21 лютого 2018

Статті
Ядерний гачок від РФ: навіщо Україна гальмує здобуття енергетичної незалежності
Навіть половинна залежність від російського ядерного палива не дозволяє нам говорити про енергетичну безпеку. У випадку блокування РФ таких поставок Україні потрібно 12 місяців для переходу на американське паливо. То чи варто ризикувати, продовжуючи співпрацю з російським ТВЕЛ?
Інтерв'ю
Курт Волкер: "Джавеліни" будуть частиною допомоги, але йдеться про значно більше
Спецпредставник США з питань України: "Буде помилкою сприймати цю історію як суперечку між Заходом та Порошенком. Це не так. Самій Україні потрібне це законодавство!.. Нове антикорупційне законодавство має бути максимально жорстким..."
Колонки
Російський зять для Трампа: новий підозрюваний у справі про вплив РФ на американські вибори
Непримітна справа проти одного з лондонських юристів може серйозно вдарити по РФ. Алекс ван дер Зваан – зять одного з найбагатших російських бізнесменів. І його справа – удар по двох колишніх помічниках Трампа, які "вели" його передвиборчу кампанію.
Новини
20:44
відеоНа Сицилії побили лідера місцевих ультраправих під час виборчої кампанії
Шестеро людей напали Массімо Урсіно на вулиці, зв’язали йому руки і ноги, а потім били по обличчю і по голові.
20:24
фотоЄвропол: 41 тисячу артефактів вилучили під час масштабної спецоперації
Операція проходила у жовтні-грудні 2017 року і передбачала посилення перевірок аеропортів, портів, митних пунктів, аукціонів та інтернет-продажів.
20:01
Британія пропонує ЄС гнучку тривалість перехідного періоду після Brexit
Нові пропозиції британського уряду говорять, що перехідний період після Brexit повинен тривати стільки часу, скільки потрібно для "підготовки та впровадження нових процесів та нових систем".
19:38
У Парижі вперше провели перепис безхатьків, нарахували понад 3000 осіб
Бездомних також питали про проблеми з побутом та здоров'ям, збираючи дані, які дозволять міській владі розробити кращу політику для допомоги безхатькам.
19:14
12 європейських лідерів проведуть зустріч у Брюсселі перед самітом ЄС
Переговори, ймовірно, будуть зосереджені на бюджеті ЄС на 2020-2027 роки, який мають ухвалити в наступному році після виходу Британії з ЄС.
18:52
фотоСпробу підпалу спілки угорців в Ужгороді скоїли двоє поляків - Москаль
4 лютого підпал намагалися скоїти двої осіб: Адріан Марглевскі, мешканець міста Краків та Томаш Рафал Шімков’як, мешканець міста Бидгощ.
18:42
У Ердогана попередили, що всі союзники курдських повстанців у Сирії є "мішенню" Туреччини
У Туреччині заявили, що будуть розглядати "законною мішенню" будь-яку групу, яка прийде на допомогу курдським повстанцям у районі Афрін на півночі Сирії.
18:16
У США запевнили: санкції триватимуть, доки РФ не припинить агресію в Україні
Заступник державного секретаря США Джон Салліван запевнив, що санкції США проти Росії триватимуть доти, доки агресивна поведінка Москви не припиниться.
18:06
відеоРада Європи ухвалила план дій для України з бюджетом 29,5 млн. євро
Розрахунковий бюджет Плану дій становить 29,5 млн. євро, у фінансуванні якого вже беруть участь Швейцарія, Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Ірландія, Чехія, Литва, Угорщина, Ліхтенштейн та Європейський Союз.
17:58
США не підуть на жодну угоду щодо України без її згоди - заступник Тіллерсона
Заступник державного секретаря США Джон Салліван наголошує, що Вашингтон не погодиться на угоду щодо України без її згоди, а також сприятиме відновленню її територіальної цілісності і незалежності.
