7 листопада 2022

Статті
Замість Ле Пен: хто очолив ключову союзну Кремлю партію Франції
27-річний політик став новим лідером ключової опозиційної та найбільш проросійської партії Франції.
Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові
Між Сербією та Косовом спалахнув новий конфлікт. Але цього разу Приштина не готова на поступки, тоді як Белград йде на підвищення ставок.
Колонки
Патова конфіскація: чому в США вагаються з передачею Україні активів РФ
Чи зможе Україна отримати конфісковані активи РФ? Важливим є прецедент США, де процес передачі зіткнувся зі складнощами.
Новини
23:31
КНДР знову заперечила постачання військової допомоги Росії
На тлі останніх звинувачень з боку Сполучених Штатів Північна Корея у вівторок заявила, що ніколи не торгувала зброєю з Росією і не планує цього робити.
23:17
Поліція Німеччини конфіскувала 30 дорогих картин після обшуків на яхті Усманова
Слідчі Федерального управління кримінальної поліції Німеччини після обшуків на яхті Dilibar підсанкційного російського олігарха Алішера Усманова конфіскували 30 картин загальною вартістю, за попередніми даними, п’ять мільйонів євро.
22:48
Прем’єр Греції відмовився йти у відставку на тлі скандалу з прослуховуванням
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що не збирається оголошувати дострокові вибори на тлі рішення Верховного суду провести розслідування скандалу з прослуховуванням відомих політиків і журналістів.
22:28
Майже 64% поляків підтримують будівництво стіни на кордоні з Калінінградом
63,8% громадян Польщі виступають за будівництво тимчасового бар'єру на кордоні з Калінінградською областю Росії, проти виступають 22,8% опитаних, решта – не мають визначеної думки.
22:10
США відповіли Пригожину: не дозволимо втручатися в наші вибори
Сполучені Штати готові запровадити санкції проти будь-якого суб’єкта, який намагатиметься втрутитися у виборчий процес, заявив речник Державного департаменту Нед Прайс на тлі твердження "кухаря Путіна" Євгенія Пригожина.
ДайджестNASAMS в Україні, втручання у вибори в США, Угорщина проти 18 млрд для України: новини дня
21:47
Швеція профінансує фонд НАТО по боротьбі з тероризмом на майже $1 млн
У межах зусиль у боротьбі з тероризмом та заявки на вступ до НАТО уряд Швеції вирішив профінансувати Фонд добровільних національних внесків Альянсу на 10 мільйонів шведських крон (920 мільйонів доларів).
21:23
Качинський: у Польщі низька народжуваність, бо жінки п'ють забагато алкоголю
Опоненти лідера правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Ярослава Качинського розкритикували й висміяли його заяву про те, що низька народжуваність у країні частково спричинена надмірним вживанням алкоголю молодими жінками.
21:06
В Україні загинув американець, що воював в Інтернаціональному легіоні
Під час бойових дій на сході України загинув громадянин США Тімоті Гріффін, що воював у складі Інтернаціонального легіону.
20:56
У Нідерландах попереджають про загрозу екстремістів, що вірять у теорії змови
У Нідерландах Національний координатор з контрероризму та безпеки (NCTV) попередив про загрозу для демократичного ладу екстремістів, які повірили у різноманітні теорії змови. 
20:51
Угорщина відмовилася фінансувати довгострокову програму підтримки України
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримає план довгострокової фінансової підтримки України, анонсований президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн напередодні.
20:31
Прем'єр Британії: війна в Україні – причина швидше реагувати на зміни клімату
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у своїй промові на кліматичній конференції ООН COP27 у Єгипті згадав про війну в Україні й зазначив, що вона має спонукати до швидшого реагування на проблеми зміни клімату.
20:12
ВООЗ пов’язує з екстремальною спекою у Європі в 2022 році смерті щонайменш 15 тисяч осіб
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, смерті щонайменш 15 тисяч європейців влітку 2022 року напряму пов’язані з екстремальною спекою.
20:05
фотоУкраїна отримала першу партію генераторів з Литви
До України прибула перша партія з 13 генераторів, кошти на які збирали в Литві.
19:53
Туреччина пропонує продовжити дію "зернового коридору" ще на рік
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Анкара пропонуватиме продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи ("зернової угоди") ще на рік – до листопада 2023 року.
19:45
В уряді Франції закликають ЄС реагувати на "нечесну" держпідтримку США для свого автопрому
Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що ЄС мав би разом чинити спротив політиці США з підтримки свого бізнесу, зокрема нововведення, що пропонує великі податкові пільги для покупців американських електричних авто.
19:43
Британія відмовиться від будівництва королівської яхти на користь розвідувального судна
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у понеділок підтвердив наміри уряду відмовитися від планів побудови нової королівської яхти, які викликали обурення в депутатів через високу вартість.
19:28
Понад 60% громадян Грузії вважають, що країна рухається в неправильному напрямку – опитування
Більшість населення Грузії вважає, що країна рухається в неправильному напрямку – про це свідчать дані опитування, здійсненого восени 2022 року на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI).
19:00
ексклюзивУгорський депутат: за війни Угорщина мала забути образи на Україну, але Орбан на хибному боці
Депутат парламенту Угорщини від опозиційної партії Együtt ("Разом") Золтан Войдо закликає українців розрізняти політику Орбана від політики угорців.
19:00
Макрон закликав не забувати про кліматичні виклики, попри війну в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що світ не має відмовлятися від поставлених кліматичних цілей на тлі викликів, створених війною РФ проти України.
18:57
Берлін привітав наміри Єврокомісії виділяти Україні 1,5 млрд євро щомісяця в 2023 році
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер привітав плани Єврокомісії щодо надання багатомільярдної допомоги Україні у 2023 році.
18:53
Активісткам, які облили картину Ван Гога супом у Римі, загрожує до п'яти років ув'язнення
Прокуратура Рима в понеділок розпочала розслідування дій трьох активісток групи Ultima Generazione ("Останнє покоління"), які минулого тижня облили супом картину Вінсена Ван Гога "Сіяч".
18:36
Естонія: глава парламентської комісії подав у відставку через скандал з оголеними фото дітей
Голова комісії Рійгікогу (парламенту Естонії) в закордонних справах Марко Міхкельсон з Партії реформ вирішив подати у відставку із посади через скандал із фотографіями, до якого виявився причетним.
18:32
Генсек НАТО поговорив з лідерами Сербії і Косова на тлі напруги у регіоні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів телефонну розмову з президентом Сербії Александаром Вучичем та прем’єрмо Косова Альбіном Курті на тлі загострення ситуації у сербських муніципалітетах на півночі Косова.
18:20
"Кухар Путіна" непрямо визнав втручання у вибори у США
Російський олігарх Євгеній Пригожин, наближений до Владіміра Путіна, прокоментував звинувачення про причетність до втручання у вибори у США, де фактично визнав, що стоїть за такою діяльністю.
18:05
Президент Чорногорії заветував скандальний закон, що обмежує його повноваження
Президент Чорногорії Міло Джуканович наклав вето на поправки до закону, який обмежує його повноваження – прихильники глави держави звинувачували парламентську більшість у конституційному перевороті.
18:01
Президент Індонезії думає, що Путін не поїде на саміт G20
Президент Індонезії Джоко Відодо схильний вважати, що президент Росії Владімір Путін врешті не приїде на саміт лідерів G20 на Балі, що відбудеться наступного тижня і на який запросили також президента України Володимира Зеленського.
17:50
Республіканці не відкидають оголошення імпічменту Байдену в разі перемоги на проміжних виборах
У разі перемоги на проміжних виборах у вівторок і здобуття контролю над Сенатом Республіканська партія США може оголосити імпічмент президенту Джо Байдену.
17:48
фотоУ Туреччині внаслідок аварії пасажирського автобуса загинули сім людей
В результаті зіткнення пасажирського автобуса з двома вантажівками у східній турецькій провінції Агри в понеділок загинули сім людей.
17:36
У Зеленського нагадали, за яких умов Україна буде готова говорити з Кремлем
Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк нагадав, що Україна ніколи цілковито не відмовлялася від перемовин з Росією, але має чітку умову - виведення російських сил з території України.
17:26
Польща побудує базу для Військово-повітряних сил США в Повідзі
Уряд Польщі профінансує розширення інфраструктури для авіації й особового складу бойової бригади Військово-повітряних сил США, що дислокуються в селі Повідз у центрально-західній частині країни як сили НАТО.
17:23
У Литві пройшли міжнародні навчання з кібербезпеки
У понеділок у Литві відбулися міжнародні навчання з управління кризовими ситуаціями BlueOLEX 2022, під час яких покращували підготовку країн ЄС до спільного управління масштабними кіберінцидентами і кризами.
17:09
Литва відкрила торгове представництво на Тайвані
У Республіці Китай (Тайвань) відкрилося торгове представництво Литви.
16:59
У Польщі анонсували зміни у законі про допомогу біженцям з України
Поправки до спеціального закону про допомогу українським громадянам мають бути внесені до Сейму Польщі наприкінці цього місяця.
16:58
Рада Європи визначилась з датою саміту, який збирає вперше за 17 років через Росію та війну
Рада Європи збереться на свій четвертий в історії саміт, приводом для якого став напад Росії на Україну, у столиці Ісландії в травні 2023 року.
16:21
Греція заборонить продаж шпигунських програм на тлі скандалу з прослуховуванням
Греція незабаром заборонить продаж шпигунського програмного забезпечення після того як стало відомо, що понад 30 осіб, включаючи міністрів і бізнесменів, перебували під державним наглядом за допомогою шкідливого програмного забезпечення для телефонів.
16:04
фотоУ Польщі бобри могли спричинити обвал на дорозі обласного значення, ремонт займе до двох місяців
У Західнопоморському воєводстві Польщі через підвищення рівня води обвалився міст з ділянкою дороги обласного значення, причиною прориву дамби могла стати "робота" бобрів.
15:47
У НАТО і ЄС обговорюють можливе вікно для переговорів з РФ після звільнення Україною Херсона – ЗМІ
Закриті консультації між Вашингтоном і Брюсселем передбачають короткострокове переговорне вікно з Росією, яке може виникнути після звільнення Україною Херсона.
Аналітика короткоЯк Сербія йде на загострення з Косовом та Заходом
15:09
У Фінляндії затримали чоловіка, що нелегально перетнув кордон з Росії, він попросив про притулок
Фінські прикордонники виявили та затримали поруч з кордоном чоловіка, який, схоже, незаконно перетнув держкордон між Росією і Фінляндією. 
15:07
Британія і ЄС продовжать шукати рішення для Північної Ірландії після Brexit
Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн домовилися працювати над вирішенням проблем з Північноірландським протоколом на зустрічі в рамках кліматичної конференції COP27 в Єгипті.
14:36
фотоРФ заявила про "маховик русофобії" у Молдові через осквернені пам’ятники
Посольство Росії в Молдові засудило осквернення двох пам’ятників у країні, заявивши, що "варварські акти вандалізму щодо меморіальних комплексів перейшли усі рамки здорового глузду".
14:31
Більшість українців бачать Україну через 10 років процвітаючим членом ЄС
Абсолютна більшість опитаних українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючим членом ЄС.
13:58
Німецький уряд: лише Україні вирішувати, коли і на яких умовах вступати в переговори з РФ
На думку німецького уряду, лише Україна може вирішувати, коли вона хоче вести мирні переговори з Росією.
13:47
Єврокомісія: за постачання Іраном будь-якої зброї РФ будуть наслідки
ЄС вживає і продовжить вживати заходи за поставки Іраном будь-яких видів озброєння Росії для ведення незаконної війни проти України. 
13:31
У Словаччині закликали прем’єра зібрати Раду нацбезпеки через постачання деталей до Ірану і РФ
У Словаччині опозиційна партія SaS вимагає від прем’єра Едуарда Гегера скликати Раду національної безпеки через постачання словацькими компаніями в Росію і Іран запчастин, які можуть бути використані для виробництва важкої зброї.
13:09
В Україну прибули ЗРК NASAMS та Aspide - Резніков
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про прибуття в Україну зенітно-ракетних комплексів NASAMS та Aspide, подякувавши за це Норвегії, Іспанії та США.
13:03
Глава МЗС Чехії виступив за збереження базових дипломатичних зв’язків з РФ
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський вважає важливим збереження хоча б базових дипломатичних відносин з Росією, навіть попри те, що, за його словами, її режим поводиться огидно.
12:39
Фінляндія не планує розміщувати у себе ядерну зброю після вступу до НАТО – президент
Фінляндія після набуття членства в НАТО не має наміру розміщувати ядерну зброю на своїй території, та немає жодних ознак того, що хтось це їй пропонує.
12:38
Вірменія і Азербайджан обмінялися звинуваченнями в обстрілах перед переговорами у Вашингтоні
Вірменія та Азербайджан у понеділок обмінялися звинуваченнями у провокуванні перестрілки вздовж кордону, всього за кілька годин до мирних переговорів за посередництва США.
12:37
У Варшаві пояснили, що союз України, Британії та Польщі не замінить НАТО у захисті Києва
В Міністерстві закордонних справ Польщі закликають українців від надмірних очікувань від троїстого політичного союзу України з Великою Британією та Польщею.
12:28
Макрон закликав США та Китай сплачувати справедливу частку для боротьби зі зміною клімату
Президент Франції Еммануель Макрон у понеділок закликав Сполучені Штати, Китай та інші багаті неєвропейські країни зробити свій "справедливий внесок", щоб допомогти біднішим країнам впоратися зі зміною клімату.
12:23
Туреччина та країни Азії купують заборонене в ЄС російське вугілля з великою уцінкою
Ці вантажі вугілля продаються зі значною знижкою у порівнянні з вугіллям аналогічної марки з інших країн.
12:12
У Литві вважають, що РФ прагне позбавити суверенітету держави Центральної Європи
Заступниця міністра закордонних справ Литви Йовіта Нелюпшене вважає, що Захід тривалий час відмовлявся сприймати реальність того, ким є Росія, і це завадило запобігти нинішньому розвиткові подій, коли російське суспільство підтримує зовнішню агресію.
12:07
У румунському готелі знайшли мертвим французького солдата з сил НАТО
Французький солдат, який служив у складі сил НАТО в Румунії, був знайдений мертвим у неділю в готельному номері Бухареста.
11:54
Рахунки за електроенергію в Європі б'ють рекорди, незважаючи на держпідтримку
Середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії в жовтні становила майже 18 євроцентів за кіловат-годину, що вдвічі більше, ніж у тому ж місяці минулого року.
11:38
Організація Додона за пів року отримала з Росії $300 тисяч - ЗМІ
Молдовські журналісти-розслідувачі стверджують, що неурядова організація "Молдовсько-російський діловий союз" експрезидента Ігоря Додона з жовтня 2021 року по квітень 2022 року отримала з Росії шість траншів на $300 тисяч
10:59
У Франкфурті виборці усунули мера з посади через корупційний скандал: 95% "за"
Виборці у головному фінансовому центрі Німеччини Франкфурті-на-Майні усунули мера міста, який потрапив на лаву підсудних через корупційний скандал.
10:59
Прем'єр Британії буде готовий приїхати до України, як тільки зможе — посол
Новий прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак приїде в Україну як тільки зможе це зробити.
10:26
Британський міністр їде до Тайваню, Китай виступив проти
Офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь на брифінгу заявив, що влада Тайваню "повинна припинити змову з іноземними силами".
10:26
Посол Британії: планів евакуюватися з Києва немає
Посольство Британії не планує евакуюватися з Києва та готове "змиритися з чималим", щоб виконувати свою роботу.
09:53
МЗС відреагувало на заяви мера латвійського міста про "російський Крим" і виправдання РФ
У МЗС прокоментували висловлювання мера Даугавпілса - другого найбільшого міста Латвії - про "російський Крим" та ухиляння латвійського політика від того, щоб назвати Росію агресором і єдиним винуватцем війни. 
09:47
Рух потягів Київ-Кишинів відновили після 24-річної перерви
Маршрут міжнародного сполучення матиме стиковку на станції Унгени з можливістю зробити пересадку до станції Ясси (Румунія), де розташований міжнародний аеропорт.
09:21
Українська армія сумісна з НАТО, та потрібна реформа оборонних механізмів - посол Британії
Посол Британії Мелінда Сіммонс заявила, що вимога про оперативну сумісність української армії з арміями НАТО була виконана ще до початку повномасштабної війни, однак нині існує потреба в інституційній реформі оборонних механізмів в Україні.
09:11
Верховний суд Греції наказав провести розслідування скандалу з прослуховуванням
Редактор лівого тижневика "Documento" Костас Ваксеваніс, який розкрив цю історію, заявив, що дасть свідчення в понеділок.
08:49
Британці отримають ще один вихідний для святкування коронації Чарльза ІІІ
Жителі Британії матимуть додаткову нагоду відсвяткувати коронацію Чарльза ІІІ, оскільки уряд оголосив спеціальне державне свято з цієї нагоди.
08:26
Росія не здобуде перевагу у повітрі в найближчі місяці - розвідка Британії
РФ зіткнулась з низкою проблем, які не дозволять їй здобути перевагу у повітрі у найближчі місяці. 
07:56
Радник Байдена провів конфіденційні переговори з помічниками Путіна через ядерні погрози - ЗМІ
Радник із національної безпеки США Джейк Салліван останніми місяцями провів конфіденційні бесіди з високопоставленими помічниками президента Росії.
07:23
КНДР заявила, що запуски ракет були імітацією ударів по США та Південній Кореї
Армія КНДР заявила, що вона провела заходи, що імітують атаки на авіабази і літаки, а також на велике південнокорейське місто, щоб "розбити стійку військову істерію ворогів".
07:11
Папа Римський неуважно читав Достоєвського, інакше не дивувався би жорсткості росіян - посол
Посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова прокоментувала заяву Папу Римського Франциска, який заявив про "притаманний росіянам гуманізм".