8 грудня 2016

Статті
Президентські вибори в Австрії: чи завершилася дія "Трамп-ефекту"
Перемога ультраправого кандидата на президентських виборах в Австрії посилила би позиції популістів перед виборами у Франції та Німеччини. Натомість перемога Ван дер Беллена засвідчила здатність виборців до критичного осмислення подій. Чи означає це падіння підтримки популістів?
Новий брюссельський альянс: що зміниться у співпраці ЄС та НАТО
За останні три роки ЄС та НАТО зробили розворот у напрямку взаємодії. Тепер пріоритет – якнайглибша співпраця. Новий рівень співпраці - спільний орган, який протидіятиме гібридним загрозам. Чи приєднається Україна до його роботи?
Колонки
Управляємо будинком по-європейськи. Чому небезпечно копіювати лише частину досвіду ЄС
Управління будинком – нелегка праця, що вимагає кваліфікації. Підготовка відповідного фахівця в різних країнах ЄС потребує від 1,5 до 3 років. У нас же цю роботу пропонують виконувати самим мешканцям, надавши лише одну альтернативу – старі ЖЕКи.
Новини
21:33
Сенат США схвалив бюджет Пентагону з $350 млн для України
Сенат США вслід за Палатою представників переважною більшістю голосів схвалив "Бюджет США на 2017 р. на потреби національної оборони", де передбачено виділення 350 млн доларів на допомогу Україні.
21:03
В РФ заявили про припинення військових дій в Алеппо для евакуації цивільних
В РФ заявили, що сирійська урядова армія припинила бойові дії в східному Алеппо для виведення з міста колони мирних жителів.
20:45
В ООН закликали США та РФ погодити план евакуації з Алеппо
В ООН закликали США та Росію погодити план евакуації зі східного Алеппо та заявили, що тисячам осіб загрожує "масове знищення".
19:28
Рада знову провалила закон про спецконфіскацію
19:23
оновленоГрузія може отримати безвіз швидше за Україну, країни знову розділяють?
Грузія може отримати безвіз з ЄС швидше, ніж Україна, оскільки тріалог щодо візової лібералізації для Грузії ймовірно відбудеться вже наступної середи, 14 грудня, а для України - буде відтемінований.
19:13
Верховний суд Британії обіцяє швидко розглянути справу про право уряду почати Brexit
Голова Верховного Суду Британії Девід Нойбергер обіцяє якомога швидше ухвалити рішення щодо апеляції британського уряду який оскаржив попереднє рішення британського суду про заборону початку процедури виходу з ЄС без згоди парламенту.
19:08
У Туреччині 4 дипломата ФРН пропустили свої рейси через детальну перевірку поліції
У турецьких аеропортах поліція розпочала нову процедуру детальних перевірок власників німецьких диппаспортів, в результаті чого 4 осіб пропустили свої рейси.
18:33
Смоленська трагедія: прокуратура Польщі припускає підміну тіла однієї з жертв
За інформацією прокуратури Польщі, є велика ймовірність того, що тіло однієї з жертв Смоленської катастрофи було підмінене.
18:17
ЄК почала розслідування проти семи країн ЄС через скандал з Volkswagen
Єврокомісія розпочала розслідування щодо семи країн-членів ЄС у зв'язку з "дизельним скандалом", в центрі якого опинився автовиробник Volkswagen.
17:27
Могеріні: агресія РФ проти України є кричущим порушенням принципів ОБСЄ
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні вкотре наголосила на тому, що агресія РФ проти України є порушенням принципів ОБСЄ та норм міжнародного права.
17:02
Греція відмовилася видати Туреччині останніх двох з восьми військових-втікачів
Грецький суд відмовив у екстрадиції останніх двох турецьких військових, які втекли з Туреччини після спроби перевороту 15 липня і попросили притулку в Греції.
17:00
"Нафтогаз" приєднався до Європейської Федерації Енерготрейдерів
НАК "Нафтогаз України" стала асоційованим членом Європейської Федерації Енерготрейдерів (EFET), до складу якої входить понад 100 компаній-енерготрейдерів з 27 країн Європи.
16:58
Клімкін: український безвіз затвердять за один або два пленарних тижні
Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевняє про зняття всіх політичних перешкод для скасування візового режиму для України.
16:48
"Газпром" підписав контракт на будівництво першої нитки "Турецького потоку"
Російська компанія "Газпром" підписала контракт на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу "Турецький потік" в обхід України по дну Чорного моря.
16:34
Shell підписала з Іраном угоду про дослідження родовищ
16:14
Британська розвідка: Росія та режим Асада створюють нове покоління терористів
Глава секретної розвідувальної служби Британії (MI6) Алекс Янгер заявив, що Росія та режим Асада своїми жорсткими військовими діями в Сирії створюють нове покоління терористів, які будуть загрозою для всіх, включаючи Велику Британію.
15:40
Лише вісім тисяч мігрантів були переселені з Греції та Італії в рамках квот ЄС
У країнах ЄС на поточний момент було переселено лише 8 тисяч мігрантів з Італії та Греції в рамках взятих на себе раніше зобов'язань щодо переселення 160 тисяч осіб.
15:34
У Британії сотні поліцейських звинуватили у сексуальних домаганнях
Сотні офіцерів поліції з Англії та Уельсу звинувачують у сексуальному насильстві над потерпілим і підозрюваним.
15:16
Ле Пен виступила за скасування безкоштовної освіти для дітей іноземців
Глава французької ультраправої партії "Національний фронт", кандидат у президенти Марін Ле Пен виступила за скасування безкоштовної освіти для дітей іноземців.
15:06
Туреччина готова сприяти угоді щодо об'єднання Кіпру - спецпосланець ООН
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган готовий співпрацювати задля досягнення угоди з об'єднання етнічно розділеного Кіпру.
14:42
У Греції загальний страйк профспілок проти заходів жорсткої економії
Профспілки вранці оголосили страйк на знак протесту проти планів уряду провести трудову реформу і підвищити податки.
14:38
Президент Литви 12 грудня відвідає Україну
Президент Литви Даля Грибаускайте 12 грудня здійснить візит до України.
14:37
Turkish Airlines відкриває регулярні рейси Харків-Стамбул
Турецька авіакомпанія Turkish Airlines від 30 березня 2017 року відкриває перший прямий регулярний рейс Харків-Стамбул-Харків.
14:26
Глава "Газпрому" не поїде на тристоронню газову зустріч до Брюсселя
14:24
Червоний Хрест евакуював близько 150 пацієнтів зі східного Алеппо
У східному Алеппо відбулася перша велика медична евакуація, здійснена командою Міжнародного Комітету Червоного Хреста, в результаті чого було евакуйовано майже 150 цивільних осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги.
14:15
Туск: безвіз для України та Грузії вийшов на фінішну пряму
Сьогодні Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) затвердив законопроект щодо впровадження механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами.
14:04
Єврокомісія рекомендує повертати мігрантів до Греції від березня 2017 року
Європейська комісія ухвалила рекомендації для країн ЄС повертати до Греції мігрантів за умовами Дублінської угоди щодо мігрантів.
13:59
ОновленоГан: ЄС повинен невідкладно надати заслужений безвіз Україні і Грузії
Єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган вітає затвердження законопроекту щодо впровадження механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами Комітетом Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) і закликає ЄС без зволікань надати безвіз Україні і Грузії.
13:58
У Раді пропонують новий механізм збереження мораторію на експорт деревини
У Верховній раді запропонували альтернативний механізм вирішення проблеми із мораторієм на експорт необробленої деревини - без його відміни.
13:47
Екс-міністра бюджету Франції засудили на 3 роки за ухилення від сплати податків
Жером Каюзак пішов у відставку в 2013 році після того, як з'ясувалося, що у нього був незадекларований рахунок у швейцарському банку, і пізніше він заперечував його наявність.
13:30
Україна та Польща підписали угоду про правила взаємодії ГТС
13:12
Шульц: сподіваємося, що Рада ЄС більше не зволікатиме з безвізом для Грузії і України
Європарламент ще з вересня готовий проголосувати за безвізовий режим для України та Грузії і сподівається, що Рада ЄС не буде більше зволікати у цьому відношенні.
13:11
Доповідач ЄП з візових питань закликає розпочати тріалог по безвізу для України та Грузії
Доповідачка ЄП з українського безвізу Марія Габріель закликала якнайшвидше розпочати тріалог з візової лібералізації для України та Грузії.
12:59
Клімкін: Росія хоче легалізувати свій контроль на Донбасі
Кількість жертв російської військової агресії на Донбасі досягла 10 тисяч, Москва використовує війну як механізм тиску на Європу.
12:56
Комітет Європарламенту затвердив механізм призупинення безвізу
Після затвердження на комітеті тепер відкривається шлях до затвердження документу на пленарному засіданні Європарламенту.
12:51
Туск стурбований дрейфом Польщі до геополітичної периферії
Президент Європейської ради Дональд Туск висловив свої найбільші побоювання щодо майбутнього Польщі.
12:38
Санкції проти Росії мають лишатися, доки вона не піде з Криму – Клімкін
Міністр закордонних прав України Павло Клімкін наголосив на необхідності зберігати чинні санкції проти Російської Федерації, доки не буде відновлений суверенітет України в Криму та Севастополі.
12:33
ВідеоРосія відправляє в Сирію загін "чеченського спецназу"
Міноборони Російської Федерації відправляє в Сирію зведений загін, що складається з бійців батальйонів спеціального призначення "Схід" і "Захід", який укомплектований також і вихідцями з Чечні.
