7 грудня 2022

Статті
Скинути Шольца за порадами РФ: як князь, ексдепутатка та військові готували путч у Німеччині
Штурм Бундестагу, повалення влади та новий державний лад - у Німеччині заявили про розкриття мережі, що готувалася до державного перевороту. 
Колонки
Найпотужніші, проте недостатні: який ефект матимуть нові нафтові санкції ЄС
Наразі Заходу більше вдається утримувати хиткий баланс на ринку нафти, аніж підірвати здатність Росії фінансувати нафтодоларами війну.
Новини
23:39
Британія схвалила відкриття першої за 30 років вугільної шахти
Британський уряд погодив план відкриття першої за останні 30 років вугільної шахти Вайтгевен в англійському графстві Камбрія, яка має стати першою у світі такою шахтою із нульовим рівнем викидів в атмосферу.
23:19
Єврокомісар пропонує обмежити імпорт продовольства з України
Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що ЄС має переглянути угоду про вільну торгівлю з Україною та ввести обмеження на імпорт деяких продуктів харчування.
22:57
Президентка ЄК і прем’єрка Італії прийшли в Ла Скала на "Бориса Годунова", якого українці просили не ставити
Прем’єру сезону в міланському театрі Ла Скала, яку відкрила російська опера "Борис Годунов", відвідали президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні та президент країни Серджо Матарелла.
22:35
Посольство України в Молдові "мінували", порушена кримінальна справа
Невідомі надіслали на електронну адресу посольства України в Молдові повідомлення про нібито мінування – перевірка поліції показала, що погрози виявились несправжніми.
22:20
Ексдепутата Деркача у США звинуватили у фінансових злочинах, йому загрожує до 30 років за ґратами
Федеральний суд Східного округу Нью-Йорка в Брукліні оприлюднив обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата України Андрія Деркача, якого звинувачують у низці фінансових злочинів.
21:54
Кулеба попросив Борреля додати в нові санкції ЄС виробництво Росією ракет
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що дев’ятий пакет санкцій проти Росії, запропонований Європейською комісією, містить низку важливих положень, але повинен також включати й обмеження на російську ракетну програму.
21:37
Пропозиція трампістів про аудит допомоги Україні провалилася в комітеті Палати представників США
Комітет у закордонних справах Палати представників США у вівторок незначною більшістю відхилив законопроєкт трампістського крила Республіканської партії про аудит усієї допомоги, яку адміністрація Джо Байдена дала Україні.
21:21
Сина соратника Путіна, якого затримали в Норвегії через запуск дронів, випустили з-під варти
Окружний суд Трьомсе в Норвегії в середу ухвалив рішення випустити з-під варти Андрєя Якуніна, сина наближеного до Путіна глави "Російських залізниць" Владіміра Якуніна, якого звинувачували в незаконному запуску дронів на Шпіцбергені.
21:10
У Грузії активісти за тиждень зібрали кошти вже на 200 генераторів для України
У Грузії низова ініціатива за вісім днів зібрала кошти на 200 генераторів для України.
21:06
фотоІспанські військові оглянули в Україні місця воєнних злочинів Росії
Делегація збройних сил Іспанії на чолі з начальником Генерального штабу оборони адмірал-генералом Теодором Лопесом Кальдероном здійснила офіційний візит в Україну, де відвідала місця воєнних злочинів Росії.
ДайджестСпроба держперевороту у Німеччині, новий пакет санкцій, шанс отримати танки Leopard: новини дня
20:47
Німеччина передала Україні бронеавтомобілі Dingo, анонсувала додаткові САУ калібру 155 мм
Протягом останнього тижня Україна отримала від Німеччини ще 20 бронеавтомобілів Dingo, а також два тягачі-транспортери танків M1070 Oshkosh.
20:38
У Білорусі пошкодили ще один монумент над похованням поляків
У Гродно в Білорусі невідомі зруйнували Катиський хрест і таблички на монументі над похованням поляків.
20:37
Єврокомісія хоче зобов'язати всі країни ЄС визнавати батьківські права ЛГБТ-пар
Європейська Комісія в середу висунула пропозицію щодо ухвалення Регламенту, спрямованого на гармонізацію на рівні ЄС норм міжнародного приватного права, що стосуються батьківства – ініціатива спрямована насамперед на гарантування прав ЛГБТ-пар.
20:11
Сенат США розгляне резолюцію про визнання дій РФ геноцидом проти українського народу
Комітет Сенату США із закордонних справ у середу схвалив резолюцію про визнання дій Росії в Україні геноцидом українського народу.
19:58
США внесли в "чорний список" понад 10 компаній з РФ і Європи, які допомагають російській армії
Міністерство торгівлі США в середу додало 24 компанії до "чорного списку" списку експортного контролю через підтримку військової або оборонно-промислової бази Росії, ядерної діяльності Пакистану або постачання Ірану електроніки.
19:56
Єврокомісія надасть 25 млн євро на підтримку громадянського суспільства Білорусі
Єврокомісія схвалила нову програму підтримки громадянського суспільства Білорусі обсягом 25 млн євро.
19:37
Меркель шкодує, що не відреагувала швидше на агресію Росії
На думку колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, її уряд міг би швидше відреагувати на російську агресію, зокрема шляхом збільшення оборонних витрат до рівня, який вимагає НАТО.
19:18
Меркель знову пояснила, чому не відмовилася від "Північного потоку-2"
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що відмова її уряду від проєкту російського газогону "Північний потік-2" разом із Мінськими домовленостями могла б призвести до небажаного погіршення відносин із Росією.
19:12
Єврокомісія підготувала 9-й пакет санкцій проти РФ: ще три банки, 200 осіб та обмеження експорту
Єврокомісія оголосила деталі 9-го пакету санкцій проти Росії за розв’язану нею війну, який пропонує затвердити країнам-членам.
Аналітика короткоВсе, що відомо про підготовку державного перевороту в Німеччині
18:57
Підтримка незалежності в Шотландії зросла до 56% – опитування
56% жителів Шотландії з тих, хто визначився зі своєю думкою, підтримали б проголошення країною незалежності, якби зараз був проведений відповідний референдум.
18:53
Більшість французів готові економити електроенергію, щоб запобігти відключенням
60% французів готові зменшити споживання електроенергії у найближчі місяці, якщо це буде необхідно. 
18:35
Папа Римський порівняв Росію з нацистською Німеччиною
Під час щотижневої загальної аудієнції в середу Папа Римський Франциск знову нагадав про війну, що триває в Україні, й порівняв її з операцією нацистської Німеччини в роки Другої світової війни, здійсненої проти євреїв.
18:22
НАТО може віддати Україні кошти з фонду, який призначався для Афганістану - ЗМІ
Київ попросив країни НАТО розглянути можливість перерозподілу частини з $3,4 мільярда на підтримку своїх зусиль по боротьбі з Росією.
18:17
фотоУ Румунії, Молдові та Швеції – обшуки у справі про відмивання мільйонів євро
Правоохоронці в Румунії, Молдові та Швеції здійснили серію обшуків з метою припинення діяльності міжнародної групи, яка відмивала десятки мільйонів євро на комп'ютерному шахрайстві, використовуючи підставні компанії з Гонконгу та Ізраїлю.
17:59
У Фінляндії підтвердили зв'язок семи конфіскованих яхт із підсанкційними росіянами
Митна служба Фінляндії завершила розслідування щодо понад 20 яхт, які були конфісковані у зв’язку із запровадженими Європейським Союзом санкцій проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну.
17:51
ЄС запровадить санкції проти родини Кадирова - ЗМІ
ЄС вніс до списку санкцій двох дочок і двоюрідного брата Кадирова.
17:44
У Німеччині прокоментували вибухи в РФ: Україна має право на самооборону
Коментуючи нещодавні удари по військових об’єктах у Росії, речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт зазначив, що Україна має право захищати себе не лише на власній території.
17:34
Британія закупить протитанкової зброї на £229 млн
Велика Британія уклала угоду зі шведським виробником Saab на виробництво кількох тисяч одиниць протитанкових ракетних комплексів NLAW вартістю 229 мільйонів фунтів стерлінгів.
17:32
Німеччина готує план захисту критичної інфраструктури від російських загроз
Європейські політики зосередили свою увагу на захисті критичної інфраструктури після того, як у вересні вибухи зруйнували газопроводи Nord Stream 1 і 2, що з'єднують Росію з Німеччиною.
17:24
Прем’єр Грузії виключає надання Україні військової допомоги
Прем’єр Грузії Іраклій Гарібашвілі повторив, що офіційний Тбілісі не змінював свою позицію та не збирається надавати Україні військову допомогу.
17:19
ЗМІ: Росія знову домовляється з Іраном про купівлю ракет і дронів
Росія знову замовила в Ірану сотні безпілотників та балістичних ракет, які планує використати у війні проти України.
17:12
В Італії затримали чоловіка, який у соцмережах погрожував прем'єрці та її доньці
Співробітники поліції провели обшук у 27-річного чоловіка, беІмовірно, чоловік діяв у пориві гніву через можливість втратити субсидію, яку він отримував протягом 18 місяців. зробітного, який проживає в провінції Ареццо.
