Американцы за бесполетную зону, венгры разблокировали НАТО, Блинкен приехал в Украину: новости дня

Дайджест
Суббота, 5 марта 2022, 21:46

Україна приєдналася до кіберцентру при НАТО – крок, який раніше блокувала Угорщина; Блінкен переконаний, що Україна може виграти війну з РФ; в МЗС України заявили про порушення Росією домовленості про гуманітарні коридори; прем'єр Ізраїлю мав таємну зустріч із Путіним; 74% американців підтримують створення безпольотної зони над Україною; на естонському кордоні спостерігається зростання числа людей, що їдуть з Росії; прем’єр Британії запевнив, що разом із партнерами продовжить посилювати санкції, "поки Росія не зупинить агресію"; Кіпр заборонив доступ 5 військовим кораблям РФ до свого порту через Україну; президенту Грузії не дали виступити у парламенті з промовою про Україну; Байден звернувся до росіян.

Більше цікавих новин 5 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Десята доба війни

В Україні триває 10 доба війни Росії проти України. Британські журналісти потрапили під обстріл під Києвом, один отримав поранення.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) повторив безпрецедентне для себе проміжне рішення за позовом "Україна проти Росії", у якому заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури, затвердивши його також для усіх майбутніх скарг проти РФ.

Росія має намір відправити в Україну ще до 1000 найманців у найближчі дні та тижні на тлі попереджень, що Москва може "бомбардувати міста для підкорення", що може призвести до значних жертв серед цивільного населення.

А міністерство закордонних справ України створило сайт для добровольців інтернаціонального легіону.

Держсекретар США Ентоні Блінкен сьогодні зустрівся з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою на польському кордоні.

Блінкен переконаний, що Україна може виграти війну з Росією.

Він не міг сказати, скільки триватиме конфлікт, але наполягає, що поразка України не є неминучою.

Держсекретар США високо оцінив "надзвичайну стійкість" українського народу.

Також держсекретар США сьогодні поговорив з главою МЗС Китаю щодо війни в Україні. Міністр закордонних справ Ван І сказав, що Китай вважає, що для вирішення української кризи все ще необхідно діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН. Перший – поважати та захищати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, другий – наполягати на мирному вирішенні суперечок шляхом діалогу. 

Прем’єр Польщі заявив, що Україна зараз захищає усю Європу. А міністр закордонних справ Збігнєв Рау заявив, що Польща ніколи не визнає територіальних змін в Україні.

Прем’єр Британії Борис Джонсон вважає, що президент РФ Владімір Путін опинився у глухому куті і через це лише посилить руйнування українських міст.

Третій раунд переговорів делегації України з делегацією країни-агресора може відбутися 7 березня.

Міністерство закордонних справ України заявило про порушення Росією домовленостей про гуманітарні коридори для безпечного виїзду мирних мешканців зі найгарячіших точок. 

За даними CNN, прем'єр Ізраїлю мав таємну зустріч із Путіним.

Покращити ситуацію для України могла би впроваджена Заходом безпольотна зона. 74% американців підтримують створення безпольотної зони над Україною.

Росіяни виїздять з країни

Після початку бойових дій в Україні та запровадження санкцій кількість людей, які виїжджають із Росії до Естонії, значно збільшилася.

За даними автобусної компанії LuxExpress, кількість рейсів із Санкт-Петербурга подвоїлася.

З Росії їдуть також німці, іспанці, бразильці, латиші, литовці.

Британія закликала своїх громадян виїхати з Росії.

У оновлених рекомендаціях Міністерство закордонних справ стверджує, що люди повинні залишати Росію комерційними маршрутами, які ще залишилися.

Британський уряд раніше уже радив людям не їздити до Росії "через відсутність доступних варіантів перельоту для повернення до Британії та підвищену нестабільність російської економіки".

На кордоні з Фінляндією також зростає кількість росіян, що виїздять з країни.

За словами однієї росіянки, з якою поспілкувались кореспонденти, вона вирішила їхати, маючи візу, тому що не може змиритися з політикою чинного керівництва РФ і побоюється гіршого. Дівчина розповіла, що виступає проти війни в Україні, але, як і багато її друзів, боїться протестувати, щоб не опинитись у в’язниці. 

Про біженців з України

З охопленої війною України до Польщі прибули вже майже 800 тисяч людей.

На кордоні з цією країною, зокрема, на пункті пропуску "Краківець", станом на 12 годину дня 5 березня спостерігалися найбільші черги.  

Крім того, Польща готує спеціальний закон про українських біженців.

Слід додати, що "Укрзалізниця" анонсувала евакуаційні поїзди до Польщі з Харкова, Дніпра і Запоріжжя.

Щодо санкцій проти РФ

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький закликає західних партнерів запровадити по-справжньому нищівні санкції проти РФ, які не можна було б обійти.

Глава МЗС Дмитро Кулеба у зв’язку з застосуванням Росією тактики завдання максимальної шкоди цивільному населенню закликав світ ще більше посилити санкції проти Москви.

Він, зокрема, закликав відключити від SWIFT "Сбербанк", накласти нафтове ембарго, закрити порти для російських кораблів, закрити лазівки в криптовалютах та обрізати всі зв’язки. 

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон запевнив, що разом із партнерами із США та ЄС Британія продовжить посилювати санкції, "поки Росія не зупинить агресію".

Тим часом Швейцарія планує поширити санкції на криптовалюту росіян.

Італія заморозила дві вілли російського пропагандиста Владіміра Соловйова вартістю 8 мільйонів євро, а також віллу олігарха Алішера Усманова.

Bloomberg призупиняє роботу своїх журналістів у Росії.

А Кіпр заборонив доступ 5 військовим кораблям РФ до свого порту через Україну. 

Російські авіакомпанії масово зупиняють закордонні польоти.

Про гуманітарну, військову та іншу допомогу Україні

Україна приєдналася до кіберцентру при НАТО – крок, який раніше блокувала Угорщина.

Участь і присутність України в CCDCOE включатиме обмін досвідом у галузі кіберзахисту між Україною та іншими державами-членами центру.

У Чехії запустили систему негайної закупівлі та доставки військової техніки в Україну.

За п’ять днів у країні зібрали близько $19,5 млн. З них $18,5 млн вже були використані для закупівлі найбільш затребуваної військової допомоги Україні, а частина військової допомоги вже надійшла в Україну або буде там протягом наступних двох днів. 

США мають намір виділити  $ 2.75 млрд на гуманітарні служби в Україні і Польщі.

Естонське містечко відправило Україні десяток мікроавтобусів з гуманітарною допомогою.

Інше: "міністерство фашизму" та резервісти Бундесверу

"Міністерство фашизму" - в РФ погрожують Apple за перейменування Міноборони.

Британія спростила правила в’їзду для українців, які їдуть до родичів.

КНДР здійснила дев’ятий за рік запуск ракети.

В МЗС РФ звинуватили країни Балтії в "антиросійському психозі".

Президенту Грузії не дали виступити у парламенті з промовою про Україну.

Бундесвер фіксує зростання кількості резервістів через вторгнення РФ.

Байден звернувся до росіян: я не вірю, що ви хочете цієї війни.

Це лише частина цікавих новин 5 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: