4 червня 2019

Статті
Нуль обмежень для Росії: як та чому в ПАРЄ погодилися зняти санкції з агресора
Але хіба правила мають значення, коли на кону – політична доцільність? Головними драйверами зняття обмежень з Росії стали уряди Німеччини та Франції...
Конфлікт на користь Путіна: як Україні уникнути погіршення відносин зі США
Центр "Нова Європа" звернувся до американських експертів з питанням: як президент Зеленський повинен діяти щодо відносин України з США з огляду на звинувачення Рудольфа Джуліані?
Колонки
Зеленський у Брюсселі: чого чекати від першого закордонного візиту президента
Перший візит новообраних президентів України до інституцій ЄС і НАТО вже став доброю традицією. Однак що робить нинішній візит Володимира Зеленського дійсно унікальним?
Новини
20:45
Мер Лондона відповів на пряму образу з боку Трампа: я подумав, це жарт
Мер Лондона Садік Хан сказав, що вважає гідними "11-річного" образи на свою адресу, які напередодні в Twitter висловив президент США Дональд Трамп.
19:55
відеоУ Празі десятки тисяч людей вийшли на антиурядовий протест
На Вацлавській площі Праги почалася демонстрація з вимогами відставки міністра юстиції Марії Бенешової, прем'єр-міністра Андрея Бабіша, а також забезпечення незалежності судової влади.
19:48
Іноземці отримали рекордну кількість "блакитних карт" у Німеччині
Торік Німеччина видала рекордну кількість "блакитних карт" (EU Blue Card), що дозволяють отримати роботу в країні кваліфікованим фахівцям.
19:18
фотоТисячі людей виступили проти Трампа в Лондоні: президент каже, що йому радіють
Тисячі людей протестували у вівторок у центрі Лондона проти державного візиту президента США Дональда Трампа в Британію.
18:50
Генсек НАТО анонсував проведення у липні спільних з Україною навчань у Чорному морі
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у липні в Чорному морі відбудуться навчання за участі України.
18:31
Літак з Києва здійснив аварійну посадку в Таллінні
Літак естонської авіакомпанії Nordica через поломку шасі ввечері 4 червня здійснив аварійну посадку в Талліннському аеропорту.
18:30
НАТО підтвердило перспективу членства для України за президента Зеленського
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення НАТО про готовність до вступу України до Альянсу у майбутньому лишається чинним
18:14
НАТО цінує наміри Зеленського мирно завершити конфлікт на Донбасі – Столтенберг
Північноатлантичний альянс позитивно оцінив наміри президента України Володимира Зеленського мирно завершити конфлікт на сході України.
17:55
фото, відеоВ Осло росіянин напав з ножем на перехожих, є поранений
В Осло норвезька поліція затримала 30-річного громадянина РФ, який з ножем напав на перехожого-філіппінця і погрожував ще кільком випадковим зустрічним.
17:51
Рада Європи стане слабшою та втратить довіру в разі відновлення прав РФ у ПАРЄ – Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Рада Європи стане слабшою та втратить довіру в разі відновлення прав Російської Федерації в ПАРЄ.
17:35
Франція: робітники заблокували найбільшу в світі фабрику з виробництва "Нутелли"
Робота найбільшої у світі фабрики з виробництва "Нутелли" практично припинилася через робітників, які вимагають підвищення зарплат.
17:31
Росія і Асад з квітня обстрілюють цивільних у Сирії із забороненої зброї – HRW
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сирійсько-російський військовий альянс у використанні "коктейлю із забороненої та змішаної зброї" для атак на мирних мешканців північно-західної частини Сирії.
17:12
РФ оскаржила рішення арбітражу про виплату компенсацій за окупацію Криму
Росія оскаржила у Верховному суді Швейцарії арбітражні рішення за позовами ряду українських нафтових компаній, якими РФ зобов'язали виплатити компенсацію за окупацію Криму, яка призвела до втрати обладнання та родовищ.
16:56
Трамп нагадав країнам НАТО про необхідність більших витрат на оборону
Президент США Дональд Трамп нагадав державам НАТО про необхідність виконати зобов’язання щодо збільшення видатків на оборону.
16:35
Зеленський у Брюсселі: закликів мало, треба примусити РФ до миру
Президент України Володимир Зеленський, прибувши до Брюсселя з дводенним візитом, заявив, що його зустрічі з лідерами Європи почнуться з питання спільного тиску на Росію.
16:12
фотоЮнкер розповів, чому він не сумує за Порошенком
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.
15:53
Майбутній уряд Фінляндії представив програму зовнішньої політики
Відповідальний за формування уряду Фінляндії, соціал-демократ Антті Рінне, заявив, що його новий уряд складатимуть 19 міністрів з п'яти партій.
15:37
Авіакомпанія SAS припинить продаж товарів duty-free на борту, щоб зменшити викиди
Скандинавські авіалінії анонсували припинення продаж безмитних товарів на борту,  щоб зменшити вагу своїх літаків, заощадити паливо і в кінцевому підсумку зменшити викиди вуглецю.
15:10
Держдеп США схвалив продаж Болгарії винищувачів F-16
Держдепартамент США схвалив можливу операцію з продажу Болгарії восьми літаків F-16 C / D Block 70/72.
15:00
Верховний суд Іспанії заблокував ексгумацію останків Франко
Верховний суд Іспанії заблокував ексгумацію останків диктатора Франциско Франко з мавзолею "Долина полеглих" за шість днів до початку робіт.
14:54
фото, відеоУкраїнські десантники приєдналися до найбільших у 2019 році навчань НАТО
Українські десантники беруть участь у міжнародних навчаннях Saber Guardian-2019, які почалися 3 червня і пройдуть на території Румунії, Болгарії та Угорщини.
14:38
Зеленський прибув до Брюсселя з першим закордонним візитом
Президент України Володимир Зеленський прибув до Брюсселя з дводенним візитом.
14:23
"Венеціанка" думає, що робити з проектом Порошенка, який "помер" з приходом Зеленського
У Венеціанській комісії при Раді Європи думають над тим, що робити із оцінкою законопроекту "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055, який був ініційований Петром Порошенком, але відкликаний з Ради після вступу на посаду Володимира Зеленського.
14:19
В МЗС РФ задоволені рішенням Комітету ПАРЄ, але кажуть, що процес треба завершити
В МЗС РФ заявили, що проект резолюції щодо зміни статуту Парламентської асамблеї Ради Європи, прийнятий регламентним комітетом організації, є кроком у вірному напрямку, проте процес ще не завершений.
14:16
Пожежа в Нотр-Дамі: місцевим мешканцям може загрожувати отруєння свинцем
Вагітним жінкам і дітям, які живуть біля зруйнованого вогнем собору Нотр-Дам в Парижі, рекомендовано здати аналізи крові через побоювання про можливе отруєння свинцем
13:57
фотоУ Лондоні запустили гігантського "бебі-Трампа" в очікуванні найбільшого протесту
Британські активісти запустили поряд з будівлею парламенту у Лондоні велику повітряну кульку у вигляді сердитого немовляти Дональда Трампа в очікуванні найбільшого протесту проти іноземного лідера.
13:44
виправленоЄвропейська народна партія прийняла партію Садового; Народний фронт та Солідарність - на паузі
Європейська народна партія (ЄНП) на засіданні політичної асамблеї ухвалила рішення про надання статусу спостерігача українській партії "Самопоміч", а за виконання низки умов може надати той самий статус для "Європейської солідарності" Петра Порошенка та "Народного фронту".
13:03
В уряді Польщі пройшли перестановки: замінені міністри, обрані євродепутатами
Президент Польщі Анджей Дуда прийняв присяги у нових міністрів, які прийшли на заміну урядовцям, обраним у Європарламент.
12:52
В Суді ООН розповіли, як РФ маніпулює з тлумаченням актів тероризму
Юристка Марні Чік, яка представляє Україну на слуханнях у Міжнародному суді ООН в Гаазі, пояснила, у чому полягають маніпуляції Росії щодо актів тероризму, на які посилається Україна у власному меморандумі у справі Україна проти Росії.
12:47
У Молдові почалися переговори про створення коаліції у парламенті
Після ранкової зустрічі лідери блоку ACUM заявили, що мають намір обговорити почуте зі своїми фракціями, щоб потім прийняти рішення і повернутися до переговорів, які продовжаться після обіду.
12:32
Україна пояснила у Гаазі, як РФ порушила конвенцію про фінансування тероризму
Професор Жан-Марк Тувенен, який представляє Україну на слуханнях у Міжнародному суді ООН в Гаазі, пояснив, про що саме йдеться, коли Україна заявляє про порушення Росією як державою своїх зобов’язань за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.
12:08
Зеленський у Брюсселі обмежиться заявами, питань від ЗМІ не буде – журналіст
Президент України Володимир Зеленський під час першого візиту до Брюсселю не даватиме пресконференцій з лідерами ЄС і НАТО, а лише обмежиться заявами.
11:44
Консультативну місію ЄС в Україні очолить гендиректор фінської митниці
Новим главою місії Консультативної місії Європейського Союзу з реформи сектора громадянської безпеки в Україні (КМЄС) призначено гендиректора фінської митниці Антті Хартікайнен.
11:38
Лідери 6 країн ЄС обговорять у Брюсселі вибір нового президента Єврокомісії
На неформальному саміті ЄС минулого тижня лідери трьох основних політичних європейських сімей призначили шість "координаторів", щоб керувати дискусіями щодо відбору кандидатур на топ-посади в ЄС.
11:16
Зеркаль: Україна доведе, що Суд ООН має юрисдикцію розглядати позов проти РФ
Росія не хоче, щоб цей Суд розглядав справу України по суті, але адвокати України представлять чіткі аргументи, що справа подана належним чином.
10:59
МЗС: у разі повернення РФ до ПАРЄ Україна відкоригує ставлення до Асамблеї
Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що у випадку повернення російської делегації до роботи у ПАРЄ Україна перегляне своє ставлення до Асамблеї.
10:35
Дуда попросить Зеленського скасувати мораторій на ексгумації поляків
Президент Польщі Анджей Дуда на зустрічі з Володимиром Зеленським у Брюсселі у вівторок перекаже свої сподівання з приводу вирішення історичного конфлікту між державами.
09:57
Мей зробила Трампу подарунок з натяком
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей подарувала президенту Дональду Трампу подарунок, який підкреслює важливість трансатлантичних відносин і міжнародний порядок, який часто висміює президент США.
09:49
Зіткнення теплоходів у Будапешті: вперше за п’ять днів знайдені тіла загиблих
У понеділок з Дунаю витягли тіло чоловіка, його знайшли на відстані понад 100 км вниз по течії від столиці Угорщини у регіоні Бач-Кішун.
09:11
Помпео закликав Європу не пов'язувати свою енергетичну базу з Росією
Держсекретар США Майк Помпео закликав європейські країни диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, щоб їх енергетична база не була пов'язана з Росією.
08:59
У Венеції закликають обмежити прохід круїзних лайнерів після аварії
Мер Венеції закликав заборонити прохід круїзних лайнерів містом на воді.
08:34
Прем’єр Італії пригрозив відставкою через чвари в коаліції
Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте пригрозив піти у відставку, сказавши двом партнерам по коалціції, партії "Ліга" та "Руху 5 зірок", що вони мають припинити постійну ворожнечу або домагатися нових виборів.
08:11
Грузія хоче спростити кораблям НАТО доступ в свої порти
Грузія розробила законодавчий пакет, який спростить дипломатичний дозвіл на вхід в територіальні води і порти Грузії для постійно діючих морських з'єднань НАТО, а також для кораблів, які знаходяться в оперативному підпорядкуванні НАТО.
07:52
ЄС на рік продовжить санкції щодо Криму - ЗМІ
В Єврокомісії пропонують продовжити санкції щодо Росії за приєднання Криму та Севастополя до 23 червня 2020 року.