16:37
У Франції ексдепутату винесли вирок за фіктивне працевлаштування тещі у парламенті
Колишнього депутата Національної асамблеї Франції Жана-Крістофа Лагарда засудили до умовного терміну ув’язнення та велетенського штрафу за фіктивне працевлаштування тещі у законодавчому органі протягом більш ніж року. 
16:37
США не заважатимуть Україні у розробці зброї дальнього радіусу дії - глава Пентагону
США постачають Україні зброю, включно з високомобільними артилерійськими ракетними системами (HIMARS) і керованими реактивними системами залпового вогню (GMLRS).
16:07
Українські біженці, які працюють у Латвії, з 1 січня повинні обов'язково вчити латиську мову
Комісія у другому читанні продовжила розгляд поправок до Закону про підтримку цивільного населення України, який передбачає надання первинної підтримки до літа наступного року.
15:59
Підготовка путчу у Німеччині: серед причетних до групи є колишня депутатка від AfD 
За даними розслідування, до радикальної групи, яка планувала повалення легітимної влади у Німеччині, входить колишня депутатка "Альтернативи для Німеччини" з Берліна Бріджит Мальсак-Вінкерманн.
15:48
ЄС звернувся до СОТ через торгові обмеження Китаю проти Литви
Один зі спорів стосується законності торговельних обмежень, які Китай запровадив з грудня 2021 року проти литовського експорту та експорту ЄС з литовським вмістом.
15:23
“Демократія має захищатися”: німецькі політики коментують арешт підозрюваних в підготовці путчу
Низка представників німецького політикуму відреагували на новини про затримання групи "рейхсбюргерів", яких підозрюють у підготовці повалення легітимної влади ФРН.
14:49
Генсек НАТО прокоментував удари безпілотників по аеродромах в Росії
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має право захищатися від нападів Росії на свої міста та об'єкти критичної інфраструктури.
14:12
У Мінкульті кажуть про завершення роботи над законом про медіа, що є вимогою ЄС
Комітет Верховної ради з питань гуманітарної та інформаційної політики завершив розгляд 2,5 тисяч правок до законопроєкту "Про медіа" та рекомендував ухвалити його у другому читанні.
13:57
Посольство РФ заперечує зв’язки з затриманими за підготовку путчу у Німеччині
Після загальнонаціонального рейду на групу правоекстремістських "рейхсбюргерів" посольство Росії в Берліні відкинуло будь-які зв'язки з такими угрупованнями в Німеччині.
Аналітика короткоЗа яких умов нафтові санкції ЄС стануть болючими для Росії
13:24
США затвердили в оборонному бюджеті додаткові $800 млн для України
Закон про повноваження в галузі національної оборони на 2023 фінансовий рік, або NDAA, санкціонує додаткові видатки на Ініціативу сприяння безпеці України.
13:14
Генсек НАТО: Росія намагається заморозити війну, щоб почати наступ навесні
Столтенберг сказав, що "Росія намагається заморозити" конфлікт перед тим, як "почати більш масштабний наступ навесні".
12:56
Кулеба повідомив про вже 31 випадок погроз українським дипломатам у 15 країнах
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що українським дипломатам продовжують надходити погрози, загалом зафіксовано вже 31 випадок у 15 країнах.
12:37
Європа вперше обігнала США за обіцянками щодо допомоги Україні
Згідно з дослідженням, Європа вперше з початку війни обігнала США у зобов’язаннях щодо допомоги Україні. 
12:37
Румунія не винна у міграційних проблемах Австрії і заслуговує на Шенген - глава МВС
За даними Австрії, понад 75 000 іммігрантів потрапляють на її територію, зокрема через Румунію і Болгарію.
12:28
Естонія анулювала дозвіл на проживання керівника російськомовного порталу "Балтія"
Поліція безпеки Естонії анулювала посвідку на проживання керівника порталу "Балтія", російського громадянина Александра Корнілова, звинувативши його в обслуговуванні інтересів Кремля.
12:19
Нідерланди запропонували нову ідею, щоб запобігти стрибкам цін на газ у ЄС
Країни ЄС наразі намагаються знайти спільну мову з питання обмеження цін на газ до зустрічі міністрів енергетики країн ЄС 13 грудня, де, як очікується, буде досягнуто згоди.
11:59
США виступили за поставку в Україну німецьких бойових танків Leopard - ЗМІ
Сполучені Штати дали зрозуміти уряду Німеччини, що підтримують постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну, якщо Берлін зважиться це зробити. 
11:52
Серед затриманих за плани путчу у Німеччині – росіянка і чоловік, який контактував з представниками РФ 
Під час спецоперації проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг, затримали 24 громадян Німеччини, одну громадянку РФ, по одному арешту відбулося також в Австрії та Італії.
