23 серпня 2022

Статті
Трикутник, але не союз: що не так з альянсом Києва, Лондона і Варшави та як це виправити
На відміну від Києва, у Варшаві та Лондоні бракує запиту на розвиток українсько-польсько-британського "союзу". Навіть визначення "союз" сприймається там доволі неоднозначно.
Чорногорія між ЄС та "русскім міром": куди завела політична криза найменшу країну Балкан
Відставка уряду Чорногорії ледь не завершилася реваншем проросійських сил. У разі дострокових парламентських виборів цей реванш ще залишається можливим.
Новини
23:10
фотоУперше в Європі: безпілотник доставив біоматеріал з однієї лікарні в іншу
У бельгійському місті Антверпен у вівторок відбулося перше в Європі транспортування людського біологічного матеріалу за допомогою безпілотника – ця технологія потенційно може прискорити транспортування донорських органів.
22:45
Туреччина звинуватила Грецію у перешкоджанні її авіації під час навчань НАТО
Туреччина звинуватила Грецію у "цькуванні" своїх військових пілотів під час проведення "важливих навчань" Північноатлантичного Альянсу, у зв’язку з чим викликала грецького військового аташе і звернулася через дипломатичні канали до союзників по НАТО.
22:23
Зеленський пояснив, чому Україна зараз не веде переговорів із Росією
Президент Володимир Зеленський пояснив, що Україна не готова зараз вести переговори з Росією, аби не повторити негативний досвід Мінських домовленостей, які призвели до втрати контролю над нашими територіями.
22:06
Греція розширить огорожу на кордоні з Туреччиною через інцидент із нелегальними мігрантами
Урядова рада національної безпеки Греції (KYSEA) на чолі з прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом у вівторок вирішила збільшити довжину огорожі на кордоні з Туреччиною, що пролягає вздовж річки Еврос, на 80 кілометрів.
ДайджестНімеччина обіцяє більше зброї, Угорщина тисне на метеорологів, "Кримська платформа": новини дня
21:38
У Європі вперше продали на аукціоні супер’яхту російського олігарха
На аукціоні в Гібралтарі у вівторок продали супер’яхту Axioma російського мільярдера Дмітрія Пумп’янського, який потрапив під санкції Заходу у зв’язку з повномасштабною російською агресією в Україні.
21:22
Дуда закликав розібрати "Північний потік-2" – це помітили в російському посольстві
Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Києва у вівторок закликав Захід змінити свою політику щодо взаємодії з Росією і зокрема розібрати газогін "Північний потік-2".
21:04
З 2014 року Німеччина, Франція та Італія видали понад $13 млрд гарантій на енергетичні проєкти РФ – ЗМІ
З початку анексії Криму у 2014 році й до повномасштабного вторгнення Росії в Україну експортні агентства й державні банки Німеччини, Франції та Італії надали російським енергетичним проєктам гарантій на загальну суму понад 13 мільярдів доларів.
20:38
У МАГАТЕ очікують, що місія на ЗАЕС може відбутися у найближчі кілька днів
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у вівторок висловив сподівання, що місія організації зможе відвідати окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцією "у найближчі кілька днів".
20:35
В Єврокомісії не виключили компромісного рішення щодо обмеження туристичних віз для росіян
Литовський єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Синкявічюс не виключає, що державам Шенгенської зони вдасться домовитися про обмеження видачі віз громадянам Росії, але наголошує, що для ухвалення рішення необхідно знайти компромісний варіант ініціативи.
20:23
У Росії порушили кримінальну справу через знесення радянського пам'ятника в Латвії
Слідчий комітет Росії у вівторок порушив кримінальну справу у зв’язку зі знесенням у Ризі пам'ятника "визволителям Радянської Латвії та Риги від німецько-фашистських загарбників".
20:10
У Кулеби подякували Австрії, яка допоможе постраждалим від росіян на Київщині
Україна високо цінує допомогу уряду Австрії, який має намір відбудувати тисячі домогосподарств, зруйнованих російськими військами.
20:07
Стефанчук анонсував перший парламентський саміт Кримської платформи
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у своєму виступі на Другому саміті Кримської платформи анонсував проведення її парламентського саміту у Хорватії наприкінці жовтня.
Аналітика короткоЧи є майбутнє в альянсу України, Британії та Польщі
19:53
США виділять $3 млрд військової допомоги Україні в День Незалежності – ЗМІ
Сполучені Штати готуються в середу, 24 серпня, коли Україна святкує День Незалежності, оголосити про додатковий пакет військової допомоги в розмірі три мільярди доларів, спрямований на тренування й оснащення українських сил.
19:41
До німецього Ростока прибув перший потяг із українським збіжжям
До зернового терміналу німецького портового міста Росток у вівторок прибув перший потяг із українським збіжжям, який привіз 1200 тонн кукурудзи.
19:41
Боррель: Путін чекає, що єдність ЄС похитнеться під тиском високих цін на газ
Президент Росії Владімір Путін робить ставку на те, що об’єднана відповідь ЄС на його вторгнення в Україну зазнає зриву, оскільки стрімке зростання цін вдарить по гаманцях європейських виборців.
19:26
Сумнозвісний танк із естонської Нарви перейшов у власність держави
Уряд Естонії погодив пропозицію Департаменту поліції і прикордонної охорони про передачу в державну власність нарвського танка й кількох інших військових пам'ятників, вивезених з міст Нарва і Нарва-Йиесуу.
19:07
фотоУ Канаді вкрали відоме фото Черчилля, де він без сигари
Із готелю Chateau Laurier у канадській столиці Оттаві було викрадено знамениту фотографію колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля авторства Юсуфа Карша і замінено на копію.
19:06
Німеччина планує поставити Україні додаткові системи ППО Iris-T та іншу зброю – ЗМІ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у Канаді заявив про плани постачання Україні додаткових озброєнь вартістю понад 500 млн євро.
18:51
Німецького віцеканцлера критикують за відсутність захисної маски на борту літака
У Німеччині розкритикували федерального міністра економіки, віцеканцлера Роберта Габека за те, що під час візиту до Канади вони не вдягнули захисні маски на борту, що, як стверджується, порушує закон.
18:48
Лише 3% виборців Орбана винуватять Росію у війні в Україні
В Угорщині лише 3% провладних виборців вважають Росію відповідальною за війну в Україні.
18:28
Лавров у розмові з главою МЗС Франції підтвердив згоду РФ на місію МАГАТЕ на ЗАЕС
Міністри закордонних справ Франції та Росії Катрін Колонна і Сєрґєй Лавров у вівторок провели телефонну розмову, присвячену насамперед на захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції.
18:22
Польща не планує відновлення обов’язкового військового призову
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна не планує відновлення обов’язкового військового призову.
18:09
Канада виділяє $3 млн на оборонний і правоохоронний сектори Україні
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у вівторок оголосив про виділення 3,85 мільйона канадських доларів (2,97 мільйона доларів США) на проєкти зміцнення правоохоронного та оборонного секторів України.
17:59
Прем’єр Бельгії запевнив: про Україну не забувають, але треба готуватись до затяжного конфлікту
Прем’єр-міінстр Бельгії Александр де Кроо заперечив, що в світі починають забувати про Україну і запевнив Київ  у подальшій підтримці.
17:53
Найпопулярніша партія Фінляндії пропонує розмістити в країні бази НАТО
Опозиційна Коаліційна партія Фінляндяї, яка залишається найбільш популярною політичною силою країни, пропонує зміцнити безпеку Фінляндії шляхом дислокації постійних сил і бази Північноатлантичного альянсу.
17:40
У Любліні 24 серпня піднімуть спільно прапори України та Польщі
Над міською ратушею Любліна 24 серпня, в День незалежності України, спільно піднімуть польський та український прапори.
17:33
Сербія поскаржилася на цензуру Twitter через блокування акаунтів деяких посольств
Міністерство закордонних справ Сербії в понеділок заявило, що акаунти низки посольств у Twitter були заблоковані без пояснення причин – відомство назвало це актом цензури дипломатичних представництв демократичної держави.
