На что пойдут $40 млрд от США, Дуда в Украине, Зеленский ждет новое оружие: новости выходных

Дайджест
Воскресенье, 22 мая 2022, 21:33

Британська розвідка констатувала, що Росія має проблеми через нестачу безпілотників; президент Польщі виступив з промовою в українському парламенті; посол України розповіла, як будуть розподілені $40 млрд допомоги від США; Португалія готує для України нову зброю; у понеділок Україна чекає на рішення про постачання американських систем залпового вогню; Росія зупинила поставки газу до Фінляндії; Фінляндія конфіскувала російського майна на 76 млн євро; 10 країн Європи підтвердили випадки мавпячої віспи.

Більше важливих і цікавих новин 21 та 22 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Неонацисти та нестача безпілотників в армії РФ

Триває тринадцятий тиждень повномасштабної війни Росії проти України.

Британська розвідка констатувала, що Росія має проблеми через нестачу безпілотників (БПЛА) у зв’язку з санкціями та їх збиттям українськими силами.

Зокрема, Росія спробувала реалізувати у Україні концепцію "розвідувального удару", яку вона допрацювала в Сирії. Згідно з концепцією, розвідувальні БПЛА використовуються для визначення цілей, які мають бути вражені бойовими літаками чи артилерією.

Однак, констатують у британській розвідці, Росія, ймовірно, відчуває нестачу відповідних розвідувальних БПЛА для виконання цього завдання, що посилюється обмеженнями її внутрішніх виробничих потужностей в результаті санкцій.

Росія задіяла свою єдину групу, яка має на озброєнні бойові машини підтримки танків "Термінатор", для підтримки наступу під Сєвєродонецьком.

Присутність цієї групи під Сєвєродонецьком може свідчити про залучення там центральної групи військ, тому що тільки у них є ці машини. Зазначається, що раніше ця група зазнала значних втрат, намагаючись вийти до східних околиць Києва під час першої фази повномасштабної війни.

БМПТ "Термінатор" розробили спеціально для того, щоб прикривати танки, після досвіду афганської і чеченських війн. 

Німецька розвідка має інформацію про те, що у лавах сил РФ, залучених до війни в Україні, присутні члени російських праворадикальних і неонацистських організацій.

Як повідомляє Spiegel з посиланням на конфіденційний документ Федеральної розвідувальної служби, у війні проти України беруть участь члени щонайменше двох праворадикальних груп - "Російської імперської ліги", та "Русич", і з щонайменш однією особою праворадикальних поглядів Кремль співпрацює для своїх цілей.

Тим часом колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував обережний курс уряду Німеччини щодо агресивної війни Росії проти України.

За його словами, Німеччина "надто вагається, щоб поставити важке озброєння та ввести санкції".

В інтерв'ю телекомпанії ICTV президент України Володимир Зеленський вважає, що завершення війни з Росією буде "дипломатичним".

У тому ж інтерв’ю Зеленський повідомив, що Росія не буде серед гарантів безпеки України.

Президент Польщі в Україні

22 травня президент Польщі Анджей Дуда прибув з візитом в Україну.

Він виступив з промовою в українському парламенті, ставши першим іноземним лідером після 24 лютого, який особисто виступив у Верховній Раді.

Анджей Дуда на початку виступу процитував перші рядки українського і польського гімнів, а згодом - рядки з "Вічного революціонера" Івана Франка. Нардепи багато разів переривали промову оваціями. 

Він висловив захоплення українськими військовими, окремо згадавши захисників Маріуполя.

Президент Польщі заявив, що зараз Захід здає екзамен на те, що для нього вартують власні задекларовані цінності. 

"Вільний світ нині має обличчя України. Є тривожні голоси, які заявляють, що Україні варто би підкоритися вимогам Путіна… Але лише Україна має право вирішувати щось про своє майбутнє", - сказав президент Польщі.

Дуда також зазначив, що реалії після 24 лютого створили шанс на те, що Україна і Польща назавжди стануть добрими сусідами.

Президент України Володимир Зеленський після промови президента Польщі Анджея Дуди заявив, що Росія своїм повномасштабним вторгненням мимоволі змусила Україну та Польщу забути суперечки щодо спільного минулого

Також під час виступу у Раді Зеленський анонсував закон про розширені можливості для громадян Польщі в Україні та угоду з Польщею для спрощення перетину кордону між країнами.

Президент України до того ж підписав указ про присвоєння польському місту Жешув звання "Місто-рятівник".

Під час спільної пресконференції з президентом України Анджей Дуда заявив, що післявоєнне відновлення України має відбуватися на заморожені російські кошти, але також необхідні спеціальні програми від Європи.

Крім того, Дуда заявив, що Європейський союз у червні повинен відкрити двері перед Україною.

За даними інформаторів польського видання Onet, Польща надала Україні величезний запас запчастин до винищувачів МіГ-29 та озброєння для них.

На що підуть $40 млрд для України від США

Президент США Джо Байден у суботу підписав закон про виділення пакета підтримки Україні обсягом 40 млрд доларів.

Посол України в США Оксана Маркарова розповіла, як будуть розподілені $40 млрд допомоги від США

Більше половини коштів, а саме $23,75 млрд, спрямують на безпекову допомогу Україні, але не всі ці кошти підуть саме на постачання до нашої держави.

$6 млрд підуть на ініціативу сприяння безпеці України, включаючи надання нового озброєння, військового обладнання, підготовки, логістичної підтримки матеріально-технічного забезпечення, розвідувальної підтримки силам оборони та безпеки України. Ще $8,7 млрд – на поповнення американських запасів озброєння та військової техніки, замість наданих Україні;

$4 млрд будуть розділені між потребами додаткової підтримки Україні та посилення східного флангу НАТО. $3,9 млрд отримає для дооснащення європейське командування армії США. Ще $550 млн підуть на придбання критично важливих боєприпасів для збільшення запасів Міноборони США та розробку стратегій захисту систем, визначених для можливого майбутнього експорту, на $600 млн профінансують розширення промислової бази ВПК.

Наступний блок у $9 млрд піде на додаткову економічну та технічну допомогу Україні.

З них $8 млрд – для надання прямої бюджетної підтримки та подібних програм, $400 млн – на підтримку правоохоронних органів та забезпечення верховенства права, включно з допомогою у розслідуванні воєнних злочинів РФ, $100 млн – на захисту від наслідків можливих хімічних, біологічних та ядерних загроз, та розширення програм розмінування, $500 млн – на підтримку через ЄБРР.

Третій блок у $6,58 млрд піде на гуманітарні потреби та потреби глобальної продовольчої безпеки.

З них $350 млн – на допомогу біженцям з України і додатково ще $954 млн – для надання допомоги біженцям з України на території США, решта на глобальну продовольчу допомогу та невідкладні гуманітарних потреб населення в Україні.

Зброя для України

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошту відвідав Ірпінь. Він заявив, що Португалія має намір і надалі надавати Україні безпекову підтримку.

Прем’єр окремо підкреслив, що буде і надалі надавати безпекову підтримку: "Ця робота не звершилася". 

Міністри оборони понад 40 держав світу на переговорах у понеділок на думку України, повинні ухвалити рішення про передачу Україні американських реактивних систем залпового вогню MLRS.

Найімовірніше, йдеться про американські MLRS-270, які, в залежності від типу ракет, можуть вести прицільний обстріл на дальності до 300 км.

Зеленський також розповів, що Російська Федерація шантажує інші держави, намагаючись зірвати передачу Україні MLRS-систем.

У Німеччини, яка затягує постачання Україні бронетехніки, знайшли непотрібні їй бойові машини піхоти Marder.

Пентагон показав доправлення до України гаубиць M777.

Інше: РФ перекрила газ Фінляндії, "мовний протест" у Північній Ірландії

Росія зупинила поставки газу до Фінляндії, а країни Балтії припинили імпорт електроенергії з РФ.

Росія підтвердила заборону на в'їзд Байдену, Гарріс, Блінкену та ще 960 американцям. Крім того, МЗС РФ зберігає заборону на в’їзд для 5 померлих громадян США.

Фінляндія конфіскувала російського майна на 76 млн євро.

Віцепрезидент Єврокомісії: малоймовірно, що Путін перекриє газовий кран.

Ердоган повідомив лідерам Швеції та Фінляндії умови їхнього вступу до НАТО.

У Латвії затримали чоловіка, який вдарив демонстранта з прапором України.

10 країн Європи підтвердили випадки мавпячої віспи.

Консульство Польщі у Гамбурзі облили кольорами прапора РФ та підпалили шини перед будівлею.

Грузія і США затвердили концепцію військової співпраці на 10 років.

У Північній Ірландії відбувся масштабний ірландський "мовний протест".

Прем’єр Грузії звинуватив опозицію у спробі зірвати надання країні статусу кандидата на членство у ЄС.

Це лише частина цікавих новин 21 та 22 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.