Танки з Чехії для України, США підштовхують Росію до дефолту, падіння підтримки НАТО: новини дня

Дайджест
Вівторок, 5 квітня 2022, 21:47

Розвідка Британії розповіла про стан військ РФ після виведення з півночі України; Туреччина готова кораблями вивезти поранених і вбитих захисників Маріуполя; Чехія відправила в Україну танки Т-72 і бойові машини піхоти; США підштовхують Росію до дефолту; Євросоюз хоче заборонити імпорт вугілля з Росії; Італія вислала 30 російських дипломатів, а Іспанія видворить - 25; між Грузією та Україною розгоряється новий конфлікт; рівень підтримки вступу України до НАТО продовжується зменшуватися; німецькі урядовці засудили автопробіг у Берліні на підтримку РФ; у Литві меморіал євреям вдруге осквернили символами військ РФ.

Більше важливих і цікавих новин 5 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Стан військ РФ, пропозиція з Туреччини

Триває сорок перша доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Міноборони Британії повідомило, що виведені з півночі України російські підрозділи вимагають значного переоснащення та ремонту, перш ніж їх можна буде передислокувати на схід України.

Українські сили, як відзначається, відбили ключову ділянку на півночі України, позбавивши Росію можливості забезпечити свої цілі та змусивши російські сили відступити з районів навколо Чернігова та на північ від Києва.

Мляві бойові дії, ймовірно, продовжаться в деяких частинах нещодавно відвойованих регіонів, прогнозують у міністерстві, але значно послабшають цього тижня в міру виведення російських сил, що залишилися.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Туреччина готова вивезти кораблями поранених і вбитих маріупольських захисників з Бердянська, однак Росія поки не дала на це свою згоду.

Національна антитерористична прокуратура Франції 5 березня почала три нові розслідування воєнних злочинів під час війни в Україні, що торкнулися осіб, на яких поширюється захист і законодавство країни.

Зеленський під час виступу в Радбезі ООН закликав країни світу та міжнародні організації максимально долучатися до розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Парламент Канади ухвалив резолюцію з засудженням злочинів проти людства та воєнних злочинів РФ у Бучі і закликом збільшити оборону підтримку України.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив у понеділок, що Росія скоює воєнні злочини в Україні і президент РФ Владімір Путін має постати перед міжнародним трибуналом.

Глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс назвав звичайним фашизмом статтю на пропагандистському російському сайті РИА Новости про те, що РФ має зробити з українцями.

Танки з Чехії для України

Чехія відправила в Україну танки Т-72 і бойові машини піхоти. Країна, зокрема, безплатно передала немодернізовані танки Т-72 радянських часів, які перебували в резервах. Чеська армія мала на складах близько 90 танків, але активно експлуатується лише близько 30 модернізованих машин.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що країни НАТО продовжать надавати зброю Україні на тлі бажання РФ взяти Донбас і південь.

Тим часом, до Польщі прибули додаткові американські винищувачі F-18. Про те, як східні члени ЄС готуються до нападу Росії читайте в статті Станіслава Желіховського для "Європейської правди".

Щодо зброї, але в інших країнах, то, за даними CNN, США замовчали випробування гіперзвукової ракети, щоб не дратувати РФ.

За словами американського чиновника, Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) була запущена з бомбардувальника B-52 біля західного узбережжя під час першого успішного випробування версії системи Lockheed Martin.

Росію підштовхують до дефолту

США підштовхують Росію до дефолту. У понеділок Сполучені Штати заборонили уряду Росії виплатити власникам свого суверенного боргу понад 600 мільйонів доларів із резервів американських банків, маючи на меті посилити тиск на Москву та скоротити її активи в доларах США.

Відповідно до санкцій, запроваджених після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, валютні резерви російського центрального банку в фінансових установах США були заморожені.

Євросоюз анонсував деталі п’ятого пакету санкцій проти Росії за її агресивну війну проти України.

Серед іншого, планують заборонити імпорт вугілля з Росії (приносило країні 4 млрд євро щорічно), повністю заборонити транзакції щодо чотирьох ключових банків РФ,  заборонити роботи у ЄС російських та білоруських операторів дорожнього транспорту, тощо.

П’ятий пакет санкцій проти РФ мають схвалити у найближчі два дні.

Крім того, ЄС розширить персональні санкції та висилає кількох російських дипломатів.

Бельгія заблокувала транзакції росіян на 196,4 млрд євро і заморозила активи на 2,7 млрд євро.

Французька торговельна мережа Auchan ізолює російський офіс: припиняє інвестиції та поставки в РФ.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав зупинити імпорт енергоносіїв з Росії, щоб не допустити появи "нових Буч" в інших українських містах.

А Сполучені Штати закликають Чорногорію ввести санкції проти Росії.

Висилка російських дипломатів продовжується

Італія вислала 30 російських дипломатів.

Латвія закрила два російські консульства і висилає їх співробітників.

Румунія і Словенія висилають російських дипломатів.

Іспанія видворить 25 російських дипломатів після звірств у Бучі.

Швеція висилає трьох російських дипломатів.

Естонія закриває консульства РФ в Нарві і Тарту та висилає 14 співробітників.

Новий конфлікт з Грузією

Між Грузією та Україною розгоряється новий конфлікт через можливий транзит для армії РФ. У Грузії відкинули заяви Головного управління розвідки України про те, що росіяни налагоджують канали контрабанди підсанкційних товарів через грузинську територію.

Зокрема, за даними ГУР, представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не перешкоджати діяльності контрабандистів.

Як повідомляє Грузия Online, міністерство фінансів Грузії назвало таке звинувачення абсурдним і безпідставним.

Євродепутат Міхаель Галер закликав владу Грузії чітко показати, з ким вона: з Україною і ЄС чи таємно з режимом Путіна.

Слід додати, що у новій оцінці Європарламенту щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Грузією йдеться про те, що за останні два роки "Грузія серйозно відступила щодо основних демократичних принципів та ключових політичних зобов’язань", які вона взяла на себе.

Інше: підтримка вступу до ЄС, автопробіг у Берліні

"Рейтинг": підтримка вступу України в НАТО падає, в ЄС - рекордно висока.

Греція остаточно погасила борг перед МВФ.

У Литві меморіал євреям вдруге осквернили символами військ РФ.

У Будапешті вандали розмалювали написами виставку про війну в Україні.

ЄС запускає процес скорочення фінансування Угорщини за порушення норм верховенства права.

Німецькі урядовці засудили автопробіг у Берліні на підтримку РФ.

Зеленський: Орбану доведеться обрати між Росією та іншим світом.

Це лише частина цікавих новин 5 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.