1 листопада 2022

Колонки
Цінності не лише на словах: чому Україна має визнати незалежність Косова
Прагматично – вибудовувати відносини з країнами, які будуть з нами по один бік барикад. Косово – серед них. Але Україна досі воліє цього не помічати. 
Новини
23:35
Влада Берліна оголосила про реконструкцію "Чекпойнту Чарлі", який потерпає від напливу туристів
Влада Берліна оголосила про плани реконструкції "Чекпойнту Чарлі" – одного з найвідоміших символів "холодної війни" – через те, що об’єкт потерпає від потоку туристів і деградує.
23:16
Україна отримала висновки щодо двох законопроєктів, необхідних для руху до ЄС – Стефанчук
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у вівторок анонсував отримання від європейських партнерів висновки щодо законопроєктів про медіа та національні спільноти, ухвалення яких є серед вимог продовження діалогу з ЄС щодо вступу.
23:02
Парламентські вибори в Данії: екзитпол прогнозує правлячому блоку втрату більшості
Лівий і правий блоки Данії можуть не здобути більшості на парламентських виборах, які відбулися у вівторок, унаслідок чого політсила колишнього прем’єра Ларса Льокке Расмуссена може стати "золотою акцією" під час формування коаліції.
22:40
За останній рік російських дипломатів в Угорщині стало на 30% більше – розслідування
Тоді як більшість держав ЄС ухвалили рішення про вислання російських дипломатів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, в Угорщині їхнє число за останній рік зросло майже на третину.
22:19
Російські війська затримали трьох громадян Грузії біля окупованої території
Грузинська Служба державної безпеки у вівторок повідомила про незаконне затримання російськими військовими трьох місцевих жителів – громадян Грузії в районі села Меджврішеві, що розташоване на лінії окупації.
22:02
Попри демарш РФ Туреччина продовжить виконувати "зернову угоду" – міністр оборони
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар наголосив, що Анкара продовжить виконувати Чорноморську зернову ініціативу так само, як і робила це до оголошення Росією призупинення участі в ній.
21:38
У Британії позиваються проти ПВК "Вагнера" через дії в Україні – це світовий прецедент
Британська юридична фірма McCue Jury & Partners у вівторок оголосила про подання позову проти наближеного до Владіміра Путіна російського олігарха Євгенія Пригожина та створеної ним приватної військової компанії "Вагнера" через участь у бойових діях в Україні.
ДайджестГазпром обрізав газ Молдові, вісім NASAMS Україні, призупинення зернового коридору: новини дня
21:10
До Греції майже не приїжджали туристи попри відсутність заборони – прем’єр
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що протягом останнього туристичного сезону до них майже не приїжджали туристи з Росїі попри те, що ніяких обмежень чи заборон для них грецька сторона не запроваджувала.
20:48
У Пентагоні занепокоєні можливими намірами РФ придбати іранські ракети
Міністерство оборони США наразі не бачить ознак того, що Росія прагне отримати від Ірану додаткові безпілотники й ракети класу "земля-земля" для використання в повномасштабній війні проти України.
20:36
КНДР погрожує застосувати ядерну зброю через навчання США і Південної Кореї
Північна Корея виступила з завуальованою погрозою застосувати ядерну зброю, щоб змусити США і Південну Корею "заплатити найжахливішу ціну в історії".
20:27
ЄС залучив 25,5 млн євро на підтримку негайних енергетичних потреб України – єврокомісарка
Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон у вівторок у Києві заявила, що Євросоюзу вдалося залучити 25,5 мільйона євро для задоволення негайних потреб України в енергетичній сфері.
20:17
фотоЄврокомісарка з питань енергетики отримала орден Ярослава Мудрого
Президент Володимир Зеленський вручив єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон орден Ярослава Мудрого ІІІ ступеня під час її візиту до Києва.
20:12
Канада планує рекордні показники імміграції на тлі гострої нестачі робочої сили
Канада відчуває гостру нестачу робочих рук, особливо у кваліфікованих професіях і таких галузях, як охорона здоров'я.
20:02
WSJ: Саудівська Аравія побоюється нападу з боку Ірану, який хоче відвернути увагу від протестів
Саудівська Аравія попередила США про те, що Іран готується "найближчим часом" здійснити напад на неї та Ірак – так він прагне відволікти увагу населення від антиурядових протестів, які тривають понад місяць.
19:45
На дверях церкви РПЦ у Лейпциґу намалювали червоний символ Z
На вхідних дверях Свято-Олексіївського храму-пам'ятника Руської Слави в Лейпциґу невідомі нанесли ґрафіті у формі літери Z, яка позначає підтримку війни Росії проти України.
19:39
Фінський виробник автомобільних шин побудує завод у Румунії після виходу з Росії
У компанії заявили, що румунський завод є невід'ємною частиною її плану з прискорення інвестицій у нові виробничі потужності в Європі.
19:24
Прем'єрка Естонії: для миру в Україні треба вигнати звідти Росію
На думку прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас, шлях до досягнення миру в Україні лежить через "вигнання Росії" з української території.
19:16
660 років тюрми: в Італії ув'язнили десятки мафіозі за привласнення коштів з фондів ЄС
Півторарічний процес над 101 обвинуваченим, що проходив у будівлі суду в Мессіні, Сицилія, завершився у вівторок.
19:15
Джонсон не вірить, що Путін застосує ядерну зброю в Україні
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що президент Росії Владімір Путін не застосує тактичну ядерну зброю у війні в Україні.
18:46
У Британії слідом за іншими країнами Європи теж вивчать роль "поліцейських відділків" КНР
Молодший міністр з питань безпеки уряду Великої Британії Том Таґендгат у вівторок запевнив, що незаконна діяльність так званих поліцейських відділків Китаю в країні буде припинена, якщо розслідування це підтвердить.
18:44
оновленоПоліція Фінляндії уточнила слова свого посадовця про можливу контрабанду зброї з України
У Національному бюро розслідування Фінляндії (Keskusrikospoliisi) надали новий коментар після інтерв’ю представника відомства, у якому він говорив про можливі факти потрапляння зброї з України до рук кримінальних груп у Фінляндії.
18:29
У Німеччині запаси газу в сховищах досягли рекордного рівня
За даними європейських операторів газосховищ, обсяг, накопичений 24 жовтня, на рівні 239,64 тераватт-годин, перевищив попереднє максимальне значення від 10 листопада 2019 року.
18:27
виправлено 18:45Україна, Туреччина й ООН призупинили рух "зерновим коридором" у середу
Україна, Туреччина й Організація Об’єднаних Націй вирішили призупинити дію "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи на середу, 2 листопада.
18:14
Вучич розпорядився знищувати "ворожі дрони" після того, як їх помітили біля адмінмежі з Косовом
Сербський президент Александар Вучич віддав розпорядження знищувати всі "ворожі безпілотники", які будуть помічені на території Центральної Сербії.
18:11
Найхолодніше село Франції вперше за 140 років повідомило про жовтень без морозу
У минулому в селищі фіксували до 28 днів морозів у жовтні.
18:02
Санду: корумповані сили та спецслужби РФ зараз цілеспрямовано розхитують країну
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що політичні партії, які зараз почали протести, спільно зі спецслужбами РФ працюють над розхитуванням ситуації у Молдові.
17:56
Промисловість Німеччини скоротила споживання газу на 20% - дослідження
Споживання природного газу в Німеччині в останні місяці значно скоротилося як серед домогосподарств, так і в приватному секторі – тільки за жовтень промисловість спожила на 19% блакитного палива менше.
17:43
Прем'єр Чехії за посилення санкцій проти Білорусі через підтримку РФ у війні
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала за підсумками візиту до України у вівторок заявив, що вважає необхідним зосереджувати увагу на Білорусі, яка допомагає Росії в її повномасштабній війні.
17:40
Єврокомісар: ресурси для енергопостачання з ЄС в Україну обмежені, тому пріоритет в іншому
Європейський комісар Кадрі Сімсон, що відповідає за питання енергетики, вважає, що пріоритетом допомоги ЄС є відновлення зруйнованих потужностей, а не заміщення постачання з ЄС.
17:36
Ердоган закликав Путіна продовжувати зернову угоду
Президент Туреччини у телефонній розмові з президентом РФ заявив про необхідність продовження зернової угоди.
17:30
Британського депутата тимчасово виключили з фракції через участь у реаліті-шоу
Фракція Консервативної партії Великої Британії тимчасово призупинила членство депутата Палати громад, колишнього міністра охорони здоров’я Метта Генкока, який вирішив узяти участь у реаліті-шоу для знаменитостей.
17:26
Зеленський на зустрічі з єврокомісаркою з енергетики запропонував створити "економічний Рамштайн"
Глава держави докладно розповів про потреби України для відновлення енергетичної інфраструктури й закликав Єврокомісію відігравати координаційну роль у залученні допомоги з боку держав – членів ЄС.
17:22
Через "зерновий коридор" після демаршу РФ пройшли вже 17 суден - Мінінфраструктури
За два дні відтоді, як Росія заявила про призупинення своєї участі у зерновій ініціативі, через "зерновий коридор" в обох напрямках пройшли 17 суден, більшість - на вихід.
17:14
Швеція та Фінляндія не відкидають розміщення в себе ядерної зброї після вступу в НАТО
Фінляндія та Швеція підтвердили, що не вимагатимуть відмови від розміщення баз Північноатлантичного альянсу та ядерної зброї після вступу до НАТО.
17:07
Глава МВС Британії потрапила у скандал, назвавши мігрантів "вторгненням"
Суелла Браверман використала цей термін, захищаючи умови в центрі обробки новоприбулих мігрантів, де близько 4000 осіб утримуються в приміщенні, розрахованому на 1600 осіб.
16:57
Макрон розкрив деталі розмови з Зеленським: обіцяв посилення ППО
Президент Франції Еммануель Макрон розповів, що у розмові з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв йому подальшу військову допомогу для України, зокрема для посилення протиповітряної оборони.
16:41
Уряд Італії запровадить кримінальну відповідальність за незаконні рейв-вечірки
Новий злочин "вторгнення з метою небезпечного зібрання" понад 50 осіб каратиметься тюремним ув'язненням до шести років і відкриває можливість прослуховування телефонних розмов організаторів рейвів.
16:26
фотоЗаступниця держсекретаря США прибула з візитом до Києва
Заступниця державного секретаря Сполучених Штатів Карен Донфрід прибула з візитом до Києва.
16:18
Німеччина планує обмежити транспортування живих свійських тварин за межі ЄС
Міністр сільського господарства Німеччини анонсував нові обмеження щодо перевезення живих свійських тварин з Німеччини за межі ЄС.
16:10
Кулеба: російські удари по цивільній інфраструктурі - це частина геноцидної війни РФ
Кулеба наголосив, що обстріли об’єктів, які забезпечують світло й тепло для українців, системно повторюються, а РФ зовсім не приховує мету таких дій. 
15:54
Уряд спростив процедуру продовження терміну дії закордонного паспорта для українців
Продовження строку дії паспорта та внесення даних про дітей здійснюватимуться в день звернення на безоплатній основі.
15:32
Уряд Орбана відкриває аналітичний центр у Брюсселі з "альтернативним" поглядом на Європу
MCC Brussels - підрозділ Колегіуму Матіаса Корвінуса (MCC), коледжу в Будапешті, планує "надати альтернативу" "поляризованому культурному ландшафту Європи", за словами одного з його засновників.
15:06
Німеччина - Сербії: доведеться обирати між ЄС і Росією
Сербія повинна вирішити, чи хоче вона приєднатися до Європейського Союзу, чи вступити в партнерство з Росією.
14:48
Ердоган поговорить з Путіним і Зеленським про зернову угоду - глава МЗС Туреччини
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган найближчими днями проведе переговори зі своїми російським та українським колегами з метою відновлення угоди з експорту зерна.
14:41
У Грузії провели масштабний рейд проти наркоторговців, серед затриманих є українець
МВС Грузії повідомило про затримання вже 24 осіб в рамках масштабної операції з протидії наркоторгівлі.
14:23
Австрія скасувала безкоштовний проїзд для українців
Австрія з 1 листопада змінила правила проїзду для громадян України, які перебувають в країні.
14:22
Зеленський поговорив з Макроном, натякає на гарні новини щодо зброї та відновлення інфраструктури
Президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, зазначивши, що задоволений її результатом з "конкретними рішеннями".
14:08
Придністров’я звинуватило Кишинів у "підступності" через скорочення постачання газу 
У невизнаному Придністров’ї звинуватили Кишинів у "підступних діях" через скорочення постачання газу регіону на 40% після рішення "Газпрому" щодо газу для Молдови, та скликали раду безпеки.
13:59
До Києва прибула єврокомісарка з питань енергетики
Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон прибула до Києва  після ракетних ударів РФ по енергетичній інфраструктурі України і заявила про необхідність збільшення підтримки українського енергосектору.
13:40
Глава МВС Чехії: українські біженці, які виїхали в Україну, можуть повернутися в ЄС на зиму
Українські біженці, які отримали тимчасовий захист в ЄС, але повернулися додому, можуть знову приїхати в країни Євросоюзу, якщо умови не дозволяють їм залишатися в Україні взимку.
13:24
Ще три судна вийшли з українських портів в рамках зернової ініціативи 
Спільний координаційний центр, що опікується зерновою ініціативою під егідою ООН, повідомив, що до полудня вівторка ще три судна залишили українські порти після того, як Росія призупинила участь у цій ініціативі.
13:11
фотоУ Норвегії розбився гелікоптер з трьома людьми і собакою на борту
У центральній частині Норвегії розбився гелікоптер з трьома людьми і собакою на борту, двоє з них загинули. 
13:03
Генсек Ради Європи привітала набуття чинності Стамбульської конвенції в Україні
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич привітала початок дії в Україні Стамбульської конвенції.
12:59
Потік громадян РФ у Латвію з 19 вересня зменшився на 34%
З 19 вересня, коли за рішенням уряду набули чинності обмеження на несуттєві поїздки, потік громадян Росії до Латвії скоротився на 34%.
12:49
Швейцарія поки не дозволила Німеччині передати Україні боєприпаси для "Гепардів"
Між Німеччиною та Швейцарією загострюються суперечки через небажання Берна погодити передачу Україні боєприпасів для зенітних танків "Гепард", які ФРН свого часу придбала у Швейцарії.
12:37
Сербія привела армію в стан підвищеної боєготовності через ситуацію в Косові
Війська Сербії приведені в стан підвищеної боєготовності через ситуацію в Косові.
12:14
Пентагон не має інформації про передачу Росії ракет з Ірану
Пентагон поки що не підтверджує дані про те, що Іран надасть Росії балістичні ракети малої дальності найближчим часом.
11:59
Прем'єрка Фінляндії закликає Будапешт і Анкару прискорити ратифікацію фінського і шведського вступу в НАТО
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін у вівторок закликала Угорщину і Туреччину якнайшвидше схвалити заявки Швеції і Фінляндії на членство в НАТО.
11:49
США передадуть Україні 8 систем ППО NASAMS
США пообіцяли надати Україні загалом вісім систем протиповітряної оборони NASAMS, а дві з них будуть розгорнуті вже незабаром.
11:32
Президент Литви: напади РФ на критичну інфраструктуру - важкий злочин, треба більше підтримки України
Атаки Росії на критично важливі об'єкти інфраструктури в Україні у понеділок є ще одним доказом серйозних воєнних злочинів.
11:32
У США не бачать ознак того, що РФ може напасти на Молдову
Посол США в Молдові Кент Логсдон запевнив, що Сполучені Штати від самого початку війни в Україні стежать за розвитком ситуації в регіоні, і зараз немає жодних ознак того, що Росія може напасти на Молдову.
10:59
У Румунії визначили нового міністра оборони, чий попередник пішов через заяву про Україну
Президент Румунії Клаус Йоганніс прийняв кандидатуру Анджела Тильвара на посаду міністра оборони після того, як його попередник подав у відставку через суперечливу заяву про мир в Україні.
10:39
МЗС після ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі закликало виключити РФ з G20
У Міністерстві закордонних справ заявили, що після ракетних ударів Росії по енергетичній інфраструктурі в Україні запрошення президента Путіна на саміт Групи двадцяти має бути відкликане, а сама РФ – виключена з G20.
10:33
ЄС назвав порушенням міжнародного права призов і мобілізацію в Криму
Євросоюз вважає порушенням міжнародного права чергову призовну кампанію в тимчасово окупованому Криму.
10:07
У Болгарії сталася пожежа на території військового заводу
У Болгарії на території збройового заводу "Арсенал" у Казанлику спалахнула пожежа.
09:56
Росія знову робить їжу зброєю у війні, яку сама розпочала - Держдеп США
США закликають Росію відновити участь у зерновій ініціативі, оскільки заяви Росії про її вихід мають "негайний, шкідливий ефект на глобальну харчову безпеку".
09:28
Єврокомісія виділила 100 млн євро країнам, які приймають українських біженців
Єврокомісія виділила додаткові 100 млн євро семи державам-членам, які приймають велику кількість біженців з України.
09:19
Міноборони Туреччини: зернова ініціатива має бути відокремлена від бойових дій
Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар у телефонній розмові з міністрами оборони та інфраструктури України підкреслив, що відвантаження українського зерна має бути чітко відкоремлено від "конфлікту".
09:04
У Британії підтвердили участь її фахівців у захисті України від російських кібератак
Британія допомагає Україні захищати свої мережі від кібератак з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.
08:59
Deutsche Bahn поскаржилась на бюрократію ЄС при експорті українського зерна
Німецька залізнична компанія Deutsche Bahn поскаржилась, що не може повністю задіяти свої потужності для експорту українського зерна через прикордонну бюрократію ЄС. 
08:34
У Данії обирають парламент
1 листопада у Данії проходять парламентські вибори.
08:29
Розвідка Британії пояснила, нащо РФ перекинула в Білорусь винищувачі, здатні нести "Кинджали"
Розвідка Британії вважає, що Росія перекинула на територію Білорусі винищувачі-перехоплювачі, здатні нести ракети "Кинджал", аби надіслати повідомлення Заходу і представити Білорусь як усе більш залучену у війну.
07:57
"Газпром" скоротив на 50% постачання газу в Молдову, чекають енергокризи
На листопад російський "Газпром" підтвердив постачання Молдові лише 5,7 млн ​​кубометрів газу на добу, це становить 51% від узгодженого контрактом обсягу. 
07:43
Джонсону наказали розкрити зміст повідомлень у WhatsApp щодо пандемії COVID-19
Незалежне громадське розслідування попросило колишнього прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона та високопосадовців Даунінг-стріт розкрити повідомлення у WhatsApp, які вони надсилали, обговорюючи локдаун для подолання коронавірусу у минулі роки.
07:13
50+ проєктів для посилення ЗСУ: Україна та Чехія домовились про подальшу підтримку
Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував понад 50 проєктів за участю Чехії для зміцнення української армії.