12:29
Український стартап отримав 1,2 млн євро від ЄС
Polyteda Cloud отримає фінансування в розмірі 1,2 млн євро на дворічний проект "Innovative Cloud-Based PV Workflow for Semiconductor Foundries",
12:09
Лавров вимагає перейти до "прямих переговорів Києва і Донбасу"
Міністр закордонних справ Сергій Лавров вважає, що для вирішення кризи на Донбасі необхідно перейти до прямих переговорів Києва з так званою "владою", що контролює Донецьк і Луганськ.
11:59
ЄК пропонує посилити рівень безпеки документів, які пред'являються на кордоні
Єврокомісія закликає держави-члени ЄС ретельно перевіряти при видачі проїзних документів справжність вихідних документів
11:36
Країни ЄС офіційно схвалили механізм, через який був заблокований безвіз для України
Постанова буде направлена до Європейського парламенту на голосування в першому читанні, і для прийняття Радою ЄС.
11:32
Швейцарські праві можуть ініціювати новий референдум щодо свободи пересування
Ультраправа Швейцарська народна партія може ініціювати новий референдум, щодо обмеження на вільне пересування людей з ЄС, якщо імміграція не зменшиться.
11:32
Триває третя хвиля конкурсу на висвітлення євротематики для регіональних ЗМІ
Продовжуємо прийом заявок в рамках фінансованого ЄС проекту "Просування реформ в регіони". Регіональні медіа можуть отримати грант у розмірі до 375 тис. гривень на висвітлення тематики євроінтеграційних реформ.
11:20
Штайнмаєр: Неприпустимо забувати про Крим
Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних прав Німеччини Франк-Вальтер Штаймаєр наголосив на необхідності згадки про Крим при обговоренні українського питання
11:01
У Хорватії хочуть заборонити п’ятикутну зірку як символ тоталітаризму – ЗМІ
У Хорватії готують законопроект, який визначить відносини щодо символів тоталітарних режимів, під забороною може опинитися і п’ятикутна зірка.
10:34
США та Британія перехоплювали дані телефонів пасажирів авіакомпаній - ЗМІ
Агентство національної безпеки США і його британський аналог GCHQ проводили випробування системи перехоплення сигналу в 2007 році.
10:30
Штайнмаєр вірить, що ОБСЄ зупинила війну на Донбасі
Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних прав Німеччини Франк-Вальтер Штаймаєр заявив, що вважає ефективним головування діяльність німецького головування в організації
10:12
Екс-прем’єр Франції може перемогти на праймеріз лівих - опитування
Екс-прем’єр Франції Мануель Вальс отримує значну перевагу над іншими кандидатами серед виборців, які мають намір взяти участь у січневих праймеріз лівих, які мають визначити кандидата в президенти країни.
09:53
Дипломат-контрабандистка оскаржує звільнення з МЗС, справу її чоловіка переглянули
Колишній перший секретар посольства України в Словаччині Оксана Ліщишин, яка стала відомою через участь її чоловіка у контрабанді цигарок під виглядом "дипломатичного вантажу", оскаржує своє звільнення з дипломатичної служби.
09:48
ФотоУ Брюсселі відкриють нову будівлю Європейської ради, що має форму яйця
У Брюсселі в суботу відбудеться відкриття нової будівлі Європейської ради, що має форму яйця, розміщеного всередині скляного куба.
09:40
Новий голова ОБСЄ поїде на Донбас в перші дні нового року
Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц, який з 1 січня 2017 року виконуватиме обов’язки голови ОБСЄ, має намір відвідати Україну та поїхати на Донбас.
09:36
Єврокомісія перевірятиме всі газові угоди ЄС з третіми країнами
Згідно з новими правилами, держави-члени повинні повідомити комісію про угоди у сфері нафти і газу з країнами, які не входять до ЄС, до їх підписання.
09:25
Клімкін: ОБСЄ не зможе схвалити спільну декларацію, Росія блокує
Міністерська зустріч Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) не має згоди щодо тексту спільної декларації через позицію Росії.
08:48
У Гамбурзі відкривається зустріч країн ОБСЄ, основні теми - Україна та Сирія
До кінця року в ОБСЄ голову Німеччина і глава МЗС країни Франк-Вальтер Штайнмаєр напередодні зустрічі закликав Росію до конструктивної співпраці.
08:28
Асад заявив, що після захоплення Алеппо війна в Сирії не закінчиться
Повстанці закликали до п'ятиденного перемир'я для евакуації мирних жителів, після того, як сили Асада витіснили їх із історичного центру Алеппо.
08:06
Парламент Британії підтримав графік виходу з ЄС, запропонований урядом
Після шести годин дебатів у парламенті 448 депутатів проголосували за те, щоб підтримати графік уряду щодо ініціювання процедуру виходу в кінці березня.
07:51
Маттео Ренці офіційно подав у відставку з посади прем'єра Італії
Ренці оголосив про відставку ще 4 грудня одразу як стало відомо, що італійці на референдумі не підтримали зміни до Конституції, запропоновані урядом.
07:38
Комітет Європарламенту у четвер розгляне механізм призупинення безвізу
Після затвердження на комітеті відкривається шлях до подальшого голосування на пленарному засіданні Європарламенту.