Киев поссорился с Грузией, россиянам отключили платежные карты, план побороть Путина: новости дня

Дайджест
Воскресенье, 6 марта 2022, 20:57

У ВООЗ офіційно визнали напади на українських медиків; Україна просить Радбез ООН про миротворців для об'єктів критичної інфраструктури; прем'єр Британії запропонував план із 6 пунктів у відповідь на вторгнення Росії в Україну; майже 20 тисяч іноземців з 52 країн записались у добровольці на війні проти РФ; президенти Туреччини та Франції провели годинні телефонні розмови з Путіним; Visa та Mastercard заблокують міжнародні платежі для усіх карток, випущених в РФ; США обговорюють з європейцями можливе ембарго російської нафти; Уряд Грузії збрехав українському посольству; США і Польща обговорюють передачу Україні винищувачів; Британія працює з союзниками щодо нової оборонної допомоги Україні; у Грузії обезголовили пам'ятник Сталіну; Албанія перейменує вулицю в столиці на Вільної України.

Більше цікавих новин 6 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Одинадцятий день війни

Триває одинадцята доба війни Росії проти України. Ворог завдав ракетного удару по аеропорту під Вінницею. У зв’язку з цим президент Володимир Зеленський вчергове закликав НАТО закрити небо над Україною.

Спочатку повідомили, що ракети нібито запустили з території окупованого росіянами Придністров’я. Проте, в міністерстві оборони Молдови спростували цю інформацію.

Розвідка Великої Британії заявила в неділю, що російські війська обстрілюють населені райони України, оскільки зіткнулися з великою силою опору українських сил.

Британська розвідка вважає, що швидше за все обстріл населених пунктів є спробою зламати український моральний дух. Росія раніше використовувала аналогічну тактику в Чечні 1999 року та Сирії 2016 року, застосовуючи як повітряні, так і наземні боєприпаси.

А Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно підтвердила кілька нападів на заклади охорони здоров’я в Україні і "розслідує" повідомлення про нові атаки.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у неділю, що США отримали дуже переконливі повідомлення про навмисні атаки РФ проти цивільного населення в Україні, що підпадає під визначення воєнного злочину.

Також він повідомив, що українці мають план "безперервності влади" на випадок, якщо президента України Володимира Зеленського буде вбито.

А ще Україна звернулася до Ради безпеки ООН щодо запровадження миротворчого контингенту для охорони об'єктів критичної промислової інфраструктури.

Крім того, сьогодні президент України підписав указ про створення спеціальної юридичної групи, яка забезпечуватиме позови України у міжнародних юрисдикціях щодо воєнних злочинів РФ і кваліфікацію їх як геноциду українського народу.

Глава британського Foreign Office Елізабет Трасс запевнила, що є впевненість у перемозі над Путіним. На її думку, Путін не може досягти успіху в Україні.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав інших лідерів приєднатися до плану із шести пунктів щодо реагування на вторгнення Росії в Україну.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про безпрецедентну мобілізацію іноземців, що хочуть воювати за Україну. Майже 20 тисяч іноземців з 52 країн записались у добровольці на війні проти РФ.

Тим часом, ризик участі військ Білорусі у війні залишається

Про переговори з Путіним

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів годинні телефонні переговори з президентом РФ Владіміром Путіним у неділю щодо війни в Україні.

Ердоган закликав вжити негайних кроків для відкриття гуманітарних коридорів в оточених містах України і досягнення мирної угоди.

У розмові президент Ердоган заявив, що готовий якнайшвидше сприяти вирішенню "української проблеми" мирними методами. Він сказав, що термінове загальне припинення вогню не лише зменшить гуманітарні проблеми в регіоні, а й дозволить знайти політичне рішення.

Президент Франції Еммануель Макрон провів у неділю майже дві години телефонної розмови з Путіним.

Він закликав президента Росії Владіміра Путіна припинити військові дії в Україні та забезпечити захист і безпеку українських ядерних об'єктів.

Путін заявив у неділю, що його кампанія в Україні йде за планом і не закінчиться, доки Київ не припинить боротьбу.

Припинення роботи Visa та Mastercard в РФ

Очільник МЗС Дмитро Кулеба наголосив, що реакція на агресію РФ не лише іноземних урядів, а й західного бізнесу вже стала болючою для Росії

Він вважає, що безпрецедентні дії Росії розвиваються із такою швидкістю, що невдовзі вона перетне рівень, який склався у найжорсткішій диктатурі світу – КНДР.

Світові платіжні системи Visa та Mastercard оголосили про повне припинення співпраці з усіма російськими банками.

Дії двох світових гігантів, що контролюють левову частку світових платежів та досі мали фактичну монополію на ринку Росії, були скоординованими – їхні заяви з’явилися з різницею у 16 хвилин, а накладені на Росію обмеження є подібними.

Президенти США та України терміново поговорили після блокування Visa та Mastercard.

Радіо Свобода оголосило, що припиняє роботу в Росії.

American Express зупиняє роботу в Росії та Білорусі.

Україна наполягає на запровадженні країнами Заходу нового раунду болючих санкцій проти Росії вже наступного тижня.

США обговорюють з європейцями можливе ембарго російської нафти.

Слід додати, що у Британії відмовилися розвантажувати судно під німецьким прапором із російською нафтою.

Грузія торгує з агресором

Россельхознадзор, що виконує функції карального органу з накладання торгівельних санкцій на недружні до РФ держави, оголосила про намір послабити тиск на Грузію.

Прес-служба російського регулятора стверджує, що вихідний день, у суботу, попри розпал російської війни проти України, відбулися переговори представників ветеринарних служб РФ, Білорусі, Грузії та Азербайджану.

За підсумками переговорів глави Россельхознадзора з керівником ветеринарної служби Грузії Зурабом Чекурашвілі РФ ініціює зняття санкцій з 15 грузинських виробників молока та молокопродукції. Очікується допуск на ринок РФ також 1 виробника з Азербайджану.

Грузинський уряд  у неділю поширював діаметрально протилежні повідомлення для українського МЗС та для грузинських споживачів про свої перемовини з Росією на тлі нападу РФ на  Україну.

Уряд Грузії запевнив Україну про те, що не лише не вів переговори з РФ, а й не зацікавлений у виході на ринок Росії, бо їхня країна сама має дефіцит молока та молочної продукції на власному ринку.

Утім, в той самий час як грузинський МЗС переконував українських дипломатів у щирості цієї позиції, відповідальна за переговори з РФ структура поширила протилежну інформацію для грузинських медіа.

Україна закликала Грузію не торгувати з РФ і не заробляти на війні.

Інше: озброєння, гуманітарна допомога, біженці

CNN: США і Польща обговорюють передачу Україні винищувачів.

Британія працює з союзниками щодо нової оборонної допомоги Україні.

МЗС закликає українців у країнах ЄС до масштабних акцій з вимогою швидкого вступу України в Євросоюз.

США та Канада синхронно просять своїх громадян негайно виїхати з Росії.

У Молдові вичерпуються можливості для прийому українців, просять допомоги.

ЄС виділив 500 млн євро для гуманітарної допомоги біженцям з України.

Кількість біженців з України перевищила 1,5 млн - ООН.

Блінкен прокоментував переговори з Польщею про передачу Україні винищувачів.

У США невідомий донор перерахував $1 млн на потреби української армії.

У Грузії обезголовили пам'ятник Сталіну.

ЄС не буде фінансувати поставки винищувачів Києву - глава Євроради.

Албанія перейменує вулицю в столиці на Вільної України.

Це лише частина цікавих новин 6 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: