Первый визит из ЕС к Путину, нападение на польскую границу, немецкие танки для Украины: новости дня

Дайджест
Понедельник, 11 апреля 2022, 21:28

Прем'єр Словаччини спростував фейк про знищення переданої Україні системи ППО; Франція відправила в Україну спеціалістів для розслідування воєнних злочинів РФ; канцлер Австрії провів переговори з Путіним; німецький виробник зброї готовий поставити Україні до 50 танків Leopard 1; шведська компанія Ericsson оголосила про призупинення бізнесу в Росії; ЄС додав 21 російську авіакомпанію до списку заборонених; білоруські військові закидали камінням польських прикордонників; представництво ЄС відновило роботу в Києві; Бундесвер готує евакуаційний рейс для постраждалих на війні українців.

Більше важливих і цікавих новин 11 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

С-300 і кримінальна скарга, розширення НАТО

Триває сорок сьома доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Прем'єр Словаччини Едуард Гегер спростував фейк про знищення переданої Україні системи ППО С-300.

Депутат парламенту Словаччини Ян Бенчик подав кримінальну скаргу на лідера партії Smer та колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо за публікацію відео із переміщенням системи ППО С-300 для України до офіційного підтвердження.

Фіцо 7 квітня опублікував на своїй сторінці у Facebook коротке відео, на якому ви залізничну платформу, завантажену системою протиповітряної оборони.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель звинуватив Росію у спробах списати на західні санкції продовольчі проблеми, які сама ж створила війною проти України. 

За даними британської розвідки, росіяни можуть використати фосфорні боєприпаси в Маріуполі. 

Боррель назвав злочинами вчинки російської армії в Україні щодо цивільного населення: "Це не ведення війни, це злочини".

Євросоюз надаватиме Україні підтримку у документуванні воєнних злочинів РФ, співпрацюючи з прокурором Міжнародного кримінального суду та Генпрокуратурою України. 

Міністри закордонних справ ЄС у понеділок зустрілися з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом, щоб обговорити розслідування скоєних Росією в Україні звірств.

Крім того, в Україну вже прибули спеціалісти з Франції, які будуть допомагати українській владі у розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. Це перша країна ЄС, яка відправила в Україну відповідних спеціалістів.

За даними The Times, Фінляндія та Швеція мають намір приєднатися до НАТО вже влітку.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Росія висунула "вимоги гарантій безпеки" та нерозширення НАТО, і йшлося не тільки про Україну чи Грузію, а й про Фінляндію.

Прессекретар президента Росії Дмітрій Пєсков заявив, що наміри Швеції та Фінляндії щодо вступу до НАТО не принесуть безпеки до європейського регіону.

Зустріч канцлера Австрії з Путіним

Канцлер Австрії Карл Негаммер провів переговори з президентом РФ Владіміром Путіним у Москві. 

Як повідомляє Kronen Zeitung, зустріч пройшла без помічників і перекладачів, зазначаючи що Путін добре володіє німецькою мовою.

Також зустріч не передбачала контактів зі ЗМІ.

Канцлер Австрії Карл Негаммер назвав розмову "прямою, відкритою і жорсткою".

За словами Негаммера, поїздка до Москви та переговори з Путіним були для нього "обов’язком".

Під час зустрічі канцлер дуже чітко заявив "про серйозні воєнні злочини в Бучі та інших місцях і наголосив, що кожен винний у них має бути притягнутий до відповідальності". Він також сказав Путіну, що санкції проти Росії залишаться в силі і будуть посилюватися, доки в Україні гинуть люди.

Негаммер закликав до негайного припинення бойових дій, надання гуманітарних коридорів для евакуації поранених і вразливих груп, наприклад, з Маріуполя та інших обложених міст, а також доступу для МКЧХ та інших гуманітарних організацій.

Канцлер Австрії – перший глава уряду країни ЄС, якого Путін прийняв після вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Пропозиції щодо озброєння з Німеччини

Глава європейської дипломатії закликав країни ЄС якнайшвидше надати Україні зброю, про яку вона просить на тлі очікуваного наступу РФ на сході країни.

Також міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Україні терміново потрібна військова підтримка, щоб мати можливість захищатись від атак Росії.

Німецька компанія-виробник озброєння Rheinmetall готова доставити в Україну вживані бойові танки Leopard 1.

А от голова комітету з оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн пропонує країнам Східної Європи постачати Україні радянське озброєння замість поставок німецьких бронетранспортерів "Marder".

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Російська Федерація всіма силами намагається зірвати поставки зброї Україні, в тому числі із використанням кампаній з дезінформації.

Призупинення Ericsson та заборонені авіакомпанії РФ

Шведська компанія Ericsson оголосила про призупинення бізнесу в Росії.

"Литовські залізниці" закривають представництва в Росії та Білорусі.

ЄС додав 21 російську авіакомпанію до списку заборонених.

Хорватія висилає 24 співробітників посольства РФ.

Канада оголосила нові санкції проти оборонної промисловості РФ.

Фінляндія готова швидко відмовитися від російських газу та нафти - прем'єр-міністр.

Напад на польський кордон

Польські прикордонники повідомили про спробу нелегальних мігрантів пробратися з території Білорусі та напад білоруських військових.

Після опівночі 11 квітня на прикордонному переході Половце-Пєщатка на польський патруль двічі нападали білоруські солдати, які кидали каміння. 

Постраждали офіцер прикордонної служби та військовослужбовець війська польського, автомобіль прикордонної служби отримав ушкодження.

А у Державному прикордонному комітеті Білорусі заявили, що польські силовики нібито обстріляли білоруський пункт пропуску "Піщатка".

Інцидент нібито стався в ніч із 10 на 11 квітня. Також польські військовослужбовці нібито намагалися засліпити білоруських прикордонників стробоскопами. Стверджується, що незаконні дії були зафіксовані камерами відеоспостереження.

Інше: евакуаційний рейс, вибори у Франції

Дипрадник президента Зеленського, відповідальний за євроінтеграцію, Ігор Жовква вважає, що вступ України до ЄС станеться у найближчі роки і точно не триватиме "п’ятирічки".

Повністю пояснення Ігоря Жовкви дивіться у відеоінтерв’ю "Україна отримала документи від ЄС. Коли буде вступ? Чи не заблокує Угорщина?".

Представництво ЄС відновило роботу в Києві.

Україна засуджує проведення РФ "президентських виборів" на окупованій території Грузії - МЗС.

Бундесвер готує евакуаційний рейс для постраждалих на війні українців.

Макрон і Ле Пен вийшли у другий тур виборів президента Франції: офіційні результати.

Прем’єр Грузії: жодного другого фронту у нас не буде.

Грузія і Молдова отримали від ЄС опитувальники щодо статусу кандидата.

Угорщина каже, що знайшла спосіб платити за російський газ без порушення санкцій ЄС.

Це лише частина цікавих новин 11 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: