15 грудня 2014

Інтерв'ю
Тетяна Ковтун, представництво ЄС: "Певні реформи Україна не встигає провести до дедлайну"
Ми вважаємо, що антикорупційний пакет дійсно був революційним, а ухвалені закони вже дуже давно були на часі. Але тепер виникає наступне питання – чи дійсно є політична воля впроваджувати ці закони?... Є ризик, що повну суму траншу Україні не вдасться отримати. Хоча може статися диво – величезна політична воля...
Колонки
Ким був для України Андреас Шоккенхофф
Андреас Шоккенхофф був тим політиком, який відкрито засуджував незаконну анексію Криму та загалом російську агресивну політику щодо України. Він виступав за запровадження подальших обмежувальних заходів проти Москви, а також за необхідність надати Україні перспективи членства в ЄС.
Тінь Фірташа, або Хто блокує створення громадського органу асоціації?
Проблеми з виконанням Угоди про асоціацію з’являються на несподіваних напрямах. Черговий виклик прийшов з Брюсселю... На думку європейського комітету, очолюване Фірташем об’єднання має отримати автоматичну більшість у Платформі громадянського суспільства - уставному органі асоціації...
Новини
21:55
Яценюк: гроші потрібні "на вчора". Єврокомісія: дамо лише після реформ
"Фінансова допомога нам потрібна "на вчора". Ми зробили все можливе. Але ми не можемо впоратися з ситуацією лише фіскальними інструментами", - заявив Яценюк.
21:30
Київ просить ЄС заборонити інвестиції в Крим та юридично покарати РФ за анексію
"Ми просимо про заборону будь-якої інвестиційної активності від Росії. Друге – ми підняли питання кримських татар. За нашими даними, Росія брутально порушує права людини в Криму, і кримські татари – під постійним особливим тиском. І третє – ми підняли питання притягнення Росії до юридичної відповідальності за дії в Криму", - розповів прем’єр.
20:57
В Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради асоціації
Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могерини повідомила, що діалог між представниками України та ЄС продовжиться ввечері.
20:37
Рада ЄС погодилася на нові санкції щодо анексії Криму та Севастополя
Водночас, про деталі ухвалених санкцій не повідомляється, оскільки вони ще мають бути узгоджені на робочому рівні.
19:36
Україна не поспішатиме із заявкою до НАТО, задля її позитивного розгляду - Яценюк
"Я особисто хотів би, щоби ми пройшли це шлях якомога скоріше. Але я не думаю, що хтось буде щасливий, якщо ми подамо заявку (на членство в альянсі) вже завтра", - сказав він.
19:16
Яценюк: Перспектива членства в НАТО – вже на радарі; впевнений, народ підтримає
"Я пам’ятаю, як 9 місяців тому (під час попереднього візиту до штаб-квартири альянсу в березні поточного року. – Європейська правда) я казав, що НАТО немає на нашому радарі. Тепер картинка на радарі змінилася. Ми бачимо на ньому російські танки, літаки та російських солдат", - пояснив він.
18:45
Президент Туреччини порадив ЄС тримати свої думки при собі
"ЄС повинен займатися своїми справами і тримати свої думки при собі," – сказав Ердоган, заперечивши, що арешти є утисками свободи слова.
18:25
У США маніакальне бажання карати Росію - Лавров
18:21
Лінкявічюс: треба дати санкціям час подіяти
Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в понеділок закликав Євросоюз зберігати терпіння і послідовність у відносинах з Росією, а також підготувати нові заходи у зв'язку з анексованим Кримом.
17:55
Меркель: Болгарія має відновити переговори з Путіним щодо Південного потоку
Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала Болгарію у її прагненні відновити переговори з Росією щодо газогону "Піденний потік".
17:40
Я не вірю Путіну, нам потрібно готуватися до гіршого - міністр оборони Великої Британії
Майкл Феллон також висловив попередження про те, що Володимир Путін грає в "провокаційну і небезпечну гру, наказуючи російським бомбардувальникам літати над британськими водами.
17:30
Винищувачі НАТО перехопили над Балтикою російський Іл-20
Винищувачі НАТО в понеділок 15 грудня піднялись на перехоплення російського військового літака.
16:58
За тиждень літаки РФ 21 раз піднімали винищувачі НАТО в небо над Балтикою
Як повідомляється, за тиждень було помічено й ідентифіковано близько 80 літаків, частина з них були помічені в повітряному просторі країн Балтії по кілька разів.
16:37
ЄК проти експертної допомоги Києву від окремих країн: все має йти від ЄС
"Ми (представники ЄС) маємо спрямувати наші зусилля з реформування України на цю групу підтримки, щоби не створювати плутанини... Тут не потрібна індивідуальна діяльність. Треба, щоби все координувалося Євросоюзом", - заявив комісар.
16:36
Данія висунула претензії на Арктику, випередивши РФ і Канаду
Данія стала першою з країн, яка пред'явила права на Північний Полюс, випередивши при цьому Росію та Канаду.
15:29
Україна вже втрачає частину фінансування ЄС
"Є ризик, що повну суму траншу Україні не вдасться отримати. Певні реформи Україна вже не встигає провести до дедлайну." - зазначила Тетяна Ковтун.
15:23
Україна на третьому місці за свободою медіа серед країн Східного партнерства
Згідно з результатами Індексу свободи ЗМІ, Грузія та Молдова традиційно посідають перше та друге місця відповідно, Україна зайняла третю сходинку, вчергове випередивши Вірменію.
14:47
ЄС виділив понад 7 млн євро для допомоги ще 20 тис. біженців
Міжнародна організація з міграції за фінансування ЄС у розмірі понад 7 млн євро розширить свою допомогу на ще близько 20 тис. вимушених переселенців з Криму та Донбасу.
14:40
Греція продає 20 островів - ЗМІ
14:27
Румунія надасть Україні додаткові квоти на міжнародні автоперевезення
Міністерство інфраструктури після 20 грудня додатково отримає від Румунії 500 універсальних дозволів на здійснення міжнародних автомобільних перевезень у 2014 році.
14:15
У Литві судили 86-річного екс-заступника голови КДБ
14:08
В МЗС запросили "втомлених Україною" євродипломатів до Донецького аеропорту
"Цим втомленим європейським дипломатам запрошуються провести майбутню відпустку в Донецькому аеропорту, де наші хлопці боряться за цінності та свободи ЄС", - написав керівник політичного департаменту МЗС України Олексій Макєєв.
13:52
ФотоГоловою Військового комітету ЄС призначили грека
Головою військового комітету Європейського союзу став генерал Михаїл Костаракос.
13:40
Угода про асоціацію може набути чинності до кінця 2015 року - АП
"Це (темпи ратифікації - Ред.) дає нам шанс сподіватися на те, що ратифікація Угоди про асоціацію займе не кілька років, як це прогнозували деякі експерти, а можливо, навіть ми зможемо вийти на його повне введення в дію до кінця наступного року", - сказав заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий.
13:18
Україна і ЄБРР підписали кредитну угоду на 150 млн євро для реконструкції ГТС
"Це не тільки проект модернізації газотранспортної інфраструктури, а можливість сприяти повній прозорості енергетичного сектору України в цілому", - наголосив директор ЄБРР по енергетиці Рікардо Пуліті.
13:11
У Польщі мають намір розслідувати службові виїзди Сікорського
Польська опозиція ініціює розгляд у прокуратурі службових виїздів приватним автомобілем маршалка Сейму Радослава Сікорського, прокуратура не виключає слідство.
12:31
Глава МЗС Польщі: наш візит не - конференція донорів для України
"Наш візит не конференція донорів, які будуть вирішувати, як знайти і переказати Україні потрібні кошти, йдеться лише про питання співпраці, про зобов’язання, які бере на себе Україна для втілення реформ" - сказав глава МЗС Польщі.
12:23
Україна вже не піднімає питання нових санкцій на зустрічах з керівництвом ЄС
"Я не чув жодних обговорень того, щоби з’явилися нові санкції. Зараз ми говорили про реформи, про очікування від українського уряду", - підсумував переговори глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак.
12:20
Швеція та Данія викликали послів РФ через інцидент з військовим літаком
"Ми говоримо одним голосом, і робимо те ж саме. Вже вчора ми мали контакт з російським посольством і зустріч відбудеться сьогодні", - відзначила міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом.
12:01
Болгарія позбулася інвестиційного рейтингу
Міжнародна рейтингова компанія Standard & Poor's заявила про зниження суверенних рейтингів Болгарії з "BBB-/A-3 до BB+/B".