11:36
Уряд Угорщини скасував обмеження ціни на пальне, звинувативши санкції
Уряд Угорщини скасував запроваджений понад рік тому граничний рівень цін на пальне після того, як недавня хвиля паніки серед автомобілістів призвела до дефіциту палива та довгих черг на заправних станціях по всій країні.
11:23
фотоПонад 150 людей постраждали в результаті зіткнення потягів поблизу Барселони
На північному сході Іспанії зіткнулися два потяги, один з яких пасажирський, внаслідок чого понад 150 осіб отримали поранення.
10:55
Уряд Франції перебуває в режимі підвищеної готовності через можливі відключення електроенергії
Прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн надіслала лист всім компетентним органам влади із вимогою підготувати місцеві плани дій у надзвичайних ситуаціях на випадок раптових відключень електроенергії взимку.
10:19
У Чехії заявили про неготовність до переходу на євро
Чехія не готова відповідати критеріям для вступу в єврозону, і уряду країни поки що слід утриматися від визначення дати переходу на євро.
10:07
Держдеп США схвалив продаж Польщі 116 танків Abrams
Запропонований продаж не перевищить суму у розмірі 3,75 мільярда доларів.
09:58
Австрія і далі налаштована ветувати розширення Шенгенської зони
Австрія скористається правом вето, щоб перешкодити прийняттю Румунії та Болгарії до Шенгенської зони ЄС.
09:38
У Німеччині - масштабна спецоперація проти екстремістів, що хотіли штурмувати парламент і скинути владу
У Німеччині спеціальні поліцейські сили у середу проводять операцію одночасно в одинадцяти федеральних землях проти правотерористичної організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг.
Аналітика короткоХто і в Україні має вести переговори про умови вступу до ЄС
09:29
Болгарія починає підготовку до карбування євромонет в очікуванні переходу на спільну валюту
Болгарський президент Румен Радев оголосив, що Болгарія розпочинає підготовку до карбування монет євро, що вважається символічним кроком, оскільки країна, яка ще не є членом єврозони, демонструє готовність прийняти євро.
09:12
Боррель отримує пенсію з суперечливого фонду, якому загрожує банкрутство - ЗМІ
Жозеп Боррель, керівник зовнішньополітичного відомства ЄС, наразі отримує пенсію з фонду Європейського парламенту, який має борг у розмірі близько 400 млн євро і може потребувати допомоги платників податків.
09:06
Розвідка Британії пояснила, нащо РФ посилено готує "оборону" в Бєлгородській області
Російська влада просуває оборонні приготування на своїй міжнародно визнаній території, щоб розпалити патріотичні почуття громадян.
08:44
Бундесвер продає 36 тисяч ковдр, його критикують за те, що не пропонує їх Україні
Німецький Бундесвер виставив на продаж на онлайн-аукціоні 36,4 тисячі вовняних ковдр, вже не потрібних війську замість запропонувати їх Україні.
08:33
Сунак і Байден домовилися збільшити експорт газу зі США до Британії
Президент США Джо Байден і глава британського уряду Ріші Сунак домовились про збільшення експорту газу зі Сполучених Штатів до Великої Британії в рамках спільних зусиль щодо зменшення платіжок за комунальні послуги та обмеження впливу Росії на західні енергетичні запаси.
08:18
Німеччина виділяє Україні грант на 200 млн євро для підтримки внутрішньо переміщених осіб
Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав грантову угоду з німецьким банком розвитку KfW на 200 млн євро, які мають бути спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб.
08:08
Прем’єрка Литви закликала надати Україні ракети великої дальності
Сполученим Штатам або європейським країнам вже давно слід надати Україні ракети великої дальності. 
07:52
Естонія не зможе допомагати новим українським біженцям на тому ж рівні, як раніше
Поки що в Естонії не було нової хвилі українських біженців, але країна буде не в змозі допомагати новоприбулим на тому самому рівні, що й раніше, оскільки більше немає житла і роботи.
07:35
США не заважають Україні розвивати можливості для ударів на великі відстані – глава Пентагону
США не роблять спроб перешкодити Україні розвивати власний потенціал дальнього радіусу дії, який може привести до ударів по території Росії.
07:22
Партія Байдена посилила позиції у Сенаті США після перемоги у штаті Джорджія
 Демократ Рафаель Ворнок, який наразі є сенатором, переміг республіканця Гершела Вокера у другому турі проміжних виборів в американському штаті Джорджія і зміг переобратися до Сенату, посиливши позиції Демократичної партії.
ВідеоРеальні шляхи деокупації Придністров'я. Війною, блокадою, газом?