5 лютого 2019

Статті
Темний бік Качинського: що показав новий касетний скандал у Польщі
Диктофонні записи найвпливовішої людини країни знову розділили Польщу. Ярослав Качинський збирався "за телефоном" оформити банківський кредит і непомітно збудувати хмарочос у центрі Варшави.
Нерішуча влада з Майдану: чому Київ досі не визнав нового президента Венесуели?
Цей прогрес – то добре, але він не знімає запитання: чи не варто було Україні, яка сама має досвід революцій, разом із США виступити в авангарді підтримки венесуельського народу?
Колонки
Лідер, але ще не президент: події у Венесуелі очима українського дипломата
Парламенту Венесуели потрібно вирішити питання про статус Хуана Гуайдо. Адже той проголосив себе "виконувачем обов'язків президента" на політичній демонстрації, а не в стінах Асамблеї.
Новини
20:43
Бельгія: міністр пішла у відставку через те, що назвала кліматичні протести змовою
Міністр навколишнього середовища Бельгії Жоке Шовліге пішла у відставку після своєї заяви про те, що масові демонстрації на захист клімату в Бельгії останніми тижнями є змовою.
19:48
У Парижі до 30 тисяч людей взяли участь у протесті профспілок і "жовтих жилетів"
Демонстрація профспілок і "жовтих жилетів" у Парижі зібрала від 14 до 30 тисяч протестувальників.
19:23
Порошенко закликає Раду підтримати у четвер "євроатлантичні" поправки до Конституції
Президент Петро Порошенко закликав Верховну раду підтримати в четвер у другому читанні поправки до Конституції, які закріплюють курс України на членство в ЄС і НАТО.
18:53
Brexit: Мей заявила про непохитність бажання уникнути жорсткого кордону в Ірландії
Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей знову підтвердила, що виступає проти повернення жорсткого кордону між Північною Ірландією і Республікою Ірландія.
18:42
В РФ кажуть про візит британської делегації в окупований Крим у квітні
Делегація з Великої Британії приїде у квітні до окупованого Криму для участі у Ялтинському міжнародному економічному форумі.
18:03
Франція провела симуляцію ядерного стримуючого удару
11-годинна місія включала дозаправку, перевірку всіх фаз місії атаки із застосуванням багатоцільового винищувача четвертого покоління Rafale.
17:55
Кордон між Данією і Німеччиною пропонують включити в список надбання ЮНЕСКО
Міністр культури Данії Метте Бок запропонувала включити прикордонну зону між Данією і Німеччиною в список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
17:10
Німецькі винищувачі 30 разів за півроку супроводжували літаки РФ над Балтикою
Дислоковані в Естонії німецькі винищувачі за останні півроку 30 разів піднімалися по тривозі, щоб супроводити російські літаки.
17:09
Посольство Швейцарії занепокоєне відстороненням Супрун
Посольство Швейцарії в Україні висловило стурбованість щодо негативних наслідків для реформ у медичній галузі у зв'язку з відстороненням Уляни Супрун з посади в.о. міністра охорони здоров'я.
16:48
ЄС виділив Венесуелі 5 млн євро гуманітарної допомоги
Ця сума виділена на додаток до гуманітарної допомоги на загальну суму 34 мільйони євро, які були надані Венесуелі у 2018 році.
16:40
У Польщі оголосили про створення сил оборони кіберпростору
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак представив концепцію щодо створення сил оборони кіберпростору.
16:21
ЄС і Чорногорія домовилися про спільні прикордонні операції
Європейська комісія та Чорногорія парафували угоду, яка дозволить розгортати європейські бригади прикордонної та берегової охорони в балканській країні.
16:12
Косово відкинуло ідею ЄС щодо переговорів із Сербією
Уряд Косова відкинув пропозицію ЄС, що найбільший косовський гірничо-збагачувальний комплекс має стати частиною переговорів із Сербією.
16:04
Німецька авіакомпанія Germania заявила про банкрутство і скасувала всі рейси
Авіакомпанія з 37 літаками виконувала рейси в основному на середземноморських, північноафриканських і близькосхідних туристичних маршрутах і перевозила понад 4 мільйони пасажирів на рік.
