Реакція Заходу на обстріл Вінниці, трибунал для верхівки РФ, криза в Італії: головне за день

Дайджест
Четвер, 14 липня 2022, 21:32

Росія назвала нові умови переговорів з Україною: ані слова про "денацифікацію"; росіяни вдарили ракетами по центру Вінниці: реакція ЄС та США; у Гаазі створили групу діалогу для притягнення до відповідальності за злочини РФ; в ЄС заявили, що інформація щодо "контрабанди зброї" з України є масованою пропагандою РФ; у Білому домі розповіли, що ленд-ліз почне застосовуватися пізніше; німецький збройний концерн Rheinmetall заявив, що підготував три десятки бойових машин піхоти Marder для України; США повідомляють про успішні випробування гіперзвукової ракети; ЄС готує угоду про імпорт до 20 млрд кубометрів газу з Азербайджану; німців попередили про зростання рахунків за опалення щонайменше втричі; сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії планують погодити протягом тижня; президент Італії не прийняв відставку прем'єра країни Драгі; прем'єрка Естонії офіційно оголосила про відставку, щоб сформувати новий уряд.

Більше важливих і цікавих новин 14 липня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція Заходу на удар по Вінниці, Спецтрибунал для керівництва РФ

Триває 141 доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, за останні три дні російські війська на Донбасі не досягли ніякого суттєвого просування та в цілому ризикують втратити імпульс, який мали після зайняття Лисичанська.

Застаріла техніка, зброя і радянська тактика, яку застосовують російські війська, не дозволяють їм швидко відновити чи набрати імпульс, якщо тільки не "давити масою".

У звіті додають також, що попри останні перемовини про експорт зерна та нещодавню успішну домовленість про обмін полоненими, перспективи ширших перемовин про завершення війни виглядають малоймовірними.

Лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольф Мютзеніх не виключає, що рано чи пізно перемовини з Росією можуть бути потрібні, тому що зазвичай війни завершуються за столом перемовин. 

Тим часом, Росія назвала нові умови переговорів з Україною: ані слова про "денацифікацію".

"Російський підхід залишається незмінним: майбутня угода має фіксувати нейтральний, позаблоковий і без'ядерний статус України, визнання територіальних реалій, що склалися, зокрема нинішній статус Криму, а також "Донецької" та "Луганської народних республік", - заявив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко.

У четвер близько 11:00 російські війська ударили ракетами по центру Вінниці. За попередніми даними, 3 російські ракети поцілили в будівлю з офісними приміщеннями. Від ударів постраждали також Будинок офіцерів та розташовані неподалік житлові будинки.

На місці прильотів виникла пожежа, вогонь перекинувся на автостоянку. Горіли близько 50 автомобілів. Президент Володимир Зеленський назвав цей ракетний удар терактом.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас після ракетного удару Росії по Вінниці заявив, що злочини росіян будуть розслідуванні, а винні - притягнуті до відповідальності

У Європарламенті назвали актом тероризму удар Росії по Вінниці.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Росія вчинила ще один жахливий напад, забираючи життя невинних цивільних у Вінниці. Вона додала, що США разом з Україною, поки Україна не переможе жорстоку агресію Росії.

В ЄС закликали Кремль зупинити війну в Україні: ви все одно нас не розділите.

Глава МЗС Дмитро Кулеба на Міжнародній конференції в Гаазі закликав створити Спеціальний трибунал для притягнення вищого військового та політичного керівництва Російської Федерації до відповідальності за скоєні в Україні злочини.

Глава МЗС Нідерландів підтримав ідею Спецтрибуналу щодо воєнних злочинів РФ в Україні. За словами міністра закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, західним країнам необхідно розглянути питання про створення спеціального трибуналу для розгляду воєнних злочинів, скоєних в Україні, щоб запобігти їх безкарності.

У Гаазі учасники конференції з притягнення до відповідальності за злочини РФ під час війни в Україні створили Групу діалогу з відповідальності для України.

Німеччина надасть ще 1 млн євро, Британія виділяє Україні 2,5 млн фунтів на розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Президент Сербії побачив "майже світову війну" у війні в Україні.

В Угорщині посилять військові навчання через "нескінченну війну" в Україні та мігрантів.

Щодо контролю Україною зброї

Конгресвумен Вікторія Спартц знову закликала запровадити належний нагляд за виділеною військовою допомогою у зв’язку з російсько-українською війною та створити спільну робочу групу щодо України.

В ЄС заявили, що інформація щодо "контрабанди зброї" з України є масованою пропагандою РФ.

Зокрема, речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Петер Стано сказав, що Росія започаткувала інтенсивну кампанію дезінформації проти України, ЄС і НАТО, заявляючи про "контрабанду зброї", яка поставляється союзниками.

