30 жовтня 2022

Колонки
"Ми пишаємося, що стали першими, хто передав Україні важке озброєння"
Чехи та чеський уряд завжди підтримували українців у боротьбі за свободу та незалежність. Ми будемо й надалі постачати озброєння, підтримувати та розвивати обороноздатність України.
Новини
21:59
фотоКілька тисяч прихильників Муссоліні вшанували 100-річчя його "походу на Рим"
У неділю від двох до чотирьох тисяч людей узяли участь в акції вшанування пам’яті італійського диктатора Беніто Муссоліні, який 100 років тому прийшов до влади після знаменитого "походу на Рим".
21:37
"Друзям Путіна" не вдалося здобути перемогу на місцевих виборах у Словаччині
На виборах до місцевих і регіональних органів влади в Словаччині, що відбулися в суботу, більшість голосів отримали незалежні кандидати й чинні мери, натомість ультраправа коаліція здобула мінімальну підтримку.
20:57
Берлусконі вважає, що Зеленський піде на переговори з Путіним в обмін на "мільярди на відновлення"
Колишній італійський прем’єр-міністр та лідер партії "Вперед, Італіє!", що входить до нинішньої урядової коаліції, Сільвіо Берлусконі вважає, що Україна може піти на переговори з Росією, якщо їй перестануть допомагати зброєю і натомість пропонуватимуть лише допомогу у відновленні.
20:36
На війні в Україні загинули вже 23 грузинські бійці
Під Бахмутом під час контактного бою загинув 40-річний грузинський боєць Гурген (Гуга) Гагнідзе.
20:22
У Росії не відкидають повернення до "зернової угоди", але є умова
Заступник міністра закордонних справ Росії Андрєй Руденко в неділю заявив, що Москва може повернутися до виконання "зернової угоди", але розглядатиме це питання після розслідування ударів по Чорноморському флоту в Севастополі.
20:09
фотоУ Празі відбулася масова акція на підтримку України, до учасників звернулася Зеленська
На головній площі Праги в неділю відбулася акція проти зростання протесту й екстремізму, учасники якої висловили підтримку Україні в її війні проти Росії та засудили проросійську акцію кількома днями раніше.
19:46
фотоІлон Маск планує геловінську вечірку в "замку Дракули" в Румунії – ЗМІ
Американський підприємець і мільярдер Ілон Маск орендував замок Бран у Румунії, відомий як "замок графа Дракули", де планує влаштувати вечірку за участі голівудських знаменитостей на честь Геловіну.
ДайджестРосія зламала “зернову угоду”, танки зі Словенії, хакери читали телефон Трасс: новини вихідних
19:20
Проросійський протест у Молдові: поліція затримала майже 80 людей
У результаті чергової акції протесту проти влади Молдови в Кишиневі, організованій проросійською партією "Шор", правоохоронці затримали 79 людей.
19:04
фото, відеоУ Берліні активістки "приклеїли" себе до скелету динозавра в музеї
Двоє активісток німецького кліматичного руху Letzte Generation ("Останнє покоління") приклеїлися до металічної конструкції, яка утримує скелет динозавра віком 66 мільйонів років у Музеї природознавства Берліна.
18:42
Російські ухилянти є загрозою для Німеччини та українських біженців – посол
Новий посол України в Німеччини Олексій Макєєв вважає, що Берлін не повинен приймати громадян Росії, що тікають від мобілізації.
18:31
В ООН закликали Ізраїль позбутися ядерної зброї, наявність якої він офіційно не визнає
Перший комітет Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, який відповідає за питання роззброєння та міжнародної безпеки, підтримав резолюцію із закликом до Ізраїлю позбутися своєї ядерної зброї.
18:05
фотоУ Британії чоловік напав на центр для мігрантів і покінчив із собою
Правоохоронці у Великій Британії розслідують напад на центр для мігрантів у місті Дувр, куди чоловік кинув пляшки із запальною сумішшю.
17:46
РФ заблокувала рух 218 суден із українським зерном – Мінінфраструктури
Рух 218 суден, які транспортують збіжжя з України в межах "зернової угоди", виявилося фактично заблокованим через призупинення Росією участі в ній.
17:10
У тисняві в Сеулі загинули громадяни Франції та США
Серед загиблих у результаті тисняви під час святкування Геловіну в столиці Південної Кореї Сеулі є один громадянин Франції та двоє – Сполучених Штатів.
16:56
Виробник Bayraktar планує обладнати їх засобами боротьби з іранськими дронами
Генеральний директор компанії-виробника безпілотників Bayraktar Халюк Байрактар анонсував їхню модернізацію, після якої ті зможуть протистояти іранським дронам-камікадзе, що їх Росія використовує у війні в Україні.
16:32
НАТО закликає Росію повернутися до "зернової угоди"
Північноатлантичний Альянс закликав Росію терміново відновити участь у "зерновій угоді", укладеній за посередництва ООН, яка дозволила Україні відновити експорт зерна через Чорне море в умовах глобальної продовольчої кризи.
16:23
доповнено 17:20Туреччина веде переговори з РФ про "зернову угоду", бачить підстави для оптимізму
Після оголошення Росією про тимчасове призупинення участі в "зерновій угоді" Туреччина розпочала переговори й сподівається на успішне їх завершення.
16:08
Посол України через США хоче вплинути на Ізраїль, щоб той почав надавати військову допомогу
Україна намагається через Сполучені Штати вплинути на Ізраїль з тим, щоб той змінив свою нейтральну позицію щодо українсько-російської війни та почав надавати військову допомогу Києву.
15:50
В Іспанії знайшли дев’ять "поліцейських відділків" Китаю, правоохоронці розслідують їхню діяльність
Правоохоронці Іспанії розслідують діяльність дев’яти неофіційних "поліцейських відділків" Китаю у країні, які під прикриттям консульських послуг, як стверджується, можуть слугувати засобом тиску на китайських дисидентів і підозрюваних у скоєнні злочинів.
15:31
Польща обіцяє Україні допомогу в експорті зерна після демаршу РФ
Польща спільно з Європейським Союзом готова допомогти Україні з експортом збіжжя після того, як Росія оголосила про призупинення участі в "зерновій угоді" в суботу.
15:24
Новий посол України в Німеччині розкритикував швидкість, із якою Берлін допомагає Києву
Посол України в Німеччині Олексій Макєєв, який нещодавно замінив на цій посаді Андрія Мельника, вважає, що Берлін міг би швидше ухвалювати рішення про допомогу Києву.
15:09
оновленоЗброя з України могла нелегально потрапити до злочинних груп - поліція Фінляндії
Кримінальна поліція Фінляндії має дані, що вказують на те, що зброя, призначена для українських військових, могла потрапити до злочинних угруповань у Фінляндії.
15:07
Глава МЗС Литви закликав світ забезпечити експорт зерна з України попри шантаж РФ
Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс вважає, що світ повинен відреагувати на рішення Росії призупити участь у "зерновій угоді", забезпечивши військовий супровід для цивільних суден із збіжжям.
14:25
виправлено 17:35Поліція Барселони знайшла чоловіка, який розмалював історичні пам’ятки символами "Z"
Поліція Барселони знайшла та затримала чоловіка, який міг стояти за написами "Z", "V" та погроз російською мовою на історичних пам’ятках міста. 
13:40
В МЗС України відреагували на заяви Москви про готовність до переговорів
У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що дії РФ не дають підстав вважати, що Кремль справді готовий домовлятися, і насправді Москва лише намагається виграти час. 
13:06
Італія планує надати Україні самохідні гаубиці та РСЗВ - ЗМІ
Італія готується передати Україні по кілька одиниць німецьких Panzerhaubitze 2000 та РЗСВ М270, та чималу кількість старіших гаубиць M109.
12:34
Лавров слідом за речником Кремля заговорив про готовність Путіна до переговорів із Заходом
Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що президент РФ Владімір Путін готовий до переговорів із Заходом, якщо там запропонують "серйозні підходи".
12:12
Кремль ще сподівається на переговори з США на основі російського проєкту угоди про "розвал НАТО"
У Кремлі ще натякнули, що хотіли б прямих перемовин Путіна і Байдена, та сподіваються на перемовини на основі свого грудневого проєкту "гарантій безпеки" для Росії, у якому вимагали нерозширення НАТО і, більш того, скорочення сил на території союзників, які приєдналися до Альянсу після 1997 року.
11:40
Кулеба пояснив, чому атака проти військових кораблів РФ є лише приводом вийти з "зернової угоди"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що атака проти російських кораблів у бухті окупованого Севастополя стала лише приводом для Москви вийти з "зернової угоди", оскільки кроки для її зриву почалися задовго перед цим
11:20
ЄС закликав Росію не виходити з "зернової угоди"
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель зауважив, що рішення Росії вийти з так званої "зернової угоди" знову повертає загрозу продовольчої кризи, та закликав Москву змінити рішення. 
10:53
фотоПартія проросійського Додона організувала антиурядові протести у десятку міст Молдови
Партія соціалістів проросійського експрезидента Молдови Ігоря Додона у суботу організувала антиурядові протести у близько десятка міст. 
10:11
Німецька контррозвідка каже про активізацію діяльності іноземних розвідок в країні
Військова контррозвідка Німеччини ( MAD ),  повідомляє про підвищену активність іноземних розвідок. 
09:34
Британська розвідка: ПВК Вагнера переходить від якості до кількості у наборі новобранців
У британській розвідці припускають, що ПВК Вагнера, бойовиків якої широко залучають до участі в бойових діях з російського боку, все менше зважає на якості бійців, яких наймає, прагнучи набрати якомога більше. 
08:53
ЗМІ пишуть про злам телефона Ліз Трасс, імовірно з РФ, у Британії вимагають розслідування
У Британії головною новиною вихідних стала інформація про те, що телефон Ліз Трасс у час її роботи главою МЗС нібито зламали пов’язані з Кремлем хакери і їм вдалося отримати доступ до цінних даних; опозиція у зв’язку з цим закликає до розслідування. 
08:17
CША закликали Росію повернутися до "зернової угоди"
Сполучені Штати Америки відреагували на вихід РФ з ініціативи щодо експорту зерна з українських портів, закликавши Кремль повернутися до домовленості.