Евросоюз уменьшит зависимость от газа, старт проекта Макрона, 9 млрд евро макрофина: новости дня

Дайджест
Пятница, 24 июня 2022, 22:03

Державний секретар США заявив, що Росія вже програла війну; Лавров заявив, що ЄС і НАТО збирають коаліцію для війни з Росією; генсек ООН попереджає про загрозу безпрецедентного голоду через війну в Україні; за даними The Guardian, США мають інформацію про мінування саме Росією підходів до українських портів, щоб унеможливити морський експорт з країни; РФ почала ще одні військові навчання в Калінінградській області, до якої Литва обмежила транзит; Україна домоглася позбавлення Росії та Білорусі статусу спостерігачів в Енергетичній хартії; Єврокомісія готує план зі зменшення залежності від газу; канцлер Німеччини звинуватив Росію у неправді про причини зменшення потоку газу в Європу; в уряді заявили, що Україна зможе вступити до ЄС не раніше 2029 року; лідери ЄС схвалили ідею Франції щодо "Європейської політичної спільноти"; ЄС схвалив виділення Україні до 9 млрд євро макрофінансової допомоги; Лавров визнав, що без Росії Лукашенко не втримався б при владі у 2020 році.

Більше важливих і цікавих новин 24 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! 

Росія погрожує Британії, Блінкен: РФ вже програла війну

Триває 121 доба повномасштабної війни Росії проти України.

Розвідка Британії, вважає, що Росія використовує пілотів-найманців "Вагнера", оскільки має нестачу належно підготованого особового складу та бойові втрати.

Розвідка нагадала, що ЗСУ захопили пілота збитого 17 червня російського штурмовика Су-25, який виявився найманцем групи "Вагнера".

Розвідка вважає, що використання відставних співробітників, які зараз працюють за контрактом з групою "Вагнера", вказує на те, що російські ВПС, ймовірно, щосили намагаються підтримати вторгнення в Україну з достатньою кількістю екіпажів.

Повідомляється, що під час виконання своїх місій російський пілот використовував комерційні пристрої GPS, а не російське військове навігаційне обладнання.

Це, ймовірно, вказує на те, що літаки пілотів "Вагнера" є старішими моделями Су-25 і що ВПС Росії не надають Вагнеру сучасне обладнання авіоніки.

Комітет Сенату США закликав визнати Росію спонсором тероризму.

Державний секретар США Ентоні Блінкен запевнив, що Вашингтон буде продовжувати підтримку України в протистоянні російській агресії, а Росія вже програла у розв’язаній нею ж війні.

За словами Блінкена, суверенна і незалежна Україна буде існувати довше, ніж житиме Путін.

США наступного тижня на саміті НАТО оголосять кроки для зміцнення європейської безпеки.

А прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон попередив, що країни G7 та союзники по НАТО не повинні заохочувати Україну погоджуватися на невигідні умови миру у той час, як жорстока війна Росії затягується.

Міністр закордонних справ РФ Сергєй Лавров заявив, що Європейський Союз разом із НАТО збирають коаліцію для боротьби проти Росії.

Крім того, близький соратник президента Росії Владіміра Путіна попередив, що Лондон стане першим містом, яке будуть бомбити у разі чергової світової війни.

Загроза безпрецедентного голоду

Як повідомляє The Guardian, розвідка США має інформацію про те, що російський флот навмисно замінував підходи до портів Одеси й Очакова, а також замінував гирло Дніпра, щоб унеможливити морський експорт з України.

Генсек ООН попереджає про загрозу безпрецедентного голоду через війну в Україні.

Понад 460 000 людей у ​​Сомалі, Ємені та Південному Судані перебувають у стані голоду згідно з Інтегрованою класифікацією фаз продовольчої безпеки (IPC).

Це крок до оголошення голоду в регіоні.

За даними IPC, мільйони людей у ​​34 інших країнах перебувають на межі голоду.

За словами Антоніу Гутерреша, існує реальний ризик того, що в 2022 році буде оголошено багаторазовий голод, а 2023-й може бути ще гіршим".

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сподівається на щоденний експорт зерна з Одеси у липні.

Цікаво, що з початку війни в Україні в німецькому Бундесвері побільшало охочих звільнитися зі служби.

Навчання Росії в Калінінградській області на тлі обмеження транзиту

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило Сполучені Штати у обмеженні транзиту товарів через Калінінградську область.

Речниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що обмеження на транзит вантажів через Калінінградську область та зрив спецрейсу для вивезення зі США російських дипломатів збіглися невипадково. 

Нагадаємо, з 18 червня Литва почала застосовувати транзитні обмеження на товари, що потрапили під санкції ЄС, між основною частиною Росії і Калінінградською областю. 

Читайте також: Транзитний фронт Путіна: як Литва створила РФ проблеми та які наслідки це може мати.

Росія припинила транзит частини товарів через Білорусь до Польщі та почала ще одні військові навчання в Калінінградській області, до якої Литва обмежила транзит.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що НАТО потрібна більш "видима" присутність у країнах Балтії, щоб протистояти загрозі, яку Росія представляє з Білорусі.

Євросоюз домовився посилювати санкції проти РФ

Лідери ЄС домовились посилювати санкції проти РФ і продовжувати військову допомогу Україні.

Україна домоглася позбавлення Росії та Білорусі статусу спостерігачів в Енергетичній хартії.

Молдова може приєднатися до санкцій ЄС проти Росії.

У Швейцарії пояснили, звідки в них з'явилося "золото з Росії".

У Орбана заявили, що не хочуть ніяких нових санкцій проти Росії.

Єврокомісія готує план зменшення залежності від газу

Європейська комісія до липня має підготувати для лідерів Європейського Союзу план зі скорочення споживання газу, щоб бути готовими до можливих перебоїв у його постачанні.

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, повернення до дешевих енергоносіїв не буде.

Вона зазначила, що ЄС працюватиме й надалі над переходом на відновлювані джерела енергії, зокрема в межах свого плану REPowerEU, що передбачає 300 мільярдів євро інвестицій.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц звинуватив Росію у висуненні помилкових причин скорочення потоків газу газопроводом "Північний потік-1", припустивши, що справжня причина була політичною.

В уряді Німеччини допускають зупинки підприємств через менші обсяги постачання газу з РФ.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек очікує значно більші рахунки за газ для споживачів з огляду на напружену ситуацію з газопостачанням.

У липні планується призупинення постачання газу через "Північний потік-1" для проведення ремонтних робіт на газопроводі.

На запитання, чи може міністр уявити, що рахунки за газ зростуть утричі, Габек відповів: "Цього не можна виключати. Так, це в межах можливостей".

За даними Spiegel, Німеччина обмірковує експропріацію частини "Північного потоку-2" та її підключення до плавучого СПГ-терміналу.

Введення трубопроводу в експлуатацію було заморожене через початок війни Росії проти України.

Тепер міністерство економіки Німеччини вивчає питання про те, чи варто експропріювати частину трубопровідної системи, яка розташована на території Німеччини, та відрізати її від решти трубопроводу.

Тим часом, Україна пропонує експорт електроенергії зі своїх АЕС до Німеччини.

А ЄБРР надасть Молдові 300 млн євро кредиту для убезпечення постачання газу.

Євроінтеграція України, старт проєкту Макрона

Президент Володимир Зеленський очікує від Верховної Ради ухвалення євроінтеграційних законів у пріоритетному порядку

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила раніше, що влада готується до голосування у Верховній Раді до кінця року більш як 30 законопроєктів у рамках євроінтеграції України.

Нагадаємо, в четвер 23 червня лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ в ЄС.

ЄС може скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання щодо реформ.

Стефанішина також повідомила, що Україна розраховує виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання статусу кандидата в члени ЄС до кінця року.

Дивіться більше: Що дасть статус кандидата у члени ЄС? Чи допоможе це у війні? Відповідаємо на головні питання

В уряді заявили, що Україна зможе вступити до ЄС не раніше 2029 року.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що рішення саміту Європейського Союзу свідчать про продовження "активного геополітичного освоєння простору СНД" з метою стримування Москви.

У відомстві заявляють, що майбутнє "єдиної Європи", її "ідеали" демократії приносять у жертву завдання нестримній експансії ЄС, політичного та економічного закабалення сусідів.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію бісить той факт, що Україна буде членом ЄС. 

Продовжуючи тему розширення Євросоюзу, парламент Болгарії погодився розблокувати рух Північної Македонії до ЄС, але з умовами.

Європейська рада на саміті в Брюсселі у четвер і п’ятницю схвалили запропоновану Францією ідею створення "Європейської політичної спільноти".

"Європейська політична спільнота" не буде заміною розширенню Європейського Союзу.

Ідея в тому, щоб забезпечити безпеку і стабільність на Європейському континенті.

Має бути створена платформа для політичного діалогу і співпраці з європейськими партнерами на рівній основі.

Очікується, що формат буде на рівні лідерів країн. 

Голова Євроради Шарль Мішель повідомив, що перша зустріч у новому форматі відбудеться у Празі за головування Чехії в Раді ЄС.

Інше: 9 млрд євро Україні, Ердоган думає про повернення смертної кари

ЄС схвалив виділення Україні до 9 млрд євро макрофінансової допомоги.

У США розповіли, коли Україна отримає всі обіцяні системи HIMARS.

Польща отримає 450 млн євро кредиту на допомогу біженцям з України.

Українців, які прибули до Британії нелегально, можуть вислати в Руанду.

ПАРЄ визначила найпереконливіший сценарій збиття MH17 над Донбасом.

Лавров поскаржився, що Молдова намагається "скасовувати все російське". Президент Молдови Мая Санду у відповідь заявила, що країна заборонила російські новини, оскільки бореться з дезінформацією.

Лавров визнав, що без Росії Лукашенко не втримався б при владі у 2020 році.

Боррель несподівано відвідає Іран для переговорів про ядерну угоду.

У Данії вирішили роздавати гроші літнім людям, щоб компенсувати інфляцію.

Ердоган задумався про повернення смертної кари в Туреччини через підпали лісів.

Це лише частина цікавих новин 24 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.