15:27
Німеччина може не досягти навіть обіцяних 1,5% витрат ВВП на оборону - ЗМІ
У 2014 році члени НАТО домовилися поступово збільшувати свої оборонні витрати до 2% ВВП.
15:12
За рішенням Рима щодо Венесуели європейці підозрюють зв’язки з РФ - ЗМІ
Європейські столиці запідозрили, що за рішенням Рима не визнавати опозиційного лідера Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни можуть стояти зв'язки коаліційної партії "Рух 5 зірок" з Росією.
14:55
Парламент Греції 8 лютого ратифікує протокол про вступ Македонії до НАТО
Парламент Греції 8 лютого проведе голосування щодо протоколу, який відкриває шлях до вступу Північної Македонії у НАТО.
14:12
Уряд Британії витратив 45,6 тисяч фунтів на друк угоди з ЄС, яку відхилив парламент
Британське міністерство з питань Brexit витратило 45,6 тисяч фунтів стерлінгів на роздруківку копій угоди про Brexit, яку депутати палати громад відхилили.
14:11
Прем'єрка Британії у четвер їде до Брюсселя говорити про Brexit
Вона зустрінеться з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.
14:05
Brexit без угоди може спричинити загрозу безпеці - єврокомісар
Зокрема, у разі жорсткого Brexit, Британія не зможе обмінюватися з країнами ЄС даними або біометричними даними щодо підозрюваних злочинців і терористів, як це робить зараз.
13:57
Посол Британії занепокоєна потенційними наслідками відсторонення Супрун
Посол Великої Британії Джудіт Гоф заявила, що занепокоєна потенційними наслідками на реформу охорони здоров'я через відсторонення від посади в.о. міністра Уляни Супрун.
13:41
Литва заблокувала інвестиції російського олігарха через ризик збору даних для армії РФ
Литва заблокувала намір російського холдингу інвестувати в одну з литовських компаній, оскільки її могли використовувати для збору картографічних даних для російської армії.
13:23
Британія спростить митні перевірки на товари ЄС в разі Brexit без угоди
Британці обіцяють запровадити перехідні процедури для імпорту товарів з ЄС через 20 британських портів і тунель під Ла-Маншем, які можуть працювати від 3 до 6 місяців він після 29 березня.
13:19
Єврокомісія вирішує, чи порушує прем’єр Чехії норми про конфлікт інтересів
Прем'єр-міністр Чехії і мільярдер Андрій Бабіш незабаром може стати першим європейським політиком, якого визнають винним у порушенні правил блоку про конфлікт інтересів.
13:07
Естонія готова судитися з Єврокомісією за право стягувати плату на кордоні з РФ
Наступним кроком Європейської комісії в суперечці з Естонією щодо правомірності платної системи бронювання місця в черзі і платної зони очікування на естонсько-російському кордоні може стати звернення до Європейського суду.
12:57
Ердоган знову пригрозив наступом у Сирії: наше терпіння не безмежне
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що досі не побачив прийнятного плану щодо створення "зони безпеки" на північному сході Сирії три тижні після того, як президент США Дональд Трамп запропонував створити зону.
12:56
Кількість загиблих в результаті пожежі у Парижі зросла до 10
Французькі пожежні знайшли тіло десятого загиблого під час нічної пожежі в Парижі в одному із престижних районів французької столиці.
12:23
Іран розкритикував Грецію та Італію за те, що вони не купують його нафту
Іранський міністр нафти Біжан Зангане у вівторок розкритикував Грецію та Італію за те, що вони не купують іранську нафту, незважаючи на виключний дозвіл з боку США робити це без ризику потрапити під їхні санкції.
12:11
Викрадені коштовності короля Швеції, ймовірно, знайшли у смітнику
Деякі з королівських коштовностей, які минулого року викрали зі шведського собору під час нахабного пограбування, ймовірно, знайшли у сміттєвому відрі в передмісті Стокгольма.
12:10
Наприкінці 2022 року Польща стане остаточно незалежною від газу з Росії - уряд
Одним із альтернативних джерел постачання газу стане газопровід Baltic Pipe з Норвегії до Польщі і Данії, який планують ввести в дію восени 2022 року.
