2 грудня 2022

Статті
Ліки від впливу РФ: чому ЄС готується надати Боснії кандидатський статус
Навіщо ЄС після багаторічної паузи готується розпочати переговори про вступ із країною, яка вважалася аутсайдером євроінтеграції?
Колонки
Покарання за підтримку війни: як змусити міжнародні компанії відповісти за бізнес в РФ
Міжнародні компанії продовжують свій бізнес у РФ, напряму сприяючи війні. Але ми можемо боротися із цим юридичними інструментами.
Новини
22:57
У Лондоні засудили двох хлопців, які намагались вкрасти мотоцикл судді просто з території суду
Суд лондонського району Вуд-Грін у п’ятницю засудив двох хлопців віком 18 і 19 років за спробу викрадення мотоциклу судді іншого суду британської столиці просто з його території.
22:32
У молдовського експрезидента Додона знайшли $250 тисяч доходів незрозумілого походження
Національний орган непідкупності Молдови (ANI) виявив різницю в 1,17 мільйона леїв (близько 250 тисяч доларів) між доходами і витратами експрезидента, почесного голови Партії соціалістів Ігоря Додона.
22:09
Кулеба: погрози отримали українські дипломати у 12 країнах, терористам нічого не вдасться
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що за останні дні українські дипломати у 12 країнах 18 разів отримували погрози, і запевнив, що тим, хто за цим стоїть, не вдасться досягти своїх цілей.
22:00
фотоПольща обурилася продажем у Німеччині картини, яку могли вкрасти з Варшави 40 років тому
Влада Польщі засудила рішення німецького аукціонного дому Grisebach про продаж картини художника Василя Кандинського, яка, як стверджує польська сторона, була викрадена з музею у Варшаві у 1984 році.
21:34
РФ налаштована й далі вбивати українців – США про готовність Путіна до переговорів
Координатор із стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі наголосив на брифінгу в п’ятницю, що Росія не виявляє жодних ознак готовності завершити розв’язану нею війну в Україні шляхом переговорів.
21:17
Українські біженці в Шотландії продовжать жити на круїзному лайнері до червня 2023-го
Шотландський круїзний лайнер MS Victoria продовжить розміщувати в себе українських біженців щонайменше до червня 2023 року – ймовірною причиною є відсутність більш постійного помешкання.
20:59
відеоПрезидентка Єврокомісії: обмеження цін на нафту з РФ суттєво уріже її доходи
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала домовленість послів Європейського Союзу про встановлення граничної ціни на російську нафту, що перевозиться морським шляхом.
20:58
Люксембург витратив 16% оборонного бюджету на допомогу Україні
В опублікованому списку вказані 102 протитанкові комплекси NLAW, сім джипів Jeep Wrangler; 28 броньованих автомобілів HMMWV та 20 кулеметів калібру 12,7 мм та 20 тисяч набоїв до них.
ДайджестКриваві листи до посольств України, російській нафті обмежили ціну, розшук NASAMS: новини дня
20:33
Парламент Німеччини підтримав швидшу натуралізацію для мігрантів, опозиція проти
Нижня палата парламенту Німеччини – Бундестаг - у п’ятницю ухвалила законопроєкт щодо прискорення процедури надання притулку мігрантам.
20:26
Кулеба: українські посольства отримали 17 листів із залякуваннями дипломатів
Телеканалу повідомив, що його кореспонденту в Києві було показано зображення одного з листів, що містить, за словами офіційних осіб, очне яблуко свині всередині м'якого конверта.
20:16
Генсек НАТО заступився за Німеччину: мало хто так допомагає Україні зброєю
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг високо оцінив внесок Німеччини в оборону Альянсу, а також виступив на захист Берліна, який критикують за недостатню військову допомогу Україні.
19:50
У Польщі відкрили провадження через погрози українським дипломатам
Польські правоохоронці відкрили провадження за фактом отримання дипломатичними установами України листів із погрозами й збирають докази злочинних дій.
19:49
Нідерланди заблокують вступ Болгарії до Шенгену - рішення уряду
Розширення Шенгену на три країни стоїть на порядку денному зустрічі міністрів внутрішніх справ країн ЄС 8 грудня.
19:38
Глава Мюнхенської конференції: Україна має повне право відвоювати Крим
Багаторічний радник колишньої канцлерки Німеччини Ангели Меркель, а нині глава Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген вважає, що Німеччина має підтримати Україну в її спробах повернути анексований Крим.
19:22
ЄС схвалив заборону Франції на короткі авіарейси, але лише для трьох маршрутів
Початкова пропозиція, яка вимагала дозволу з Брюсселя, мала зачепити вісім маршрутів.
19:17
Спецслужба Німеччини попереджає про ризик диверсій на критичній інфраструктурі
Федеральне відомство з охорони конституції Німеччини закликало німецькі установи до більшої пильності у зв’язку із загрозами шпигунства, незаконного використання безпілотників, а також диверсій на об’єктах критичної інфраструктури.
19:04
МВС Іспанії розповіло, що було в пакунку, який отримало посольство України
Міністерство внутрішніх справ Іспанії підтвердило, що підозрілий конверт, виявлений в українському посольстві в Мадриді в п’ятницю вдень, містив розчавлене око тварини – як і у випадку інших диппредставництв України.
Аналітика короткоЧи врятує євроінтеграція Боснію і Герцеговину від впливу РФ
18:52
ЄС остаточно схвалив граничну ціну на російську нафту
Дипломати Європейського Союзу в п'ятницю остаточно домовилися встановити граничну ціну на російську нафту, яка транспортується морем, на рівні 60 доларів за барель.
18:37
ЄС створив у Києві кіберлабораторію для Збройних сил України
Кіберлабораторія - це тренувальне та дослідницьке середовище, яке складається з кількох віртуальних і фізичних компонентів.
18:35
Сейм Польщі ухвалив резолюцію з нагоди 90-ої річниці Голодомору
Сейм (нижня палата парламенту) Польщі в четвер увечері ухвалила резолюцію з нагоди 90-их роковин Голодомору в Україні 1932-33 років, ушанувавши пам'ять жертв трагедії, тих, хто вижив, а також їхні родини.
18:25
Посол України у Ватикані заявив, що його дім вимазали екскрементами
Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш заявив, що до його будинку в Римі в четвер пробралися невідомі, які обмазали вхідні двері, сходи та стіни екскрементами.
18:17
Нова військова місія ЄС для України досягла повної оперативної готовності - Боррель
На даний момент 1100 українських військових вже проходять навчання в рамках місії у різних таборах.
18:14
У Туреччині до весни 2023-го очікують більшої ясності щодо припинення вогню в Україні
Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара очікує побачити "більш чітку картину" щодо припинення вогню у війні в Україні або повернення за стіл переговорів до весни 2023 року.
18:00
У Латвії почали розслідування проти каналу "Дождь" через слова ведучого про "допомогу" військам РФ
Служба державної безпеки Латвії (VDD) у п’ятницю розпочала розслідування у зв'язку із заявами, зробленими в етері телеканалу "Дождь", які викликали підозри у наданні телеканалом допомоги військовослужбовцям російських окупаційних військ.
17:54
У Литві закінчується програма обміну гривень на євро для українців
Загалом станом на 29 листопада за період дії угоди українці обміняли на євро у Литві понад 400 тисяч грн.
17:48
Іспанія передає 4,5 млн євро на енергетичну підтримку України
Міністерка з питань екологічного переходу Іспанії Тереза Рібера на зустрічі з послом України Сергієм Погорельцевим оголосила про перерахування 4,5 мільйона євро до Фонду енергетичної підтримки України, створеному Європейською комісією.
17:39
Росія обурена рішенням Франції підтримати трибунал щодо воєнних злочинів в Україні
У російському відомстві традиційно повторили пропагандистські тези про "злочини націоналістів" і пригадали Парижу "воєнні злочини, скоєні французами в період колоніалізму".
17:37
Міністр оборони Латвії: "Дождь" повинен повернутися в РФ, "процес пішов"
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії російського телеканалу "Дождь", який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.
