США дают Украине $40 млрд, РФ угрожает Латвии, Австралия предоставит еще БТРов: новости дня

Дайджест
Четверг, 19 мая 2022, 21:49

У Пентагоні відзначають зменшення масштабів дій російської армії в Україні; Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на $40 млрд; країни Групи семи домовилась виділити Україні $18,4 млрд; Німеччина виділить близько мільярда євро бюджетної підтримки для України; Австралія відправить Україні додаткову партію зброї; Україна та США домовилися про транспортне співробітництво; Британія запровадила нові санкції проти великих російських авіакомпаній; Шольц каже про неможливість прискорення вступу України до ЄС; Росія віддала Туреччині дві третини авіаперельотів між країнами через нестачу літаків; у Польщі починають експеримент з виплатою універсального базового доходу.

Більше важливих і цікавих новин 19 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Росія зменшила масштаби своїх дій

Триває вісімдесят п’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

У Пентагоні відзначили, що Росія останнім часом зменшила масштаби своїх дій, що демонструє зменшення амбіцій.

Російські війська працюють меншими групами зі значно "меншими" завданнями - замість з’єднань по кількасот чоловік, дії проводяться групами від кількох десятків до сотні військових.

Так само, якщо колись йшлося про великі міста і цілі шматки території, зараз зусилля зосереджуються на певних селах чи перехрестях доріг. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що наступ Росії на Донбасі застопорився, проте це не означає, що РФ відмовилась від своїх стратегічних цілей.

За даними британської розвідки, у Росії звільнили низку високопоставлених командирів за провали в Україні. 

Генерал-лейтенант Сергій Кисіль, який командував елітною 1-ю гвардійською танковою армією, відсторонений від посади за нездатність захопити Харків.

Віцеадмірала Ігоря Осипова, який командував Чорноморським флотом Росії, також, ймовірно, було усунуто з посади після затоплення крейсера "Москва" у квітні.

Начальник Генштабу Росії Валерій Герасимов, ймовірно, залишається на своїй посаді, але незрозуміло, чи він зберігає довіру президента Путіна.

Міноборони Росії повідомило, що начальник Генштабу ЗС Росії Валерій Герасимов поговорив телефоном з головою Об'єднаного комітету начальників штабів у США Марком Міллі.

В повідомленні зазначається, що було обговорено питання, що становлять взаємний інтерес, включаючи ситуацію в Україні.

Європарламент закликав якнайшвидше притягнути до трибуналу режими РФ і Білорусі.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав до термінового припинення вогню в Україні, щоб почати серйозні переговори щодо припинення війни.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що президент Владімір Путін не зможе диктувати умови миру.

Канцлер заявив, що тільки коли Путін зрозуміє, що не може зламати обороноздатність України, він буде готовий серйозно вести мирні переговори, і для цього важливо посилити військову допомогу Києву.

Допомога Україні: $40 млрд від США та $18 млрд від G7

Більшість членів Сенату США у четвер підтримали виділення допомоги Україні на суму майже 40 мільярдів доларів.

Законопроєкт буде відправлений до Білого дому для негайного підписання президентом США Джо Байденом, оскільки Вашингтон поспішає продовжити військову допомогу Україні.

Речник Пентагону Джон Кірбі раніше цього місяця сказав, що фінансування для швидкого надання зброї Україні, яке використовував Байден останнім часом, вичерпається до третього тижня травня, якщо не виділити нові кошти.

Пакет передбачає майже 20 млрд доларів на Пентагон - на три мільярди більше, ніж спочатку попросив Білий дім, у тому числі 6 млрд прямої безпекової допомоги та 9 млрд на поповнення складів зброї, яка надсилається Пентагоном Україні. 

Окрім того, у пакеті 4 млрд доларів для України та інших країн, на яких впливає війна, для допомоги з закупівлею зброї, 8,8 млрд прямої економічної підтримки для України, а також кошти на відновлення роботи посольства, документування воєнних злочинів та заходи запобігання витоку ядерного палива. 

Міністри фінансів Групи семи домовилися у четвер про 18,4 млрд доларів на допомогу Україні в оплаті рахунків у найближчі місяці та заявили, що готові підтримувати Київ протягом усієї його війни з Росією та зробити більше, якщо буде потрібно.

Німеччина виділить близько мільярда євро бюджетної підтримки для України.

Британія перерахувала на спецрахунок Нацбанку для ЗСУ 5 млн фунтів стерлінгів.

Молдова надасть Україні пакет допомоги на 3,5 млн доларів.

Нова партія зброї з Австралії, США не поспішають надавати РСЗВ

Уряд Австралії затвердив рішення передати Україні нову партію зброї, а громадяни назбирали 60 палет медичної допомоги.

Нова партія зброї для України від Австралії складається з 14 гусеничних бронетранспортерів М113 та 20 бронемашин Bushmaster. Вартість озброєння становить $60 млн. 

За даними Reuters, США працюють над доставкою протикорабельних ракет Україні для зняття морської блокади. 

Два типи потужних протикорабельних ракет - Harpoon (виробництва Boeing) та Naval Strike Missile (виробництва Kongsberg та Raytheon Technologies) - активно розглядалися або для прямого постачання в Україну, або шляхом передачі від європейського союзника, у якого є ці ракети.

Але є кілька проблем, які не дозволяють Україні одержати ракети, відзначає інформагентство. 

А як повідомляє Politico, Білий дім не поспішає надавати Україні американські дальнобійні реактивні системи залпового вогню, у тому числі через побоювання, що Кремль розцінить це як надмірну ескалацію. 

Втім, США вже без зайвого розголосу передали Україні РСЗВ радянських моделей, попросивши посприяти у цьому союзників, які все ще мають їх на озброєнні. Але Україна сподівається отримати більш точні і потужні американські системи.

Україна та США домовилися про транспортне співробітництво.

Європарламент підтримав призупинення усіх імпортних мит з Україною на 1 рік.

Повернення послів в Україну

Сенат США затвердив Бріджит Брінк на посаду посла в Україні.

Посол Фінляндії повернулася до Києва.

Крім того, посольство Швейцарії повертається до Києва.

Переговори з Туреччиною щодо розширення НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг сподівається, що заперечення Туреччини проти заявок Швеції та Фінляндії на членство в Альнсі будуть прояснені протягом кількох тижнів.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна надасть допомогу Швеції та Фінляндії, якщо вони піддадуться нападу до отримання членства в НАТО.

Прем’єрка Фінляндії Санна Марін запевнила у відсутності у НАТО бажання розміщувати на території її країни ядерну зброю чи бази.

Інше: нові санкції Британії, РФ погрожує Латвії

Британія запровадила нові санкції проти великих російських авіакомпаній.

РФ заявила, що має право на компенсації від Латвії за рішення щодо радянського пам'ятника.

Шольц каже про неможливість прискорення вступу України до ЄС.

Росія віддала Туреччині дві третини авіаперельотів між країнами через нестачу літаків.

Німеччина, Данія, Нідерланди та Бельгія підписали угоду про вітрову енергію на 135 млрд євро.

Глава Єврокомісії одягла вишиванку на знак підтримки українців.

Парламент Канади визнав геноцидом депортацію кримських татар.

Європарламент закликав до санкцій проти Шредера та ексглави МЗС Австрії за зв’язки з Кремлем.

У Польщі починають експеримент з виплатою універсального базового доходу.

На півдні Франції температура досягла аномальних для травня 35°C.

У Німеччині сталася стрілянина в гімназії.

На півдні Італії затонув буксир, є загиблі.

Українці торік склали найбільшу групу, кому ЄС відмовляв у в’їзді.

Це лише частина цікавих новин 19 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: