7 березня 2018

Статті
Лебедина пісня Меркель: з якими викликами зіткнеться новий німецький уряд
Четвертий уряд стане для Меркель останнім. Однак канцлеру доведеться вести країну до реформування ЄС, виборів до Європарламенту в 2019 році, модернізації власної армії, подолання наслідків міграційної кризи та спроби здійснити прорив у питанні України.
Шляхом Зімбабве: Південна Африка голосує за конфіскацію землі
Рішення парламенту Південної Африки загрожує країні не лише повторенням шляху Зімбабве. Окрім економічного краху та загрози голоду це рішення може призвести до громадянської війни в країні. Адже серед нащадків європейських переселенців все популярнішою стає ідея створення власної держави.
Колонки
Відсоток євроінтеграції: чому можна та потрібно вимірювати виконання асоціації
Заснований на цифрах підхід не обов’язково є чиновницько-формальним. Радше він є неупередженим, об’єктивним чи нейтральним. А ось підхід "живий" швидко стає шляхом до маніпуляцій з усіх боків, і в такому вигляді набагато більше схожий на окозамилювання.
Новини
20:55
Президент Словаччини: уряд Фіцо ігнорував попередження про італійську мафію
Президент Словаччини Андрій Кіска вважає, що влада країни проігнорувала попередження від розвідувальних служб про діяльність італійського злочинного синдикату, члени якого підозрюються в причетності до вбивства журналіста та його нареченої.
20:20
В МЗС кажуть "ні" послу Угорщини і жартують про паралельну реальність
В МЗС України ще раз вирішили нагадати послу Угорщини Ерно Кешкеню про те, що жодної автономії на Закарпатті не може бути за визначенням.
19:58
Екс-шпигуна РФ та його дочку отруїли нервово-паралітичною речовиною - поліція
Поліція Британії заявила, що у спробі вбивства колишнього російського шпигуна та його дочки був використаний нервово-паралітичний газ.
19:39
Порошенко найближчим часом відвідає Німеччину, де обговорить "Північний потік-2"
Президент України Петро Порошенко заявляє, що в найближчі тижні має намір відвідати Німеччину, де, зокрема, буде обговорюватися питання будівництва "Північного потоку-2".
19:04
Глава МЗС Німеччини Габріель не збереже посаду в новому уряді – ЗМІ
Німецьке видання Bild повідомляє, що теперішній глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель не залишиться на чолі міністерства у новому німецькому уряді.
19:01
Екс-шпигуна РФ могли отруїти нервово-паралітичним газом - ЗМІ
Британські слідчі вважають, що для отруєння колишнього російського агента Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері був використаний нервово-паралітичний газ.
18:29
Електронні годинники по всій Європі відстають через спір Сербії та Косова
Суперечка Сербії та Косова щодо їхньої енергосистеми стала причиною сповільнення цифрових годинників у 25 країнах Європи.
18:14
Члени антикорупційної комісії Македонії пішли у відставку через скандал з витратами
П'ять членів державної антикорупційної комісії Македонії подали у відставку через скандал, пов'язаний із дуже високими дорожніми витратами.
17:34
Єврокомісія критикує "агресивну" податкову політику 7 країн ЄС
Єврокомісія вказала на Бельгію, Кіпр, Угорщину, Ірландію, Люксембург, Мальту та Нідерланди, стверджуючи, що вони займаються податковою політикою, яка підриває цілісність європейського єдиного ринку.
17:26
Україна – Польщі: потрібний чесний діалог, а не взаємні звинувачення
МЗС України виступило із заявою, у якій наголосило, що обов’язок перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає Київ та Варшаву до чесного діалогу, а не до постійних взаємних звинувачень.
17:13
У Німеччині засудили до тривалого ув'язнення вісім осіб, які нападали на біженців
Верховний земельний суд у Дрездені визнав винними вісьмох осіб у створенні терористичної організації "Фрайталь", вчиненні вибухів, умисному завдаванні тілесних ушкоджень, а також у спробі вбивства.
17:07
Facebook заблокував відео угорського міністра про утиски мігрантами "білих австрійців"
Facebook заблокував відео з угорським міністром, у якому той намагався переконати угорських виборців, що "білі австрійці" живуть у страху перед мусульманськими іммігрантами.
16:52
Банк Goldman Sachs попередив персонал у Лондоні про частковий переїзд до Франкфурта – ЗМІ
Банк Goldman Sachs попередив близько десятка своїх співробітників в Лондоні про часткове перенесення бізнесу до Франкфурта у зв'язку з виходом Британії із ЄС.
16:43
Президент Австрії наступного тижня відвідає Київ та Львів
13 березня з триденним візитом до України прибуде президент Австрії Александр Ван дер Беллен.
16:42
У Бельгії вперше засудили чоловіка за законом про заборону сексизму
У червні 2016 року чоловіка зупинила поліція за порушення правил дорожнього руху і під час перевірки він сказав офіцеру, що робота поліцейського не для жінок.
16:21
Польські ЗМІ наполягають: США таки заблокували контакти з Дудою та Моравецьким
Польський портал Onet оприлюднив нові документи МЗС Польщі, які підтверджують: блокада контактів між Вашингтоном і Варшавою на найвищому рівні дійсно має місце.
16:17
Повстанці з сирійської Гути заявляють, що збили військовий літак РФ - росЗМІ
Російські ЗМІ повідомляють, що сирійське угрупування "Джейш аль-Іслам" взяло на себе відповідальність за збиття російського військового літака Ан-26 з військовими РФ на борту.
16:10
Суд ЄС підтвердив штраф у 320 тисяч євро для батька Марін Ле Пен
Суд Європейського Союзу підтвердив штраф у розмірі 320 тисяч євро для батька лідерки французького "Національного фронту" Жан-Марі Ле Пена, якого Європарламент оштрафував у 2016 році.
16:09
Туск направив лідерам ЄС стратегію відносин з Британією після Brexit
Він підкреслив, що всі пропозиції спрямовані на те, щоб між ЄС та Британією не було стін після Brexit.
15:54
Посол Угорщини вважає нормою роздачу угорських паспортів на Закарпатті
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень вважає нормою видачу угорських паспортів етнічним угорцям - громадянам України, які проживають у Закарпатті.
15:41
Посол Угорщини в Україні: в автономії немає нічого поганого
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявив, що Будапешт не бачить нічого поганого у автономії для закарпатських угорців, однак з огляду на війну на Сході України мова про це зараз не йде.
15:04
Верховний суд Ірландії "розчистив шлях" для референдуму з легалізації абортів
Верховний суд Ірландії "розчистив шлях" для референдуму з питання абортів, запланованого на кінець травня, постановивши, що плід не має конституційних прав, окрім права на життя згідно з "восьмою поправкою" до Конституції.
14:45
Туск: ЄС захистить європейців від торговельної турбулентності
Голова Європейської Ради Дональд Туск заявив, що Євросоюз повинен захистити своїх громадян від торговельної турбулентності на тлі намірів Дональда Трампа ввести мита на імпорт сталі та алюмінію.
14:26
У 25 країнах Європи сповільнились електронні годинники
Електронні годинники, вбудовані у побутову техніку, сповільнились по всій Європі: з середини січня вони почали відставати від реального часу на 6 хвилин.
14:23
ЄС може ввести мита на бурбон, арахісове масло, апельсиновий сік з США
Брюссель може запровадити мита на імпорт сталі та сільськогосподарської продукції з США якщо Вашингтон введе мита на сталь і алюміній з ЄС.
14:09
На сході Афганістану смертник убив місцевого чиновника, ще 10 осіб поранено
Терорист-смертник убив двох людей, включаючи місцевого главу Міністерства хаджу і релігійних справ у східній афганській провінції Нангархар.
14:02
фотоВ Італії біля офісу неофашистів підірвали бомбу
В італійському місті Тренто біля місцевого відділення неофашистської партії CasaPound розірвався саморобний вибуховий пристрій.
13:53
Колишній російський шпигун і його донька залишаються у критичному стані
Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль та його донька, ймовірно отруєні у Британії, залишаються в лікарні у критичному стані.
13:35
Брюссель сподівається, що США все ж не вводитимуть мита на сталь і алюміній з ЄС
У Єврокомісії висловили сподівання, що адміністрація США все ж візьме до уваги, що ЄС є ключовим партнером Сполучених Штатів у сфері безпеки і не запроваджуватиме мита на сталь і алюміній з ЄС.
13:22
У Польщі відзначатимуть День пам’яті поляків, які рятували євреїв
Сейм Польщі ухвалив закон про встановлення 24 березня Національним днем пам’яті поляків, які рятували євреїв під час німецької окупації.
13:07
Німецькі делегати приїхали в Грузію обговорити дотримання умов безвізу
В Грузію з дводенним візитом приїхали делегати з Німеччини, щоб обговорити дотримання грузинами умов безвізового режиму.
12:45
Спілка угорців Закарпаття: скасування закону Ківалова-Колесніченка обмежило права нацменшин
Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.
12:37
В Одесі відкрилося представництво Консультативної місії ЄС в Україні
Місія надає підтримку державним органам у реформуванні сектору громадської безпеки шляхом стратегічних консультацій та практичної допомоги.
12:27
Спілка угорців Закарпаття хоче введення в регіон постійної місії ОБСЄ
Товариство угорців Закарпаття, на офіс якого було скоєно два напади, вслід за Будапештом закликає розгорнути в області постійну місію ОБСЄ.
12:16
Європарламент може провести дебати щодо нового генсека Єврокомісії
Питання може бути обговорено наступного тижня на пленарному засіданні Європейського парламенту в Страсбурзі.
11:57
Директор МВФ застерегла Трампа: ніхто не виграє від торгової війни
Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард застерегла, що ніхто не виграє від торгової війни і наслідки запровадження тарифів на імпорт будуть серйозними.
11:42
У Швейцарії відновлює роботу найстаріший у світі атомний реактор
Енергетичний концерн Axpo заявив, що витратив близько 2,5 мільярдів франків на оновлення об'єкту, що означає, що реактор Бецнау 1 тепер працюватиме до 2030 року.
11:32
Декларацію про "об’єднання з Румунією" підписали в ста населених пунктах Молдови
Символічну декларацію про об’єднання з Румунією підписали вже сто населених пунктів Молдови.
11:17
фотоДепутати від AfD, які відвідали окупований Крим, поїхали в Сирію до Асада
Депутати сподіваються активізувати зусилля своєї політичної сили щодо відправки додому півмільйона сирійських біженців, які зараз проживають у Німеччині.
11:13
У Франції на 10 років засудили чоловіка, що їздив до бойовиків ІДІЛ у Сирію
Паризький суд засудив француза туніського походження до десяти років в'язниці за те, що він приєднався до терористичного угруповання "Ісламська держава" в Сирії і повіз із собою 18-місячну доньку.
10:43
У Лондоні збереться комітет з надзвичайних ситуацій через отруєння Скрипаля
Засідання буде проходити під головуванням віце-прем'єр-міністра Амбер Радд.
10:17
Європарламент вимагатиме від групи Марін Ле Пен відшкодувати 427 тисяч євро
Європарламент може вимагати відшкодування від політичної групи "Європа націй та свободи" (ENF), до якої належить "Національний фронт", за витрати протягом фінансового 2016 року.
10:15
фотоАнкара обурена інцидентом зі спаленням турецького прапора у Греції
МЗС Туреччини висловило обурення у зв’язку з акцією у Греції, на якій спалили турецький прапор.
09:54
оновленоДерждеп США назвав неправдивою інформацію про заборону контактів з Польщею
Державний департамент США стверджує, що інформація про запровадження у Білому домі заборони на двосторонні контакт из Польщею через закон про Інститут національної пам'яті є неправдивою.
09:53
Берлусконі готовий підтримати лідера ультраправих на посаді прем’єра Італії
"Ліга півночі" набрала близько 17% на виборах і випередила партію "Вперед, Італія", яка отримала 14%. Саме тому її лідер Маттео Сальвіні вважає, що саме він має стати кандидатом у прем’єри
09:35
Глава МЗС Естонії закликав НАТО посилити заходи зі стримування Росії
Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер закликав НАТО до посилення заходів стримування Росії.
09:28
Аварія російського Ан-26: серед загиблих 27 офіцерів, в тому числі генерал-майор
Імена загиблих Міноборони РФ не опублікувало, але за інформацією російських ЗМІ, в катастрофі загинув генерал-майор Володимир Єремєєв.
09:26
У Польщі висунули звинувачення члену ІДІЛ, пов'язаному з паризькими терористами
До суду польського міста Катовіце передали обвинувальний висновок щодо затриманого раніше марокканця, підозрюваного в тероризмі і приналежності до міжнародної терористичної організації.
09:08
Трамп пообіцяв "сильну" відповідь на нові втручання Росії у вибори
США не дозволять Росії втрутитись у вибори до Конгресу у 2018-му році і дадуть сильну відповідь на будь-які дії такого характеру.
08:56
Старший радник Трампа з економічних питань подав у відставку
Старший радник президента США з економічних питань Гері Кон подав у відставку на тлі намірів Трампа запровадити мита на сталь і алюміній.
08:40
Розвідка MI5 вважає Росію причетною до отруєння колишнього шпигуна – ЗМІ
Британська розвідка МІ5 вважає отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки спробою вбивства, пов’язаною з Росією.
08:18
Трамп пригрозив ввести мита у 25% на автомобілі з ЄС
Президент США Дональд Трамп повторив свої наміри ввести мита на імпорт сталі та алюмінію з ЄС та пригрозив високими митами на автомобілі.
07:58
Кількість загиблих від ударів по сирійській Гуті перевищила 800
Внаслідок інтенсивних ударів сирійського режиму по контрольованому повстанцями району Східна Гута загинуло більше 800 мирних жителів.
07:39
США запровадили нові санкції проти КНДР за використання хімзброї
США запровадили додаткові санкції проти Північної Кореї за використання хімічної зброї при вбивстві Кім Чен Нама – брата північнокорейського лідера Кім Чен Ина.