Засідання Єврокомісії у Києві, Австрія карає дипломатів РФ, сума збитків від агресії: новини дня

Дайджест
Четвер, 2 лютого 2023, 20:58

Головна тема дня – євроінтеграція України. 2 лютого у Києві відбулася зустріч між Єврокомісією та українським урядом. На ній обмінялися думками щодо багатьох сфер співпраці між ЄС та Україною, а також обговорили майбутню реконструкцію і європейський шлях країни.

Була укладена нова угода, зроблено багато заяв, анонсів і оголошень.

В Гаазі створили Міжнародний центр з переслідування злочину агресії в Україні. Він координуватиме збір доказів і буде вбудований у спільну слідчу групу.

Австрія висилає чотирьох дипломатів РФ через підозри у шпигунстві, а МЗС Естонії викликало посла Ірану через підтримку війни Росії.

Українські військові прибули до Німеччини для навчання на зенітно-ракетних комплексах Patriot, а прем’єр Норвегії обіцяє збільшувати підтримку України.

Всі важливі і цікаві новини 2 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Євроінтеграція України

Четвер та п’ятниця – дні під знаком Євросоюзу в Україні. 

2 лютого у Києві відбулася зустріч між Єврокомісією та українським урядом. На ній обмінялися думками щодо багатьох сфер співпраці між ЄС та Україною, а також обговорили майбутню реконструкцію і європейський шлях країни.

До слова, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомив, що вартість повоєнного відновлення втрат, понесених Україною через російську агресію, перевищила 600 млрд євро. "На початок 2023 року може йтися про суму 600-750 млрд євро", - сказав він.

На зустріч до столиці України прибули президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, а також делегація з 15 єврокомісарів.

Була укладена нова угода, зроблено багато заяв, анонсів і оголошень.

За підсумками спільного засідання українського уряду та Європейської комісії було підписано угоду про участь України в програмі ЄС "Єдиний ринок".

"Бюджет програми складає 4,2 млрд євро, а один із її основних компонентів – розвиток конкурентоспроможності бізнесу. Наша участь у цьому проєкті сприятиме додатковій підтримці українських підприємців, які є фундаментом нашої економіки", – прокоментував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під час спільного засідання Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна стане членом Європейського Союзу.

На пресконференції з Денисом Шмигалем президентка Єврокомісії анонсувала, що ЄС запропонує продовження режиму скасування мит на українські товари ще на рік

Також Урсула фон дер Ляєн сьогодні повідомила, що Єврокомісія ініціює проєкт масового оснащення лікарень, пожежних частин та шкіл в Україні сонячними панелями. Це має одночасно і підвищити енергетичну безпеку через децентралізацію енергозабезпечення, і допомогти перейти на "зелені" технології. 

Вже на пресконференції з президентом України глава Єврокомісії заявила, що Євросоюз передасть додатково 2400 генераторів. До цього, з початку повномасштабної війни, поставили 3000 генераторів.

Крім того, вона оголосила про запрошення України до Енергетичної платформи для спільних закупівель газу.

А глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після зустрічі з прем’єр-міністром України оголосив про рішення Євросоюзу навчити ще 15 тисяч українських військових та виділити 25 млн євро на розмінування.

Тим часом, Європарламент закликав Євросоюз готувати початок переговорів про членство України у блоці і збільшити військову допомогу Києву, а Рада ЄС затвердила 500 млн євро військової допомоги Україні і 45 млн для тренувальної місії.

Ну а завтра, 3 лютого, має відбутися саміт Україна-ЄС. На ньому, за даними Politico, лідери Європейського союзу не обіцятимуть, що зруйнована війною країна зможе приєднатися до блоку найближчим часом.

За даними видання, у заяві немає жодної конкретної згадки про амбітні часові рамки для України. Натомість, документ пропонує лише розпливчасті запевнення щодо просування процесу вперед, коли будуть досягнуті всі визначені ЄС етапи.

Війна з РФ

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що Путін думає наступати з двох-трьох напрямків і може знову атакувати Київ.

Він додав, що зима зараз досить м'яка, а це означає, що ґрунт не підходить для важких танків і артилерії. 

"Тому Путін, ймовірно, захоче почекати, поки висохне весь бруд, болота і не дуже добре підготовлений ґрунт для наступу… З усієї інформації, яку я маю з України, я знаю, що буде ще один наступ росіян, ймовірно, в березні або квітні, і це буде дуже важкий наступ", – сказав Моравецький.

А у Пентагоні, за даними видання Politico, не вірять у здатність України повернути Крим найближчим часом.

Тим часом, санкції продовжують руйнувати економіку Росії. 

Міноборони Британії повідомляє, що вторгнення в Україну та міжнародні санкції підірвали роль Росії як надійного експортера озброєнь.

За їхніми даними, дефіцит комплектуючих, ймовірно, вплине на виробництво обладнання на експорт, такого як бронемашини, бойові вертольоти і системи протиповітряної оборони, стверджує британська розвідка.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн констатує, що санкції вже руйнують економіку Росії.  

"Ми перед вторгненням дуже чітко говорили, що у разі, якщо Росія піде на вторгнення, це потягне нашу жорстку відповідь. Росія платить цю ціну – санкції, які руйнують економіку, Росія втратила джерела доходів, які в неї були", – зазначила фон дер Ляєн.

Вона додала, що вже є глибоке урізання для економіки Росії, яке передбачатиме всі відповідні наслідки для громадян РФ.

А ще президентка Єврокомісії повідомила про створення в Гаазі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Україні. Він координуватиме збір доказів і буде вбудований у спільну слідчу групу.

Слід додати, що Австрія висилає чотирьох дипломатів РФ через підозри у шпигунстві, а МЗС Естонії викликало посла Ірану через підтримку війни Росії.

Підтримка України

Швеція вже передала Україні 570 тонн енергетичного обладнання, а Нацбанк Чехії подарував автівки для евакуації поранених українських військових.

Тим часом, українські військові прибули до Німеччини для навчання на зенітно-ракетних комплексах Patriot. А от щодо навчань українських пілотів на західних винищувачах, то у Британії кажуть, що це триватиме майже три роки.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні повідомив, що зенітний ракетний комплекс SAMP/T, який Рим спільно з Парижем має намір передати Україні, може бути розгорнутий протягом двох місяців.

А прем’єр Норвегії обіцяє збільшувати підтримку України.

Розширення НАТО

Не стихає й тема напруженості між Туреччиною і Швецією в контексті вступу в НАТО. 

Невизначеність щодо погодження Туреччиною заявки Швеції зросла ще більше на тлі останніх антитурецьких акцій в країні. 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна не ратифікує вступ Швеції до НАТО, доки в Швеції не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран. До речі, Коран 3 лютого хотіли спалити і в Норвегії, хоча поліція вирішила не дозволяти проведення цієї акції протесту під посольством Туреччини в Осло. Туреччина навіть викликала посла Норвегії.

Від Анкари почали надходити сигнали про те, що Туреччина готова розглянути вступ Фінляндії до НАТО окремо від Швеції.  

Проте, Фінляндія не змінює планів вступити до НАТО разом із Швецією, хоча близько половини фінів не хочуть зволікати зі вступом в Альянс заради Швеції.

Слід зауважити, що уряд Швеції вийшов з пропозицією нового закону про заборону діяльності, яка підтримує терористичні організації, на тлі гальмування процесу вступу в НАТО через заперечення Туреччини.

Закон набуде чинності 1 червня - одразу після турецьких виборів, які розглядаються як переломний момент у цьому процесі. 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, як вважають, використовує це питання як засіб для збору голосів виборців, а також як спробу підштовхнути союзників по НАТО до співпраці з його країною в боротьбі з тероризмом.

Слід додати, що Анкара викликала дипломатів дев'ятьох країн Заходу, які казали про підвищену небезпеку в Туреччині.

Решта новин дня 

У Польщі відкрили ще один стаціонарний центр обслуговування українських громадян.

Президент Болгарії розпустив парламент і призначив технічний кабінет.

Євродепутати запустили сайт для повідомлень про тіньовий лобізм.

МЗС вимагає у Грузії не знущатися з Саакашвілі "як НКВС" і передати його Україні.

Європарламент зняв недоторканність з двох євродепутатів через справу про корупцію.

Президент Австрії приїхав з візитом до Закарпаття.

У Грузії майже 70% стурбовані масовим приїздом росіян в країну.

У Німеччині внаслідок зіткнення трамваїв постраждали 14 людей.

У Німеччині вперше за майже три роки дозволили їздити в транспорті без масок.

Скандал із секретними документами не вплинув на рейтинг Байдена.

Сербські депутати почубились під час виступу Вучича про Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: