Гелікоптери й танки з Чехії, морська зброя для України, перший дипломат втік від РФ: новини дня

Дайджест
Понеділок, 23 травня 2022, 21:46

За даними британської розвідки, Росія вже зазнала втрат в Україні, як СРСР в Афганістані за 9 років; Чехія передала Україні гелікоптери, танки і ракетні системи, Італія та Греція - артилерію; Данія передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon; у Кремлі назвали Польщу "шаленою" після розірвання Варшавою газового контракту; оператори в Латвії продовжили безкоштовний мобільний зв'язок для українських біженців, а в Німеччині з 24 травня вони зможуть обміняти готівкову гривню на євро; дипломат РФ при ООН звільнився на знак протесту проти Путіна; Starbucks припиняє бізнес у Росії; ексглава МЗС Австрії, відома танцем з Путіним, пішла з "Роснєфті"; Байден готовий застосувати військову силу у разі нападу Китаю на Тайвань.

Більше важливих і цікавих новин 23 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Великі втрати РФ в Україні, "декларація EUSAIR"

Триває вісімдесят дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України. 

За перші три місяці війни в Україні кількість загиблих у Росії, ймовірно, є такою самою, як у Радянського Союзу за час його дев'ятирічної війни в Афганістані. 

До такого високого рівня втрат, який продовжує зростати під час наступу на Донбасі, призвело поєднання поганої тактики на малих висотах з обмеженим прикриттям з повітря, відсутністю гнучкості та командного підходу, який готовий посилювати невдачі та повторювати помилки, відзначається у зведенні.

Розвідка наголошує: російська громадськість у минулому виявляла чутливість до втрат, понесених під час воєн за вибором. Тому у міру зростання кількості жертв в Україні втрати ставатимуть дедалі очевиднішими, а суспільне невдоволення війною і бажання його озвучити можуть зрости.

Президент США Джо Байден заявив у понеділок, що Росія має заплатити довготривалу ціну за своє варварство в Україні у вигляді санкцій, запроваджених проти РФ Сполученими Штатами та їхніми союзниками.

Держави Адріатико-Іонічного регіону, у тому числі Сербія, ухвалили декларацію, в якій описали вторгнення Росії в Україну як "незаконне та невиправдане" і висловили прихильність "суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України".

Хорватія, Словенія, Італія, Греція, Боснія та Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Північна Македонія, Албанія та Сан-Марино зібралися у формі Стратегії ЄС для Адріатико-Іонічного регіону (EUSAIR).

Сербія, як відомо, не вводила санкції проти Росії через її вторгнення в Україну.

Гелікоптери і танки з Чехії Україні

Глава Пентагону Ллойд Остін оголосив, що Чехія передала Україні бойові гелікоптери, танки та ракетні системи для боротьби з російським вторгненням.

За його словами, кілька країн оголосили про передачу критично необхідних артилерійських систем та боєприпасів, включаючи Італію, Грецію, Норвегію та Польщу.

Остін також повідомив, що Данія передасть Україні протикорабельні ракети Harpoon і пускові установки для них.

Постачання в Україну 30 зенітних самохідних установок Gepard має бути завершена до вересня.

Після оголошеного раніше рішення передати 15 танків Gepard до середини липня, решта має бути доставлена ​​промисловістю до кінця серпня, заявив у понеділок у Берліні речник Міністерства оборони.

Відповідно, цього тижня очікується укладення контрактів України з німецькою промисловістю.

Угода також передбачає навчання українських екіпажів самим виробником, зазначив речник. Бундесвер підтримує процес, серед іншого, надаючи відповідні полігони.

Gepard може стріляти зі швидкістю до 1000 пострілів за хвилину. Втім, в реальних умовах він стріляє короткими чергами, пристосованими до цілі. Крім того, він добре підходить для захисту важливої ​​інфраструктури, оскільки "також має стримуючий ефект" від повітряних атак.

Разом з тим, за даними Bild, уряд Німеччини блокує поставки БМП Marder Україні.

Росія звинувачує і жаліється

Кремль звинуватив Україну і Захід у створенні глобальної продовольчої кризи.

Як відомо, країни Заходу солідарні у тому, що дії Росії, зокрема, блокада української морської акваторії, є причиною продовольчої кризи.

Тим часом, Литва пропонує створити військово-морську коаліцію для зняття блокади РФ та експорту українського зерна. Угорщина заявила, що допоможе Україні з експортом зерна. А Зеленський у Давосі запропонував створити організацію для запобігання голоду з офісом в Україні.

Спецкомісія Держдуми Росії визначила 13 країн які "найбільше дискримінують" російські ЗМІ.

На думку РФ, найбільш агресивно поводяться: Латвія, Франція, Молдова, Польща, Литва, Україна, США, Великобританія, Грузія, Німеччина, Канада, Естонія, Румунія.

У Міністерстві закордонних справ РФ заявили, що вихід Молдови зі СНД став би "неправильним кроком" і нашкодив би економіці країни. 

У Кремлі назвали Польщу "шаленою" після того, як Варшава розірвала газовий контракт.

Щодо українських біженців

Латвійські оператори зв'язку "Tele2" та LMT ще на три місяці продовжили для українських біженців, які прибули до Латвії, можливість користуватися мобільним зв'язком безкоштовно.

Таким чином, люди з України, які шукають притулку в Латвії, зможуть користуватися мобільним зв'язком безкоштовно загалом пів року - до середини серпня.

Українські біженці в Німеччині з 24 травня зможуть обміняти готівку, яку вони привезли з дому, в євро без комісії за обмін.

В Естонії спрогнозували, як українські біженці допоможуть загальмувати скорочення населення.

Якби 30 тисяч українських біженців залишилися постійно жити в Естонії, це затримало б скорочення населення Естонії більш ніж на 20 років.

У Європі не бачать ризику масштабного поширення віспи

Бельгія стала першою країною, яка запровадила обов’язковий 21-денний карантин для хворих на мавпячу віспу. 

Відповідне рішення бельгійські органи охорони здоров'я ухвалили в п'ятницю  після повідомлення про чотири випадки захворювання за останній тиждень.

Тим часом, Європейський центр з попередження і контролю захворювань - профільне агентство ЄС - вважає низьким ризик масштабного поширення мавпячої віспи серед популяції загалом. 

Британія рекомендує 21-денний карантин для близьких контактів хворих на мавпячу віспу.

Інше: протест дипломата РФ проти Путіна, заява Байдена щодо Тайваню

Російський дипломат при ООН підтвердив свою заяву про відставку з протестом проти Путіна.

Байден готовий застосувати військову силу у разі нападу Китаю на Тайвань. У Білому домі наголосили, що заява президента Джо Байдену щодо Тайваню не означає зміну політики США.

Україна розпочинає переговори у столицях ЄС про надання статусу кандидата на вступ вже у червні. Тим часом, прем'єр Албанії підтримав ідею Макрона про нову спільноту для країн, що не входять до ЄС. 

До того ж, у МЗС України відповіли на заяви Франції про членство в ЄС за 15-20 років. Речник МЗС Олег Ніколенко ексклюзивно у коментарі "Європейській правді" заявив, що Україна розраховує отримати статус кандидата на членство у ЄС уже цього року та заручитися підтримкою Франції на шляху до вступу в Євросоюз.

Starbucks припиняє бізнес у Росії.

Німеччина готова підтримати нафтове ембарго проти Росії без участі Угорщини.

Ексглава МЗС Австрії, відома танцем з Путіним, пішла з "Роснєфті".

Іспанія спостерігає рекордну для травня спеку, місцями понад 40°C.

Греція заблокувала сотні мігрантів з Туреччини в Егейському морі.

Це лише частина цікавих новин 23 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.