Путін погрожує Заходу, ЄС готує нові санкції, дрони-камікадзе Україні: новини дня

Дайджест
Середа, 21 вересня 2022, 21:58

Основна тема дня – виступ із погрозами від Путіна та реакція на це світу. 

Сьогодні вранці президент РФ Владімір Путін виступив із промовою, у якій оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що "не блефує" погрозами застосування ядерної зброї.

На Заході засудили його виступ, назвали останні рішення Путіна ескалацією війни, початком його програшу та проявом слабкості. Разом з тим, його ядерні погрози сприймають серйозно. 

Проте, Сполучени Штати заявили про готовність і надалі підтримувати Україну. 

Голова МЗС РФ Лавров заявив, що США ризикують стати стороною війни через військову допомогу Києву. 

В середу ввечері глави зовнішньополітичних відомств держав-членів Європейського Союзу мають провести термінову зустріч після заяв президента Росії Владіміра Путіна про часткову мобілізацію.

Крім того, ЄС готує нові санкції проти Росії.

Більше важливих і цікавих новин 21 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на ядерні погрози та мобілізацію в РФ

Вранці 21 вересня президент РФ Владімір Путін виступив із промовою, у якій оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що "не блефує" погрозами застосування ядерної зброї, при цьому стверджуючи, ніби ядерні погрози почалися з боку країн Заходу, а не Кремля.

Білий дім серйозно сприймає ядерні погрози Путіна, називає таку риторику безвідповідальною.

А президент США Джо Байден у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН звинуватив Росію в порушенні Статуту Організації.

Він зазначив, що у своєму сьогоднішньому зверненні "Путін знову пригрозив Європі ядерною зброєю – це бездумна зневага режиму її нерозповсюдження".

Папа Римський заявив, що думки "декого" про застосування ядерної зброї – божевілля.

Президент України Володимир Зеленський не вірить, що міжнародна спільнота дозволить Владіміру Путіну застосувати ядерну зброю, але не виключив ризиків, оскільки "неможливо зазирнути в голову" Путіну.

Речник Єврокомісії Петер Стано каже, що президент РФ Владімір Путін оголошенням часткової мобілізації довів, що не зацікавлений у завершенні війни та хоче поглиблення кризи.

До речі, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала також вважає, що оголошення в Росії часткової мобілізації є спробою подальшої ескалації війни.

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас зауважив, що рішення про часткову мобілізацію було оголошене у Міжнародний день миру, та зазначив, що й після цього ЄС продовжить підтримувати Україну.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що промова Путіна демонструє, що війна не йде за його планом.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що останні кроки президента РФ Владіміра Путіна де-факто є визнанням з його боку, що Росія почала програвати

Прем’єр-міністр Британії Ліз Трасс і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявили, що оголошена президентом РФ часткова мобілізація є свідченням провалу російського вторгнення в Україну.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав наказ про часткову мобілізацію в Росії актом відчаю.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що оголошена президентом Росії Вчасткова мобілізація є помилкою і призведе до подальшої ізоляції країни.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що НАТО повинен відповісти на часткову мобілізацію в Росії підтримкою України.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає наказ Росії про часткову мобілізацію ознакою паніки в Кремлі, яку не слід сприймати як пряму загрозу повної війни із Заходом.

Латвія не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які хочуть уникнути мобілізації, а Литва через російську мобілізацію переведе сили швидкого реагування у посилену готовність.

Тим часом, росіяни масово їдуть у Фінляндію після оголошення часткової мобілізації, а Білорусь каже, що їй не потрібна мобілізація.

До того ж в середу ввечері глави зовнішньополітичних відомств держав-членів Європейського Союзу мають провести термінову зустріч після заяв президента Росії Владіміра Путіна про часткову мобілізацію.

Реакція на псевдореферендуми

Вчора стало відомо, що окупанти планують провести з 23 по 27 вересня псевдореферендуми про приєднання до Росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. 

Ці наміри засудили низка західних лідерів та глав дипломатії.

Генсек Ради Європи заявив, що псевдореферендуми під дулами автоматів окупаційних сил Росії і з порушенням основних демократичних принципів не можуть бути ні прийняті, ні визнані.

Марія Пейчинович-Бурич наголосила, що Рада Європи "відкидає цю насмішку над демократією та підтверджує свою відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Президент ПАРЄ засудив плани РФ щодо псевдореферендумів і називає мобілізацію ескалацією війни.

Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну, попри оголошену в Росії часткову мобілізацію та спроби проведення псевдореферендумів, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

За її словами, фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу Росії

Держсекретар США Ентоні Блінкен у виступі на Генасамблеї ООН засудив наміри Росії анексувати окуповані території України через псевдореферендуми, наголосивши, що цей крок та наміри мобілізувати ще більші резерви є кричущим проявом зневаги до принципів Організації Об’єднаних Націй

Глави МЗС країн Балтії вважають останні рішення Путіна "ознаками паніки й шантажа".

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо засудив плани Росії провести "референдуми" на окупованих територіях України та назвав їх новим витком ескалації. 

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі назвав псевдореферендуми, що готуються на окупованих Росією територіях, порушенням міжнародного права.

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб заявила, що Росія не зможе нікого ввести в оману проведенням так званих "референдумів" на окупованих територіях.

Лідер боснійських сербів обіцяє "поважати" результати псевдореферендумів.

Війна з РФ

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров вважає, що Сполучені Штати своєю підтримкою України все більше ризикують стати прямою стороною повномасштабної війни.

На тлі путінської ескалації ЄС готує нові санкції проти Росії. Консультації щодо цього почнуться вже в п'ятницю.

Президент Франції Еммануель Макрон на сесії Генеральної асамблеї ООН заявив, що країни, які відмовляються стати на бік України у війні проти Росії, є "співучасниками" нового російського імперіалізму.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у своєму виступі на Генасамблеї ООН наголосив, що якщо прагнути реального закінчення війни, не можна приймати мир на умовах Кремля.

Президент Литви закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні.

За посередництва Саудівської Аравії Росія відпустила з полону 10 іноземців, що воювали в Україні.

Щодо військової підтримки, Пентагон замовив для України дрони-камікадзе Switchblade 600. Крім того, у жовтні-листопаді Литва передасть Україні дрони-камікадзе.

Енергокриза 

Швейцарія скоротила споживання газу на 20%.

Країни ЄС вимагають винятків з енергетичних планів Єврокомісії.

Інше: обшук в німецькому маєтку Усманова

Німецька поліція провела обшук у маєтку російського олігарха Усманова у Баварії.

У Німеччині через санкції ЄС заблоковані активи росіян на загалом 4,8 млрд євро.

Прокуратура штату Нью-Йорк позивається проти Трампа та його сім'ї через фінансове шахрайство.

Делегація "Альтернативи для Німеччини" відмовилась від поїздки на Донбас після критики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.