Брюссель дотискає Угорщину, посол РФ у “крові”, Україна передала документи в ЄС: новини дня

Дайджест
Понеділок, 9 травня 2022, 21:35

За даними британської розвідки, запаси високоточних боєприпасів РФ виснажені; Україна заповнила фінальну частину опитувальника ЄС для кандидатського статусу; у Варшаві 9 травня облили штучною кров'ю посла Росії; США запровадили санкції проти керівництва Сбербанку, Газпромбанку та кремлівських телеканалів; Україна очікує ембарго ЄС на російську нафту менш ніж за добу; фінські енергетичні компанії відмовляються постачати електрику дата-центру "Яндекс"; в Україну прибули 45 пожежних машин - допомога від Італії; Прага позбавила маршала Конєва звання почесного громадянина.

Більше важливих і цікавих новин 9 травня - у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Запаси високоточних боєприпасів РФ виснажені

Триває сімдесят п’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За даними британської розвідки, у Росії серйозно зменшилася кількість високоточних боєприпасів, тому вона використовує для бомбардувань застарілі ракети і бомби.

Також наголошується, що вторгнення Росії в Україну виявило недоліки в її здатності завдавати великомасштабних високоточних ударів. Росія піддала українські міста та селища інтенсивним та невиборним бомбардуванням, не думаючи про жертви серед цивільного населення.

9 травня: посол Росії у "крові"

У Варшаві 9 травня облили штучною кров'ю посла Росії, який прибув туди, щоб покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів.

Посол Росії у Варшаві Сергєй Андрєєв прибув до кладовища радянських воїнів, щоб покласти вінок. Однак його оточили українські активісти, виникла сутичка, у результаті якої посла облили штучною кров'ю під вигуки "Фашисти!".

Посольство Росії зажадало у Польщі гарантувати безпеку для того, щоб російський посол міг покласти вінок на варшавському Меморіальному цвинтарі радянських воїнів 9 травня.

Глава МЗС Польщі Збігнев Рау заявив, що обливання російського посла в Польщі штучною кров’ю 9 травня є "інцидентом, який неодмінно викликає жаль"

Він додав, що дипломати користуються особливим захистом, незалежно від політики, яку проводять уряди, які вони представляють.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що президент Росії Владімір Путін продемонстрував "легкий блиск розпачу" у своїй промові у День перемоги у понеділок.

Глава чеського уряду Петер Фіала заявив, що президент РФ Владімір Путін продовжує цілеспрямовано спотворювати історію, у тому числі у своєму виступі під час параду російської армії з нагоди 9 травня.

Президентка Молдови скасувала участь у заходах 9 травня в країні. У пресслужбі пояснили скасування участі Санду у заходах причинами, пов'язаними з її здоров'ям. 

У Латвії 9 травня приспустили прапори за загиблими у війні в Україні.

Генсек Ради Європи побувала в Ірпені та Бородянці.

А глава Євроради приїхав 9 травня відзначати День Європи в Одесу.

Санкції проти Сбербанку і не тільки, ЄС готує нафтове ембарго

США запровадили санкції проти керівництва Сбербанку, Газпромбанку та кремлівських телеканалів.

Британія підвищила мита на російську платину і паладій в рамках нових санкцій.

Болгарія пригрозила не підтримати новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії, якщо для неї не зроблять виняток у запропонованій забороні на покупку російської нафти.

У неділю уряди Європейського Союзу наблизилися до погодження жорстких санкцій проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, але запланували на понеділок додаткові переговори, щоб з'ясувати, як забезпечити, щоб країни, найбільш залежні від російської енергії, могли впоратися із ситуацією.

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Німеччини заявив, що Європейський Союз близький до погодження шостого пакета санкцій проти Росії.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто повідомив, що їхня країна не змінила свою позицію щодо нафтового ембарго проти Росії та наполягає, що не готова його підтримати попри складні переговори, які тривають в останні дні, і запропоновані їй поступки.

Ввечері 9 травня стало відомо, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прямує до Будапешта для зустрічі з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, вочевидь, з метою переконати його щодо нафтового ембарго проти Росії у шостому пакеті санкцій ЄС.

За словами віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, нафтове ембарго ЄС проти Росії може бути погоджене протягом найближчої доби.

Тим часом у порти Іспанії зайшли судна з російським вугіллям і нафтою.

А за даними Die Welt, Греція в обхід санкцій допомагає Росії зберегти експорт нафти на довоєнному рівні. 

Фінські енергетичні компанії відмовляються постачати електрику дата-центру "Яндекс".

Латвія заборонила в'їзд Кіркорову на безстроковий період, а Канада допоможе Україні вирішити проблему експорту зерна.

Інше: Україна передала документи в ЄС, а Швеція готується в НАТО

Україна заповнила фінальну частину опитувальника ЄС для кандидатського статусу.

Керівна партія Швеції 15 травня ухвалить рішення щодо заявки на вступ в НАТО.

Майже 70% литовців підтримують заборону георгіївської стрічки та символів агресії РФ.

Партія Шольца зазнала нищівної поразки на виборах в одній з федеральних земель.

Президент Угорщини пішов з посади після двох термінів, його замінить соратниця Орбана.

Прага позбавила маршала Конєва звання почесного громадянина.

В Україну прибули 45 пожежних машин - допомога від Італії.

Сербія погрожує Косову через заявку на членство в Раді Європи.

Британія готова посприяти партнерам у передачі Україні літаків радянських моделей - міністр оборони.

У НАТО натякнули, що чекають від Грузії активніших реформ.

Це лише частина цікавих новин 9 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: