1 грудня 2022

Статті
Пошта 155-го калібру: як вибух у посольстві України має змінити політику Іспанії
Мадрид тривалий час відмовляється передавати 155-ті гармати, про які просить Київ, для опору російській агресії. Тепер це може змінитися у бік підтримки України...
Партія Байдена йде на омолодження: що чекати від нових лідерів Палати представників
Демократи здійснили зміну поколінь, замінивши лідерів Палати представників. Що це означає і на що варто звернути увагу Україні?
Новини
23:29
У Німеччині жінка вимкнула кисневий апарат сусідки по палаті – нібито дратував шум
У німецькому місті Мангейм арештували 72-річну пацієнтку лікарні, яка вимкнула кисневий концентратор своїй 79-річній сусідці по палаті, бо її начебто дратував його шум.
23:13
У Конгресі США пропонують визнати ПВК "Вагнера" терористичною організацією
Американські сенатори Роджер Вікер та Бен Кардін у четвер представили двопартійний законопроєкт, який вимагає від державного секретаря США визнати приватну військову компанію "Вагнера" іноземною терористичною організацією.
22:56
Не Росії розповідати, хто занурив Молдову в пітьму – МЗС країни
Міністерство закордонних справ Молдови різко відповіло на твердження офіційної представниці російського зовнішньополітичного відомства Марії Захарової про те, що відключення електроенергії в країні є виною Кишинева.
22:37
Італійський уряд запроваджує тимчасове управління на заводі, що належить російському "Лукойлу"
Рада міністрів Італії в четвер одностайно вирішила запровадити тимчасове управління на нафтопереробному заводі ISAB на Сицилії, що належить російському "Лукойлу" – санкції Європейського Союзу, які набувають чинності у грудні, погрожували зупинити його роботу.
22:23
Уряд Італії підтримав постачання Україні зброї до кінця 2023 року
Рада міністрів Італії на засіданні в четвер одноголосно ухвалив декрет про продовження постачання зброї в Україну до 31 грудня 2023 року.
22:04
Байден назвав умову для переговорів із Путіним
Президент США Джо Байден наразі не має наміру говорити з російським візаві Владіміром Путіним, але готовий це зробити, якщо той справді виявить зацікавленість у припиненні розв’язаної ним війни в Україні.
21:48
Ми ніколи не схилятимемо Україну до неприйнятного компромісу з РФ – Макрон
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Захід не буде підштовхувати Україну до компромісів у війні з Росією, які вона вважатиме неприйнятними – натомість Київ сам має вирішити, коли та як починати переговори.
21:28
ЄС домовився про обмеження ціни на російську нафту: $60 за барель з механізмом коригування – ЗМІ
Країни Європейського Союзу в четвер увечері досягли попередньої згоди щодо запровадження граничної ціни на російську нафту: вона попервах становитиме 60 доларів за барель і буде переглядатися кожні два місяці так, аби бути нижчою за ринкову.
21:21
Україна вперше офіційно поставила під сумнів легітимність перебування Росії в ООН
Верховна Рада в четвер підтримала заяву щодо нелегітимності перебування Російської Федерації в Організації Об’єднаних Націй та необхідності її реформування – таким чином Україна вперше на офіційному рівні порушує це питання.
ДайджестКонсенсус НАТО по Україні, поштовий тероризм в Іспанії, контракт на NASAMS для ЗСУ: новини дня
20:52
Норвегія подвоїть кількість інструкторів, які тренують українських військових
Уряд Норвегії вирішив у 2023 році збільшити кількість інструкторів, які беруть участь у міжнародних ініціативах із тренування українських військовослужбовців, із 75 до 150.
20:39
Байден і Макрон засудили війну РФ, обіцяють Україні більше ППО й допомогу з енергетикою
Президенти Сполучених Штатів і Франції Джо Байден та Емманюель Макрон у четвер опублікували спільну заяву, в якій засудили російську агресію в Україні та пообіцяли останній допомагати стільки, скільки буде необхідно.
