8 листопада 2022

Статті
Як повномасштабна війна змінила формати співпраці України та ЄС
Чи залишається Угода про асоціацію актуальною для України за наявності перспективи членства у ЄС? І яку роль у співпраці відіграють довоєнні формати?
Summit as usual. Як Росія змушує світ заплющувати очі на агресію у документах G20
Елементи поразки Заходу вже попередньо узгоджені у рішенні саміту G20. Мовляв, яка війна? Яка агресія? Та це просто геополітика, не фантазуйте!
Колонки
Євроінтеграція поштою: чи відповідає директивам ЄС закон про поштовий зв'язок
Чи дійсно закон про поштовий зв'язок, який був розкритикований "Новою поштою", не відповідає директивам ЄС?
Новини
23:28
Екскороль Іспанії просить британський суд про імунітет у справі своєї колишньої коханки
Колишній король Іспанії Хуан Карлос звернувся до апеляційного суду Великої Британії з проханням надати йому частковий імунітет за позовом колишньої коханки Корінни цу Сайн-Вітгенштейн, яка звинувачує його в домаганнях.
23:06
Генасамблея ООН наступного тижня розгляне питання компенсації Україні збитків від війни
Генеральна Асамблея ООН 14 листопада збереться на спеціальну сесію, де розгляне проєкт резолюції про створення механізму компенсації Україні збитків, завданих розв’язаною Росією повномасштабною війною.
22:48
Член уряду Британії пішов у відставку після звинувачень у цькуванні колег
Міністр без портфеля уряду Великої Британії сер Гевін Вільямсон у вівторок подав у відставку після того, як на нього подали скаргу через звинувачення у цькуванні під час роботи в міністерстві оборони.
22:26
Скандальному чеському комуністу загрожує в’язниця за заперечення розстрілів у Катині
Колишньому заступнику голови Комуністичної партії Чехословаччини Йозефу Скалі висунули звинувачення у запереченні злочину геноциду через його заяви щодо розстрілів у Катині в 1940 році.
21:55
США і Росія готуються відновити переговори щодо контролю над ядерною зброєю – ЗМІ
Росія і США готуються протягом наступних тижнів зустрітися для обговорення відновлення інспекцій об'єктів атомної зброї в межах нового Договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3) – відповідні переговори були призупинені з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому.
ДайджестУ США обирають новий Конгрес, Росія хоче переговорів, нові системи ППО для України: новини дня
21:30
В Ірландії вважають реальним компроміс із Британією щодо угоди про Brexit до кінця року
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені у вівторок заявив, що компроміс між Великою Британією та ЄС щодо правил торгівлі для Північної Ірландії після Brexit можливо досягнути до кінця року.
21:10
У Пентагоні досі не мають доказів того, що Іран передасть РФ балістичні ракети
Речник міністерства оборони США, бригадний генерал Патрик Райдер у вівторок повторив, що американська сторона не має підтверджень постачання Іраном балістичних ракет Росії.
20:55
У Люксембургу заморозили активів РФ на 5,5 млрд євро
Як повідомив у вівторок міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, загальна сума російських активів, заморожених у країні в результаті санкцій ЄС, становить 5,5 мільярда євро.
20:46
Естонія домовилася з Британією про посилення її військової присутності 
Міністри оборони Естонії та Британії 8 листопада підписали у Лондоні угоду, яка визначає спільну діяльність країн у 2023 році в рамках втілення рішень саміту НАТО у Мадриді. 
20:35
Пентагон підтвердив постачання Україні двох систем NASAMS
Речник міністерства оборони США, бригадний генерал Патрик Райдер у вівторок підтвердив, що Україна отримала дві системи протиповітряної оборони NASAMS.
20:25
фотоУ Фінляндії поскаржились на поліцію, яка не дала розгорнути плакат "Росія – терористична держава"
Уповноважений із захисту прав людини парламенту Фінляндії отримав скаргу на дії поліції під час мітингу українців, який відбувся на площі в місті Куопіо 22 жовтня.
20:15
У Румунії хочуть оподатковувати чайові офіціантів: пропонують включати у чек
У Румунії готують до внесення на голосування у парламенті проєкт закону, який запровадить оподаткування чайових офіціантів у розмірі 10%.
20:09
США виділяють $25 млн для підтримки вразливого населення в Україні взимку
Постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд оголосила про виділення 25 мільйонів доларів, які підуть на підтримку вразливих груп населення в Україні протягом зими.
19:57
Вибори до Конгресу не вплинуть на підтримку України з боку США – Держдеп
Помічниця державного секретаря США у справах Європи та Євразії Карен Донфрід заявила, що підтримка України з боку Вашингтона буде "непохитною і незмінною" незалежно від результатів проміжних виборів до Конгресу.
19:45
В парламенті Угорщини не змогли внести у порядок денний вступ Фінляндії та Швеції до НАТО
У парламенті Угорщини не вдалось внести у порядок денний ратифікацію вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.
19:38
фотоРосія заплатила Ірану за дрони готівкою і захопленою в Україні західною зброєю – ЗМІ
Росія перевезла до Ірану 140 мільйонів євро готівкою та низку захоплених в Україні зразків британської та американської зброї в обмін на безпілотники, які використовує для ударів по українській інфраструктурі.
Аналітика короткоЯк Угода про асоціацію з ЄС допомагає Україні під час війни
19:14
Ердоган очікує прогресу в боротьбі з тероризмом від Швеції до наступної зустріч в грудні
Лідери Туреччини та Швеції домовилися зустрітися в Стокгольмі в грудні, щоб знову обговорити прогрес шведської сторони у виконанні домовленості для вступу до Північноатлантичного Альянсу.
18:57
У Європарламенті розкритикували держави ЄС через скандал із прослуховуванням
У Європарламенті заявили про підрив демократії в Європі через скандал із прослуховуванням за допомогою ізраїльського програмного забезпечення Pegasus, об’єктами якого могли стати політики, урядовці, журналісти, громадські діячі та звичайні жителі ЄС.
18:53
В одному з департаментів Франції повідомили про масштабну кібератаку
У французькому департаменті Сена і Марна - територіальній одиниці на зразок українських районів - повідомили про масштабну кібератаку, що паралізувала низку цифрових сервісів. 
18:36
фотоУ Норвегії хочуть надати притулок російському киту-шпигуну
Влада норвезького міста Хаммерфест дозволила створити заповідну зону в прибережній акваторії для кита-білуги Хвалдіміра, який, як вважається, був видресируваний у Росії для здійснення шпигунської діяльності.
18:25
Італія готова надати Україні системи ППО SAMP/T і Aspide - ЗМІ
Італійський уряд готує новий пакет озброєнь для України, включаючи системи протиповітряної оборони.
18:15
Cанду про наміри уряду оголосити партію "Шор" неконституційною: "Закону мають дотримуватися усі"
Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що усі політичні партії Молдови мають діяти згідно з законом, у тому числі в питаннях фінансування.
18:07
Перша виплата Україні з 18 млрд євро допомоги ЄС має надійти в січні – віцепрезидент Єврокомісії
Допомога Україні за нового програмою довгострокового фінансування Європейського Союзу обсягом 18 мільярдів доларів, яка ще має бути схвалена, повинна почати виплачуватися вже в січні 2023 року.
17:53
ЄС продовжив санкції проти Туреччини через незаконне буріння нафти в Середземномор'ї
Рада Європейського Союзу у вівторок продовжила дії обмежувальних заходів проти Туреччини у відповідь на несанкціоновану геологорозвідувальну діяльність у Східному Середземномор'ї на рік, до 12 листопада 2023-го.
17:41
Німеччина пропонує Британії "пакт солідарності" для взаємопідтримки у разі дефіциту газу
Німеччина пропонує Британії угоду, яка би дозволила їм взаємно допомагати одне одному у разі дефіциту газу під час екстремально холодної погоди.
17:41
Росіянина, засудженого за вбивство чеченського командира в Німеччині, можуть готувати до обміну – ЗМІ
Громадянина Росії Вадима Красікова, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні у 2019 році, перевели до іншої в’язниці.
17:33
Службу безпеки Латвії закликали перевірити заяви мера Даугавпілса про "російський Крим"
Міністерство охорони довкілля та регіонального розвитку (VARAM) звернулося до Служби державної безпеки (СДБ) із закликом оцінити висловлювання мера Даугавпілса Андрейса Елксніньша щодо невизнання приналежності Криму до України.
17:23
В Іспанії винесли перший вирок за поширення фейків
Вищий суд Барселони виніс перший в Іспанії вирок за поширення фейків – користувач Twitter отримав умовне ув’язнення та штраф за публікацію фейкового відео про мігрантів.
17:13
Україна попросила у США високомобільні системи ППО C-RAM для протидії іранським дронам - ЗМІ
Голова Верховної ради Руслан Стефанчук звернувся до високопоставлених членів Конгресу США з проханням у посприяти отриманню Україною додаткових засобів ППО для боротьби з іранськими дронами-камікадзе.
17:05
"Відчай": у Польщі відреагували на "санкції" Росії проти європейських суб'єктів
За словами заступника міністра закордонних справ Польщі Аркадіуша Мулярчика, нещодавні російські санкції, накладені на західні оборонні компанії, є вираженням відчаю російської зовнішньої політики та символічним жестом без жодного реального значення.
16:52
Косову загрожує конституційна криза через відставку сербських депутатів
Після того, як десять сербських депутатів від підтримуваної Белградом партії "Сербський список" покинули парламент Косова на знак протесту, влада повинна швидко замінити їх іншими сербськими депутатами, щоб запобігти конституційній кризі.
16:48
У Норвегії попередили про початок чергової хвилі COVID-19 з новим варіантом "Омікрону"
Інститут громадського здоров’я Норвегії (FHI) прогнозує, що цієї зими країні слід чекати нового сплеску захворюваності на коронавірус та значного навантаження на лікарні.
16:25
Туреччина частково почала платити за газ у рублях
Туреччина почала оплачувати частину природного газу з Росії в рублях.
16:16
КНДР почала шити зимову форму для російських військових - ЗМІ
Низка фабрик у Північній Кореї вже залучені до пошиття зимової форми для російських військових; матеріали для цього надає Росія.
Аналітика короткоЧому новий єврозакон про поштовий зв'язок викликав скандал
15:27
У МЗС РФ хочуть, щоб Україна проявила "добру волю" і пішла на переговори
15:24
Принцеса Норвегії відмовилась від монарших обов’язків через питання про нареченого-шамана
Принцеса Марта Луїза, дочка норвезького короля Гаральда, заявила у вівторок, що більше не буде офіційно представляти норвезький королівський дім через "багато питань, що стосуються мене і ролі мого нареченого".
15:17
У правлячій партії Грузії побачили "зв’язок з опозицією" в опитуванні для аналітичного центру із США
У правлячій партії Грузії закликали не вірити результатам соцопитування на замовлення Міжнародного республіканського інституту IRI щодо настроїв у грузинському суспільстві, заявивши, що місцеве партнерське агентство, яке безпосередньо проводило інтерв’ювання, буцімто підігрує опозиції. 
14:49
Українцям у Литві при заміні водійського посвідчення більше не треба буде складати іспит
Громадянам України у Литві більше не потрібно буде складати теоретичний і практичний іспити з водіння під час зміни водійських прав категорії B.
14:17
Глава МЗС Латвії розкритикував мера Даугавпілса, який назвав Крим частиною РФ
Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс звернувся з офіційним листом до мера другого за величиною міста Даугавпілса Андрейса Елксніньша щодо його заяв про війну Росії в Україні, які не відповідають зовнішньополітичним позиціям Риги.
13:55
Проросійську партію "Шор" у Молдові хочуть визнати неконституційною
Міністр юстиції Молдови Серджіу Литвиненко направив на затвердження уряду звернення до Конституційного суду щодо визнання неконституційною проросійської партії "Шор".
13:48
Прем’єр Швеції обіцяє рішуче боротися з тероризмом, щоб здобути "так" від Анкари на вступ у НАТО
Новий прем'єр-міністр Швеції пообіцяв зайняти більш жорстку позицію щодо боротьби зі злочинністю і тероризмом під час візиту до Туреччини, де він буде шукати схвалення президента Реджепа Таїпа Ердогана щодо заявки його країни на вступ до НАТО.
13:31
Президент Польщі закликав посилювати тиск на РФ, бо її агресія загрожує також клімату
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що внаслідок російської агресії проти України вчасне досягнення кліматичних цілей опинилося під загрозою.
13:23
У Греції авіакомпанії скасовують рейси через загальнонаціональний страйк
Основні авіакомпанії Греції оголосили про скасування внутрішніх та міжнародних рейсів і зміну розкладу на середу через загальнонаціональний страйк.
13:19
Посол США при ООН прибула з візитом до Києва
Постійний представник Сполучених Штатів при ООН Лінда Томас-Грінфілд прибула з візитом в Україну.
12:51
Болгарський поліцейський загинув у перестрілці з мігрантами на кордоні з Туреччиною
Болгарський поліцейський був застрелений на кордоні з Туреччиною в південно-східній частині країни, імовірно, в перестрілці з групою мігрантів.
12:49
ЄС готує нові санкції проти Ірану за придушення протестів - Bloomberg
Європейський Союз готується запровадити додаткові санкції проти Ірану за жорстоке придушення протестів, спровокованих смертю молодої іранської жінки.
12:46
Німеччина надає 7,6 млн євро на допомогу з пошуком зниклих безвісти після вторгнення РФ
Німеччина надає 7,6 мільйона євро проєкту, який допомагає знайти зниклих безвісти внаслідок військового вторгнення Росії в Україну.
12:29
У справі олігарха Усманова проходять обшуки у великих банках Франкфурта і Мюнхена
Співробітники Федерального відомства кримінальної поліції Німеччини (BKA) за дорученням прокуратури Франкфурта-на-Майні проводять обшуки в офісах найбільшого швейцарського банку UBS у справі підсанкційного російського олігарха Алішера Усманова.
