22 серпня 2022

Статті
Шлях до ЄС. Що має зробити Україна, щоби почати переговори про членство
Усі джерела ЄвроПравди відзначають: саме зараз у ЄС є воля підтримати рух нашої держави до членства. Але є нюанси, які має виправити Україна...
Гаага без впливу та з обов’язками. Як Україна шкодить собі, не ратифікуючи Римський статут МКС
Верховна рада спробувала обмежити коло осіб, щодо яких Україна може співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом – але без успіху.
Новини
22:48
Ердоган не відмовився від наміру влаштувати переговори Зеленського й Путіна
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у зверненні до нації в понеділок заявив, що й далі хоче зібрати за одним столом переговорів глав України та Росії – Володимира Зеленського та Владіміра Путіна.
22:35
WSJ: США готуються посилити санкції проти РФ, щоб вона не могла оминати наявних обмежень
Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє заходи для посилення санкцій проти Росії, спрямовані на те, щоб Москва не могла їх уникати – зокрема шляхом переорієнтації торгівлі на Китай та Індію.
22:06
Кулеба назвав дві країни ЄС, які не постачають Україні зброю
Лише дві країни Європейського Союзу – Угорщина та Австрія – відмовилися допомагати Україні зброєю в межах нинішнього повномасштабного вторгнення Росії.
21:42
Кулеба заперечив, що Україна несерйозно ставилася до даних Заходу про можливість вторгнення РФ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна серйозно оцінювала всі дані з боку Заходу про можливість повномасштабного вторгнення Росії, але до останнього навіть там не було єдиної думки щодо цього.
ДайджестРФ виключає мирну угоду з Україною, Нідерланди і ядерна загроза, Польща дає Starlink: новини дня
21:16
Трюдо і Шольц: рішення Канади віддати турбіну "Північного потоку" не дало Путіну розколоти Захід
Лідери Німеччини та Канади Олаф Шольц і Джастін Трюдо у понеділок під час зустрічі в Оттаві знову захистили рішення передати російському "Газпрому" турбіну для "Північного потоку" фактично в обхід власних санкцій.
21:03
Нідерланди будуть стимулювати інвестиції в Україну, не чекаючи на завершення війни
В уряді Нідерландів збираються вкладати зусилля у відбудову України до завершення війни, щоб підтримати роботу економіки.
20:55
Польща звинуватила Німеччину в поширенні "фейків" через вимирання риби в річці Одер
Міністерка кліматичної політики Польщі Анна Москва заявила, що Німеччина нібито поширює неправдиву інформацію у зв’язку з масовою загибеллю риби в річці Одер – у Берліні кажуть, що такі звинувачення не відповідають дійсності.
20:46
Міністр оборони Нідерландів вважає серйозною загрозу використання Росією ядерної зброї
Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен вважає неприпустимою розкішшю легковажити ядерною риторикою Кремля.
20:31
Міноборони Німеччини відхилило заклики надати Україні більше зброї
Офіційний представник міністерства оборони Німеччини в понеділок заявив, що відомство відхилило пропозицію депутатів Бундестагу від правлячої коаліції поставити Україні більше зброї і, якщо буде потрібно, погодитись на ослаблення Бундесверу.
20:24
США проти загальної заборони на видачу віз росіянам
Сполучені Штати не підтримують загальну заборону на візи для громадян Росії.
20:21
Кулеба поговорив з естонським колегою про заборону віз для росіян
Міністри закордонних справ України та Естонії – Дмитро Кулеба і Урмас Рейнсалу – в понеділок провели телефонну розмову, в якій зокрема обговорювали розробку нового санкційного пакету Європейського Союзу проти Росії.
20:06
США готують передачу Україні 10 дронів-камікадзе Switchblade 600
Міністерство оборони США готується укласти контракт на передачу Україні десяти безпілотників-камікадзе великої дальності Switchblade 600.
19:48
Франція першою в Європі заборонила рекламу викопного палива
Франція стала першою країною в Європі, яка заборонила рекламу викопного палива – такою була обіцянка французького президента Емманюеля Макрона під час передвиборчої кампанії навесні цього року.
19:46
Болгарія заявила про неминучість переговорів про відновлення постачання російського газу
Тимчасовий міністр енергетики Болгарії заявив, що його країна "неминуче" обговорюватиме відновлення поставок газу з російським "Газпромом", які були припинені в квітні.
19:33
У Литві чоловіка засудили за Facebook-коментар із побажанням "бити росіян"
У Литві суд визнав жителя міста Таураґе Вітаутаса М. винним у розпалюванні ненависті через коментар у Facebook, де він закликав "бити по голові" росіян через розв’язану РФ війну проти України.
19:12
Суд в Естонії покарав чоловіка, який потоптався по українському прапору
В Естонії Хар’юський повітовий суд засудив чоловіка, який розтоптав український прапор, до трьох місяців ув'язнення, які замінили виправними роботами.
19:08
фотоВ Естонії обговорюють нашивку на сорочці президента з посланням "русскому военному кораблю"
В Естонії кілька днів триває дискусія щодо нашивки на сорочці президента країни Алара Каріса, в якій він плів маскувальні сітки для українських військовослужбовців – там міститься відоме послання "русскому военному кораблю".
18:53
Прокуратура Німеччини не буде розслідувати викидання Шольцем таємних документів у смітник
Прокуратура німецького Потсдама не буде порушувати кримінальну справу стосовно канцлера Олафа Шольца та його дружини у зв'язку з викинутими у звичайний сміттєвий бак державними документами.
18:42
"Газпром" погодився дати Молдові відстрочку на оплату за газ
Російська газова компанія "Газпром" у понеділок схвалила відтермінування платежу за постачання газу акціонерному товариству "Молдовагаз" у серпні 2022 року.
18:40
Мін’юсту Франції довелося виправдовуватись через змагання з картингу у в’язниці
Міністерство юстиції Франції опинилося під тиском з вимогою пояснити, чому воно погодилося на натхненні реаліті-шоу ігри у другій за величиною в’язниці країни.
18:28
Литва посилила охорону кордону з Росією
Міністерка внутрішніх справ Литви Аґне Білотайте в понеділок заявила, що водний і сухопутний кордон країни з Росією – а точніше, її Калінінградською областю, – було взято під режим посиленої охорони.
18:10
Естонія не отримувала від РФ запитів про жінку, яка нібито вбила Дугіну
Міністерство внутрішніх справ і прикордонна служба Естонії в понеділок заявили, що російська сторона не зверталася до них щодо Наталії Вовк, яку російське ФСБ назвало виконавицею вбивства пропагандистки Дар’ї Дуґіной.
18:05
Угорщина, яка оштрафувала Ryanair, почала розслідування і проти Wizz Air 
Уряд Угорщини розпорядився провести розслідування щодо національного лоукост-перевізника Wizz Air щодо можливих порушень законодавства про захист прав споживачів.
17:54
Україна отримала майже 2 млрд грн за експорт електроенергії в ЄС
Надходження національної енергетичної компанії "Укренерго" від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії до Румунії та Словаччини з кінця червня до 21 серпня включно становили близько 1,92 мільярда гривень.
17:47
Шведська поліція повідомила про знешкодження сумки з вибухівкою в центрі Стокгольма
Поліція Швеції знищила сумку з вибухівкою, яка була знайдена у центрі Стокгольма пізно ввечері в неділю.
17:44
Тест прем'єрки Фінляндії на наркотики, який вона здала через участь у вечірці, виявився негативним
Тест на наркотики прем’єр-міністерки Фінляндії Санни Марін, який вона здала після критики через участь у приватній вечірці й підозрах у вживанні кокаїну, повернув негативний результат.
17:37
фотоУ Грузію впустили радника Кадирова, який був в окупованій Абхазії – ЗМІ
В одному з ресторанів Тбілісі було помічено Льва Дєньґова – чоловіка зірки російської естради грузинського походження Кеті Топурія, який водночас є радником глави Чечні Рамзана Кадирова і відвідував окуповану росіянами Абхазію.
17:25
Ірландія відновлює роботу свого посольства в Києві
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні оголосив про відновлення роботи ірландського посольства в Києві.
17:22
Радники глав України і ще семи держав започаткували "Київську ініціативу"
Радники глав держав і урядів Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини із зовнішньополітичних і безпекових питань у понеділок презентували "Київську ініціативу" – платформу для координації зусиль з допомоги Україні.
17:15
Російський дипломат в ООН виключив, що війна в Україні завершиться мирною угодою
Москва не бачить можливості дипломатичного рішення для припинення війни в Україні та очікує тривалого конфлікту.
17:06
У Грузії четвертий день гасять лісову пожежу, рятувальникам допомагають військові
У муніципалітеті Боржомі, що в центральній Грузії, вже четверту добу тривають роботи з гасіння лісової пожежі за участі кількох сотень пожежників та військовослужбовців, а також спецтехніки.
16:50
ЄС готує місію для тренування українських військових – Боррель
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у понеділок анонсував місію із підготовки українських військових у сусідній з Україною країні.
16:45
Лідерка правих Італії потрапила під шквал критики за публікацію відео зі зґвалтуванням українки
Лідерку ультраправої партії "Брати Італії" Джорджію Мелоні, яка є фавориткою на посаду прем’єра, звинуватили у ганебній передвиборчій агітації після публікації відео зі сценою зґвалтування українки у місті П’яченца.
16:38
Кулеба назвав кількість учасників другого саміту Кримської платформи
За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, у другому саміті Кримської платформи, що відбудеться 23 серпня, візьмуть участь представники близько 60 країн і міжнародних організацій.
15:58
Естонський генерал: у ЗСУ є максимум 10 тижнів на контрнаступ
Естонський генерал-майор Вейко-Велло Пальм вважає, що наближення осені означає, що в обох сторін залишається вісім-десять тижнів для організації масштабних атак.
15:43
Чехи на знак помсти росіянам за 1968 рік пожертвували Україні 24 млн крон
Громадяни Чехії пожертвували на підтримку України понад 24 млн чеських крон, перерахувавши суми у 1968 чи 68 крон і нагадавши таким чином про вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році.
15:18
Міністр оборони Литви: атаки в Криму свідчать про зростання можливостей українців
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас стверджує, що повторювані атаки в окупованому Криму свідчать про збільшені можливості української армії.
15:04
Глава МЗС Фінляндії: війна Росії в Україні може тривати роками, ескалація можлива, але малоймовірна
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що війна Росії проти України може тривати роками і що жодна зі сторін наразі не має засобів, щоб покласти їй кінець.
14:49
Економіка Британії у перший рік після Brexit скоротилася найбільше з 1709 року
Британія у 2020 році зафіксувала найбільше падіння виробництва за понад 300 років – на тлі пандемії і після виходу з ЄС вона пережила більший спад, ніж інші економіки.
14:27
Глава дипломатії ЄС проти повної заборони на видачу віз росіянам
Боррель сказав, що деякі країни вже вжили низку заходів щодо заборони на видачу віз, які інші країни ЄС не збираються підтримувати, зазначивши, що було б краще спочатку обговорити це на рівні ЄС.
14:16
Укрзалізниця відновила дільницю, яка сполучила Україну та Молдову в Одеській області
Українські залізничники відновили понад 22 км інфраструктури на території України та ще 1,2 км колій за контрактом з Молдовою, на території цієї країни.
14:12
Водійське та техпаспорт у "Дії" почнуть відображатися в польському mObywatel
Україна та Польща домовилися про обмін цифровими документами у спецзастосунках, внаслідок чого українські документи з "Дії" можна буде бачити також з польського mObywatel.
13:46
Україна й Польща підписали меморандум про співпрацю у сфері кіберзахисту
Україна й Польща підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері кіберзахисту.
13:31
В Албанії двом росіянам і українцю висунули звинувачення у шпигунстві
Поліція Албанії повідомила, що двоє росіян і українець, які намагалися проникнути на військовий завод, заарештовані за шпигунство.
13:19
Польща передала Україні 5 тисяч антен для Starlink
Польща передала Україні 5 тисяч терміналів-антен для супутникового зв’язку Starlink.
13:04
Польща вимагає припинити видачу віз росіянам на рівні ЄС
Польща вже кілька місяців не видає росіянам туристичні візи.
Аналітика короткоЩо втрачає Україна, коли затягує з приєднанням до Міжнародного кримінального суду у Гаазі
12:36
У Варшаві відкрили центр підтримки для українців
У Варшаві відкрили центр підтримки для українців, які через війну виїхали до Польщі, де можна буде отримати консультацію з низки питань українською мовою. 
12:23
Ірландія отримала першу з початку війни партію українського зерна
Ірландії цими вихідними отримала 33 тисячі тонн зерна з України, це була першою з початку війни.
12:13
У Польщі назвали загальні обсяги допомоги, наданої Україні
З початку повномасштабної війни, Польща надала Україні допомогу орієнтовно на понад 10 млрд злотих (2,1 млрд євро).
11:30
Естонія просуватиме повне енергетичне ембарго проти Росії у новому пакеті санкцій ЄС
Естонія просуватиме ідею повного енергетичного ембарго проти Росії у восьмому пакеті санкцій ЄС за агресивну війну Кремля.
11:22
Мельник залишить посаду посла в Німеччині 14 жовтня
Посол України Андрій Мельник залишить Німеччину 14 жовтня після майже восьми років перебування на посаді.
10:35
США та Південна Корея почали найбільші за останні роки спільні військові навчання
США та Південна Корея почали найбільші за останні роки спільні військові навчання, що триватимуть до 1 вересня.
10:31
Німеччина виключає продовження терміну експлуатації трьох атомних електростанцій
Дозвіл трьом останнім атомним електростанціям країни залишатися в роботі мало допоможе у вирішенні енергетичної кризи.
10:10
фотоУ Польщі в кількох регіонах підтоплені дороги й будинки після сильних злив
Після сильних злив на південному заході Польщі місцями підтоплені дороги й житлові будинки.
09:52
Болгарія відмовилася купувати великі обсяги американського скрапленого газу
Зараз при владі тимчасовий уряд, призначений президентом Руменом Радевим. Його політичні опоненти звинуватили президента в спробі відновити постачання "Газпрому".
09:42
Посол ЄС підписав листівки для українських військових на передовій
Посол ЄС Матті Маасікас разом з колегами-послами та віцепрем’єркою з європейської і євроатлантичної інтеграції підписав листівки, які повезуть українським військовим на передовій.
09:27
Росія намагається мотивувати бойовиків "Л/ДНР" для посилення на Донбасі — розвідка Британії
Росія, ймовірно, все більше намагається мотивувати допоміжні сили, які вона використовує для посилення своїх регулярних військ на Донбасі.
09:07
Шольц: Німеччина передає Україні найсучасніше військове обладнання
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заперечив критику в бік його уряду щодо недостатніх обсягів постачання зброї в Україну.
09:03
фотоАктивістки Femen влаштували топлес-протест біля канцлера Німеччини, вимагаючи газового ембарго
Активістки феміністичного руху Femen хитрістю влаштували топлес-протест поруч з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, вимагаючи запровадити газове ембарго проти Росії за її агресивну війну. 
08:20
Грузія: провідні громадські організації вирішили бойкотувати робочі групи у парламенті щодо реформ
У Грузії провідні громадські організації відмовились від участі у парламентських робочих групах для підготовки реформ на знак солідарності з колегами, яким відмовила правляча партія.  
07:54
У Німеччині опозиційна ХДС висловилась за візові обмеження для росіян
Політики опозиційного "Християнсько-демократичного союзу" приєдналися до закликів обмежити видачу віз громадянам Росії у зв’язку з агресивною війною РФ проти України.