29 листопада 2022

Статті
Генерал, експрем'єр та "темна конячка": який сюрприз можуть принести вибори у Чехії
Які несподіванки обіцяють нові президентські вибори у Чехії? Що може змінити новий президент? І що фаворити перегонів думають про підтримку України?
Інтерв'ю
"Ми говоримо про ядерну зброю, а лінія фронту нагадує Першу світову війну" 
Пекка Хаавісто: "В історії було багато війн, у яких брали участь ядерні держави – і ці ядерні держави не виходили з них переможцями".
Новини
23:26
У Чехії пропонують відключити посольство РФ від електрики, щоб там "відчули на смак власні ліки"
Чеська громадська ініціатива "Подарунок для Путіна" опублікувала петицію з пропозицією відключити електроенергію будівлям, які належать посольству Російської Федерації.
23:10
Німеччина передасть Україні ще 350 генераторів
За підсумками телефонної розмови президента Володимира Зеленського й канцлера Німеччини Олафа Шольца німецький уряд повідомив про передання Україні додаткових 350 генераторів на тлі російських обстрілів енергетичної інфраструктури.
22:59
Міністр юстиції Німеччини: "Північний потік-2" – наш внесок у розв’язання війни в Україні
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн заявив, що Берлін несе відповідальність за повномасштабну агресію Росії в Україні, оскільки підтримав будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".
22:45
Обстріли ЗАЕС свідчать, що Росію не лякає можливість ядерної катастрофи в Україні – Пентагон
Обстріли, які Росія здійснює поблизу Запорізької атомної електростанції, свідчать про те, що Москву не лякає можливість створити ядерну катастрофу на території України, яка вразить не лише територію України, а весь регіон.
22:29
Байден скликає другий саміт за демократію
Сполучені Штати 29 і 30 березня 2023 року організовують другий "Саміт за демократію", покликаний обговорити виклики, перед якими постала демократія у світі, та шляхи протистояння автократичним режимам.
22:08
Росія намагається виснажити українську ППО, запускаючи ракети без ядерних боєголовок – Пентагон
За оцінкою американського оборонного відомства, Росія зумисне запускає по цілях в Україні крилаті ракети без ядерних боєголовок, щоб спробувати виснажити запаси української протиповітряної оборони.
21:48
США можуть оголосити ПВК "Вагнера" терористичною організацією – Bloomberg
Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість оголошення приватної військової компанії "Вагнера", пов’язаної з кремлівським олігархом Євгенієм Пригожиним, іноземною терористичною організацією.
21:36
Уряду Британії скерували петицію з проханням допомогти з житлом для біженців з України
Українські біженці та британці, які їх приймають, передали на Даунінґ-стрит підписану понад 4500 людьми петицію із закликом надати житлову підтримку тим, хто має труднощі або не може знайти власне житло.
21:08
Латвія закликала дозволити Україні бити по військових об’єктах на території РФ
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що Україна повинна мати можливість завдавати ударів по військових об'єктах на території Росії, оскільки захищає свою критичну інфраструктуру.
20:52
Норвегія посилює захист підводних кабелів зв'язку після інцидентів на "Північних потоках"
Уряд Норвегії ухвалив рішення про виділення додаткових 43 мільйонів крон (4,3 мільйона доларів) для заходів із посилення захищеності підводної телекомунікаційної та трубопровідної інфраструктури.
ДайджестУгорщина блокує Україну в НАТО, США думають надати Patriot, потяг до Словаччини: новини дня
20:42
Україна може стати членом ЄС в цьому десятилітті - глава МЗС Фінляндії
При цьому він нагадав про сумний досвід Західних Балкан, де призупинився рух Албанії та Північної Македонії.
20:33
Хорватія ухвалила перший в історії бюджет у євро
Сабор (парламент) Хорватії у вівторок затвердив перший в історії бюджет у євро на тлі приєднання країни до єврозони з 2023 року.
20:20
Британія викинула китайську компанію з проєкту будівництва АЕС
Велика Британія у вівторок усунула китайську державну корпорацію China General Nuclear від будівництва нової атомної електростанції Sizewell C, оголосивши про наміри натомість утворити спільне британсько-французьке підприємство.
20:16
Глава МЗС Фінляндії: ядерна держава не завжди говорить останнє слово у конфлікті
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що наявність у Росії ядерної зброї не означає, що вона виграє війну в Україні.
19:54
Українські біженці в Польщі з березня 2023 року платитимуть за проживання у закладах розміщення
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про зміни умов приймання біженців з України, відповідно до яких їхнє проживання у колективних закладах розміщення з березня 2023 року стане платним.
