25 серпня 2022

Статті
Документи для біженців: як Україні захистити права своїх громадян у ЄС
Багато українців прибули в ЄС із мінімумом документів. Це створює чимало проблем, позбутися яких можна завдяки визнанню українських цифрових документів у застосунку "Дія".
Колонки
Банки, що живлять геноцид: час змусити західні фінзаклади припинити підтримку РФ
Провідні західні банки продовжують надавати фінансові послуги РФ навіть після того, як Путін почав повномасштабну війну.
Новини
22:58
Французькі євродепутати хочуть, щоб ЄС засудив Британію за скидання нечистот у Ла-Манш
Троє депутатів Європейського парламенту від Франції закликають Європейську комісію подати до суду на Велику Британію через те, що вона забруднює нечистотами протоку Ла-Манш і Північне море.
22:33
фотоБіля берегів Туреччини російський нафтовий танкер наїхав на катер
Біля турецького берега в четвер увечері зіштовхнулися нафтовий танкер Karakuz, що пливе під російським прапором до Греції, й легкомоторний човен із двома людьми.
22:20
В ООН закликали Путіна "припинити збройний напад" на Україну
Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет у своєму виступі в четвер закликала російського президента Владіміра Путіна "припинити збройний напад на Україну", який триває понад шість місяців.
ВідеоПовернути Крим? Пояснюємо, що підтримав Захід
21:58
США переорієнтують військову допомогу Україні на довгострокову перспективу – WSJ
Адміністрація президента США Джо Байдена планує в прийдешні тижні оголосити довгострокову військову місію з підтримки України та призначити генерала, який відповідатиме за постачання допомоги й підготовку українських військових.
21:41
МЗС викликало представника Папи Римського через його слова про смерть пропагандистки Дугіної
Міністерство закордонних справ України в четвер запросило апостольського нунція Вісвальдаса Кульбокаса у зв’язку із висловлюваннями Папи Франциска днем раніше про смерть російської пропагандистки Дар’ї Дуґіной.
21:33
На Тайвань прибув ще один американський сенатор
Членкиня сенатського комітету США з питань торгівлі і збройних сил, республіканка Марша Блекберн у четвер прибула на Тайвань, що стало останнім із низки візитів американських політиків і посадовців на острів, який Китай вважає своєю територією.
ДайджестВ ООН порівняли Україну та Росію, французи та армія РФ, турбіни попри санкції: новини дня
21:21
фотоНа сході Франції розбився легкомоторний літак: загинули двоє, зокрема 10-річна дитина
У департаменті Савоя, що на сході Франції, в четвер удень легкомоторний літак розбився на трасі – у результаті загинули дві людини, зокрема 10-річна дитина.
21:01
Попри санкції Росія заробляє понад $1 млрд на місяць, торгуючи зі США – АР
Росія продовжує постачати у Сполучені Штати товари вартістю в понад мільярд доларів на місяць – попри накладені на РФ санкції через повномасштабне вторгнення в Україну торгівля окремими товарами продовжується.
20:39
Лідерка італійських правих запевняє, що не буде виводити країну з ЄС у разі перемоги
Очільниця партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні, яка в разі перемоги блоку правих на виборах має найбільше шансів стати прем’єр-міністром, запевняє, що не має наміру виводити Рим із Європейського Союзу.
20:38
В Іспанії остаточно ухвалили закон, що кваліфікує секс без явної згоди як зґвалтування
Конгрес Іспанії ухвалив закон, відомий під назвою "лише ‘так’ означає ‘так’", за яким секс без явної згоди вважатиметься зґвалтуванням.
20:20
У Нідерландах скандал через смерть немовляти в центрі для мігрантів
Інспекторат Нідерландів з питань охорони здоров’я і догляду за неповнолітніми в середу оголосив, що буде розслідувати смерть трирічної дитини в центрі прийому шукачів притулку в селі Тер-Апель на сході країни.
20:02
США: дії РФ на ЗАЕС створюють серйозний ризик ядерного інциденту
Високопоставлена чиновниця Державного департаменту США в четвер попередила, що дії Росії на Запорізькій атомній електростанції підвищують ризик можливого викиду радіації.
19:50
Зеленський поговорив із Байденом
Президент України Володимир Зеленський у четвер провів телефонну розмову з американським президентом Джо Байденом.
19:48
Молдова збільшує оборонний бюджет
Відповідно до проєкту змін до державного бюджету Молдови на 2022 рік, бюджет міністерства оборони країни зросте на 14,5 мільйона леїв (27,7 мільйона гривень).
19:34
У Фінляндії відбудуться спільні військові навчання зі Швецією і Британією
У північній Фінляндії в районах Рованіемі та Роваярі з 29 серпня по 2 вересня відбудуться міжнародні військові навчання Vigilant Knife за участі Швеції та Великої Британії.
19:32
Влада Гааги хоче тимчасового звільнення від санкцій ЄС проти РФ
Нідерландське місто Гаага проситиме тимчасового винятку з санкцій ЄС проти Росії, оскільки воно намагається вчасно знайти заміну контракту з російським постачальником газу "Газпромом".
19:13
У Європарламенті підтримують заборону на видачу віз росіянам
Глава найбільшої фракції Європейського парламенту – Європейської народної партії – Манфред Вебер у середу підтримав заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії у зв’язку з російською агресією в Україні.
19:07
Литовська митниця посилить контроль з метою не допустити обходу санкцій ЄС
З метою контролю за реалізацією санкцій Євросоюзу щодо Росії та Білорусі литовська митниця посилить процедури огляду.
18:59
Абхазія хоче приєднатися до "Союзної держави РФ і Білорусі", хоча Білорусь Абхазію не визнає
Так званий президент невизнаної Абхазії Аслан Бжанія заявив, що ця окупована російськими військами територія Грузії готова стати учасником так званої Союзної держави Росії та Білорусі – притому, що Білорусь не визнає Абхазію.
18:43
Канада перекидає транспортні літаки до Британії для доставки військової допомоги Україні
Авіаційний загін канадських військ на Близькому Сході, який підтримував антитерористичні операції та миротворчі місії ООН в Африці, передислокується до Великої Британії для підтримки України.
18:36
Прем'єр Косова заявив, що більше не відкладатиме заборони на в'їзд авто із сербськими номерами
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті заявив, що не буде більше відкладати рішення про заборону в’їзду на косовську територію автомобілів із сербськими номерами – саме це наприкінці липня призвело до загострення на кордоні із Сербією.
18:17
Британія допоможе Україні у відновленні транспортної інфраструктури
Міністри інфраструктури України та Великої Британії в четвер підписали Спільний план дій щодо допомоги у відновленні української транспортної мережі, в межах якого Лондон пропонує кошти, інженерну експертизу та транспортні засоби.
18:17
Топ-чиновниця ООН у Дніпрі прирівняла Україну до Росії в контексті вбивства цивільних в Чаплиному
Гуманітарний координатор ООН по Україні Деніз Браун після ракетного удару Росії по залізничній станції в Дніпропетровській області, в результаті якого загинули 25 людей, закликала "всі сторони" дотримуватися міжнародного права.
18:05
Чехія запропонувала компроміс, який ускладнить поїздки росіян до ЄС
Уряд Чехії, який наразі головує в Раді Європейського Союзу, розробив компромісне рішення, яке дозволить не повністю заборонити, але суттєво ускладнити поїздки громадян Росії до європейських країн.
17:48
Сайт президента Латвії прибрав російську версію
Інформація на сайті президента Латвії Егіла Левітса president.lv тепер надаватиметься лише латиською та англійською мовами, а російська версія була прибрана.
17:42
Зеленський розраховує на лідерство Італії у контексті підготовки восьмого пакета санкцій проти РФ
Президент Володимир Зеленський провів зустріч з міністром закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.
17:34
Естонія хоче добитися виключення РФ із міжнародних організацій
Кабінет міністрів Естонії на засіданні в четвер ухвалив рішення про подальші дії щодо подальшої ізоляції Росії від міжнародних організацій та форматів співробітництва.
Аналітика короткоЩо Україні потрібно зробити, аби полегшити життя біженцям в Євросоюзі
17:20
відеоУ Ризі остаточно знесли пам'ятник радянським військовим
Останній елемент пам’ятника радянським військовим у парку Перемоги в латвійській Ризі - 79-метровий обеліск – було знесено у четвер, що ознаменувало завершення робіт із демонтажу монумента.
17:16
Німеччину критикують за недостатню боротьбу з відмиванням грошей
Німеччина була піддана критиці з боку глобального наглядового органу за неспроможність зробити достатньо для боротьби з відмиванням грошей.
17:06
відеоРФ передає Азербайджану контроль над коридором, який сполучає Вірменію і невизнаний Карабах
Російські військові в середу почали демонтаж блокпостів, встановлених уздовж так званого Лачинського коридору – він з’єднує Вірменію з невизнаною Нагірно-Карабаською республікою, яка є окупованою територією Азербайджану.
16:52
У Фінляндії троє журналістів постали перед судом через публікацію статті про розвідку
У четвер у Гельсінському повітовому суді розпочався розгляд звинувачень, висунутих проти трьох журналістів найбільшої фінської газети Helsingin Sanomat.
16:42
Росія втратила в Україні понад 80 тисяч загиблими, пораненими й дезертирами – міністр оборони Британії
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що загальні втрати Росії у війні з Україною становлять понад 80 тисяч людей.
16:29
З початку року притулок у Німеччині попросили понад 1000 росіян, схвалили лише 11% прохань
З січня по липень поточного року до Федерального відомства у справах міграції та біженців від громадян Російської Федерації було подано 1098 клопотань про надання статусу політичного біженця у Німеччині.
16:07
У Болгарії двоє поліцейських загинули, переслідуючи автобус з нелегалами
У болгарському місті Бургас двоє поліцейських загинули під час спроби зупинити автобус з нелегальними мігрантами.
15:43
Болгарія не видасть РФ росіянина, який спалив свій паспорт, протестуючи проти війни в Україні
Апеляційний суд Варни відмовив у екстрадиції до Росії росіянина, який спалив свій паспорт на знак протесту проти війни в Україні.
15:06
фотоУ Польщі заявили, що Білорусь знищила могили польських солдатів Другої світової війни
В уряді Польщі заявили, що влада Білорусі зрівняла із землею меморіал із могилами польських солдатів, які загинули під час Другої світової війни.
15:05
Дипломати ЄС і США зустрілись з косовськими сербами на тлі протистояння Белграда і Приштини
У четвер представники Європейського Союзу та Сполучених Штатів зустрілися з офіційними особами в етнічно розділеному косовському місті Косовська Митровиця на тлі розбіжностей між Белградом і Приштиною щодо автомобільних номерів.
14:46
фотоЕстонія перерахувала НБУ 350 тис. євро, отриманих від продажу присвячених Україні монет
Банк Естонії перерахував Нацбанку України 354 117 євро, отриманих від продажу монетних карток з монетою номіналом у два євро, присвяченою Україні та свободі.
14:11
фотоШольц відвідав українських військових на полігоні в Німеччині та пообіцяв більше зброї
Шольц відвідав українських військових на полігоні в Німеччині та пообіцяв більше зброї
14:06
ЄС засудив ракетний удар Росії по Чаплиному
Європейський союз засудив ракетний удар росіян по залізничній станції в Дніпропетровській області, в результаті якого загинули 25 людей.
14:00
фотоУ Києві перебуває з візитом глава МЗС Італії, вже відвідав Ірпінь
До Києва прибув з несподіваним візитом міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.
13:36
Шмигаль на початку вересня відвідає Берлін і зустрінеться зі Штайнмаєром
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 4 вересня прибуде до Німеччини і зустрінеться з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром.
13:21
Після 24 лютого понад 60% мандрівників-росіян в'їхали до ЄС через Фінляндію та Естонію
Понад 60% росіян після початку повномасштабної війни РФ проти України в’їздили до ЄС через кордон Естонії або Фінляндії.
12:53
Лідер боснійських сербів вимагає відставки голови президії БіГ за участь у Кримській платформі
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік подав до прокуратури Боснії і Герцеговини позов проти нинішнього головуючого у Президії представника боснійців Шефіка Джаферовича через його участь у саміті "Кримської платформи".
Аналітика короткоЯк західні банки допомагають РФ фінансувати війну в Україні
12:41
Блінкен назвав звірством ракетний удар Росії по залізничній станції в Дніпропетровській області
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що ракетний удар Росії по залізничній станції Чаплине "відповідає схемі звірств".
12:24
У парламентах семи країн ЄС закликали до нових санкцій проти Росії, у тому числі візових
Очільники комітетів із закордонних справ парламентів семи країн-членів ЄС виступили зі спільною заявою, у якій закликають до нових санкцій проти РФ за її війну.
ВідеоВід зброї до членства: велике інтерв'ю посла ЄС в Україні
11:49
Іспанія відправила в Україну батарею ППО, боєприпаси та броньовані авто
Окрім зброї, "на терміновий запит" підготовлено вантаж із 30 тисяч одиниць військової форми для зими, 15,6 тисяч курток, 15 тисяч костюмів та кількох тисяч одиниць додаткового одягу. Відвантаження заплановане на вересень.
11:33
У Берліні засудили відео МЗС РФ про пакт Ріббентропа-Молотова без згадки про таємний протокол
У Берліні розкритикували відео Міністерства закордонних справ Росії до річниці укладення пакту Ріббентропа-Молотова.
10:53
У Франції заявили про необхідність розслідувати можливі зв'язки TotalEnergies з російською армією
Міністр транспорту Франції Клеман Бон закликав до розслідування того, чи була причетна французька нафтова компанія TotalEnergies до постачання палива для реактивних літаків російським військовим.
10:45
Франція заповнила газові сховища більш ніж на 90%
Франція заповнила свої газові сховища на понад 90% та має гарні шанси виконати урядову ціль щодо 100% заповненості до листопада.
10:22
Молдова схвалила план на випадок проблем з постачанням газу взимку
Уряд Молдови на засіданні 24 серпня затвердив план дій на випадок обмеження чи припинення постачання газу в холодну пору року.
10:17
У Орбана заперечили політичний тиск на звільнених метеорологів
Керівників служби було звільнено у понеділок після невірного прогнозу погоди, наданого для святкування Дня державності 20 серпня, що призвело до скасування масштабного феєрверку.
09:52
МЗС Чехії викликало російського посла через коментарі про тероризм щодо міністра оборони
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський викликав російського посла Олександра Змєєвського після того, як Росія звинуватила міністра оборони Яну Чернохову в підтримці тероризму.
09:45
У Європі з’явились перші реакції на удар РФ по станції у Чаплиному, де загинули понад 20 людей
Прем’єрка Естонії та глава МЗС Бельгії відреагували на ракетний удар РФ по станції Чаплине 24 серпня, що поцілив у пасажирський потяг і автомобілі поруч.
09:13
Британська розвідка розповіла про російських військових на ЗАЕС та можливі ризики
Російські військові продовжують перебувати на території Запорізької атомної електростанції і у зв’язку з цим залишаються три основні ризики для роботи ЗАЕС.
09:09
Пентагон: питання винищувачів для України обговорюється, але на передачу підуть роки
Сполучені Штати поки не передають Україні винищувачі четвертого покоління, але це питання порушується на переговорах.
08:41
Глава МЗС Німеччини наразі не бачить сенсу у переговорах з РФ про припинення війни
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що починати з Росією перемовини про припинення війни в Україні зараз немає сенсу.
08:15
У Німеччині в День Незалежності України тисячі людей вийшли на акції підтримки
У Німеччині 24 серпня тисячі людей взяли участь в акціях на підтримку України у низці міст.
07:53
Держдеп засудив наміри РФ організувати псевдосуди над українськими полоненими у Маріуполі
Державний департамент США засудив наміри Росії організувати псевдосуди над захопленими у полон українськими військовими та добровольцями Інтернаціонального легіону, наголосивши, що це буде порушенням міжнародного права.