогодні Конституційний суд Вірменії визнав Римський статут відповідним конституції. Римський статут – міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Ратифікувавши статут держава стає учасником Міжнародного кримінального суду.

Уряд Вірменії наприкінці 2022 року звернувся до Конституційного суду з питання відповідності Римського статуту конституції країни. 

Звернення пов'язане з тим, що, на думку уряду, є можливість притягнути Азербайджан до відповідальності за воєнні злочини. Статут Вірменія підписала 1998 року, але до сьогодні країна не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд 2004 року визнав зобов'язання договору такими, що суперечать низці положень Конституції Вірменії, яка діяла на той момент.

Видача ордера на арешт Путіна означає, що його можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду. Проте, Вірменія не має такого обов’язку, бо, нагадаємо, не ратифікувала Римський статут. 

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі ЄвроПравди та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо.

В Австрії заявили, що арештують Путіна і видадуть його Гаазі, якщо він вирішить приїхати.

Війна з РФ 

Британська розвідка вважає, що підготовка Росією особового складу військових на базі слабшої білоруської армії свідчить про те, що війна в Україні серйозно порушила систему підготовки російських військових.

Держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що не всі території Україна повертатиме військовим шляхом.

"Я думаю, що в Україні буде територія, за яку українці будуть боротися на землі; можливо, буде територія, яку вони вирішать повернути іншими способами", - сказав Блінкен, відповідаючи на запитання Конгресу.

Він відповідав на запитання представника Республіканської партії Кріса Стюарта, який запитав, чи підтримують Сполучені Штати президента Володимира Зеленського в його прагненні повернути Крим, який був захоплений і анексований Москвою в 2014 році.

А канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що війна в Україні має закінчитись виведенням російських військ.

За його словами, такий сценарій завершення війни необхідний, щоб не дозволити російському президенту Владіміру Путіну силою нав'язати свої імперіалістичні цілі та змінити кордони в Європі.

Шольц також підтвердив, що країни ЄС підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно

До речі, Німеччина передала Україні інженерні машини Dachs та кулемети.

Лідери ЄС їдуть до Китаю

Європейські політики анонсують візити до Китаю на тлі війні в Україні. 

Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю оголосив, що під час візиту до Китаю на початку квітня його супроводжуватиме президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, Макрон оголосив про плани відвідати з офіційним візитом Китай наприкінці лютого після публікації Пекіном документа, що пропонує "політичне рішення" війни в Україні.

За даними ЗМІ, візит до Китаю найближчим часом планує і топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель, але конкретних домовленостей щодо нього поки немає.

Високий представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що партнерські відносини Китаю та Росії мають межі, незважаючи на протилежну риторику.

Топ-дипломат Євросоюзу зазначив: хоча Китай встановив тісні економічні та дипломатичні зв'язки з Росією, він не уклав військового союзу з Москвою і не постачав зброю, щоб допомогти Росії у війні в Україні.

"Ця безмежна дружба (між Китаєм і Росією – ред.), здається, має певні межі. Китай не перетнув жодної червоної лінії для нас", – зазначив топ-дипломат Євросоюзу.

Як відомо, прем’єр Іспанії 31 березня вирушить із візитом до Пекіна, де зустрінеться з китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес вважає, що світ повинен прислухатися до Китаю, аби знайти розв’язання війни в Україні.

"Китай є глобальним гравцем, тому, очевидно, ми повинні прислухатися до його голосу, щоб зрозуміти, чи зможемо ми всі разом покласти край цій війні, і чи зможе Україна відновити свою територіальну цілісність", – сказав він.

Євроінтеграція України 

Уряд представив звіт про виконання Угоди про асоціацію за 2022 рік, який стверджує, що Україна виконала 72% зобов'язань за Угодою про асоціацію з ЄС.

Згідно зі звітом, загальний прогрес виконання Угоди за минулий рік збільшився на 9%.

Найбільшого прогресу, згідно зі звітом, Україна досягла у таких сферах: інтелектуальна власність – 94%, управління державними фінансами – 90%, статистика та обмін інформацією – 96%, юстиція, свобода, безпека, права людини – 91%, гуманітарна політика – 91%.

Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) привітала прогрес у запобіганні корупції щодо членів парламенту, суддів та прокурорів в Україні.

GRECO дійшла висновку, що Україна досягла певних покращень, виконавши задовільно або у задовільний спосіб 15 з 31 рекомендації. З решти рекомендацій дев'ять були виконані частково, а сім не були виконані.

Перш за все, вигода для України від втілення цих реформ є очевидною – це дозволить зберегти саме наш, український публічний бюджет, а також це стане вагомим козирем для початку перемовин про вступ України до ЄС.

"Європейська правда" проаналізувала звіт і в ньому вказується, що сесія GRECO схвалила викреслення України зі свого чорного списку держав, де відбуваються структурні зміни, що руйнують протидію корупції, або ті, де стан протидії корупції є "глобально незадовільним".

Детальніше читайте у статті Геть з чорного списку: як Україна довела Європі, що бореться з корупцією під час війни

Слід додати, що переважна більшість європейців продовжує підтримувати санкції проти Росії, а також виступає за продовження збройної підтримки України.

Організоване Єврокомісією опитування "Євробарометр" засвідчило, що 74% європейців підтримують економічні санкції проти Росії і 65% підтримують поставки зброї та іншу військову допомогу Україні. 

Скандальна румунська сенаторка 

Сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке подала законопроєкт, який пропонує "приєднати до Румунії" частину південного регіону України

Міністерство закордонних справ України ініціює накладення санкцій на неї.

"Таким кроком маргінальна політикиня намагається "відновити культурну ідентичність румунського населення". Класичний приклад із методички російського реваншизму. Ми рішуче засуджуємо спробу поставити під сумнів територіальну цілісність України, підважити дух добросусідства між Україною та Румунією", — написав у Facebook речник МЗС Олег Ніколенко.

За даними ЗМІ, Шошоаке подала законопроєкт, який пропонує денонсувати договір про добросусідство і співробітництво України та Румунії.

У змінах до закону 129/1997 про ратифікацію документа Шошоаке пропонує, що "Румунія приєднує історичні території, які їй належали, а саме: Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний".

Після рішення Києва внести її до санкційного списку Діана Шошоаке заявила, що Україна – це "фашистська держава", звідки їй погрожують розправою.

Протести в Європі 

У Франції понад мільйон людей протестували через пенсійну реформу, дійшло до заворушень. Через протести перенесли перший візит до країни короля Британії. Візит відклали на прохання президента Франції Макрона.

У Польщі шахтарі протестували проти планів ЄС обмежити викиди метану, а у Белграді права опозиція протестувала проти угоди про нормалізацію відносин з Косовом.

Серед інших новин дня  

Словаки вважають, що українські біженці погіршують ситуацію в країні.

ЄС вимагає негайної медичної допомоги для незаконно засудженої у Криму Ірині Данилович.

США ввели нові санкції проти Білорусі: у списку – літак Лукашенка та ЦВК.

Британія і ЄС офіційно схвалили нову угоду про торгівлю в Північній Ірландії – вона покликана закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit.

КНДР заявила про випробування підводного безпілотника, здатного нести ядерну зброю.

Данія запросила оператора "Північного потоку" взяти участь у підйомі невідомого об'єкта біля труби. Кремль зрадів запрошенню Данії.

Уряд Іспанії – під вогнем критики через поліцейських, що спали з активістами заради інформації.

У Франції держслужбовцям заборонили використання розважальних застосунків, зокрема TikTok. До речі, TikTok може стати на заваді розширенню виробництва боєприпасів у Норвегії.

Посуха в Іспанії вдарила по виробництву оливкової олії та світових цінах.

Смертність від туберкульозу в Європі зросла вперше за 20 років.

Естонія висилає дипломата посольства РФ: займався підривом безпеки і пропагандою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.