6 грудня 2018

Статті
НАТО та порохова діжка Європи: Альянс готується до розширення на Балканах
Чорногорія довела, що РФ більше не має можливостей блокувати шлях балканських країн у НАТО. Вже наступного року 30-м членом Альянсу може стати Македонія. Хто наступний?
Кінець революції: як Пашинян йде до перемоги у проросійській Вірменії
"Наш історичний досвід показує, що щойно у Росії з’являються проблеми – вона кидає Вірменію, залишаючи сам на сам із проблемами, до створення яких Росія сама доклала руку".
Слабка ланка ЄС: чи зможуть друзі Путіна заблокувати продовження санкцій
Чи зможуть дружні до очільника Кремля країни заблокувати чергове продовження антиросійських санкцій? Обережний прогноз: у грудні 2018 року санкції, ймовірно, будуть знову продовжені на півроку.
Новини
19:50
Литва першою з країн ЄС запроваджує санкції за морську агресію Росії
Міністерство закордонних справ Литви пропонує накласти індивідуальні санкції на осіб, відповідальних за акт агресії в Керченській протоці і на Чорному морі.
19:48
МЗС Польщі: Росія втратила право заперечувати, що вона є стороною конфлікту в Україні
Результатом нападу російських ВМС на українські військові кораблі є юридично доведений статус Росії як сторони конфлікту.
19:33
США: неприпустимо звинувачувати Київ у Азовській кризі, винна виключно Росія
Державний департамент наполягає, що вина за ескалації конфлікту в Азово-Керченській акваторії лежить виключно на російській стороні.
19:20
Країнам ЄС хочуть дозволити відкупитися від обов’язкового прийому біженців - ЗМІ
Франція та Німеччина пропонують, щоб держави ЄС, які відмовляються приймати мігрантів у рамках механізму про розселення біженців, платили за свою відмову грошима.
18:41
Угорщина припинила роздачу паспортів у своїх консульствах в Україні
Угорські консульства на території України припинили і не будуть відновлювати процедуру видачу угорського громадянства громадянам України на території своїх консульств на Закарпатті та в Києві.
18:35
ЄС активізує боротьбу з антисемітизмом у Європі
Країни Європейського Союзу домовилися активізувати боротьбу з антисемітизмом і посилити безпеку, щоб краще захистити єврейські громади та їхні установи в Європі.
18:18
оновленоРосія допустила українських консулів до українських військовополонених – Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін стверджує, що українські консули почали відвідування українських військовополонених моряків, яких Росія утримує в Москві.
17:47
Уряд Британії за два роки надає Україні понад 35 млн фунтів допомоги
Уряд Великої Британії у 2018-2019 роках надає Україні понад 35 млн фунтів стерлінгів для проведення реформ, боротьби з корупцією та підтримку інших сфер.
17:25
Рада продовжила угоду з Нідерландами про розслідування катастрофи MH17
Верховна Рада прийняла за основу та в цілому президентський законопроект про продовження угоди між Україною та Нідерландами про міжнародну місію захисту розслідування аварії в 2014 році на Донбасі "Боїнга" Малайзійських авіаліній.
17:15
Німеччина: США, Європа та РФ повинні спільно працювати над контролем за озброєнням
Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас у виступі на міністерській зустрічі ОБСЄ заявив, що Сполучені Штати, Європа та Російська федерація повинні спільно розробити новий підхід контролю за озброєнням.
16:53
США здійснили позаплановий політ через події у Керченській протоці - Пентагон
"США та їхні союзники здійснили позаплановий політ в рамках Договору з відкритого неба. Вибір часу цього польоту спрямований на те, щоб підтвердити зобов'язання США перед Україною та іншими країнами-партнерами", - йдеться у повідомленні.
16:49
У ЄС привітали схвалення Радою закону про протимінну діяльність
Представництво Європейського союзу в Україні вважає важливим кроком ухвалення Верховною Радою закону з протимінної діяльності.
16:36
фото, відеоУ Греції сталися зіткнення у ході мітингу через вбивство підлітка поліцейським
Поліція Афін затримала 10 осіб після зіткнень з правоохоронцями під час мітингу, присвяченого 10-річчю вбивства 15-річного підлітка співробітником поліції.
16:29
У Чехії на місці колишнього полігону відкриють нетрадиційний крематорій на природі
Влада чеського містечка Дуповське Градіште у окрузі Карлові Вари розмірковує над будівництвом незвичайного крематорію на території колишнього військового полігону.
16:01
В Макрона побоюються вандалізму і убивств цими вихідними в Парижі
Влада Франції побоюється, що цими вихідними у Парижі буде розв'язана ще одна хвиля великого насильства і заворушень.
15:51
Уряд Чехії отримав листа Єврокомісії про конфлікт інтересів прем'єра Бабіша
Міністерство регіонального розвитку Чехії отримало лист, в якому єврокомісар з питань бюджету та людських ресурсів Гюнтер Еттінгер вказує на можливий конфлікт інтересів прем'єр-міністра Андрея Бабіша.
15:34
У Польщі не чекають на збільшення кількості біженців з України через воєнний стан
У Польщі очікують, що запровадження воєнного стану не призведе до збільшення потоку біженців з України.
15:12
ЗМІ: шпигуни Кремля почали нові операції в Британії
Російські шпигуни запустили нову хвилю потенційно смертоносних шпигунських місій на території Великої Британії, попереджають британські служби безпеки.
15:11
Лавров пожалівся в ОБСЄ на "нелегітимні санкції", які шкодять його довірі до Заходу
Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров у виступі на міністерській зустрічі ОБСЄ заявив, що криза довіри в регіоні спричинена не російською агресією, а реакцією Заходу на неї.
15:05
ЄС поставив ультиматум щодо угоди зі Швейцарією
Європейськa комісія запропонує швейцарським фондовим біржам дворічне продовження їхнього права доступу до єдиного ринку, якщо швейцарський уряд схвалить загальну угоду про майбутні відносини з блоком у п'ятницю, 7 грудня.
14:43
Литва в ОБСЄ висунула до РФ вимогу про безумовне повернення українських кораблів та моряків
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс у своїй промові на річній зустрічі ОБСЄ звинуватив Росію у свідомому порушенні принципів організації.
14:41
Україна закликала Угорщину діяти проти агресії РФ разом зі світом
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав офіційний Будапешт долучитися до заходів міжнародної спільноти зі стримування російського агресора.
14:34
Рада підтримала припинення "дружби" з Росією
Верховна Рада ухвалила проект закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією з 1 квітня 2019 року.
14:30
Суд наказав Валенсі вибачитись перед Качинським за звинувачення в Смоленській катастрофі
Окружний суд у Гданську наказав колишньому президенту Польщі Леху Валенсі вибачитися перед лідером керівної партії "Право і справедливість" Ярославом Качинським за звинувачення у Смоленській катастрофі.
14:28
У Парижі закрили Сорбонну з міркувань безпеки
Історичну будівлю відомого французького університету Сорбонни у четвер закрили з міркувань безпеки після того, як всередину спробувала потрапити група активістів.
14:25
Литовський євродепутат намагається розколоти політику ЄС щодо РФ - прем'єр Литви
Прем'єр Литви Саулюс Скверняліс назвав поїздку європарламентаря Роландаса Паксаса в Москву спробою внести розлад у зовнішню політику Литви і Євросоюзу.
14:07
Угорський міністр не помітив російської агресії у промові на зустрічі в ОБСЄ
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто став єдиним представником регіону, який не згадав про Україну та російську агресію у своїй промові на міністерській конференції ОБСЄ.
13:59
Лукашенко посперечався з Путіним через ціну на газ
Президенти Росії і Білорусі під час засідання саміту Євразійського економічного союзу в Санкт-Петербурзі посперечалися через ціну на газ для Білорусі.
13:52
Довготривалий мир між Україною і РФ має стати топ-пріоритетом для ОБСЄ - голова МЗС Латвії
Міністр підкреслив, що ситуація з правами людини на окупованому сході України та в Криму погіршується швидкими темпами.
13:48
Естонія в ОБСЄ закликала РФ відпустити українських моряків і повернути кораблі
Глава МВС Естонії Свен Міксер закликав Росію відпустити полонених українських моряків, повернути кораблі та забезпечити вільне проходження суден в акваторії Чорного і Азовського морів.
13:43
"Схоже, ми щось робимо не так": у 2019 ОБСЄ сфокусується на російській агресії
Словаччина під час свого головування в ОБСЄ в 2019 році буде фокусуватися на питаннях, пов’язаних із незаконною анексією Криму та агресією на Донбасі.
13:34
Держдеп на зустрічі ОБСЄ попередив Росію: санкції проти неї зберігатимуться
Сполучені штати Америки наполягають на тому, що Росія порушила всі принципи ОБСЄ.
13:32
Охоронці тюрем у Португалії страйкують – в'язні влаштували бунти
У Португалії страйкують охоронці в’язниць – вони вимагають підвищення заробітної плати та преміальних виплат за пізні зміни.
13:22
Бельгійський міністр: міграційний пакт ООН не задовольнить європейців
Бельгійський міністр з питань міграції Тео Франкен заявив, що не хоче мати жодного стосунку до пакту Організації Об'єднаних Націй про безпечну і упорядковану міграцію - міжнародну угоду, яка підштовхнула бельгійський уряд до межі краху.
13:13
фотоЩонайменше троє людей стали жертвами злив і повені на Кіпрі
Щонайменше троє людей загинули в результаті повені, спричиненої зливами на півночі Кіпру.
12:45
Клімкін в ОБСЄ: заяв уже недостатньо, має бути покарання Росії
Наразі вже минув той час, коли міжнародні партнери могли обмежуватися заявами про занепокоєність – Росія має бути покарана за свої дії.
12:38
Україна повідомила ОБСЄ про затримання кримськотатарського адвоката в Криму
Росія продовжила тиск на кримськотатарську меншість через затримання адвоката, що захищав в’язнів совісті.
12:33
Клімкіна запросили на засідання Ради ЄС, де обговорюватимуть агресію РФ на морі
Главу МЗС України Павла Клімкіна запросили взяти участь у засіданні Ради ЄС, де обговорюватиметься агресія РФ у Чорному та Азовському морях.
12:29
У Росії відреагували на кинутий США виклик поблизу Владивостока
Есмінець ВМС США USS McCampbell 5 грудня проплив у спірних водах Японського моря біля затоки Петра Великого на півдні Приморського краю РФ.
12:11
"Фундаментальні принципи порушені. Ми хочемо війни?" - генсек ОБСЄ визнав континентальну кризу
Генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер стверджує, що організація та європейський континент в цілому опинилися у кризі.
11:55
Україна і Польща планують влітку відкрити залізничне сполучення між Львовом і Любліном
Формат і термін запуску нових ліній мають оголосити в грудні.
11:52
Прем'єр Британії поставила депутатам вибір: її угода, без угоди чи без Brexit взагалі
Прем'єр міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що у британських парламентарів є вибір: проголосувати за її угоду про вихід з ЄС, вийти зі спільноти без угоди або відмовитися від Brexit взагалі.
11:39
Люксембург має стати першою країною з безкоштовним громадським транспортом
Люксембург влітку має стати першою країною світу, яка зробить весь громадський транспорт безкоштовним, намагаючись таким чином сприяти захисту навколишнього середовища.
11:19
Суд ЄС винесе остаточне рішення про можливість відмови від Brexit 10 грудня
Суд ЄС винесе остаточне рішення щодо того, чи може Британія в односторонньому порядку скасувати Brexit, напередодні голосування у парламенті щодо угоди про вихід з ЄС.
11:15
Лідери ЄС наступного тижня затвердять план протидії дезінформації РФ - ЗМІ
"Існують міцні докази, які вказують на те, що Росія є основним джерелом дезінформації в Європі. Дезінформація є частиною російської військової доктрини та частиною стратегії з розколу та ослаблення Заходу", - сказав віце-президент Єврокомісії з єдиного цифрового ринку Андрус Ансіп, презентуючи план.
10:56
"Ядерна опція" і блокування на морі: у США розповіли про важелі стримування РФ
Пропозиція обмеження права російських суден заходити в іноземні порти - це "сильна та оригінальна відповідь", вважають у Вашингтоні.
10:51
ВР прийняла євроінтеграційний закон про інформацію щодо харчових продуктів
Верховна рада у другому читанні проголосувала за законопроект "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".
10:24
Кандидату в прем'єри Латвії поставили ультиматум щодо проросійської партії
Латвійська Нова консервативна партія (НКП) опублікувала відповідь на заклик кандидата на посаду прем'єр-міністра Алдіса Гобземса прийняти до вечора 8 грудня рішення про те, щоб увійти в сформований ним уряд.
10:23
Угорщина хоче очолити місію миротворців НАТО у Косові
Угорщина збільшить кількість своїх військових у місії миротворців НАТО у Косові і претендуватиме на керівництво місією у майбутньому.
09:51
В Естонії виступили за збільшення строку служби в армії
Командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем вважає, що для деяких родів військ строк служби в армії слід збільшити.
09:34
Франція вирішила не підвищувати податок на пальне протягом року
Французький уряд вирішив не закладати у бюджет на наступний рік підвищення акцизів на пальне, плани щодо якого викликали в країні масові і насильницькі протести.
09:19
Волкер звинуватив Росію у спробах втручання у вибори в Україні
Спеціальний представник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер заявив, що Росія намагається вплинути на вибори в Україні.
08:57
Україна придбає канадські снайперські гвинтівки
08:54
США готуються направити військовий корабель у Чорне море – ЗМІ
Сполучені Штати Америки почали підготовку до відправлення військового корабля в Чорне море на тлі зростання напруженості в регіоні.
08:25
Британія призупинила видачу інвестиційних віз в рамках боротьби з відмиванням грошей
Британський уряд в рамках боротьби з організованою злочинністю і відмиванням грошей призупиняє видачу інвестиційних віз.