20:32
Кулеба розказав, що було в листах з погрозами, надісланих українським посольствам
Крім посольства України в Іспанії, ще три українські дипломатичні представництва отримали листи з погрозами.
20:21
Парламент Чехії остаточно схвалив навчання українських військових у країні
Верхня палата парламенту Чехії – Сенат – у четвер схвалила підготовку українських військовослужбовців на території держави.
20:07
Парламент Молдови продовжив надзвичайний стан через війну в Україні ще на 60 днів
Молдовський парламент у четвер схвалив продовження режиму надзвичайної ситуації, запровадженого після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ще на 60 днів із 6 грудня.
20:02
Кулеба та Бербок обговорили нові постачання зброї та посилення санкцій проти Росії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив із німецькою колегою Анналеною Бербок шляхи протидії геноцидній війні, яку веде РФ.
19:57
Парламент Молдови заборонив друкувати виборчі бюлетені російською
Парламент Молдови на засіданні у четвер схвалив у другому читанні новий Кодекс про вибори, покликаний виправити недоліки у виборчому законодавстві, а також привести його у відповідність до міжнародних стандартів.
19:46
Уряд Словаччини на межі відставки, в парламенті запропонували вотум недовіри
У парламенті зі 150 депутатів для відставки уряду потрібно 76 голосів, тоді як коаліція наразі може розраховувати тільки на підтримку 70 депутатів.
19:41
Генсек НАТО: ще зарано говорити, чи домовляться Польща й Німеччина про розміщення Patriot в Україні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер заявив, що наразі рано робити висновки про переговори між Польщею та Німеччиною про можливе передання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot.
19:18
Прокуратура Нідерландів не буде оскаржувати вирок у справі MH17
Прокуратура Нідерландів у четвер оголосила, що не подаватиме апеляцію на вирок у кримінальній справі щодо збиття рейсу МН17 над Донбасом у липні 2014 року.
19:07
Президент Євроради на зустрічі з лідером Китаю закликав вплинути на Росію через війну з Україною
Президент Європейської ради Шарль Мішель на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном закликав його використовувати вплив на Росію у зв'язку з її війною в Україні.
18:59
Німеччина передала Україні мостоукладальні танки, надводні дрони й запчастини до Мі-24
Уряд Німеччини в четвер оновив перелік військової допомоги Україні, переданої протягом останнього тижня.
18:48
ЄС у неділю почне консультації щодо дев'ятого пакета санкцій проти Росії
Європейська комісія готується в неділю почати консультації з країнами Європейського Союзу щодо нового, вже дев’ятого пакета санкцій проти Росії у зв’язку з її повномасштабним вторгненням в Україну.
18:37
Глава Міноборони Іспанії: листи з вибухівкою не змінять рішення допомагати Україні
Маргарита Роблес заявила, що ні розсилка листів із вибухівкою, ні будь-які інші насильницькі дії не змінять "твердого і ясного" зобов'язання Іспанії підтримати Україну в її обороні проти російського вторгнення.
18:36
Сербська сливовиця додана до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО
Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) ухвалила рішення внести до переліку нематеріальної культурної спадщини сербський сливовий бренді – сливовиця, або слив’янка.
18:29
ЄС надасть 1,2 млн євро на розмінувальну роботу ОБСЄ в Україні
Європейський союз виділить 1,2 млн євро на фінансування розмінувальних робіт в Україні під егідою ОБСЄ.
18:16
Посол США назвала три складові перемоги України
Посол США в Україні Бріджит Брінк заявляє, що не має жодних сумнівів у перемозі України у війні з Росією.
18:04
Шольц допускає відновлення довоєнного "мирного порядку" з РФ, якщо Путін припинить агресію
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що Європа може повернутися до довоєнного "мирного порядку" із Росією і вирішити "всі питання спільної безпеки" після війни в Україні, якщо президент РФ Владімір Путін відмовиться від агресії проти сусідніх держав.
18:03
В Угорщині страйкують вчителі після звільнення колег за акцію громадянської непокори
Згідно з даними, опублікованими асоціацією "Вчителі для вчителів", 497 вчителів з 53 шкіл по всій Угорщині припинили роботу на невизначений термін.
17:56
Макрон планує розмову з Путіним найближчим часом
Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що найближчими днями планує телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним.
17:42
ЗМІ: ЄС попередньо погодив граничну ціну на російську нафту – $60 за барель
Країни Європейського Союзу в четвер попередньо погодили обмеження ціни на російську морську нафту на рівні 60 доларів за барель з механізмом коригування, який дозволить утримувати обмеження на рівні 5% нижче ринкової ціни.
17:37
Прем'єрка Естонії знову попередила про ризик відключень електроенергії
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас знову попередила про ризик відключення електрики через дефіцит електроенергії.
17:30
Макрон – Байдену: війна в Україні показала, що ми знову маємо стати "братами по зброї"
Президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з американським візаві Джо Байденом у четвер підкреслив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну показало необхідність тіснішої співпраці Парижа й Вашингтона.
17:17
Два українські посольства отримали погрози в день, коли стався інцидент в Іспанії – Кулеба
За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, в день, коли в посольство України в Іспанії надіслали пакунок із бомбою, ще два дипломатичні представництва отримали листи з "дуже конкретними погрозами".
17:06
Литва виганяє ще одного працівника посольства РФ
Міністерство закордонних справ Литви в четвер оголосило одного співробітника посольства Росії персоною нон грата.
16:57
Посли G7 нагадали, що формування ВРП - одна з ключових умов для руху України до ЄС
Посли країн Групи семи висловили надію на те, що з’їзд суддів невдовзі призначить вісім нових членів Вищої ради правосуддя, та нагадали, що формування ВРП - одна з ключових реформ, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.
16:21
Угорський єврокомісар не зможе заблокувати перехід до переговорів про вступ до ЄС – Стефанішина
В уряді не бачать ризиків того, що політичний тиск керівництва Угорщини на єврокомісара з питань розширення Олівера Варгеї може заблокувати шлях України до членства в ЄС.
16:11
"Поштовий тероризм" в Іспанії: пакунок з вибухівкою надіслали посольству США 
Посольство США в Іспанії отримало пакет з вибухівкою, ідентичний тим, які адресували посольству України, авіабазі, військовій компанії у Сарагосі, прем’єру та міністерці оборони Іспанії.
15:52
Стефанішина: у НАТО є консенсус щодо членства України
За словами віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, усі 30 країн-членів НАТО погоджуються із необхідністю вступу України  до Альянсу.
15:42
У Грузії опублікували результати експертизи щодо стану Саакашвілі, у владі не збираються їй вірити
Неурядовий центр "Емпатія" опублікував висновки комісійної судово-медичної експертизи щодо стану здоров’я Саакашвілі, з якої випливає, що йому не можна залишатися за ґратами; у правлячій партії заявили, що не збираються довіряти цим висновкам.
15:33
Стефанішина: члени НАТО використають усі політичні інструменти тиску на Угорщину 
Ситуація, коли Угорщина продовжує блокувати політичні зустрічі за участю представників України, вже є проблемою і для НАТО.
15:02
Прем’єрка Литви: санкції проти РФ будуть відчутними, для цього потрібен час
Прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте вважає, що західні санкції проти Росії за розв’язану нею війну будуть мати відчутний ефект, але у середньо- та довгостроковій перспективі.
Аналітика короткоЯк Демпартія США пішла на омолодження керівництва і що це означає для України
14:48
Лише біля 40% жителів Молдови розібралися, що відбувається між Росією і Україною
Трохи менше 40% опитаних у Молдові респондентів назвали те, що відбувається в Україні, неспровокованою агресією Росії, і близько 30% вірять російській пропаганді.
14:18
ЄС стурбований повідомленнями про погіршення стану здоров’я ув’язненої білоруської опозиціонерки
В ЄС закликали білоруський режим забезпечити гідне поводження і медичну допомогу для незаконно ув’язненої опозиціонерки Марії Колеснікової, яка днями потрапила до реанімації.
13:57
Франція подарувала Україні конструкції для трьох мостових переправ: повезуть на Чернігівщину
Франція подарувала Україні конструкції для трьох мостових переправ, їх встановлять на Чернігівщині замість мостів, зруйнованих під час бойових дій навесні.
13:44
фотоУ Вірменії розбився літак: двоє загиблих
У Вірменії вдень 1 грудня розбився легкий двомоторний літак, двоє людей на його борту загинули.
13:37
В ЄС запустили ініціативу зі збору ноутбуків і смартфонів для шкіл і лікарень Україні
Європейська комісія спільно з Міністерством цифрової трансформації України та DIGITALEUROPE, європейською організацією, що представляє галузь цифрових технологій, організовує нову ініціативу: "Ноутбуки для України".
13:19
фотоАвстрійські міста подарували Україні три пожежні машини
Громади австрійських міст Тульн, Майнінг та Гайнберг передали в Україну три пожежні машини.
13:12
оновлено 19:27Вірменія та Угорщина домовились про відновлення дипвідносин
Офіційні Єреван та Будапешт обговорили можливість відновлення дипломатичних відносин, призупинених з 2012 року.
12:46
Швейцарія заморозила російські активи на 7,2 млрд євро
Швейцарія оновила інформацію про російські активи, заморожені у зв'язку з санкціями проти Росії.
12:45
ЄС в рамках ОБСЄ виділить мільйон євро на розмінування в Україні
Євросоюз додатково виділить 1 млн євро на проведення розмінування в Україні.
12:43
У Фінляндії майже вдвічі зросла підтримка збільшення видатків на оборону
Серед фінів суттєво зросла підтримка більших видатків на оборону; більшість респондентів вважають, що у разі нападу країна має захищатися незалежно від того, наскільки безнадійним це виглядатиме, та готові самі ставати до оборони.
12:16
"Поштовий тероризм" в Іспанії: підозрілі пакети надійшли прем’єру і Міноборони
В Іспанії стало відомо про відправку ще двох підозрілих пакетів на адресу прем’єр-міністра та Міноборони країни на додаток до трьох, про які повідомлялось раніше, включно з пакетом, що вибухнув на території посольства України.
12:01
Європейці продовжують підтримувати енергонезалежність від РФ попри зростання цін
Переважна більшість європейців підтримує рух у напрямку незалежності від російських енергоносіїв незважаючи на зростання цін.
11:44
Партія Орбана використала дані угорців про COVID для своєї передвиборчої кампанії - звіт
Правляча партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана "Фідес" використовувала дані громадян, які записувалися на вакцинацію від COVID-19, для поширення своїх передвиборчих меседжів перед виборами в Угорщині у квітні 2022 року.
11:39
Європейці і далі підтримують вступ України в ЄС, підтримка постачання зброї знизилась до 50%
Переважна більшість європейців продовжує виступати за вступ України до ЄС, водночас в усіх країнах дещо знижується підтримка поставок зброї.
11:19
Віцеканцлер Німеччини переживає, що від їхньої зброї будуть гинути росіяни, які атакують Україну
Габек наголосив на необхідності постачання зброї Україні, але "не може безтурботно аплодувати" наданню зброї, усвідомлюючи, що від неї загинуть російські новобранці.
11:16
Кулеба попросив ЄС вдарити санкціями по ракетній промисловості РФ
Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав ЄС включити до наступного санкційного пакету обмеження, які б зупинили російську ракетну промисловість.
11:10
США можуть значно розширити навчання українських військових – CNN
Адміністрація Байдена розглядає можливість різкого розширення підготовки, яку американські військові надають українським силам, включаючи навчання до 2500 українських солдатів щомісяця на американській базі в Німеччині.
10:49
Кулеба: у складі з Росією ОБСЄ перебуває на шляху до пекла
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наполягає на виключенні Росії з ОБСЄ.
10:42
Третій підозрілий пакет надійшов до авіабази в Мадриді, яка ділиться розвідданими з Україною
Третій вибуховий пристрій, захований у посилці, був відправлений на військово-повітряну базу в Торрехон-де-Ардос поблизу іспанської столиці Мадрида.
10:32
МЗС РФ: визнанням Голодомору геноцидом Німеччина хоче зменшити свою провину в Другій світовій
Міністерство закордонних справ Росії звинуватило німецький Бундестаг у спробах применшити провину нацистської Німеччини за злочини Другої світової війни
09:55
Чехія хоче замінити російські вертольоти серії Мі американськими CH-47 Chinook
У Генштабі Чехії почали шукати заміну російським транспортним вертольотам серії Мі - найбільші шанси має американський CH-47 Chinook від Boeing.
09:50
Airbus сплатить $16 млн штрафу після завершення корупційного розслідування у Франції
Паризький суд в середу затвердив угоду, згідно з якою компанія Airbus виплатить штраф в розмірі 15,8 млн євро, що завершить корупційне розслідування, пов'язане з продажами в Лівію і Казахстан більше десяти років тому.
09:49
Парламент Франції виступив за створення спецтрибуналу щодо агресії РФ
Національна асамблея Франції ухвалила "дуже потужну" резолюцію на підтримку України і виступила за створення спеціального трибуналу. 
09:22
Уряд Чехії підтримав продовження віз тимчасового захисту для українців до березня 2024 року
Уряд Чехії затвердив можливість продовження віз тимчасового захисту для українських біженців до кінця березня 2024 року - сьогодні цей термін обмежений березнем 2023 року.
09:15
У Сербії сталася пожежа на найбільшому підприємстві з виробництва зброї
У одному з цехів фабрики Zastava oružje у сербському Крагуєваці ввечері 30 листопада спалахнула пожежа, в результаті якої згоріло близько 400 квадратних метрів даху та цокольний поверх промислової будівлі.
08:59
Розвідка Британії: РФ має проблеми з ефективністю стратегії ударів по інфраструктурі України 
Розвідка Британії вважає, що стратегія РФ зі знищення критичної інфраструктури України має не таку високу ефективність, як можна було очікувати, наприклад, на початку війни.
08:55
Таллінн позбавить іноземних дипломатів можливості безоплатного паркування
Таллінн позбавить права безплатного паркування іноземних дипломатів, за винятком послів і глав дипломатичних місій.
08:30
США готують нові санкції проти Північної Кореї
Сполучені Штати готують новий раунд санкцій проти Північної Кореї, заявив у четвер радник із національної безпеки США Джейк Салліван.
08:27
Німеччина слідом за низкою країн ЄС вирішила вийти з Енергетичної хартії
Німеччина офіційно вирішила відмовитися від міжнародної енергетичної угоди, яку компанії, що видобувають викопне паливо, використовували для протидії заходам по боротьбі зі зміною клімату.
07:59
Макрон у США розкритикував законодавчий пакет Байдена для зниження інфляції
Президент Франції Еммануель Макрон у середу розкритикував перед членами американського Конгресу від обох політичних партій нові американські субсидії, які розлючують європейських лідерів.
ВідеоБойкот для Угорщини від сусідів: розповідаємо про три країни, що тиснуть на Орбана
07:43
Пентагон уклав контракт на $1,2 млрд на виробництво NASAMS для України
Пентагон уклав контракт  з компанією Raytheon Technologies на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.
07:21
У Литві почали демонтаж найбільшого меморіалу радянським військам попри позицію комітету ООН
Муніципалітет Вільнюса розпочав роботи з демонтажу радянських скульптур на Антакальніському цвинтарі, які раніше блокувались рішенням комітету ООН з прав людини.