9 грудня 2022

Статті
Боротьба за українців: чому Польща лідирує у залученні працівників з України
Варшава розуміє, що не може конкурувати із Заходом рівнем зарплат, натомість може запропонувати приязні процедури, інфраструктуру для українських біженців – і в результаті виграє.
Інтерв'ю
"Шукати ворогів серед друзів – погана звичка, яку ми успадкували". Інтерв’ю соратника Орбана
Жолт Немет: "Напевно, на українському політичному керівництві лежить частина вини за ту ситуацію, що склалася у наших відносинах".
Колонки
Генератори надії: як жителі міст Європи можуть допомогти українцям
Великі та малі міста Європи пожертвують запасні генератори та запчастини для електромереж, щоб допомогти українцям пережити сувору зиму.
Новини
23:31
фотоГлава МЗС Німеччини була змушена скасувати зустріч із британським колегою – "замерз" літак
Зустріч між міністрами закордонних справ Німеччини та Великої Британії була скасована після того, як через намерзання льоду літак глави німецької дипломатії Анналени Бербок не зміг вчасно злетіти.
23:18
Парламент Греції заборонив шпигунські програми після скандалу з прослуховуванням топ-чиновників
Грецький парламент у п'ятницю схвалили законпроєкт про заборону комерційного шпигунського програмного забезпечення на тлі скандалу із прослуховуванням спецслужбами телефонів відомих чиновників, політиків, активістів і журналістів.
22:54
Посли G7 відреагували на відставку суддів КСУ: перед призначенням нових – ухваліть реформу
Посли країн "Групи семи" в п'ятницю прокоментували повідомлення про відставку трьох суддів Конституційного суду України, які були призначені за квотою Верховної Ради.
22:24
Віцепрезидентку Європарламенту арештували у справі про незаконний лобізм Катару – AFP
У Брюсселі в п’ятницю ввечері була арештована одна з віцепрезиденток Європарламенту, депутатка від грецьких соціалістів Єви Кайлі у справі про незаконний лобізм з боку Катару в установі ЄС.
22:08
Генсек НАТО побоюється, що війна в Україні "вийде з-під контролю"
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що побоюється можливості розширення війни в Україні до "великої війни між НАТО й Росією", але вважає, що цього вдасться уникнути.
21:38
США наклали санкції на голову українського ОАСК
Державний департамент США в п'ятницю оголосив про запровадження санкцій проти очільника Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та двох членів його родини.
21:26
Норвегія вчетверте з лютого дозволила РФ ввезти деякі товари на Шпіцберген попри санкції
Уряд Норвегії вчетверте з початку року дозволив російській компанії "Арктиквугілля" ввозити деякі товари, на які поширюються санкції Європейського Союзу, на архіпелаг Шпіцберген із гуманітарних міркувань.
21:01
США наклали санкції на Повітряно-космічні сили РФ через купівлю іранських дронів
Сполучені Штати вирішили запровадити санкції проти Повітряно-космічних сил Росії та інших російських установ через їхню причетність до незаконної закупівлі у Ірану безпілотників та їхнього використання у війні в Україні.
ДайджестПутін лякає превентивним ударом, Сербія погрожує вторгненням, ЗРК Skynex для України: новини дня
20:54
Лідер правлячої партії Грузії ухилився від відповіді, чи є РФ спільним ворогом Києва і Тбілісі
Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе ухилився від прямої відповіді на запитання журналіста, чи є Росія спільним ворогом Грузії та України.
20:45
Росія заборонила в'їзд ще 200 громадянам Канади
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю оголосило про заборону в’їзду 200 громадянам Канади "у відповідь на запроваджені офіційною Оттавою персональні санкції проти російських офіційних осіб, військовослужбовців, суддів, співробітників правоохоронних органів і громадських діячів".
20:28
Сунак пообіцяв Зеленському нові засоби ППО в найближчі тижні
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час розмови з президентом Зеленським пообіцяв, що до України в найближчі тижні прибудуть нові засоби протиповітряної оборони.
20:24
Санду очолює рейтинг довіри політикам Молдови, Додон - другий у списку
Чинна президентка Молдови Мая Санду очолює рейтинг довіри громадян молдоським політикам; на другому місці після неї - проросійський експрезидент Ігор Додон.
20:17
Снаряди для HIMARS і 155-мм артилерії, посилення ППО: деталі нового пакета військової допомоги США
Міністерство оборони США в п’ятницю оприлюднило подробиці останнього пакета військової допомоги Україні обсягом 275 мільйонів доларів.
20:04
Путін допустив, що у воєнній доктрині РФ з'явиться превентивний ядерний удар
Президент Росії Владімір Путін заявив, що допускає включення концепції превентивного ядерного удару в російську воєнну доктрину.
19:50
Найбільше жителів Молдови вважають, що країна вступить до ЄС щонайменш через 10 років
Найбільша частка з опитаних жителів Молдови вважають, що для вступу до ЄС країні знадобиться 10 років або більше.
19:35
Норвегія виділяє 1 млрд крон на відновлення інфраструктури в Україні
Міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Гуїтфельдт і регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі підписали угоду про надання одного мільярда норвезьких крон (100 мільйонів доларів) на відновлення пошкодженої інфраструктури в Україні.
19:20
На острові біля Неаполя, де внаслідок зсуву загинули 12 людей, оголосили про повторну загрозу
На італійському острові Іскія біля Неаполя, де внаслідок зсуву в кінці листопада загинули 12 людей, оголосили евакуацію з окремих зон через загрозу повторення нещастя.
19:18
Уряд визначився, як комунікуватиме європейську інтеграцію до 2026 року
Кабінет міністрів у п’ятницю ухвалив Стратегію комунікації з питань європейської інтеграції України до 2026 року, а також операційний план реалізації Стратегії на період 2022-2024 років.
19:04
Польща звинуватила Німеччину в порушенні конфіденційності перемовин про ЗРК Patriot
Віцепрем’єр-міністр і міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що Німеччина порушила домовленість про конфіденційний характер переговорів щодо передання зенітно-ракетних комплексів Patriot після інциденту у Пшеводуві.
18:50
Білий дім оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні на $275 млн
Білий дім у п'ятницю оголосив про виділення Україні чергової партії військової допомоги в розмірі 275 мільйонів доларів.
18:39
У Латвії партії нової коаліції "на фінішній прямій" до формування уряду 
Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш оголосив, що процес формування уряду вже "на фінішній прямій" і наступного тижня можна буде затверджувати його склад голосуванням у парламенті. 
18:35
У США кажуть про "безпрецедентну" військову допомогу Росії Ірану в обмін на зброю
Сполучені Штати стверджують, що в обмін на постачання Іраном Росії зброї для ведення війни в Україні Москва надає Тегерану "безпрецедентний рівень" військово-технічної підтримки.
18:18
Німецька компанія отримала замовлення на два ЗРК Skynex для України – ЗМІ
Німецький збройовий концерн Rheinmetall у п’ятницю підтвердив отримання замовлення на два зенітно-ракетні комплекси Skynex.
18:17
Фінляндія відклала введення в експлуатацію третього реактора АЕС Olkiluoto
Початок регулярного виробництва електроенергії на третьому реакторі фінської АЕС Olkiluoto відновиться не раніше 6 лютого.
18:03
У Бельгії – серія обшуків у справі про незаконний лобізм, затримано колишнього євродепутата
Поліція Бельгії в п’ятницю провела обшуки за 16 адресами в Брюсселі та його околицях і затримала чотирьох людей у межах розслідування незаконного лобіювання з боку однієї з країн Перської затоки в Європейському парламенті.
17:46
МВС Латвії додало в "чорний список" ексведучого "Дождя", який казав про допомогу армії РФ
Міністр внутрішніх справ Латвії Крістап Еклонс своїм рішенням вніс до "чорного списку" колишнього ведучого телеканалу "Дождь" Алексєя Коростельова, слова якого про підтримку російської армії призвели до анулювання ліцензії на мовлення.
17:44
Прем'єр-міністр Швеції закликає до економії для запобігання дефіциту електроенергії
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон в п'ятницю закликав людей використовувати менше електроенергії, оскільки холодна погода підвищує попит, хоча оператор мережі Svenska Kraftnat заявив, що неминучого дефіциту немає, незважаючи на тимчасові відключення атомних електростанцій.
17:43
В Естонії продумують дії на випадок нової хвилі біженців з України
В уряді Естонії не виключають нової хвилі біженців з України у випадку, якщо у розпал зими Росії вдасться надовго залишити українські міста без світла й тепла, та продумують дії на такий сценарій. 
17:28
США наклали санкції на членів ЦВК РФ і співробітників Кремля за порушення прав людини в Україні
Сполучені Штати з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією та Дня прав людини в п’ятницю запровадили санкції проти низки російських посадовців і членів терористичного угруповання "ДНР".
17:21
Литва відправить Україні мільйон експрес-тестів на коронавірус
Литва за запитом Координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації (ERCC) Європейської комісії сформувала партію експрес-тестів на коронавірус на на суму 729 тисяч євро для передачі Україні.
17:11
Парламент Болгарії схвалив постачання Україні зброї
Народні збори (парламент) Болгарії більшістю голосів у п’ятницю схвалив проєкт рішення про надання Україні військової та військово-технічної допомоги.
16:57
Зеленський обговорив з Сунаком "формулу миру", питання оборони і енергетики
Президент Володимир Зеленський провів чергову розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.
ВідеоСербія погрожує ввести війська у Косово: навіщо та що буде далі?
16:55
Хорватія почала модернізацію ППО: закуповує "Містралі" на 72 млн євро
Уряд Хорватії ухвалив рішення про закупівлю французьких комплексів протиповітряної оборони "Містраль" - систем і відповідних ракет загальною вартістю майже 72 млн євро.
16:42
Президент Австрії розкритикував власний уряд за вето на вступ Румунії і Болгарії до Шенгену
Президент Австрії Александр ван дер Беллен невдоволений рішенням власного уряду ветувати рішення Ради ЄС про приєднання Румунії і Болгарії до Шенгенської зони.
16:26
фотоУ Польщі сталася масштабна ДТП з легковиками, автобусом і вантажівкою
У Великопольському воєводстві сталася масова дорожня аварія за участі майже десятка легковиків, автобуса та вантажівки; постраждали шість людей.
16:24
У рамках нової місії ЄС Литва має намір навчити батальйон українців
У рамках нової місії допомоги Україні з боку Європейського Союзу Литва має намір навчити батальйон українських військових, які протистоять російському вторгненню.
16:04
РФ викликала посла Канади через русофобію і просування "нетрадиційних цінностей"
МЗС РФ викликало посла Канади Елісон Ле Клер і висловило їй демарш через виклики до канадського зовнішньополітичного відомства російського посла.
15:48
Офіційне Тбілісі все ж закупить генератори для України
В уряді Грузії все ж вирішили придбати генератори для гуманітарної допомоги Україні.
15:27
У Латвії на постійній основі будуть дислоковані артилерійські та авіаційні підрозділи США
Посилюючи військову присутність у країнах Балтії, найближчими роками в Латвії будуть постійно дислоковані артилерійські та авіаційні підрозділи США.
15:13
Біля узбережжя Франції врятували 15 дітей-мігрантів, які спробували дістатися морем до Британії
У Ла-Манші неподалік від узбережжя Франції врятували 15 мігрантів дитячого й підліткового віку з човна, яким вони разом зі старшими спробували дістатися до берегів Британії. 
15:00
Німеччина ще не вирішила, чи давати Україні танки Leopard 2
Німеччина продовжує переговори з Вашингтоном та іншими партнерами щодо постачання танків Україні, але рішення щодо передачі своїх танків Leopard 2 поки що не прийняла.
14:30
ЄС ухвалив рішення щодо боротьби з безкарністю у зв'язку з агресивною війною РФ проти України
У п’ятницю Рада ЄС ухвалила висновки щодо боротьби з безкарністю стосовно злочинів, скоєних у зв'язку з агресивною війною Росії проти України.
14:21
У Німеччині знову з'явиться пільговий залізничний квиток
У Німеччині на зміну проїзному квитку за 9 євро прийде "німецький квиток" - його вартість тепер складе 49 євро.
14:00
Росія повідомила про зустріч дипломатів США та РФ у Стамбулі
Заступник глави МЗС РФ Сергєй Рябков повідомив, що у Стамбулі у п’ятницю відбувається зустріч директорів департаментів зовнішньополітичних відомств Росії та США. 
Аналітика короткоЯк Польща заманює українців на свій ринок праці
13:30
Підозрювані у підготовці путчу в Німеччині мали список "ворогів": у ньому журналісти, топ-політики і глава МЗС
У підозрюваного, що належав до групи заколотників, які планували державний переворот у Німеччині, знайшли список "ворогів", до якого увійшли високопоставлені політики та журналісти
13:19
Глава МЗС Естонії засудив поведінку Угорщини щодо України і розширення НАТО
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу засудив поведінку Угорщини, яка наклала заборону на виділення Україні 18 млрд євро фінансової допомоги від Євросоюзу.
13:08
Шольц думає піти з Twitter після його покупки Маском
Канцлер Німеччини Олаф Шольц уважно спостерігає за подіями, які відбуваються після покупки соціальної мережі Twitter мільярдером Ілоном Маском і про всяк випадок шукає альтернативи. 
13:04
Фінські компанії-експортери відмовляються від Росії, залишились всього 4%
Процес виходу був швидким, особливо протягом літніх місяців.
13:01
Румунія вирішила понизити рівень дипвідносин з Австрією
Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною через її позицію щодо розширення Шенгенської зони.
12:55
У Німеччині словом року обрали фразу Шольца про війну в Україні
Товариство німецької мови, яке обирає слово року, визнало Zeitenwende словом року у німецькій мові - канцлер Німеччини Олаф Шольц використовував його у контексті війни Росії проти України.
12:32
Естонія відправила Україні ще 11 автобусів з генераторами і енергообладнанням
Естонія передала українським містам ще 11 автобусів з генераторами і енергетичним обладнанням.
12:31
На півночі Косова напали на косовських поліцейських та журналістів
Косовський поліцейський отримав поранення в результаті нападу на косовську поліцію в селі на півночі Косова у муніципалітеті Звечан.
12:19
Болгарія перевіряє всі "золоті паспорти", 12 вже анулювали
Державне агентство національної безпеки (SANS) перевіряє кожен з виданих паспортів.
11:55
Ердоган анонсував нові розмови з Зеленським і Путіним
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган анонсував нові переговори з президентами України та РФ.
11:51
Генсек НАТО застеріг Норвегію від надмірної залежності від Китаю
За його словами, Європа не повинна повторити помилку, коли вона надмірно покладалася на російський газ.
11:46
Канада ввела санкції проти РФ, Ірану та М'янми за порушення прав людини
Канада в п'ятницю запровадила нові санкції проти Росії, Ірану та М'янми, посилаючись на порушення прав людини урядами держав.
11:30
Британія ввела санкції проти 5 представників силових структур РФ
Британія у п’ятницю ввела санкції проти 5 представників російських силових структур, винних у катуваннях, перешкоджанню запобігання насильству та участі у російському вторгненні в Україну. 
11:23
165 бельгійців з одного села виграли 143 млн євро в лотерею EuroMillions
Мешканці села Ольмен, що в провінції Антверпен, зробили однакові внески в касу для придбання квитків у місцевому газетному кіоску.
11:17
Британія ввела санкції проти молдовських політиків-втікачів Плахотнюка і Шора
Велика Британія включила до свого санкційного списку молдовського проросійського політика Ілана Шора та колишнього "господаря" Молдови, що втік з країни, Влада Плахотнюка. 
10:59
Стефанішина стверджує, що 7 рекомендацій потрібні для руху не лише до ЄС, а й до НАТО
За даними віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, вага виконання Україною так званих "кандидатських рекомендацій" вже вийшла за відносини лише України та ЄС.
10:40
МЗС просить світ підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ
Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту підтримати створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України.
10:39
фотоУ Римі сперечаються через "потворні" сонячні панелі, які встановили для різдвяної ялинки
У Римі розгорілася суперечка навколо двох "потворних" сонячних панелей, призначених для живлення вогнів на традиційній різдвяній ялинці.
10:25
Затримана в рамках санкцій яхта російського мільярдера зникла з порту в Італії
Розкішна яхта, що належить російському олігарху, конфіскована відповідно до санкцій ЄС, зникла з порту на італійському острові Сардинія цього літа.
10:07
фотоУ Німеччині розсилають фейкові листи від генконсульства з пропозицією воювати в Україні - МЗС
Консули вже звернулися в німецьку поліцію задля проведення розслідування.
09:59
Німецькі депутати вимагають переглянути заходи безпеки в парламенті після розкриття спроби путчу
Німецькі депутати вимагають переглянути заходи безпеки в нижній палаті парламенту Бундестазі після того, як влада затримала членів ультраправої групи, яка готувала насильницьке повалення держави.
09:32
Суд у Литві підтвердив анулювання посвідки на проживання для матері дітей Шойгу
Суд у четвер оголосив, що не задовольнить апеляційні скарги литовського бізнесмена Адольфаса Камінскаса. З
09:29
Британська розвідка: Росія могла почати використовувати іранські безпілотники з нової партії
Розвідка Британії вважає, що Росія могла почати використовувати проти України іранські безпілотники, отримані з нової партії.
09:11
фотоФранція передала Україні 100 генераторів середньої потужності
Франція передала Україні 100 генераторів середньої потужності для проходження опалювального сезону. 
Аналітика короткоЯк "Венеційка" шкодить реформі Конституційного суду України і що з цим робити
08:54
Британія збудує винищувач нового покоління з Італією та Японією
Глобальна бойова авіаційна програма (GCAP) - це нове партнерство між трьома країнами, яке повинно призвести до створення сотень висококваліфікованих робочих місць у Великій Британії протягом наступних 10 років.
08:46
США введуть нові санкції проти Росії у п’ятницю - WSJ
США мають намір у п'ятницю ввести нові санкції проти Росії у зв’язку з використанням РФ іранських безпілотників в Україні і порушенням прав людини.
08:24
Партія Орбана вимагає розслідувати закордонне фінансування опозиційних сил
Депутат від правлячої угорської партії "Фідес" Янош Халаш звернувся до аудиторського бюро з приводу закордоннДепутат від правлячої угорської партії "Фідес" Янош Халаш звернувся до аудиторського бюро з приводу закордонного фінансування опозиції.ого фінансування опозиції.
08:20
Сербія пригрозила ввести війська в Косово напередодні виборів
Сербія заявила про можливе введення в Косово підрозділів своїх силових структур  після того, як підрозділи косовської поліції увійшли в північні регіони Косова.
07:39
Нідерланди нададуть Україні обладнання та запчастини для ремонту енергомереж
Нідерланди передадуть Україні трансформатори, комутаційні компоненти та кабелі, які необхідні для відновлення енергетичної інфраструктури.
07:26
США ввели санкції проти турецького енергетичного магната і довіреної особи Ердогана
Вашингтон заявив, що Айана допомагав Ірану в незаконному продажі нафти для фінансування союзників цієї країни з терору, включно з ліванською "Хезболлою". 
07:13
США нададуть Україні новий пакет військової допомоги на суму $275 млн - ЗМІ
Пакет може бути оголошений вже в п'ятницю.