26 грудня 2022

Статті
Запобіжник від авторитаризму: як Хорватія після війни балансувала гілки влади
Політична система Хорватії дозволили країні пройти шлях від напівавторитаризму до парламентської демократії. Що у ній може виявитися корисним для України?
Новини
22:28
Туреччина заявила про відкриття нового родовища газу в Чорному морі на 58 млрд кубометрів
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок оголосив про відкриття нового родовища газу в Чорному морі на 58 мільярдів кубометрів, завдяки чому загальна оцінка морських запасів блакитного палива країни зросла до близько 710 мільярдів кубометрів.
22:07
В уряді Австрії підтримують вступ України в ЄС після реформ
Міністерка у справах Європи уряду Австрії Кароліне Едтштадлер вважає реальною перспективу вступу України до Європейського Союзу, якщо вона продовжуватиме йти шляхом реформ.
21:46
Поліція Косова розслідує тиск на сербів, які на знак бойкоту звільнились
Поліція частково визнаного Косова схвалила відставку сербських поліцейських, які служили на півночі країни, додавши, що вона проводить розслідування у зв'язку з "організованим тиском" на них.
21:21
У Швеції оприлюднили нові факти щодо катастрофи порому "Естонія", який потонув у 1994 році
У межах нового розслідування обставин катастрофи порому "Естонія" майже 30-річної давнини Сили оборони Швеції визнали, що перевозили на поромі більше військової техніки, ніж заявлялося раніше.
ДайджестРосію хочуть вигнати з ООН, "сексологічний" скандал з послом України: головні новини дня
21:00
У горах у Румунії заблукали четверо українців, двох уже врятували
Румунські рятувальники в понеділок знайшли й забрали в безпечне місце двох із чотирьох українців, які заблукали в гірському районі Марамуреш два дні тому.
20:49
У ЄС істотно збільшилась кількість шукачів притулку, якщо порівняти з 2021 роком
За перші десять місяців 2022 року в Європейському Союзі було подано майже 790 тисяч заяв про надання притулку, що на 54% більше, якщо порівняти з показником аналогічного періоду торік.
20:24
ЗРК Patriot будуть розміщені в Україні менш як за пів року – Кулеба
Уряд Сполучених Штатів розробив спеціальний план із прискореного розгортання зенітно-ракетного комплексу Patriot, який Вашингтон передасть Києву, в Україні.
20:13
МЗС став на захист посла в Болгарії, яку призначили попри відсутність міжнародного досвіду
Міністерство закордонних справ стверджує, що Олеся Ілащук, нещодавно призначена указом президента послом України в Болгарії, має необхідну кваліфікацію для проходження дипломатичної служби.
20:01
Україна розраховує провести саміт щодо "формули миру" до кінця лютого – Кулеба
Уряд України прагне до кінця лютого 2023 року провести раніше анонсований саміт щодо запропонованої Києвом "формули миру", в ролі посередника розглядається генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.
ВідеоЧи буде Білорусь воювати? Від чого це залежить? Пояснює посол Ігор Кизим
19:44
фотоУ Сербії невідомі розмалювали літерами Z мурал із Лесею Українкою
У Белграді невідомі в ніч проти понеділка вчинили акт вандалізму проти муралу, присвяченому українській письменниці, поетесі та перекладачці Лесі Українці – розмалювали його літерами Z і гаслами про "нацизм".
19:17
Анкара викликала посла Франції через "антитурецьку пропаганду" про стрілянину в Парижі – ЗМІ
Міністерство закордонних справ Туреччини в понеділок викликало посла Франції у зв’язку з "антитурецькою пропагандою" через убивство трьох курдів у Парижі минулого тижня, яку французькі посадовці начебто не захотіли припинити.
18:59
У Німеччині заявили про завершення пандемії коронавірусу
Керівник відділу вірусології берлінської клініки "Шаріте" Крістіан Дроссен, який входить до складу ради з питань коронавірусу при федеральному уряді Німеччини, вважає, що пандемія COVID-19 уже добігла кінця.
18:42
Вибух у будинку на британському острові: загинули вже 10 людей, майже стільки ж зникли безвісти
Поліція британського острова Джерсі в понеділок оголосила, що вже десята людина – 73-річна Кетлін Макгіннес – загинула в результаті вибуху в багатоквартирному будинку 10 грудня.
18:18
США стурбовані рекордною кількістю літальних апаратів Китаю, що зайшли в зону ППО Тайваню
Білий дім у понеділок висловив стурбованість "провокаційною" військовою активністю Китаю поблизу Тайваню після повідомлень про рекордну кількість китайських літальних апаратів, що зайшли напередодні в зону ідентифікації протиповітряної оборони острова.
18:00
Україна обговорює зі США визнання Росії державою-агресором – посол
Пані посол України у Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила, що дипломатичний корпус у 2023 році буде зосереджений на тому, щоб американський Конгрес визначив правильний статус для Росії.
17:42
Ремонт "Північних потоків", пошкоджених на дні Балтійського моря, може обійтись у $500 млн – ЗМІ
Компанія Nord Stream AG, яка є оператором пошкоджених у вересні газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2", почала попередню оцінку вартості ремонту труб і відновлення постачання ними газу.
17:18
У Молдові дорослі з 2023 року зможуть безкоштовно вивчити румунську
Починаючи з 2023 року, повнолітні жителі Молдови, які мають обмежені знання румунської мови, вперше зможуть безкоштовно вивчити її на курсах – відповідну постанову молдовський уряд має ухвалити найближчим часом.
17:18
Керівники місій НАТО та ЄС зустрілися з прем’єром Косова на тлі напруги у регіоні
Командувач миротворчих сил KFOR у Косові та керівник цивільної місії Євросоюзу зустрілися з прем’єр-міністром Косова Альбіном Курті, щоб обговорити ситуацію у регіоні.
17:06
У Північній Ірландії на Різдво вперше за п'ять років випав хоч якийсь сніг
16:49
На сході Сербії через витік аміаку припинили роботу школи й держустанови
Унаслідок витоку аміаку через залізничну аварію на сході Сербії в місті Пірот біля кордону з Болгарією, де раніше оголосили режим надзвичайної ситуації, тимчасово припинили роботу школи й державні установи.
16:38
інфографікаУ ЄС назвали найбільших виробників вина серед країн блоку
Перші місця за обсягами виробництва вин серед країн Євросоюзу у 2021 році посідали Іспанія, Італія та Франція.
16:32
Найновіший британський авіаносець уже пробув більше часу на ремонті, ніж на службі
Один із двох авіаносців королівського військово-морського флоту Великої Британії "Принц Уельський" вартістю 3,2 мільярда фунтів стерлінгів, спущений на воду у 2019 році, станом на зараз провів більше часу на ремонті в доках, ніж на службі.
16:17
Президент Чехії: тиск вільного світу змусить Росію піти з України
Президент Чехії Мілош Земан у своєму зверненні з нагоди Різдва, оприлюдненому в понеділок, підтримав допомогу Україні в її війні з Росією.
16:15
Сейм Литви запросив Зеленського до Вільнюса на вручення премії Свободи
Сейм Литви запросив президента України Володимира Зеленського прибути до Вільнюса для отримання премії Свободи - хоча розуміють, що його особиста присутність є малоймовірною.
15:59
Через вторгнення в Україну турпотік з Росії в Іспанію впав на 83%
Кількість російських туристів, які приїхали до Іспанії за перші дев’ять місяців 2022 року, впала на 83%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року – із понад 1,1 мільйона туристів до трохи більш як 188 тисяч.
15:45
фотоБізнес і студенти з Литви передадуть ЗСУ 30 тисяч розкладних ліжок
Литовська компанія DUV cпільно зі студентами університету Vilnius Tech планує передати Україні 30 тисяч мобільних ліжок із фанери, для складання яких не потрібно шурупів, на замовлення української влади.
15:38
Прем’єр Грузії вважає, що країна не отримала статус кандидата на вступ до ЄС "з політичних мотивів"
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає надання Грузії європейської перспективи однією з ключових подій року та заявив, що країна не отримала кандидатський статус виключно з політичних мотивів.
15:19
Україна ініціює процес виключення Росії з ООН – заява МЗС
Україна в понеділок закликала держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.