11:42
Бельгійський міністр: протести на захист клімату - це змова
Міністру навколишнього середовища Бельгії Жоке Шовліге довелося спростувати свою заяву про отримання підтверджень від спецслужб, що масові демонстрації на захист клімату в Бельгії останніми тижнями були змовою.
11:36
У Європарламенті хочуть зупиняти допомогу претендентам на вступ, які відходять від демократії
ЄС повинен розподіляти фінансування країн, що прагнуть приєднатися до блоку, на справедливих засадах, і припиняти виділення фінансової допомоги у разі відходу від демократії і порушення верховенства права у цих державах.
11:17
Комітет Європарламенту виступив за вибіркову співпрацю з РФ і подальші санкції
Комітет у міжнародних справах Європейського парламенту у понеділок схвалив резолюцію, у якій парламентарі закликають до вибіркової взаємодії з Росією, підтримки санкцій проти РФ і скасування будівництва "Північного потоку-2".
11:13
ЗМІ: питання членства Норвегії в ЄЕЗ може стати провідним на наступних виборах
Одна з найбільших профспілок Норвегії Fagforbundet стверджує, що уряд і роботодавці "грають" з участю країни в Європейській економічній зоні, використовуючи її проти працівників.
10:44
У Франції прийшли з обшуками до журналістів через матеріал про екс-помічника Макрона
У Франції спробували провести обшуки в редакції Mediapart після нових публікацій у справі Александра Беналла, колишнього радника Еммануеля Макрона.
10:37
Меркель висунула умову участі Huawei в німецькій мережі 5G
Меркель під час візиту до Японії заявила, що з питань безпеки важливо розмовляти з китайським урядом, щоб "компанія просто не передавала дані державі".
10:11
фотоСмертельна пожежа у Парижі: поліція затримала підозрювану
У рамках розслідування нічної пожежі в Парижі, у якій, за останніми даними, загинули 8 осіб, поліція затримала жительку згорілого будинку.
10:10
В Італії з березня запровадять базовий дохід в розмірі 780 євро
Заступник прем'єр-міністра Італії Луїджі Ді Майо в понеділок представив першу з трьох мільйонів карток для отримання нового базового доходу громадянами.
09:47
У Нідерландах колишній ультраправий політик прийняв іслам
Колишній член ультраправої нідерландської "Партії свободи" і різкий критик мусульман перейшов у іслам.
09:46
Німеччина і Франція можуть "зв'язувати руки" іншим членам єврозони - Transparency
Великі країни єврозони, такі як Німеччина і Франція, можуть "зв'язувати руки і чинити тиск на інших членів" через відсутність прозорості в єврогрупі - неформальному органі міністрів фінансів єврозони.
09:12
Румунія спробує заблокувати свого кандидата на головного прокурора ЄС
Колишня очільниця Національного агентства по боротьбі з корупцією Румунії Лаура Кодруца Ковеші посіла перше місце у процедурі відбору на посаду головного прокурора Європейської прокуратури (EPPO).
08:43
Греція: Ципрас заручився підтримкою більшості у парламенті
Цей крок збільшує підтримку Ципраса до 151 законодавця в 300-місному парламенті.
08:20
Іран відкинув реакцію ЄС на запуски ракет як "неконструктивну"
Тегеран у вівторок назвав "безпідставною" і "неконструктивною" заяву Європейського союзу про іранську ракетну програму, регіональну політику, порушення прав і вбивства в Європі.
07:58
фотоПожежа в заможному районі Парижа: щонайменше 7 загиблих, 30 постраждалих
Унаслідок пожежі в житловому будинку на заході Парижа загинули семеро осіб і постраждали близько 30.
07:55
ЄС і Ліга арабських держав не змогли узгодити спільну декларацію саміту
Європейський союз і Ліга арабських держав заявили, що вони дійшли згоди щодо розв'язання конфліктів у Сирії та Ємені, щодо мирних зусиль на Близькому Сході, але не змогли схвалити спільну декларацію на переговорах у Брюсселі.