11:49
Прем'єр Фінляндії: ми підтримуєм політику ЄС щодо РФ, ця політика - санкції
"У Фінляндії не може бути окремої політики щодо Росії в традиційному розумінні. Зараз наша зовнішня політика, як і політика безпеки визначаються політикою ЄС. Торговельні відносини - це інша справа" - зазначив Александр Стубб.
11:38
В Брюсселі зустрілися "друзі України" - з міністром ФРН, але без французького
Відомо, що глави МЗС Лорана Фабіуса не було на зустрічі, хоча він перебував у Брюсселі – натомість, він поїхав до будівлі Ради ЄС, де на той час не проходило жодних подій чи переговорів (адже більшість колег була на українських переговорах).
11:17
Перемир'я не працює, потрібно продовжувати тиск на РФ - Лінкявічюс
"Ситуація досить складна та багатополярна. Безпекова ситуація (на сході України - Ред.) не покращується і, чесно кажучи, перемир'я не працює. Нам потрібно продовжувати тиск", - відзначив він.
11:14
Країни Східної Європи можуть взяти шефство над окремими секторами економіки
"Є конкретні ідеї щодо того, що ми можемо зробити для допомоги Україні у проведенні реформ в кокретних галузях. Ми готові поділитися своїм досвідом", - заявив ЄвроПравді глава словацького МЗС Мирослав Лайчак.
11:06
Перехід на євро підтримує лише половина жителів Литви
Перехід Литви на євро, який має відбутися 1 січня 2015 року, підтримує трохи більше половини литовців.
10:57
Могеріні обіцяє нову фазу у відносинах з Україною
"Ця нова фаза буде більш зосереджена на реформах", - зауважила Могеріні.
10:41
Chevron відмовилася видобувати сланцевий газ в Україні - ЗМІ
10:40
У Бельгії загальний страйк. Весь громадський транспорт зупинився
Бельгія у понеділок паралізована через загальний страйк проти урядових заходів з жорсткої економії, які мають на меті скорочення соціальних виплат: на добу закритий повітряний простір, не працює залізничний, громадський транспорт.
10:18
В Естонії розслідують інформацію про російського шпигуна
Раніше в ефірі програми "НП. Розслідування" на телеканалі НТВ було названо ім'я агента ФСБ Уно Пуусеппа, який працював в Естонії.
09:55
В РФ стверджують, що ПАРЄ готується відмінити санкції
За словами глави делегації РФ в ПАРЄ Олексія Пушкова , 4 з 5 лідерів політичних груп асамблеї сьогодні виступають за скасування санкцій щодо делегації Росії.
09:20
Російські морпіхи взяли "Містраль" під охорону - ЗМІ
За інформацією видання, на борту несуть бойове чергування кілька десятків морських піхотинців, які приїхали в Сен-Назер з Владивостока.
08:54
Помер один з основних критиків Путіна в команді Меркель
Шокенхофф наполягав на впровадженні політики санкцій щодо Москви у відповідь на її агресію в Україні.
08:51
На тлі санкцій росіяни стали менше їздити до Німеччини
Зокрема, у вересні 2014 року курорти Верхньої Баварії відвідали на 20 відсотків менше росіян, ніж роком раніше.
08:45
Навіть епідемії в ЄС стануть приводом заборонити український експорт до РФ - Медвєдєв
"Через відмінносі в багатьох технічних регламентах, нормах і стандартах українські сільгоспвиробники просто не зможуть потрапити на російський ринок", - попереджає він.
08:36
Я точно не хотів би жити в РФ - лідер друзів Путіна в Європарламенті
"Я сказав, що захоплююся, як Путін змінив наші установки по Сирії, але це не те, що він мені подобається як особистість і я точно не хотів би жити в його країні", - наголосив Фарадж.
08:31
Медвєдєв погрожує Україні проблемами у випадку виконання асоціації
"За деякими оцінками, українська економіка буде щорічно втрачати мінімум 33 млрд дол. Росія буде захищати інтереси своїх виробників і ринки", - наголосив він.
08:30
Медведєв назвав ставлення ЄС до України "неоколоніалізмом"
"Україна потрібна Європейському союзу насамперед як джерело деяких видів сировини. І, безумовно, як ринок збуту для європейських компаній", - пише Медвєдєв.