За його словами, був встановлений механізм моніторингу і контролю за тим, щоб обладнання, яке надається країнами-членами ЄС, використовувалося для цих заявлених цілей.

"Мене обурює, що дехто тепер припускає, мовляв, підтримка нагляду над більш ніж 50 мільярдами доларів допомоги Європі - не вся вона спрямована безпосередньо Україні - є певною мірою "прокремлівською". Навпаки, відсутність нагляду лише створює непотрібні ризики, якими можуть скористатися наші супротивники", - заявила Вікторія Спартц.

У НАТО впевнені, що Україна належним чином гарантує збереженість наданої союзниками зброї.

До того ж, міністр оборони України Олексій Резніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорили з послом США в Україні Бріджит Брінк системи обліку та прозорості військової допомоги.

Повідомляється, що Резніков та Залужний  виключили будь-який витік чи безконтрольне використання зброї. 

Допомога з США, Франції, Австралії та Німеччини

У Білому домі розповіли, що зараз Україна продовжує отримувати військову допомогу у рамках програм, які не передбачають повернення коштів за отриману допомогу, а ленд-ліз почне застосовуватися пізніше

На запит видання у Білому домі прокоментували, що зараз ставлять пріоритетом ті формати безпекової допомоги Україні, за якими їй згодом не потрібно буде повертати кошти, на відміну від ленд-лізу. Це  USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, і всі останні поставки зброї відбувалися за ними.

Наразі адміністрація Байдена використовує пакет обсягом 40 млрд доларів, більше половини якого закладені на військову допомогу та супутні витрати. Ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.

Тим часом, Україна отримала велику кількість засобів радіаційного захисту і обладнання для радіаційного моніторингу від Австралії та Франції через Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі уточнив, що йдеться про засоби індивідуального захисту, понад 160 дозиметрів і монітори радіаційного забруднення. Австралія передала своє обладнання безоплатно, тоді як у Франції його придбало МАГАТЕ.

Президент Франції Емманюель Макрон запевняє, що його країна має ресурси для допомоги Україні у війні з Росією, а також союзникам.

Французький президент наголосив, шо "в нас є готова армія, ми багато в ній налагодили".

Коментуючи перспективи війни в Україні, Макрон зазначив, що потрібно бути готовим до затяжного конфлікту, а "літо і початок осені будуть, безумовно, складними".

Німецька компанія вже полагодила 30 БМП, які можуть обміняти на зброю для України. Зокрема, німецький збройний концерн Rheinmetall у четвер заявив, що підготував три десятки бойових машин піхоти Marder, які дозволять забезпечити Україну озброєнням, і чекає на відповідне рішення федерального уряду.

А США повідомили про успішні випробування гіперзвукової ракети.

Москва заборонила підприємствам із Болгарії та Чехії ремонтувати російські вертольоти.

В очікуванні енергетичної кризи

Як повідомляє Reuters, ЄС готує угоду про імпорт до 20 млрд кубометрів газу з Азербайджану.

Макрон закликав французів мобілізуватися в очікуванні браку енергоносіїв.

У Німеччині на тлі газової кризи активізувалися дебати з приводу відмови від АЕС.

Німців попередили про зростання рахунків за опалення щонайменше втричі.

Греція запрошує до себе на зимівлю німців, які переживають шок і страх перед високими цінами на енергоносії.

Президентка Молдови Мая Санду сказала, що Молдові потрібно готуватися до режиму економії енергоресурсів цієї зими та пояснила ситуацію тим, що "не збирається продавати частину країни" задля дешевшого газу з Росії. 

Сейм Латвії затвердив заборону на постачання російського газу з 2023 року.

Щодо санкцій 

За даними Euractiv, сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії планують погодити протягом тижня.

Як повідомляє Bloomberg, ЄС може зняти санкції з деяких росіян через юридичні проблеми.

ЄС вивчає, чи можлива конфіскація активів центробанку РФ на користь України.

Сербія відмовилася приєднатися до нових санкцій ЄС проти Ірану.

Інше: урядові кризи в Європі, прихований автопортрет Ван Гога

В Ірландії біженців з України поселять у військовому таборі через нестачу місць.

Кількість сезонних працівників у Фінляндії впала через війну в Україні.

Уряд Латвії підтримав демонтаж 69 пам'яток, що прославляють радянський і нацистський режими.

Президент Італії не прийняв відставку прем'єра країни Драгі.

У Болгарії проведуть нові переговори з партіями у спробі уникнути дострокових виборів.

Прем'єрка Естонії офіційно оголосила про відставку, щоб сформувати новий уряд.

Претендентів на посаду Джонсона вже п’ятеро.

У Шотландії за картиною знайшли прихований автопортрет Ван Гога.

Це лише частина цікавих новин 14 липня липня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.