15:13
Арештований у Німеччині розвідник міг передавати РФ дані про Україну – ЗМІ
Росія могла отримувати секретну інформацію про ситуацію в Україні через співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Карстена Л., якого арештували за підозрою в державній зраді.
15:03
Австрія хоче змін до міграційної політики ЄС, перш ніж погодити вступ Румунії та Болгарії до Шенгену
Австрія готова буде переглянути свою позицію щодо прийняття до Шенгенської зони Болгарії та Румунії за умови, що ЄС змінить міграційну політику. 
14:17
В Іспанії кількість загиблих унаслідок падіння автобуса з мосту зросла до 7
Пошуки було відновлено, коли пасажирка, яка вижила, повідомила, що жінку середніх років, з якою вона їхала, все ще не знайдено.
Аналітика короткоЯк Хорватія після війни уникла сповзання в диктатуру
13:35
Латвія готується придбати протикорабельні ракетні комплекси NSM
Латвія готується придбати протикорабельні ракетні комплекси Naval Strike Missile (NSM), виробником яких є норвезька Kongsberg Defence & Aerospace. 
13:21
Столтенберг впевнений, що Швеція і Фінляндія незабаром стануть членами НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що Швеція і Фінляндія офіційно стануть членами альянсу в новому році.
12:57
Прем’єр Грузії вважає достатнім те, що уряд робить для підтримки України
Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає достатнім те, що офіційний Тбілісі робить для підтримки України, та сказав, що йому "неприємні" останні заяви Києва. 
12:48
Прем’єр Грузії доручив послам боротися з "організованою дезінформацією" проти країни
Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що проти Грузії здійснюють "організовану дезінформаційну атаку" та доручив грузинським послам боротися з нею. 
12:24
Швеція замовила у США додаткові ракети для систем Patriot
Самі ракети є найдорожчою частиною системи Patriot.
11:57
відеоЛавина у горах Австрії: усі постраждалі лижники знайшлися живими
Усі десять лижників, які потрапили в лавину в гірському масиві Арльберг в австрійському Тіролі, вже у безпеці.
11:23
Cербський головнокомандувач приїхав до кордону з Косовим
Президент Сербії Александар Вучич доручив головнокомандувачу армії, генералу Мілану Мойсиловичу, прибути до кордону з Косовим через напругу у регіоні.
11:16
Німці не вірять у завершення війни в 2023 році і підтримують переговори Києва і Москви - опитування
Більшість жителів Німеччини (57 відсотків) не вірять у завершення війни Росії проти України у 2023 році.
10:40
Безпілотники КНДР порушили кордон Південної Кореї, на їх перехоплення підняли винищувачі
Військові Південної Кореї виявили кілька "невпізнаних об'єктів", імовірно безпілотних літальних апаратів, у прикордонних районах провінції Кенгідо з 10:25 ранку.
09:56
У Росії не вистачає засобів і персоналу для спостереження за оборонними позиціями - британська розвідка
Російські війська з жовтня в основному зосередились на будівництві оборонних позицій вздовж багатьох ділянок лінії фронту в Україні.
09:29
Ердоган заявив, що Захід займався "тільки провокаціями" у війні Росії проти України
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Захід у війні Росії проти України не намагався стати посередником.
08:45
Гібралтар попросив поліцію Британії допомоги у розслідуванні ймовірної корупції в уряді
Це стало останнім поворотом у розслідуванні, в ході якого мають бути заслухані звинувачення колишнього начальника поліції британської заморської території Ієна МакГрейла.
08:21
Північна Македонія запровадила екстрені заходи для боротьби із забрудненням повітря
У неділю або в будь-який інший день з високим рівнем забруднення повітря спортивні заходи проводитися не будуть, а інші види активного відпочинку будуть скорочені.
07:44
У Сербії зійшов з рейок потяг з цистернами аміаку, понад 50 постраждалих від отруєння
Внаслідок аварії група з 20 цистерн зійшла з рейок, принаймні одна з них упала в русло річки Нішава, що спричинило бурхливу реакцію аміаку під час контакту з водою.
07:18
Україна в понеділок порушить питання про виключення Росії з Радбезу ООН – Кулеба
Міністр упевнений, що після поразки Росії у розв'язаній війні питання її майбутнього перестає бути табу для світової дипломатії.