Гаага для Путина, НАТО обсудит ПВО для Украины, Грузия и Молдова идут в ЕС: главное за день

Дайджест
Четверг, 3 марта 2022, 22:27

Представники Міжнародного кримінального суду виїхали в Україну розслідувати воєнні злочини РФ; Макрон після розмови з Путіним вважає, що "найгірше ще попереду"; Кулеба підтвердив, що росіяни планують обстріляти "Градами" свою територію; США запровадили санкції проти путінських олігархів та посіпак, включно із Пєсковим; Україну запросили на термінову зустріч НАТО – проситиме про протиповітряну оборону; у Франції заарештували елітну яхту російського олігарха; перша з держінституцій РФ після жорстких санкцій США закликала до миру в Україні; Чехія припиняє видачу віз громадянам Білорусі; ЄС підписав меморандум про макрофін для України у розмірі 1,2 млрд євро; Вільнюс "переселяє" посольсвто РФ на вулицю Героїв України.

Більше цікавих новин 3 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Восьма доба війни

Триває восьма доба війни Росії проти України. Окупанти потопили естонське вантажне судно затонуло під Одесою.

Співробітниця СММ ОБСЄ загинула під час російського обстрілу Харкова.

38 країн звернулися до Гааги із закликом розпочати слідство по злочинам РФ. Прокурор суду в Гаазі відкрив розслідування воєнних злочинів РФ в Україні, а представники Міжнародного кримінального суду вже виїхали для їхнього розслідування.

Також генпрокуратура Литви розслідує воєнні злочини РФ в Україні.

Президент Франції Еммануель Макрон, після розмови з президентом РФ Владіміром Путіним, вважає, що Путін прагне захопити всю Україну, і що "найгірше ще попереду".

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан висловив припущення, що Росія у війні проти України надалі спробує вдаватися до облог після того, як не змогла реалізувати наміри блискавичного наступу. За його словами, тепер починає з’являтись загроза "котлів". Він сказав, що зараз вже очевидно, що визнання Путіним "незалежності" ОРДЛО було лише ширмою для його реальних намірів. 

Також Франція порадила своїм громадянам виїздити з Росії.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попередив, що Україна має інформацію про ймовірну підготовку Росією провокаційного обстрілу з РЗСВ "Град" власної території.

Північноатлантична рада збирається на екстрену зустріч, запрошені Фінляндія та Швеція. Україну також запросили – проситиме про протиповітряну оборону.

Фінляндія збирала засідання топ-керівництва країни через безпекову ситуацію в регіоні.

Війна Путіна проти України змушує США на ходу переглядати оборонну стратегію

Про воєнну допомогу Україні: Stinger, "Стріла" і не тільки

США вже доставили в Україну сотні ракет Stinger.

Німеччина схвалила поставку Україні 2700 зенітних ракет  "Стріла" та розглядає додаткові поставки зброї.

Іспанія направить в Україну гранатомети та кулемети.

Канада анонсувала нову військову допомогу для України.

Президент Володимир Зеленський вимагає у країн Заходу закрити небо над Україною, щоб від ударів ракет та авіанальотів РФ перестали гинути мирні українці. На Заході не погоджуються. Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що оголошення безпольотної зони над Україною означатиме, що країни НАТО будуть безпосередньо залучені до конфлікту.

Крім того, президент України Володимир Зеленський звернувся до Заходу з проханням надіслати військові літаки для боротьби з російським вторгненням.

Про санкції щодо Росії

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про нові санкції проти Росії у відповідь на неспровоковане та невиправдане вторгнення в Україну. Ці нові заходи накладають обмеження на 10 ключових осіб з 2 важливих компаній в енергетичному секторі Росії — "Роснефти" та "Газпрому". Ці заходи спрямовані на подальший тиск на керівництво Росії, щоб воно припинило порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Росію та Білорусь позбавляють статусу "найбільш бажаного торгового партнера" за правилами СОТ. Досі його з Канадою не мала лише Північна Корея.  

Сполучені Штати Америки увели в дію новий пакет антиросійських санкцій проти олігархів, які підтримують Путіна, а також проти його найближчих соратників.

У Франції заарештували елітну яхту російського олігарха.

У РФ оцінюють перші наслідки санкцій. Падіння ВВП Росії внаслідок накладання західних санкцій може перевищити 10% ВВП. І це – далеко не всі проблеми для російської економіки. 

Фінансисти пророкують катастрофічні наслідки для російської економіки.

Так, ВВП Росії впаде щонайменше на 10%, кількість безробітних зросте з 4% до 12%, а базова ставка Центробанку зросте до 20-30% (наразі – 20%).

Ще одна проблема – необхідність термінової докапіталізації банків, що попали під санкції. Це потребуватиме  5-6 трлн рублів (за нинішнім курсом – 45-51 млрд євро).

Також очікуються довгострокова затримка економічного розвитку через технологічне ембарго.

Підсанкційний "Лукойл" виступив за негайне припинення війни проти України. Також Російський фонд прямих інвестицій після жорстких санкцій США закликав до миру в Україні. Це перша з держінституцій РФ, яка зробила таку заяву.

В Єврокомісії не виключають відключення від SWIFT Сбербанку РФ, а також розглядають відключення від SWIFT банків Білорусі.

Після розмови Макрона з Путіним Франція готова поглибити санкції проти Росії.

Німецький підрозділ "Північного потоку-2" може бути ліквідований. Тим часом, міністр економіки країни хоче зберегти імпорт енергоносіїв з Росії.

Євросоюз розглядає можливість скасування для Росії режиму найбільшого сприяння у Світовій організації торгівлі (СОТ).

У випадку скасування для Росії режиму найбільшого сприяння інші країни зможуть вводити проти російського імпорту додаткові мита, не прописані у правилах СОТ. По-суті, це означатиме фактичне виключення РФ із цієї організації.

Чехія припиняє видачу віз громадянам Білорусі.

Фінансова та інша допомога Україні

ЄС підписав меморандум про макрофін для України у розмірі 1,2 млрд євро.

Євросоюз виділить 500 млн євро на гуманітарну допомогу у зв’язку з війною в Україні.

Палата представників США ухвалила резолюцію на підтримку України.

Про шлях в Євросоюз та НАТО

МЗС Польщі вважає реальним надання Україні статусу кандидата в ЄС у найближчі дні. Сейм Латвії одноголосно підтримав надання цього статусу Україні. Естонія також офіційно підтримала надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна опинилася у новій реальності щодо перспективи вступу до Європейського союзу, але там досі лишаються скептики щодо цього процесу. 

Прем’єр Грузії підписав заявку на вступ до ЄС.

Молдова слідом за Україною та Грузією подає заявку на вступ до ЄС.

Парламент Косова просить уряд почати переговори про членство у НАТО.

Інше: ДТП з біженцями, генерал-шпигун в Болгарії

До Латвії прибули евакуйовані з Москви українські дипломати.

У Болгарії затримали генерала за підозрою у шпигунстві на користь РФ.

Болгарія висилає двох російських дипломатів.

США відреагували на обмеження в РФ доступу до незалежних ЗМІ.

На усіх пунктах пропуску на західному кордоні зникли черги - ДПСУ.

У Польщі перекинувся автобус з біженцями з України, є постраждалі.

Станцію метро у Парижі тимчасово "назвали" на честь України.

Вільнюс "переселяє" посольство РФ на вулицю Героїв України.

Ермітаж в Амстердамі розірвав співпрацю з російським Ермітажем.

Угорщина проти пропозиції ЄС щодо прийому біженців з України.

Канада створює дві програми для прийому українців, що втікають від війни.

Польща збільшить витрати на оборону

Це лише частина цікавих новин 3 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: