8 грудня 2022

Статті
ЄС має зупинити катастрофу в Україні, яку створює рішення Венеційської комісії
На полі ЄС зараз більше, ніж м’яч. Те, що реформа відбору суддів КСУ є "кандидатським критерієм", визначеним для України, дає Євросоюзу важіль впливу. 
Рік без вибачень: що думає Ангела Меркель про свої провали на чолі уряду Німеччини
Нині спадок Меркель оцінюють з урахуванням війни. Лунає чимало голосів, які вбачають її провину в тому, що світові не вдалося зупинити Путіна.
Сенат став ще синішим: як штат Джорджія вдарив по Трампу та посилив Білий дім
Вибори у Джорджії поставили крапку у проміжних виборах у США. Поразка республіканців додатково посилить амбіції їхнього антитрампівського крила.
Новини
23:36
Влада Грузії пояснила, чому не допомогла Україні генераторами: таких "фізично немає"
Лідер владної партії Грузії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що в уряду немає тих генераторів і трансформаторів великої потужності, які в нього просить Україна.
23:27
Дружину розвідника зі США, яка збила на смерть підлітка в Британії, ув’язнили заочно
Центральний кримінальний суд Англії й Уельсу в четвер засудив до ув’язнення 45-річну співробітницю американської розвідки Енн Сакулас, яка у 2019 році збила на смерть 19-річного Гаррі Данна у Британії.
23:09
Топдипломатка США відмовилась уточнювати, що Вашингтон вважатиме виведенням військ РФ з України
Заступниця державного секретаря США Венді Шерман не стала уточнювати, чи включає Вашингтон у виведення російських військ з України також вихід Росії з Криму.
22:47
фотоСпецназ Косова зайшов у сербський регіон на тлі напруженості із Сербією
Понад 200 спецпризначенців частково визнаного Косова на броньованих автомобіля зайшли на територію муніципалітету Північна Митровиця, де більшість населення становлять серби.
22:19
фотоДва пов’язані з Кремлем олігархи продовжують вести бізнес у Латвії й отримують гроші ЄС – The Insider
Пов'язані з Кремлем олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв продовжують активно вести бізнес у Латвії, контролюючи компанії в Ризі як особисто, так і через підставних осіб, крім того, вони отримують фінансування у формі грантів Європейського Союзу.
21:56
Президент Польщі зустрівся з Тихановською та підтримав білоруську опозицію
Президент Польщі Анджей Дуда в четвер зустрівся з лідеркою білоруської демократичної опозиції Світланою Тихановською й висловив сподівання, що його країна матиме кордон із "вільною, суверенною, незалежною Білоруссю".
21:37
ЄС засудив першу страту з початку антиурядових протестів в Ірані
Європейський Союз "найрішучішим чином" засудив страту в Ірані 23-річного Мохсена Шекарі, який був заарештований і засуджений до смертної кари у зв'язку з антиурядовими протестами, які тривають останні кілька місяців.
21:21
Сейм Латвії закликав притягти до відповідальності винних у злочинах РФ в Україні
Депутати Сейму Латвії переважною більшістю підтримали заяву із закликом про притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах Росії в Україні.
21:11
Україна, війна та Росія очолили найчастіші пошукові запити французів у 2022 році
Пошукові запити, пов’язані з Україною та війною - перші серед найчастіших пошукових запитів французів у Google за 2022 рік. 
21:00
Палата представників США підтримала оборонний бюджет із $800 млн для України
Нижня палата американського Конгресу – Палата представників – у четвер підтримала ухвалення Закону про повноваження в галузі національної оборони (NDAA) на 2023 фінансовий рік, який передбачає 858 мільярдів доларів бюджету на оборону.
20:45
Словаччина планує відновити виробництво снарядів 120 і 155 мм для України – глава МЗС
Міністр закордонних справ Словаччини Растіслав Качер оголосив, що його держава розгляне можливість відновити виробництво боєприпасів для потреб України.
ДайджестУкраїна просить в США касетні боєприпаси, розширення Шенгену, Орбан блокує санкції: новини дня
20:23
У Латвії знайшли роботу 11 тисяч українських біженців
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 11 тисяч українців знайшли роботу в Латвії.
20:11
Організатори перевороту в Німеччині вербували нових членів за допомогою "ясновидців" – ЗМІ
У понад пів сотні обвинувачених у підготовці державного перевороту в Німеччині під час обшуків вилучили гвинтівки, пістолети калібру 9 мм, мечі, ножі, електрошокери, бойові шоломи, прилади нічного бачення та поліцейську табельну зброю.
20:06
фото, відеоСпікера парламенту Норвегії привалило різдвяною ялинкою, яку він зрізав у лісі 
Спікера норвезького Стортингу привалило різдвяною ялинкою, яку він зрізав у лісі для встановлення у залі парламенту; обійшлося без серйозних наслідків.
19:48
Депутатам Північної Ірландії уріжуть зарплату через провал у формуванні уряду
Усім 90 депутатам Асамблеї Північної Ірландії від січня 2023 року скоротять зарплату на 27,5%, або 800 фунтів стерлінгів на місяць, через нездатність сформувати уряд, що призведе до повторних виборів у парламентський орган.
19:29
фотоДанія передає Миколаєву 50 систем очищення води
Уряд Данії вирішив надати Миколаєву 50 очисних систем зворотного осмосу для води.
19:17
США вважають, що Фінляндія та Швеція готові до членства в НАТО – Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Фінляндія та Швеція готові до вступу до Північноатлантичного Альянсу, проти чого поки досі виступає Туреччина.
18:57
Париж у 2023 році хоче збільшити кількість камер спостереження на вулицях
Паризька мерія оголосила про наміри збільшити кількість камер спостереження на вулицях міста для автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.
18:51
ЄС закріпив невизнання паспортів РФ, виданих на окупованих територіях України й Грузії
Рада Європейського Союзу в четвер ухвалила рішення про невизнання російських проїзних документів, виданих на окупованих територіях України та Грузії.
18:40
Норвегія приєдналася до "стелі цін" на російську нафту
Норвегія запровадила граничну ціну на російську нафту, що транспортується морським шляхом, на рівні 60 доларів за барель відповідно до рішення Європейського Союзу та країн "Групи семи".
18:40
Фінляндія розглядає питання експорту зброї до Туреччини, щоб зняти перешкоду для вступу в НАТО
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив, що чим швидше Туреччина ратифікує фінську заявку на членство в НАТО, тим краще, і що країна розглядає питання про надання дозволу на експорт зброї до Туреччини в індивідуальному порядку.
18:38
фотоЄвропарламент разом з бельгійськими містами передає перші "генератори надії" для України
Європарламент разом з міською владою Брюсселя та ще кількох бельгійських міст передає в Україну перші генератори, зібрані у рамках ініціативи "Генератори надії".
18:27
Європарламент розгляне резолюцію про визнання Голодомору геноцидом
Під час пленарної сесії Європейського парламенту в Страсбурзі наступного тижня депутати обговорюватимуть гуманітарну ситуацію в Україні та 90-ті роковини Голодомору.
18:12
У Франції презервативи для 18-25-річних будуть безкоштовні
Президент Франції Емманюель Макрон у четвер оголосив, що з 1 січня 2023 року аптеки продаватимуть презервативи для молоді віком 18-25 років безкоштовно.
18:11
відеоПапа Римський заплакав під час публічної молитви, коли згадав про Україну
Папа Римський Франциск заплакав у четвер, коли згадав про страждання українців під час традиційної молитви на Іспанських сходах у Римі.
17:58
Politico: ЄС у новому пакеті санкцій заборонить експорт у РФ ноутбуків і камер
Новий, дев’ятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії у зв’язку з повномасштабним вторгненням в Україну спрямований на підрив російського військово-промислового комплексу й зачіпає низку галузей російської промисловості.
17:41
фотоУ Британії випустили в обіг перші монети із Чарльзом III
Поштові відділення по всьому Сполученому Королівству з четверга почали отримувати 4,9 мільйона монет номіналом 50 пенсів із зображенням нового британського короля Чарльза III.
17:40
Прокуратура Нідерландів не вимагатиме від Росії екстрадиції винних у загибелі рейсу MH17 
Прокуратура Нідерландів не вимагатиме від Росії екстрадиції осіб, визнаних судом винними у загибелі рейсу MH17 в небі над Донбасом, який збили з російського "Бука".
17:32
Глава МЗС Литви: якщо в ОБСЄ одна країна постійно зловживає правом вето, треба щось робити
Глава МЗС Литви закликав держави-учасниці ОБСЄ шукати рішення для того, аби бути здатними реагувати на деструктивну поведінку Росії, якій чинні правила дозволяють блокувати реагування організації на свою агресію.
Аналітика короткоЯк рік у відставці перетворив Меркель з “лідерки ЄС” на відповідальну за війну та кризу
17:28
ЄС збільшить фонд, з якого допомагають Україні зброєю, на 2 млрд євро – ЗМІ
Країни-члени Європейського Союзу мають намір збільшити розмір Європейського фонду миру, який використовується для фінансування постачання Україні зброї, щонайменше на два мільярди євро.
17:14
В Україні загинув шостий польський доброволець
Під час розвідувальної операції в Україні загинув 35-річний доброволець Інтернаціонального легіону Даніель С. із Польщі.
17:06
Уряд Словаччини затвердив новий пакет військової допомоги Україні
Уряд Словаччини у середу схвалив новий пакет військової допомоги для України.
16:44
Словаччина планує передати Україні близько 300 електрогенераторів
Словаччина у грудні планує передати Україні близько 300 електрогенераторів.
16:24
Спецслужби Грузії заявили про затримання впливового члена "Ісламської держави"
Контртерористичний центр Служби держбезпеки Грузії повідомив про затримання в аеропорту Тбілісі грузинського чеченця, якого називають впливовим членом терористичного угрупування "Ісламська держава".
16:06
ЄС не зміг затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони
Глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії.
15:55
США відправлять до Естонії підрозділ з HIMARS та піхотну роту
США найближчим часом відправлять до Естонії роту піхоти, американський підрозділ з установками HIMARS та необхідне обладнання для контролю й управління. 
15:30
"Не їхня справа": Кишинів відреагував на невдоволення РФ тим, що Молдова зберігає газ в Україні
Голова парламенту Молдови Ігор Гросу 8 грудня прокоментував заяву президента Росії Владіміра Путіна, який висловив невдоволення, що країна зберігає резерви газу в Україні.
15:25
У Німеччині провели масштабне тестування системи оповіщення про небезпеку
У Німеччині у четвер 8 грудня провели масштабне тестування системи оповіщення про надзвичайні ситуації.
15:06
В Україні загинув волонтер зі Швеції
В Україні загинув громадянин Швеції віком близько 20 років.
15:05
Зірваний путч у Німеччині: ексдепутатці, яку вважають учасницею змови, заборонили вхід до Бундестагу
Колишній депутатці Бундестагу від крайньої правої AfD та чинній судді у Берліні, яку вважають учасницею змови для повалення легітимної влади у Німеччині, заборонили вхід у будівлю парламенту.
14:15
Екоактивісти намагалися заблокувати рух в аеропортах Берліна й Мюнхена
У четвер активісти з групи "Останнє покоління" несанкціоновано потрапили на територію аеропортів Берліна та Мюнхена і заблокували частину рульових доріжок.
13:54
Литва продовжила дію надзвичайного стану на кордоні з РФ і Білоруссю до 10 березня
У четвер Сейму Литви було презентовано проєкт постанови щодо надзвичайного стану, в якому пропонується до 10 березня продовжити цей правовий режим на кордоні з Росією і Білоруссю.
13:49
У Єврокомісії впевнені, що з Угорщиною домовляться щодо вето на 18 млрд євро Україні
У Єврокомісії переконані, що зможуть знайти спосіб, як зняти угорське вето щодо рішення про виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги наступного року. 
13:32
Туреччина хоче домовитися з РФ про 25% знижки на газ
Туреччина проведе в п'ятницю в Анкарі переговори з російською делегацією, щоб домовитися про знижку на понад 25% на російський газ. 
13:28
Шольц сподівається на створення протиракетного щита Європи за п'ять років
14 країн ЄС висловили свою зацікавленість у створенні європейського протиракетного щита.
13:19
Сейм Латвії вирішив не зобов’язувати працевлаштованих в країні українців вчити латиську мову
Всупереч учорашньому рішенню відповідальної парламентської комісії, більшість депутатів Сейму не підтримала ідею зобов'язати українців, які працюють у Латвії, з 1 січня 2024 року відвідувати курси латиської мови.
13:04
Прем’єр Албанії: російський вплив є реальною небезпекою для Західних Балкан
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама вважає "дуже реальним" вплив Росії на регіон Західних Балкан і закликав до активніших зусиль із його європейської інтеграції.
13:01
Новим президентом Швейцарії обрали главу МВС
Міністр внутрішніх справ Швейцарії Ален Берсе був обраний парламентом на посаду президента у 2023 році.
12:48
Сильні зливи спричинили підтоплення у Лісабоні, загинула жінка
Одна людина загинула в ніч на четвер 8 грудня в результаті повеней в окрузі Лісабона, що постраждав від сильних злив.
12:46
У Бундестазі підтвердили, що США підтримають рішення Німеччини передати Україні танки
Глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман підтвердила, що США підтримають передачу Німеччиною Україні танків Leopard 2, про що раніше повідомляли ЗМІ.
12:24
Росія збудувала оборону на ділянці 60 км у районі Сватового – розвідка Британії
1-ша танкова армія Росії збудувала оборону на ділянці 60 км у районі Сватового - розвідка Британії
12:13
ЄС: влада Грузії повинна забезпечити необхідну медичну допомогу Саакашвілі
ЄС уважно стежить за повідомленнями про погіршення здоров'я Саакашвілі і закликає владу Грузії вжити всіх необхідних заходів для того, щоб він отримав потрібну медичну допомогу.
ВідеоІнтерв'ю з послом Ізраїлю: спільний ворог, образа на Україну та надії на зброю
11:56
"Дождь" припинять транслювати і в інших країнах ЄС після позбавлення ліцензії
Естонія і Литва слідом за Латвією з 8 грудня припиняють мовлення російського телеканалу "Дождь", якому анулювали ліцензію.
11:53
Угорщина виступила проти нового пакета санкцій ЄС щодо РФ – FT
Угорщина на зустрічі послів країн ЄС виступила проти запланованого нового пакета антиросійських санкцій.
Аналітика короткоЯк Демпартія США посилила свої позиції у Сенаті і чому це важливо для України
11:27
Фінляндія відправила в Україну шкільні автобуси
У середу, 7 грудня, Фінляндія відправила в Україну перші п’ять автобусів для перевезення дітей та молоді до школи. 
11:08
Єврокомісія наполягає на включенні Болгарії та Румунії до Шенгену попри опір Австрії
Румунія, Болгарія та Хорватія готові стати членами Шенгенської зони, а вагання щодо їх приєднанням є винятково політичними.
10:56
Суд ЄС підтримав "право на забуття" в інтернеті у разі доведення недостовірної інформації
При цьому такі докази не обов'язково повинні випливати з судового рішення, винесеного проти видавця сайту.
10:23
Чехія затвердила аналог "закону Магнітського"
Президент Чехії Мілош Земан підписав чеський варіант "Закону Магнітського" про введення на національному рівні санкцій щодо іноземних юридичних і фізичних осіб за серйозні правопорушення. 
10:01
Посли ЄС схвалили приєднання Хорватії до Шенгену - ЗМІ
Посли країн ЄС у Брюсселі не висловили заперечень проти приєднання Хорватії до Шенгенської зони наступного року, що вказує на те, що остаточне рішення мають схвалити в четвер.
09:47
Британія оголосить нові антиросійські санкції у п’ятницю - Bloomberg
Велика Британія оголосить про новий пакет санкцій проти Росії у п’ятницю. 
09:39
Французи отримають нові грошові виплати через високі ціни на пальне
Громадяни Франції, які їздять на роботу автомобілем, матимуть право на нову схему прямих виплат у розмірі 100 євро у 2023 році.
09:21
Парламент Угорщини схвалив продовження терміну експлуатації АЕС "Пакш"
Парламент Угорщини в середу схвалив продовження терміну служби чотирьох існуючих реакторів АЕС "Пакш", побудованих Росією, схваливши плани уряду щодо продовження їх експлуатації на 20 років.
09:07
В Єврокомісії заявили, що ЄС не піддасться на російський ядерний шантаж
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровкіс заявив, що ЄС не піддасться на російський ядерний шантаж і маніпуляції.
08:49
США готові допомогти Німеччині в боротьбі з екстремістами після розкриття планів перевороту
Уряд США запропонував підтримку федеральному уряду Німеччини після рейду проти  екстремістської групи, що планувала повалення влади.
08:43
Греція відреагувала на військові погрози з боку Туреччини
МЗС заявило, що "повторювані погрози війни" з боку Туреччини "абсолютно неприйнятні", і зазначило, що Греція поважає міжнародне право і Морське право ООН.
08:25
Глава МЗС Італії закликав переглянути принцип одностайності в ЄС через угорське вето
У зв'язку з блокуванням Угорщиною мільярдної допомоги з боку ЄС Україні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні закликав скасувати принцип одностайності та національного права вето при ухваленні рішень в ЄС.
08:09
Президентка Європарламенту закликала ЄС не вступати у війну субсидій із США
Євросоюз має уникати "слизької дороги" протекціонізму, оскільки він вступає в запеклі промислові суперечки зі Сполученими Штатами.
07:49
Адміністрація Байдена думає над постачанням Україні касетних боєприпасів – CNN
Ця зброя заборонена у понад 100 країнах світу, але Росія продовжує її використовувати для руйнівних дій на території України.
07:29
Нідерланди та Канада приєдналися до позову України у суді ООН щодо геноциду з боку РФ
Канада та Нідерланди подали до Міжнародного суду ООН спільну заяву про вступ до справи.
07:14
Канцлер Німеччини: ризик застосування Росією ядерної зброї наразі зменшився
Ризик того, що президент Росії Владімір Путін застосує ядерну зброю у війні проти України, знизився у відповідь на міжнародний тиск.