Права поляків в Україні, Газпром відключає газ Німеччині, Спартц пояснила претензії: новини дня

Дайджест
Понеділок, 11 липня 2022, 21:56

Британська розвідка: виснаження військ - можливо найбільша проблема РФ з особовим складом; Нідерланди нададуть Україні важку зброю – панцирники та самохідні гаубиці; конгресменка Спартц пояснила свої претензії: річ не в Єрмаку, а в контролі над допомогою Україні; посли країн "Групи семи" наголосили на критичній важливості своєчасного призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури; Німеччина перестала отримувати газ по "Північному потоку-1" через "планові роботи"; "Газпром" на третину скоротив поставки до Італії та скоротив постачання газу в Австрію на 70%; французька індустрія почала переходити на мазут на випадок зупинки постачання газу з РФ; Литва розширила обмеження на транзит товарів до Калінінграда попри попередження РФ; сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії буде готовий у найближчі тижні; у Швейцарії заморозили російських активів на понад $6,8 млрд; Зеленський пропонує полякам додаткові права на знак вдячності за підтримку; Ердоган обговорив з Зеленським та Путіним створення коридорів для українського зерна; Шотландія призупиняє програму з підтримки українських біженців.

Більше важливих і цікавих новин 11 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Виснаження російських військ

Триває 138 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За оцінками британської розвідки, втома військових через відсутність регулярних перерв від участі у боях - одна з найбільш серйозних проблем російської армії.

Там нагадують про появу у російських ЗМІ у червні інформації про звернення дружин російських військових з-під Байкалу, в якому вони закликають повернути чоловіків додому та кажуть, що ті морально й фізично виснажені після безперервної активної участі у боях з 24 лютого. 

Щодо ситуації на фронті зазначають, що якогось помітного просування російських військ на Донбасі за останню добу не відбулося, попри триваючі інтенсивні артобстріли. 

Українські військові продовжують локальний тиск на оборонні лінії російських сил у північно-східній частині Херсонської області, напевно, також без здобуття територій.

Речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру заявив, що твердження російської сторони про загибель близько 200 членів легіону не відповідають дійсності.

Речник додав, що за минулий тиждень загинули троє легіонерів.

Крім того, частина бійців іноземного легіону наразі перебувають у полоні. Йдеться зокрема про британця Ендрю Гіла, який потрапив у полон наприкінці травня поблизу Миколаєва.

Нагадаємо, 27 лютого президент України Володимир Зеленський заявив про формування нового підрозділу – Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, який буде комплектуватися з іноземців, готових разом з українцями дати відсіч російським військам.

Колишній канцлер Німеччини Шредер все ще хоче продовжувати говорити з Путіним.

Зброя з Нідерландів, "паспортизація" від Путіна, контроль грошей США

Прем'єр Нідерландів відвідав Ірпінь, Бородянку та Бучу. 

У Києві Марк Рютте заявив, що Нідерланди нададуть Україні важку зброю – панцирники та самохідні гаубиці. Він також наголосив, що Нідерланди і надалі допомагатимуть Україні всіма можливими способами.

За обсягом наданої оборонної підтримки Нідерланди входять до першої десятки партнерів України.

Крім того, Рютте закликав європейських лідерів підтримати Україну сучасною важкою зброєю.

Президент країни-агресора Владімір Путін в понеділок підписав указ про спрощений порядок надання громадянства Росії для всіх українців.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба засудив указ Владіміра Путіна про спрощений порядок надання російського громадянства всім українцям і закликав партнерів відреагувати на ці дії.

Зокрема, він закликав терміново надати Україні більше важкого озброєння та запровадити нові економічні санкції проти Росії.

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц, яка звернулася до Джо Байдена з проханням перевірити "російські зв’язки" Андрія Єрмака, пояснила, що претензії в тому, що саме через Єрмака виникли проблеми в роботі антикорупційних інституцій в Україні.

В неї та багатьох інших республіканців і демократів викликає питання те, як витрачаються надані Україні американські кошти, "бо зараз немає системи, яка дозволяє нам це перевірити".

Читайте повну версію інтерв'ю "Європейській правді": Інтерв’ю Вікторії Спартц: звинувачення до Єрмака, контроль за зброєю та закиди до України, а також дивіться відеоверсію: Спартц проти Єрмака: ексклюзивне інтерв'ю. Зброя, гроші, та інші звинувачення з Конгресу США.

Посли країн "Групи семи" (G7) у Києві наголосили на критичній важливості своєчасного призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як відомо, для збереження статусу кандидата на вступ до ЄС Київ має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП та провести конкурс глави НАБУ.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у виступі в Верховній раді 1 липня закликала якнайшвидше призначити керівника САП.

Меморандум економічної та фінансової політики України з Міжнародним валютним фондом передбачав обрання нового керівника САП до грудня 2021 року.

"Газпром" перекрив газ Німеччині та скоротив поставки до Австрії та Італії

На російському газопроводі "Північний потік-1" розпочалися планові роботи на 10 днів, у зв’язку з чим постачання газу до Німеччини через нього повністю зупинилося.

Роботи мають тривати десять днів, до 21 липня, на рівні обладнання та програмного забезпечення. 

Німецька компанія Siemens хоче якомога швидше встановити передану Канадою турбіну для російського газопроводу "Північний потік-1".

У суботу уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.

В ЄС заявили, що Канада не порушила санкції, віддавши турбіну для російського газопроводу.

США підтримали рішення Канади щодо турбіни для "Північного потоку-1".

Разом з тим, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зазначила, що уряд ФРН готується "до усіх сценаріїв" з постачанням російського газу.

Анналена Бербок зазначила, що Росія поводиться непередбачувано не лише у питанні війни в Україні, але й загалом, у тому числі в постачанні енергоресурсів.

Тим часом, "Газпром" на третину скоротив поставки до Італії та скоротив постачання газу в Австрію на 70%.

Німеччина і Чехія домовляються про заходи солідарності у разі дефіциту газу.

А французька індустрія почала переходити на мазут на випадок зупинки постачання газу з РФ.

Литва розширила обмеження на транзит до Калінінграда

Литва розширила обмеження на транзит товарів до Калінінграда попри попередження РФ. Зокрема, у Литві 10 липня набула чинності заборона на ввезення цементу, спирту та низки інших товарів російського походження на територію Євросоюзу, передбачену четвертим пакетом санкцій ЄС.

Обмеження торкнеться і транзиту до Калінінграда, хоча раніше вважалося, що у новому роз'ясненні щодо застосування санкцій від ЄК можуть бути винятки.

Міністерство закордонних справ Литви наголосило, що наземний транзит між Калінінградською областю та іншими частинами Російської Федерації не зупинено та не заблоковано.

Обмеження на транзит до Калінінградської області, що набули чинності у Литві напередодні, торкнулися 15% всього вантажопотоку, який возять до російського анклаву і назад.

Міністерка економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте заявила, що не сприймає всерйоз погрози Росії через обмеження транзиту до Калінінградської області РФ, оскільки Вільнюс не залежний від Москви.

Вона додала, що Литва звикла до російських методів роботи.

Тим часом, в Євросоюзі готують сьомий пакет санкцій. Як повідомляє Bloomberg, новий пакет санкцій проти Росії буде готовий у найближчі тижні.

У Швейцарії заморозили російських активів на понад $6,8 млрд.

Росія раптом почала глушити GPS-сигнали на півночі Норвегії, що заважає цивільній авіації – ЗМІ.

Додаткові права полякам в Україні

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що президент Володимир Зеленський у понеділок вніс до парламенту законопроєкт про особливий статус поляків в Україні.

Польща у понеділок вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії - день, який вже кілька років формально є "Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян II Речі Посполитої".

Дуда поклав вінок до пам’ятника жертвам трагедії у Варшаві. Примітно, що вінок від президента України Володимира Зеленського поклав посол України в Польщі Василь Зварич.

Ввечері текст законопроєкту про особливий статус для громадян Польщі, який у понеділок вніс у Раду Володимир Зеленський, з'явився на сайті українського парламенту.

В Офісі президента пояснили, що на цей крок президент пішов "на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності".

Законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних до встановлених в ухваленому 12 березня 2022 року польському законі "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

У розробленому за ініціативою президента законопроєкті передбачається, зокрема, надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. 

Поляки також отримають право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Крім того, Зеленський присвоїв Перемишлю звання "Місто-рятівник".

Інше: Шотландія призупиняє програму підтримки біженців з України

Ердоган обговорив з Путіним та Зеленським створення коридорів для українського зерна.

Глава МЗС Британії Ліз Трасс побореться за посаду прем'єра. Вона обіцяє забезпечити поразку Путіна в Україні.

У Німеччині від початку війни зафіксували майже 600 антиукраїнських правопорушень.

Шотландія призупиняє програму з підтримки українських біженців.

Кількість українців, які прямують до ЄС, повернулася до довоєнного рівня - єврокомісар.

Знищену в Україні російську техніку виставили у центрі Праги.

Молдовський суспільний мовник запустив дві передачі українською.

Населення ЄС скорочується другий рік поспіль через COVID-19.

ЄС створить хаб у Молдові, щоб завадити незаконній торгівлі зброєю з України.

Уряд Нідерландів вперше вибачився перед родичами жертв Сребрениці.

У Данії кажуть про найбільше за 40 років зростання цін.

Прем’єр Греції обурився через карту, на якій грецькі острови зображені турецькими.

Це лише частина цікавих новин 11 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: