Современные ПВО из США, реакция мира на обстрел Кременчуга, кибератаки РФ на Литву: новости дня

Дайджест
Понедельник, 27 июня 2022, 22:03

Реакція світу на обстріл Кременчука; Зеленський домовився з президенткою Молдови про співпрацю та застеріг від провокацій зі сторони Придністров'я; російські хакери атакували Литву через обмеження транзиту в Калінінград; НАТО збільшить cили швидкого реагування до 300 тисяч через загрозу РФ; лідери країн Групи семи оголосили про безстрокову підтримку України; у Білому домі розкрили плани щодо нових санкцій проти РФ: проти російського оборонпрому і не тільки; Канада вводить нові санкції проти оборонного сектору РФ і Білорусі; Росія через санкції зазнала дефолту за своїм суверенним боргом в іноземній валюті вперше за століття; У Кремлі не згодні із такими твердженнями; США цього тижня оголосять про надання Україні сучасних систем ППО; ЄС надає Україні спорядження для захисту від хімічних і ядерних загроз на 11,3 млн євро; ЄС схвалив нові правила заповненості газових сховищ; авто працівника посольства Литви в Росії розмалювали літерою Z.

Більше важливих і цікавих новин 27 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

"Неприємні сигнали" з Придністров’я, реакція на обстріл Кременчука

Триває 124 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон засудив російський ракетний удар по торговельному центру у Кременчуці Полтавськоїх області, який стався 27 червня. 

За його словами, це жахливий напад ще раз показав глибину жорстокості та варварства, в яку впаде російський лідер.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що після ракетних обстрілів торгового центру в Кременчуці потрібно накласти ще більше санкцій проти Росії.

Посол США в Україні Бріджет Брінк також відреагувала на обстріл торговельного центру в Кременчуці заявивши, що світ притягне Кремль до відповідальності за його звірства в Україні.

Британська розвідка вважає, що у найближчі тижні російська армія вже більше залежатиме від резервних сил, однак попри постійний дефіцит резервістів Москва поки неохоче сприймає ідею загальної мобілізації.

Як зазначається, хоча основним оперативним фокусом Росії залишається Сєвєродонецько-Лисичанська "кишеня", тиждень постійно інтенсивних обстрілів свідчить про те, що Росія намагається перебрати ініціативу на північній осі Ізюма. При цьому українські війська продовжують утримувати лінію в цьому секторі, добре використовуючи лісисту місцевість для підтримки своєї оборони.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна відповість на спроби ударів з території невизнаного Придністров'я.

Про це він сказав на брифінгу із президенткою Молдови Маєю Санду у Києві.

За словами Зеленського, Україна отримує "ті чи інші сигнали" і вони неприємні. 

Президент заявив, що люди з тимчасово окупованих територій Молдови мають знати, що "для нас це буде не удар, а ляпас, а ми на ляпас відповімо ударом".

Водночас глава держави наголосив, що "необхідно зробити все, щоб не було дестабілізації у Придністров'ї".

Президентка Молдови Мая Санду на тому ж брифінгу заявила, що уряд Молдови робить усе можливе, щоб не дозволити невизнаному Придністров'ю загрожувати Україні.

За її словами, Молдова пильно відстежує всі події в Придністров'ї та не бачить жодних загроз.

Слід додати, що за результатами зустрічі лідери країн домовилися про створення нових транзитних шляхів та розширення експортного потенціалу обох країн.

Президентка Молдова Мая Санду також відвідала понищені війною Бородянку, Бучу та Ірпінь.

Російські хакери атакували Литву через обмеження транзиту в Калінінград.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг пообіцяв істотно збільшити обороноздатність країн Балтії і запевнив, що Росії не вдасться захопити Таллінн всупереч побоюванням Естонії.

НАТО посилюється та обіцяє допомагати Україні

28-30 червня буде проходити саміт НАТО у Мадриді. 

Лідери країн НАТО на саміті у Мадриді узгодять рішення про збільшення кількості військ високої готовності до понад 300 тисяч.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті Альянс зміцнить передовий захист та збільшить бойові групи у східній частині альянсу до рівня бригад. 

Також Столтенберг повідомив, що лідери країн НАТО на саміті у Мадриді затвердять нову стратегічну концепцію, яка визначить Росію найбільшою загрозою.

Крім того, як зазначає генсек, саміт НАТО затвердить комплексний пакет допомоги для України.

Він додав, що у довгостроковій перспективі НАТО допоможе Україні перейти від військової техніки радянських часів до сучасної техніки та ще більше зміцнити інститути оборони та безпеки.

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане не погоджується з критикою про те, що НАТО недостатньо допомагає Україні у захисті від агресії РФ, тому що роль Альянсу варто розглядати у комплексі з усім, чим допомагають партнери.

За його словами, у НАТО є згода про "розподіл ролей". Альянс, зокрема, надає Україні нелетальну допомогу, а держави-члени – летальну зброю.

Напередодні саміту редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко взяв інтерв’ю в заступника генсека НАТО Мірчу Джоане. Відеоверсію розмови можна подивитися на нашому Youtube-каналі, а текстову почитати на сайті - Заступник генсека НАТО: Я чую в Україні критику на адресу Альянсу, і вона необґрунтована.

В інтерв’ю Джоане зазначив, що між вступ України до Євросоюзу та НАТО - взаємно пов’язані процеси.

Війна, за його словами, зараз перебуває на дуже важливому етапі. На його думку, зараз це вже війна на виснаження, де обидві сторони несуть великі втрати.

Він зазначив, що активна фаза війни в осяжному майбутньому триватиме і далі, тому що політичних передумов для реальних переговорів між Україною та Росією немає. 

Також Джоане сказав, що НАТО не розглядає залучення військових можливостей Альянсу для створення коридору для українського експорту через Чорне море з міркувань, що це спричинить неприйнятне загострення.

Безстрокова допомога Україні від Групи семи

Завтра має початися саміт НАТО і завершитися саміт Групи семи. Нагадаємо, він проходить з 26 червня. 

Лідери країн Групи семи за підсумками саміту в Німеччині оголосили, що готові надавати Україні фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку стільки, скільки буде потрібно.

Лідери наголосили, що країни G7 продовжимо координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці.

Відзначається, що Україну продовжать підтримувати в захисті її мереж від кіберінцидентів та у сферах енергетичної безпеки ядерних матеріалів та об’єктів, екології та водокористування.

У саміті G7 взяв участь президент Володимир Зеленський, який у відеозверненні подякував за вже надану підтримку та розповів про кроки, яких очікує у майбутньому.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у відеозверненні за підсумками другого дня саміту "Великої сімки" заявив, що відносини з Росією вже не можуть повернутися до рівня, який існував до повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Канцлер Німеччини також наголосив, що через війну в Україні міжнародні відносини зазнають довготривалого і глибокого удару, а Росія порушила всі міжнародні угоди про співпрацю між державами.

Крім того, у Twitter Шольц написав, що провідні демократичні та економічні держави хочуть ще більше посилити тиск на президента Росії Владіміра Путіна через війну в Україні.

А в середині листопада цього року на індонезійському острові Балі має відбутися саміт 20 найбільших промислово розвинених країн і країн, що розвиваються G20. 

Кремль анонсував участь Путіна у ньому.

Санкції проти російської "оборонки" і не тільки

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що обговорення заборони на імпорт російського золота тривають і мають бути проведені з партнерами з Європейського Союзу.

У неділю Європейський Союз обережно відреагував на план Великої Британії, США, Японії та Канади щодо заборони імпорту щойно видобутого або очищеного російського золота.

Голова Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що ЄС готовий до впровадження обмежень проти російського золота за прикладом держав "Великої сімки", але не хоче при цьому завдати шкоди власній економіці.

У Білому домі розповіли, як планують разом з партнерами у G7 далі розширювати санкції проти Росії за її вторгнення в Україну.

У заяві Білого дому зазначають, що G7 анонсують нові санкції у своїй спільній заяві щодо підтримки України, щоб посилити економічний тиск на Росію. 

Зокрема, готуються нові санкції проти російського оборонпрому і постачання для його потреб. 

США планують застосувати вищі тарифи до понад 570 груп російських товарів, що буде коштувати Росії близько 2,3 млрд доларів.

Мінфін США, як вже повідомлялося, заборонить імпорт нового російського золота. 

Плануються перші санкції проти компаній, які допомагають Росії через посередників обходити санкції - заборонивши їм купувати відповідні товари, зокрема напівпровідники. 

Канада вводить нові санкції проти оборонного сектору РФ і Білорусі.

РФ звинуватила Канаду у "войовничій русофобії" та оголосила санкції проти десятків посадовців.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли узгодити санкції проти глави Російської православної церкви патріарха Кіріла.

Крім того, Росія залишилась без фінського міцного алкоголю.

Тим часом, Росія зазнала дефолту за своїм суверенним боргом в іноземній валюті вперше за століття, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших західних санкцій, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Востаннє Росія зазнала дефолту по відношенню до своїх іноземних кредиторів більше століття тому, коли більшовики під керівництвом Леніна відмовилися від приголомшливого боргового навантаження царської епохи в 1918 році.

У Кремлі не згодні із твердженнями про настання в РФ дефолту щодо валютних боргових зобов'язань.

Проросійський експрезидент Молдови Ігор Додон розкритикував наміри Молдови приєднатися до західних санкцій проти Росії, заявивши, що це "чужа війна", а Молдова "можливо й ніколи не вступить до ЄС".

Напередодні грузинський опозиційний телеканал Mtavari повідомив, що в терміналі грузинського порту Батумі перебуває танкер Esen Ka із російськими нафтопродуктами, що підпадають під санкції.

Служба доходів Міністерства фінансів Грузії заявила, що не дозволила розвантажити в себе російські нафтопродукти із судна в порту Батумі, які підпадають під санкції через агресію РФ в Україні.

Сучасні ППО з США, спорядження від Євросоюзу

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Вашингтон готує передання Україні сучасних систем протиповітряної оборони (ППО).

Чиновник додав, що подробиці пакета військової допомоги будуть оголошені вже після його схвалення – це має статися вже цього тижня.

Європейська комісія після запиту українського уряду щодо медичного обладнання, засобів захисту та спеціалізованого обладнання вирішила надати Україні спорядження від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз.

Обладнання, надане ЄС, включає 300 000 спеціалізованих захисних костюмів, 5 600 літрів дезактивуючих речовин і 850 одиниць обладнання для операцій з дезактивації.

Оскільки лікарні в Україні терміново потребують медичного обладнання, ЄС також подарує монітори пацієнтів, інфузійні насоси та апарати штучної вентиляції легень, а також захисне обладнання для медичного персоналу, як-от маски та халати.

Загальною вартістю 11,3 млн євро ця допомога буде доставлена ​​в Україну з аварійних запасів ЄС, які зберігаються в Румунії, Угорщині, Швеції, Німеччині, Греції та Данії.

Щодо експорту українського зерна

У Туреччині заявили про створення "операційного центру" для вивезення зерна з України.

Британія надасть засоби перевірки походження зерна, щоб запобігти його крадіжці Росією.

Крім того, Британія виділить до 10 млн фунтів на ремонт української залізниці для вивезення зерна.

Інше: Ахметов судиться з Росією, перший у Європі малий ядерний реактор

Ахметов подав проти Росії позов до ЄСПЛ.

Трюдо і Джонсон на саміті G7 записали звернення до українців.

ЄС схвалив нові правила заповненості газових сховищ.

Швеція сподівається на вирішення суперечки з Туреччиною щодо вступу в НАТО - прем'єрка.

У Румунії з’явиться перший у Європі малий ядерний реактор.

Авто працівника посольства Литви в Росії розмалювали літерою Z.

Росія висилає 8 грецьких дипломатів.

У Варшаві відкрилась виставка російської техніки, знищеної в Україні.

У Швейцарії процвітає шпигунство РФ – спецслужба країни.

Це лише частина цікавих новин 27 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.