17:48
Німецький суд засудив до довічного расиста із Швеції, який стріляв по мігрантах
Німецький суд виніс рішення про довічний тюремний термін шведу - якого охрестили "лазерним чоловіком" за використання гвинтівки з лазерним прицілом, щоб стріляти по мігрантах - за вбивство єврейки.
17:28
Ердоган заявив про розробку безпілотних танків у Туреччині
Туреччина проводить військову операцію в сирійському Афріні, і, за неофіційними даними, Анкара вже втратила кілька десятків танків.
17:10
фотоІспанський суд відпустив громадянина Кот-д'Івуару, у валізі якого знайшли дитину
Іспанський суд відпустив громадянина Кот-д'Івуару, у валізі якого при перетині кордону було знайдено дитину.
16:57
Туск: домовитися про бюджет ЄС до виборів 2019 року буде нереально
Вибори до Європарламенту відбудуться у травні 2019 року, тобто через два місяці після офіційного виходу Британії з ЄС.
16:18
Македонія змінює назву головної магістралі для вирішення суперечки з Грецією
Головна автомагістраль буде називатися Prijatelstvo, що означає "дружба.
16:12
Меркель вважає суперечку навколо назви Македонії близькою до завершення
На думку канцлерки Німеччини Ангели Меркель, Македонія ближча ніж будь-коли за останнє десятиліття до врегулювання суперечки щодо її назви з Грецією.
16:08
Іспанський суд виніс рішення про арешт соратниці Пучдемона, яка втекла до Женеви
Верховний Суд Іспанії виніс рішення про арешт колишнього депутата каталонського парламенту Анни Габріель після того, як вона не з'явилася в суд, щоб відповісти на звинувачення, пов'язані з проголошенням незалежності регіону.
15:51
Данія ще не прийняла остаточного рішення щодо "Північного потоку-2"
Уряд Данії ухвалить рішення щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2" у її територіальних водах у Балтійському морі після оцінки безпекових і політичних аспектів цього проекту.
15:35
Міністр інфраструктури обговорив з делегацією ЄС підписання "відкритого неба" у 2019 році
Міністр інфраструктури України Володимир Омелян обговорив з делегацією ЄС підписання угоди про "відкрите небо" у 2019 році.
15:28
11 країн ЄС заявили про підтримку контролю експорту шпигунських програм
Група підтримує пропозицію Європейської комісії щодо впровадження експортного контролю щодо продукції, яка може зашкодити правам людини,.
15:09
Frontex: у 2017 році африканці склали дві третини нелегалів в ЄС
Близько 119 000 африканців були затримані минулого року при спробі нелегально потрапити до ЄС з Лівії на невеликих човнах контрабандистів.
15:06
Військовий флот РФ розпочав навчання у Балтійському морі
Російський військовий флот розпочав навчання у Балтійському морі, під час яких буде залучено понад 20 бойових кораблів та допоміжних суден.
14:54
Україна збільшила експорт товарів до Німеччини на 24%
Водночас зріс і імпорт німецьких товарів до України - з 3,6 мільярда євро у 2016 році до 4,4 мільярда євро у 2017 (приблизно на 21%).
14:53
Суд ЄС: розмови роботодавця з тими, хто працює вдома, треба оплачувати як робочий час
Зобов’язання швидко відповідати на телефонні дзвінки працедавця для працівника, що працює віддалено, має розцінюватися як робочий час.
14:39
Мінгареллі каже про "труднощі" у фінансуванні проекту з модернізації кордону
Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі визнав, що в реалізації проекту ЄС, що передбачає модернізацію 6 прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною, є труднощі.
14:32
Єврокомісія оштрафувала кілька компаній на 546 млн євро за картельну змову
Європейська комісія оштрафувала кілька компаній на загальну суму 546 мільйонів євро за участь у трьох різних картельних змовах у сфері морських перевезень автомобілів та постачання автозапчастин.
14:16
Мінфін підтвердив, що ЄС закриває проект з модернізації КПП з Україною
Міністр фінансів України Олександр Данилюк підтвердив інформацію про припинення фінансування Євросоюзом інфраструктурних проектів на кордоні з Україною.
14:09
Посол ЄС сподівається, що закон про реінтеграцію Донбасу полегшить життя всім українцям
В ЄС сподіваються, що закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" полегшить життя усім громадянам України.
13:55
Президент Кіпру: розвідка газових родовищ продовжиться попри опір Анкари
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіc заявив, що розвідка газових родовищ буде проведена згідно із планом, попри сильний опір з боку Туреччини та турків-кіпріотів.
13:53
Данія надасть Україні 65 млн євро на права людини та економічне зростання
Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен анонсував нову програму підтримки прав людини, демократії та економіки в Україні на загальну суму 65 млн євро.
13:53
Дату "нормандської зустрічі" визначать після формування уряду Німеччини - Клімкін
Дата і місце наступної зустрічі глава МЗС країн "нормандської четвірки" буде визначено після затвердження нового уряду Німеччини.
13:43
Польський урядовець побачив у схваленні скандального історичного закону "катарсис"
Заступник міністра юстиції Польщі Патрик Які заявив, що після ухвали скандального закону про Інститут національної пам’яті Польща переживає катарсис.
13:29
Польських праворадикалів вважають причетними до підпалу спілки угорців в Ужгороді
До підпалу офісу "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді могли бути причетні два польських радикали з ультраправої націоналістичної організації "Фаланга".
13:27
У ЄС погодили продовження санкцій щодо 150 осіб та 38 компаній через Крим та Донбас
Посли ЄС прийняли рішення продовжити санкції щодо 150 осіб та 38 компаній через незаконну анексію Криму та агресію на Донбасі ще на півроку.
13:13
Клімкін: минуле України і Польщі не переписати, приймаючи закони
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна та Польща пережили минуле з позитивними та трагічними сторінками, яке не можна переписати шляхом прийняття законів.
13:00
Головного помічника Юнкера призначили генсекретарем Єврокомісії
Європейська комісія призначила Мартіна Зельмайра, керівника апарату президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера, новим генеральним секретарем Єврокомісії - що є найвищою чиновницькою посадою у виконавчих органах ЄС.
12:59
Туреччина попередила сирійські сили про серйозні наслідки входу в Афрін
Туреччина попередила сирійські проурядові війська, які заходять у підконтрольний курдам регіон Афрін, про серйозні наслідки.
12:44
Москва назвала звинувачення Лондона в кібератаці РФ проти України інформвійною
В МЗС РФ назвали заяви Лондона про те, що Росія здійснила у червні 2017 року кібератаку щодо України голослівними і такими, що є новою главою інформаційної війни.
12:15
Волкер виключив військове вирішення конфлікту на Донбасі чи його замороження
Вирішити конфлікт на Донбасі за допомогою зброї неможливо, так само виключене його замороження.
12:12
У Польщі демонтують пам’ятник комуністичному генералу, який загинув у бою з УПА
У Польщі розпочнуть демонтаж пам'ятника польському комуністичному генералу Каролю Сверчевському, вбивство якого вояками УПА стало формальним приводом для початку операції "Вісла".
12:04
Елітна бригада Збройних сил Словенії провалила тест на боєготовність НАТО
Елітна 72 бригада Збройних сил Словенії провалила важливий тест на боєготовність НАТО, ставлячи під сумнів те, чи зможе Словенія виконати свої зобов'язання перед Альянсом.
11:58
Не все озброєння, яке Україна отримає від США, буде безкоштовним – Волкер
Україна зможе купувати у США те озброєння, якого їй бракує, частина ж допомоги буде безкоштовною.
11:52
Суд ЄС зняв санкції з Сергія Клюєва та створив прецедент для інших екс-посадовців
Європейський суд, розташований в Люксембурзі, ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, запроваджених проти Сергія Клюєва Радою ЄС в 2017 році.
11:33
Волкер розраховує на конструктив з боку РФ щодо миротворців на Донбасі навесні
Росія зараз не готова дозволити силам ООН взяти під свій контроль безпекову ситуацію на Донбасі, однак після президентських виборів Москва може представити свої конструктивні ідеї з цього приводу.
11:31
Італійський міністр закликав ЄС покарати Словаччину через нечесну конкуренцію
Міністр економіки Італії заявив у середу, що Європейській комісії слід ввести санкції проти Словаччини, якщо вона використає державну допомогу для заманювання компаній від партнерів з Європейського союзу.
11:22
Волкер: Антикорупційне законодавство в Україні має бути максимально жорстким
Україні потрібне максимально жорстке антикорупційне законодавство.
11:10
Мацеревич: американські експерти довели факт вибуху на борту літака Качинського
Голова Смоленської підкомісії Антоні Мацеревич заявив про наявність нового доказу вибуху на борту літака Ту-154М, що розбився в квітні 2010 року під Смоленськом.
10:51
Росія погрожує США відповіддю через звинувачення проти співробітників "фабрики тролів"
МЗС Росії допускає заходи у відповідь на можливі санкції США через обвинувачення проти 13 співробітників російської "фабрики тролів" за втручання в американські вибори.
10:36
інфографікаFrontex: випадків нелегального перетину кордонів ЄС суттєво поменшало
У 2017 році суттєво знизилась кількість мігрантів, які нелегально перетнули зовнішні кордон ЄС.
10:19
МЗС Польщі: заборона Києва на ексгумації суперечить європейським цінностям
В МЗС Польщі вважають, що Україна, відбираючи у родичів жертв право на пошуки їх решток і належне поховання, ставить себе у конфлікт з європейськими цінностями.
10:12
Глава МЗС Британії назвав "безладом" ситуацію з Brexit
Глава МЗС Великої Британії Борис Джонсон у приватній розмові назвав "безладом" ситуацію з Brexit.
09:47
Глава МЗС, якого Сійярто обізвав ідіотом, каже про загрозу членству Угорщини в ЄС
Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн вважає, що політика угорського уряду може коштувати Будапешту членства у ЄС.
09:44
Корупційний скандал у Греції: єврокомісар Аврамопулос готовий співпрацювати зі слідством
Єврокомісар з питань міграції Дімітріс Аврамопулос, який опинився в списку десяти грецьких політиків, що фігурують у корупційному розслідуванні стосовно швейцарської фармацевтичної компанії Novartis, заявив про готовність співпрацювати зі слідством.
09:19
КНДР в останній момент скасувала заплановану зустріч з Пенсом
Віце-президент США Майк Пенс мав зустрітися з високо посадовцями Північної Кореї, в тому числі з сестрою лідер КНДР, однак північнокорейська сторона в останній момент скасувала зустріч.
08:52
оновленоПольська опозиція представила зміни до закону про Інститут нацпам'яті
Польська опозиційна партія "Громадянська платформа" представила свій проект оновленого закону про Інститут національної пам’яті.
08:31
Уряд Франції готується схвалити жорсткі правила надання притулку
Уряд Еммануеля Макрона в середу запропонує посилити імміграційні закони Франції та правила надання притулку на тлі різкої критики з боку правозахисних груп.
08:09
Міноборони Латвії заявило про інформаційну кампанію проти країни
У Міноборони Латвії заявили, що цього тижня проти країни була розгорнута масштабна інформаційна кампанія, за зовнішніми ознаками схожа на акції перед виборами в США, Франції і Німеччині.
07:51
Держдеп США: оборонний сектор Росії втратив $3 млрд через санкції
У Держдепартаменті США вважають, що через закон "Про протидію противникам США за допомогою санкцій" (CAATSA) Росія втратила контракти з низкою країн на суму понад 3 млрд доларів.