17:31
Президентка Словаччини: те, що зробила РФ щодо України, вона може зробити і щодо інших країн
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що її країна підтримує Україну тому, що після агресії РФ жодна з країн не може почуватися в безпеці.
17:16
Ердоган: повернення Криму Україні – це вимога міжнародного права
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок у своєму виступі на Другому саміті Кримської платформи наголосив, що завершення окупації Росією Криму є фактичною вимогою міжнародного права і важливим елементом глобальної безпеки і стабільності.
17:10
Президент Литви: Крим має стати місцем, де війна закінчиться
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Крим має стати місцем, де закінчиться російська війна проти України; півострів має повернутися під контроль України, якій він належить.
17:01
Прем'єрка Швеції анонсувала новий "комплексний пакет" допомоги Україні
Глава уряду Швеції Маґдалена Андерссон у вівторок під час Другого саміту Кримської платформи анонсувала підготовку "додаткового комплексного пакету" допомоги Україні на тлі повномасштабного вторгнення Росії.
16:49
Президент Латвії: засудження агресії недостатньо, потрібно більше зброї і санкцій проти РФ
Президент Латвії Егілс Левітс закликав посилити підтримку України і виступив за посилення тиску на Росію шляхом запровадження нових санкцій і заборони на подорожі для росіян до європи.
16:44
На Кіпрі арештували українку, яка нібито погрожувала ножем росіянам із прапором
Поліція кіпрського прибережного міста Ларнака арештувала 55-річну громадянку України, яку підозрюють у погрозах ножем групі росіян, що святкували день свого державного прапора.
16:25
фотоПрем’єрці Фінляндії довелося вибачатися за фото з вечірки в її офіційній резиденції
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін у вівторок вибачилася за зображення з приватної вечірки, яку вона влаштувала у своїй офіційній резиденції в липні.
16:00
Прем'єр Канади оголосив про додаткові санкції проти Росії
Канада запроваджує санкції проти 62 фізичних осіб і одного оборонного підприємства Росії.
15:52
Президент Естонії: війна почалася в Криму і має закінчитися в Криму
Президент Естонії Алар Каріс підтримує відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом.
15:36
Генсек НАТО: зима буде важкою, Україні потрібно більше зброї
Генеральний секретар НАТО запевнив Україну у подальшій підтримці, яка триватиме стільки, скільки буде потрібно.
15:33
Прем'єр Італії: боротьба за Крим є частиною боротьби за всю Україну
Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі назвав боротьбу за Крим частиною боротьби за звільнення всієї України.
15:16
Президент Євроради: мрію відвідати український Крим після звільнення
Президент Євроради: мрію відвідати Крим після звільнення
15:07
Джонсон: Путін хоче зробити з усією Україною те, що вже зробив з Кримом
Прем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що президент РФ готує напад на нові частини України і хоче зробити з нею те, що вже зробив з Кримом.
14:54
Словаччина передасть Україні 30 БМП, відправлення танків не розглядається
Словаччина передасть Україні 30 бойових машин піхоти БМП-1, а натомість отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2A4.
14:44
Президент Польщі: треба звільнити усю територію України, разом з Кримом
Президент Польщі Анджей Дуда заявив про необхідність звільнення від російської окупації всієї території України, включно з Кримом.
14:40
В Естонії закликали своїх громадян не їздити до РФ, побоюються провокацій
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу радить громадянам країни уникати поїздок до Росії.
14:22
Курс євро впав до рекордно низького рівня за останні 20 років
Євро впав на 0,9% до 0,9951 долара, що нижче за попередній мінімум 2022 року в 0,9952.
14:01
Глава МЗС Литви: якщо ЄС не домовиться про заборону віз для росіян, розглянемо інший варіант
Литва розгляне пропозицію заборонити видачу віз росіянам на регіональному рівні, якщо Європейський Союз не погодиться на загальне рішення.
13:43
Через Ла-Манш за один день переправилися рекордні 1300 нелегальних мігрантів
До Британії за один день прибули через Ла-Манш рекордні 1295 нелегальних мігрантів.
13:31
Дуда у Києві: Польща підтримуватиме Україну до останнього дня боротьби
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.
13:17
Фінляндія готова розширювати санкції проти Росії та за повне енергетичне ембарго 
Прем’єрка Фінляндії Санна Марін заявила, що країна готова посилювати санкції ЄС проти Росії, запроваджені за її агресивну війну проти України.
Аналітика короткоЯк уряд Чорногорії створив підстави для реваншу проросійських сил
12:49
Угорські метеорологи оголосили про переслідування та тиск уряду з вимогою змінити прогноз погоди
Національна метеорологічна служба Угорщини виступила проти звільнення керівників відомства та заявила про політичний тиск уряду.
12:20
Німеччина заповнила газові сховища більш ніж на 80%
Заповненість газових сховищ Німеччини досягала понад 80%.
11:46
У Кишиневі "замінували" аеропорт, парламент, ТРЦ і військкомати
Поліція Кишинева вранці 23 серпня отримала повідомлення про нібито вибухівку у багатьох закладах, включно з парламентом і аеропортом.
11:35
"Намагаємося вбити їх якнайбільше": МЗС Казахстану викликало посла України через заяву про росіян
Приводом для виклику посла стало його інтерв'ю від 21 серпня казахстанському блогеру Діасу Кузаїрову.
11:07
ЄС та Британія привітали українців з Днем державного прапора
Представництво ЄС та посольство Британії в Україні опублікували для українців вітання до Дня державного прапора.
11:02
Туреччина передала Україні 50 бронеавтомобілів із посиленим протимінним захистом - ЗМІ
Поставка автомобілів Kirpi стала результатом урядової угоди, а не угоди між Україною та компанією BMC, яка виробляє Kirpi.
10:48
Чехія хотіла б очолити післявоєнну відбудову України - міністр
Українська сторона представила документ, який визначає їхні потреби, пов’язані з оновленням критичної інфраструктури після російського вторгнення.
10:44
В уряді Естонії поки не думають позбавляти негромадян права голосу на місцевих виборах
В уряді Естонії поки не планують ініціювати зміни до законодавства, щоб забрати право голосу на місцевих виборах у осіб, які не є громадянами Естонії. 
09:57
У Нідерландах деталізували плани додаткової допомоги для України: загалом 80 млн євро
Нідерланди планують надати Україні додаткову допомогу у зв’язку з війною загальним обсягом 80 млн євро. 
09:56
У Швеції перед виборами різко зростає підтримка ультраправих євроскептиків
Ультраправі "Шведські демократи" (SD) випереджають головну праву опозиційну партію перед парламентськими виборами 11 вересня.
09:36
фотоПрезидент Польщі прибув до Києва
Анджей Дуда прибув до Києва, де планує зустрітися з українським президентом Володимиром Зеленським.
Аналітика короткоЩо найбільше гальмує початок переговорів щодо членства України в ЄС
09:26
Німецької допомоги недостатньо, Берлін може більше - посол
Військової та фінансової допомоги від уряду Німеччини недостатньо для протистояння РФ, і Берлін мав би більше підтримувати Україну.
09:22
Британська розвідка: РФ облаштовує під Херсоном міст із барж на заміну Антонівському
За даними британської розвідки, РФ почала створювати поруч з пошкодженим Антонівським мостом під Херсоном переправу з барж.
09:13
Керівника метеослужби Угорщини звільнили через неправильний прогноз погоди
У Будапешті в суботу готувалися відсвяткувати День Святого Стефана — національне свято, і було заплановано "найбільший феєрверк у Європі".
08:51
Трамп подав судовий позов щодо обшуку ФБР у його домівці
Ескпрезидент США Дональд Трамп 22 серпня подав судовий позов у зв’язку з проведеним у нього вдома обшуком ФБР.
08:10
У Латвії місцеві росіяни протестували проти демонтажу радянського пам’ятника, є затримані
У Пардаугаві, одному з районів Риги, поліція затримала кількох осіб після пікету місцевих росіян проти демонтажу радянського пам’ятника у парку Перемоги.
07:50
США бачать загрозу ударів РФ по українській цивільній інфраструктурі і держустановах ближчими днями
США мають інформацію про те, що Росія ближчими днями готує удари по українській цивільній інфраструктурі та держустановах.