19:51
США розглядають можливість передачі Україні комплексів Patriot - Пентагон
Сполучені Штати розглядають можливість відправки системи протиракетної оборони Patriot в Україну для підтримки засобів ППО проти російських атак.
19:43
У парламенті Італії скасували голосування щодо продовження постачання зброї Україні
Уряд розгляне можливість проведення цього заходу окремим декретом, забезпечивши при цьому його якнайшвидше затвердження.
19:38
Молдова в грудні купуватиме понад половину електроенергії в Румунії
Молдовська компанія Energocom з 1 грудня відновлює закупівлі електроенергії в румунського підприємства Hidroelectrica, за рахунок чого планує покрити понад половину місячної потреби.
19:22
Рига передасть українським містам 10 автобусів
Муніципальне автотранспортне підприємство столиці Латвії Rīgas satiksme планує подарувати українським містам ще десять автобусів на прохання України.
19:21
Країни НАТО нададуть термінову допомогу для відновлення енергосистеми України
Це дасть змогу профінансувати термінову нелетальну підтримку, включно з паливом і генераторами.
19:06
Генсек НАТО: найкращий спосіб досягти миру - надати військову підтримку Україні
Він додав, що більшість воєн закінчується за столом переговорів, і, найімовірніше, ця війна також закінчиться за столом переговорів.
19:06
Наступна зустріч глав МЗС країн НАТО відбудеться в Осло
Наступна неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного Альянсу відбудеться навесні 2023 року в столиці Норвегії Осло.
18:46
Прем'єрка Франції заявила про нову хвилю COVID-19 і закликала носити маски
Елізабет Борн заявила, що щодня виявляють понад 40 000 нових випадків коронавірусу, і висловила занепокоєння тим, що епідемія відновилася/
18:41
Норвегія вперше купує ПЗРК у Польщі
Норвезьке агентство оборонної техніки (NDMA) у вівторок підписало контракт із польською компанією Mesko на постачання переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) "Перун" вартістю близько 350 мільйонів норвезьких крон (35 мільйонів доларів).
18:36
Кулеба: раніше ключовим словом було "зброя", зараз - "швидше"
Міністр закордонних справ України на полях саміту у Бухаресті заявив, що ключовий його заклик до партнерів стосувався темпів поставки допомоги для України, а також гострої потреби одночасно в обладнанні для ремонту енергосистеми та засобів ППО. 
18:22
Прем'єр Польщі не підтримує передачу Україні ЗРК Patriot, придбаних у США
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не підтримує пропозицію передати Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot, які Варшава придбала у США для захисту свого повітряного простору.
18:12
виправленоМолдова вперше взяла участь у міністерській зустрічі НАТО
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що Молдова вперше бере участь у такому форматі, щоб "просити допомоги в подоланні складної ситуації".
18:02
Росія звинуватила США у зриві переговорів про контроль над ядерною зброєю
Офіційна представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що причиною перенесення засідання двосторонньої консультативної комісії в межах Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) стала "токсичність і ворожість" США.
17:54
НАТО посилить підтримку України і допоможе у захисті від ракетних атак - заява міністрів
Міністри наголосили, що Росія несе повну відповідальність за цю війну, кричуще порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН. 
17:45
США нададуть Україні 53 млн доларів для відновлення енергосистеми
Сполучені Штати нададуть Україні підтримку обсягом 53 млн доларів для термінової закупівлі обладнання, необхідного для відновлення енергосистеми після російських ракетних ударів.
17:40
Міністри юстиції G7 домовились координувати розслідування воєнних злочинів в Україні
Міністри юстиції держав "Групи семи" провели першу в історії зустріч, за підсумками якої домовилися координувати розслідування воєнних злочинів в Україні у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням.
17:23
фотоНімеччина передасть Україні 14 естонських військових дронів
Німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) підписала з естонським розробником Milrem Robotics контракт на поставку в Україну 14 безпілотних наземних машин THeMIS, які профінансує міністерство оборони Німеччини.
17:21
В уряді Грузії пояснили, чому не відпустять Саакашвілі на лікування за кордон: не дозволяє закон
Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе пояснив, що відпустити ув’язненого експрезидента Саакашвілі на лікування за кордон "неможливо за законом", але до його лікування можуть долучатися іноземні фахівці.
17:14
"Укрзалізниця" з 11 грудня відновлює сполучення зі Словаччиною
Цей рейс стане 13-м міжнародним залізничним сполученням для українців.
17:09
виправленоУгорщина блокуватиме участь України в засіданнях НАТО до вирішення питання нацменшин – Сійярто
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Будапешт блокує участь Києва в офіційних засіданнях Комісії Україна-НАТО, поки не буде вирішене питання прав угорської меншини на Закарпатті.
17:01
Зеленський обговорив із Шольцом захист України від ракетних ударів РФ
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з канцлером Німеччини Олафом Шольцем обговорив співпрацю задля захисту України від ракетних ударів РФ.
16:36
"Найбрутальніше порушення": глава МЗС Німеччини про удари РФ по українській енергосистемі
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок різко засудила ракетні удари Росії по українській енергетичній інфраструктурі.
16:27
Єврокомісія закликає країни ЄС активізувати блокування активів РФ в межах санкцій
Вісім країн-членів ЄС заблокували російські активи, на які припадає 90 відсотків заблокованої суми.
16:22
Кулеба на полях саміту НАТО зустрівся з гендиректором МАГАТЕ: говорили про ситуацію на ЗАЕС
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Бухаресті, куди прибув на саміт глав МЗС країн НАТО, зустрівся з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії та обговорив з ним ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС.
15:59
Швеція і Фінляндія мають зробити більше для вступу в НАТО - глава МЗС Туреччини
Швеція і Фінляндія досягли прогресу в отриманні схвалення Анкарою їхніх заявок на вступ до НАТО, але їм все ще потрібно зробити більше.
15:16
Британія збільшить підтримку України, надасть системи ППО - прем’єр
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв зберегти та збільшити військову допомогу Україні наступного року.
15:00
Сунак заявив, що "золота ера" у відносинах між Британією та Китаєм закінчилася
Ріші Сунак розкритикував порушення прав людини в Китаї, але заявив, що Британія "не може просто ігнорувати значення Китаю у світових справах".
14:55
Президентка Словаччини: проти нашої країни вже ведуть гібридну війну
Словаччина вже давно стала об'єктом гібридної війни, головною зброєю якої стали дезінформація, газовий кран, спецслужби та різноманітні диверсійні заходи. 
14:37
Глава МЗС Британії: Росія намагається "заморозити" українців до покори
Росія націлена на енергетичну інфраструктуру, щоб "заморозити" українців і змусити їх до покори.
14:33
Орбан запевняє, що зволікання з ратифікацією вступу Фінляндії до НАТО не є торгом за кошти ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відкинув припущення, що зволікання Будапешта з ратифікацією вступу Фінляндії та Швеції до НАТО є частиною торгу, щоби переконати Брюссель не блокувати кошти ЄС для Угорщини.
14:32
Україна отримала четверту реактивну систему залпового вогню від Франції
Реактивна система залпового вогню LRU M270 - французький модернізований аналог HIMARS на гусеничній платформі.
Аналітика короткоЧи обіцяють підтримку України фаворити президентської гонки в Чехії
14:13
Туреччина розкритикувала ЄС за "стратегічну сліпоту" у питанні України
Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що рішення Європейського Союзу не консультуватися з Анкарою щодо нової місії з надання військової допомоги Україні є ще одним прикладом його стратегічної сліпоти.
13:55
Більшість росіян, які в'їхали до Фінляндії після оголошення мобілізації, не повернулися в РФ
За даними фінських прикордонників, майже усі громадяни Росії, які в’їхали до Фінляндії після оголошення в РФ мобілізації, не повернулися додому і після того, як минули крайні терміни.
13:33
доповненоУгорщина блокує участь України в засіданнях НАТО - МЗС каже, що з 2017 року
МЗС України підтвердило, що через вето Угорщини, що триває з 2017 року, участь міністра закордонних справ Дмитра Кулеба у офіційній зустрічі глав МЗС країн НАТО відбулася в особливому форматі
13:12
фотоМіністри нордичних країн показали, як разом з Кулебою прилетіли на саміт НАТО літаком ВПС Литви
Міністри нордичних країн, які 28 листопада були з візитом у Києві, після того разом з главою МЗС України Дмитром Кулебою рушили на саміт НАТО у Бухаресті літаком Військово-повітряних сил Литви. 
13:09
Фінляндія може навчити українців фінським системам озброєння
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що не бачить перешкод для навчання в країні українських військових.
13:07
РФ висловила офіційний протест після слів Папи Римського про звірства бурятів і чеченців в Україні
Посол РФ у Ватикані Александр Авдєєв заявив, що висловив "рішучий протест" дипломатичній службі Ватикану після слів Папи Римського Франциска про особливу жорстокість чеченців та бурятів, які воюють в Україні.
12:56
До України прибув координатор Держдепу щодо санкцій 
До України прибув координатор Державного департаменту США з питань санкцій, щоб обговорити способи посилити тиск на Росію.
12:50
Туреччина заявила про посилення безпеки на кордонах
Міністерство внутрішніх справ Туреччини заявило, що країна посилює заходи безпеки вздовж кордонів з Іраном та Сирією 
12:20
Штайнмаєр: перемир’я зараз означатиме, що РФ збереже собі окуповану територію
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр не бачить можливості для переговорів про можливе перемир'я.
11:53
Штайнмаєр закликає до більшої допомоги Україні - в тому числі через побратимство міст
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав до посилення допомоги Україні у зв'язку з масовим руйнуванням енергетичної інфраструктури в Україні.
11:40
Словаччина передала Україні 30 БМП-1 завдяки домовленості з Німеччиною
Україна отримала від Словаччини 30 бойових машин піхоти БМП-1.
11:33
Сербія передала Україні дві машини швидкої допомоги
Україна отримала від сербського уряду два автомобілі швидкої допомоги.
11:13
У Мінську ховають главу МЗС Макея: причини раптової смерті досі невідомі
У Мінську 29 листопада проходить церемонія прощання з міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макеєм, який раптово помер у віці 64 років.
11:09
У Хорватії планують підвищити рівень оплати за роботу в неділю
Уряд Хорватії представив законопроєкт, згідно з яким роботодавці повинні будуть платити вищу заробітну плату за роботу в неділю.
10:52
Столтенберг пояснив, чому НАТО не може допустити перемоги Путіна
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у разі перемоги Росії у війні проти України світу доведеться сплатити ще вищу ціну, оскільки авторитарні лідери у різних країнах отримають "зелене світло" на застосування грубої сили.
10:48
Кулеба: Орбан іноді використовує Україну як заручника своїх відносин з ЄС
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан веде власну гру з ЄС, а Україна у цій грі іноді виступає заручником.
10:28
Глава МЗС Канади: удари РФ по енергоінфраструктури лише посилили підтримку України
НАТО залишається рішуче налаштованим підтримувати Україну впродовж важкої зими на тлі обстрілів Росією української енергетичної інфраструктури.
10:23
Франція проводить розслідування щодо розкішних вілл родини російського мільярдера Керімова
У Франції розпочали нове розслідування стосовно російського мільярдера Сулеймана Керімова та його родини.
09:58
Глава МЗС Литви до колег по НАТО: зберігайте спокій і дайте Україні танки
Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс перед зустріччю міністрів закордонних справ НАТО у вівторок в Бухаресті закликав колег по Альянсу надати Україні танки. 
09:48
У Латвії антикорупційне бюро затримало главу ЦВК після нещодавніх виборів
Бюро з боротьби та запобігання корупції Латвії (KNAB) минулого тижня затримало голову Центральної виборчої комісії Кристину Берзиню.
09:46
Кулеба закликає НАТО нарощувати виробництво зброї, а також просить про ППО і танки
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні зустрічі міністрів країн-членів НАТО заявив, що країнам Альянсу необхідно терміново нарощувати виробництво зброї, оскільки без інвестицій у виробництво озброєнь неможливо перемогти на полі бою в довгостроковій перспективі.
ВідеоДеокупація, відкат від демократії та шанс на ЄС - головне про Грузію
09:16
Британська розвідка вказала на недоліки російської моделі батальйонних тактичних груп у війні проти України
Британська розвідка стверджує, що в останні три місяці російські війська значною мірою припинили розгортання батальйонних тактичних груп (БТГ) в Україні, оскільки під час бойових дій високої інтенсивності вони продемонстрували певні недоліки.
08:57
Румунія: НАТО має зробити більше для захисту східного флангу
Для захисту східного флангу НАТО необхідно більше союзних військ, заздалегідь розгорнутої зброї та детальні плани бойових дій.
08:47
У Чехії відкриті майже пів сотні кримінальних справ за схвалення агресії РФ проти України
Чеська поліція займається майже трьома сотнями справ, пов'язаних з Україною або українськими біженцями.
08:26
ЄС у грудні може надати Боснії та Герцеговині статус країни-кандидата на вступ
Боснія і Герцеговина може отримати статус кандидата на вступ до ЄС наступного місяця, якщо вона виконає умови, нещодавно висунуті Європейською комісією.
08:07
США у НАТО роз’яснили позицію щодо невизнання Росії державою-спонсором тероризму
США наразі не вважають корисним визнання Росії в якості держави-спонсора тероризму, але виступають за подальші обмеження для Росії у вигляді санкцій та експортних обмежень. 
07:35
США оголосять про нову допомогу для енергосистеми України - ЗМІ
Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосить у вівторок про нову допомогу Україні, щоб вона була спроможною продовжувати передавати електроенергію в умовах російських атак на енергосистему країни.
07:16
Дефіцит електроенергії у Молдові складе 74%, громадян просять економити
У понеділок з незрозумілих причин ціна на електроенергію на європейському ринку зросла на 30-40%. У зв'язку з цим молдовська компанія Energocom не змогла закупити необхідний обсяг.