12:24
У Зеленського розповіли про формат його участі у саміті G20
Президент України візьме участь у саміті лідерів G20, який відбудеться в Індонезії наступного тижня.
12:24
Жовтень в Європі був найтеплішим за історію спостережень
Жовтень 2022 року став найтеплішим у Європі за всю історію спостережень.
Аналітика короткоЯкі загрози для України і Заходу несе саміт “двадцятки”
12:04
ЄС скаcував безвізовий режим з Вануату через "золоті паспорти"
Рада ЄС ухвалила рішення про повне призупинення дії Угоди про безвізовий режим з Вануату через ризики, пов'язані зі схемами надання громадянства інвесторам – так званими схемами "золотих паспортів".
11:56
Румунія напередодні зими накопичила рекордні запаси газу
Румунія напередодні зими має понад три мільярди кубометрів природного газу в сховищах, що є рекордною кількістю.
11:39
У Німеччині вперше за багато років побільшало нападів на будинки біженців
За перші три квартали цього року було скоєно 65 нападів на житло.
11:37
Господар саміту G20: Путін може взяти участь віртуально
Президент Росії Владімір Путін може приєднається до саміту лідерів G20 наступного тижня віртуально. 
10:57
Британія і США підготували велику газову угоду - ЗМІ
Переговори про "партнерство в галузі енергетичної безпеки" перебувають на завершальній стадії, і США планують продати Британії мільярди кубометрів скрапленого природного газу протягом наступного року.
10:56
Генсек НАТО здійснить візит до Британії та відвідає навчання українських військових
У середу, 9 листопада, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідає Велику Британію.
10:50
РФ заборонила військово-технічну співпрацю з 74 суб'єктами з країн НАТО
Російський уряд заборонив укладати угоди в галузі військово-технічного співробітництва з 74 організаціями з "недружніх" країн, які є членами НАТО.
10:38
Суд у Польщі виправдав чоловіків, які повалили статую священника, підозрюваного в насильстві
Конрад Корженьовський, Рафал Сушек та Міхал Войцещук повалили статую в лютому 2019 року.
10:20
Макрон: говорити з РФ доведеться, коли і як - вирішить Київ
Французький президент Еммануель Макрон підтримує проведення мирних переговорів між Україною та Росією на умовах Києва у той час, коли це буде зручно Україні.
09:49
Китай скасував відеозвернення президента Євроради на відкритті великої торгової виставки
Згідно з витягами з виступу президента Європейської ради, наданими європейським дипломатам, він мав піддати різкій критиці "незаконну війну Росії проти України" і заявити, що Європа виносить із неї "важливі уроки".
09:40
78% грузинів проти безвізового в'їзду росіян
78% опитаних громадян Грузії не підтримують вільний, безвізовий в'їзд громадян Росії до країни.
09:11
РФ укріплює позиції, щоб запобігти швидкому просуванню ЗСУ - розвідка Британії
Росія докладає значних зусиль для підготовки глибокої оборони за поточною лінією фронту, щоб запобігти будь-якому швидкому просуванню України в разі прориву.\
Аналітика короткоХто очолив ультраправу партію Франції замість скандальної Марін Ле Пен
08:48
Минулого тижня літаки НАТО в Балтії двічі вирушали на перехоплення літаків РФ
Минулого тижня винищувачі НАТО, які патрулюють повітряний простір Балтійського моря, двічі піднімалися в повітря для перехоплення російських літаків, які летіли в міжнародному повітряному просторі, порушуючи правила польотів.
08:47
ЄС і Казахстан домовилися про стратегічне партнерство в галузі водню і чистих технологій
Документ підписали на кліматичній конференції COP27 у Шарм-ель-Шейху голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем'єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов.
08:16
Білий дім обіцяє Україні підтримку і після виборів до Конгресу США
Білий дім обіцяє Україні підтримку США незалежно від результатів проміжних виборів до Конгресу 8 листопада.
08:04
Прессекретар президента Чехії одружився з українкою, яку прийняв як біженку
43-річний Іржі Овчачек одружився в п'ятницю і наразі проводить медовий місяць у Чехії.
07:49
ЗМІ розкрили деталі нової допомоги ЄС для України у 18 млрд євро
Кошти будуть надані на умовах верховенства права та боротьби з корупцією.
07:34
Радник Байдена підтвердив контакти з Кремлем через російські ядерні погрози
Виступаючи в Нью-Йорку, Салліван сказав, що "в інтересах" США підтримувати контакт з Кремлем.
07:12
У США відбудуться проміжні вибори: баланс сил у Конгресі може змінитися
На виборах у вівторок переобираються вся Палата представників, близько третини Сенату і ключові губернаторські посади в штатах.
ВідеоЯкі приховані загрози несе для України саміт G20 на Балі