17:24
Гендиректор МАГАТЕ сподівається на рішення про зону безпеки довкола ЗАЕС до кінця року
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що в переговорах про зону безпеки довкола Запорізької атомної електростанції "досягнуто серйозного прогресу", й відповідна угода може бути досягнута до кінця року.
17:11
Францію накриває потрійна епідемія – COVID-19, грипу й бронхіоліту
Національне управління громадського здоров’я Франції попередило, що країні загрожує безпрецедентна "потрійна епідемія" коронавірусу, грипу й бронхіоліту, плин якої передбачити складно.
17:01
Боррель приїхав до українських військових, яких навчають у Польщі в рамках нової місії ЄС
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час поїздки до Польщі приїхав до тренувального табору українських військових, створеного у рамках місії ЄС (EUMAM Ukraine).
16:56
ООН вивчає, чи є атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України воєнним злочином
Комісія з розслідування порушень в Україні, призначена Радою ООН з прав людини, вивчає, чи можна кваліфікувати обстріли Росією української енергетичної інфраструктури як воєнний злочин.
16:49
Глави МЗС країн ОБСЄ не домовилися про спільну декларацію щодо України
Міністри закордонних справ Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) не змогли узгодити спільну декларацію за підсумками їхнього міністерської зустрічі у польському Лодзі.
16:42
Португалія заморозила російських активів на 18 млн євро
Влада Португалії відповідно до санкцій Європейського Союзу проти Росії заморозила близько 18 мільйонів євро активів підсанкційних осіб.
ВідеоБула проти України, тепер - за нас. Що відбулося зі скандальною партією Йоббік
16:31
Лондонський район відмовив Китаю у будівництві нового посольства з міркувань безпеки
Боро Тауер-Гамлетс лондонського району Іст-Енд одноголосно відхилило подання Китаю про будівництво нового приміщення посольства у Великій Британії на тій підставі, що це становить загрозу безпеці місцевих жителів.
16:11
Болгарія оголосила, яку зброю передасть Україні
Міністр економіки та промисловості Болгарії Нікола Стоянов оголосив у п’ятницю, що Київ отримає від Софії "стрілецьку зброю та деякі боєприпаси" у межах військової допомоги.
16:11
Посольство України в Іспанії отримало закривавлений пакунок - МЗС
Посольство України в Мадриді отримало пакунок зі слідами крові схожий на ті, які раніше отримали інші українські дипустанови.
16:03
ЄС виділяє понад 530 млн євро на транскордонне співробітництво з Україною та Молдовою
Програма "Interreg" є одним з ключових інструментів ЄС з підтримки транскордонного співробітництва.
Аналітика короткоЯк активісти змусили нідерландську компанію заплатити за підтримку Росії
15:34
Вучич: ніхто не зможе обійти санкції ЄС проти Росії через Сербію
Президент Сербії Александр Вучич заявив, що ніхто не може обійти санкції Євросоюзу проти Росії через його країну.
15:23
Грузія викликала посла Чехії через заяви про можливий обхід санкцій проти РФ
У МЗС Грузії був викликаний посол Чехії Петр Мікіска - причиною цього стала його заява, поширена в ЗМІ, в якій він говорив, що частина продукції, що надійшла в Грузію з Чехії, в обхід санкцій вивозиться в Росію.
14:55
Банк Ради Європи збільшив капітал для допомоги у зв’язку з війною в Україні
Уряди країн-акціонерів Банку розвитку Ради Європи погодилися збільшити його капітал, оскільки він збільшує кредитування, щоб допомогти членам впоратися з кризою, створеною війною в Україні.
14:49
Орбан заявив, що і надалі виступатиме проти плану ЄС надати Україні 18 млрд євро
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що і надалі не буде підтримувати план Європейського Союзу щодо надання Україні 18 мільярдів євро допомоги наступного року.
14:34
Шольц у розмові з Путіним закликав вивести війська з України для дипломатичного кінця війни
Канцлер Німеччини Олаф Шольц у п'ятницю закликав президента Росії Владіміра Путіна шукати дипломатичне рішення для припинення війни в Україні.
14:18
У Німеччині заявили, що не ведуть переговорів з Україною про розміщення Patriot
Федеральний уряд Німеччини не веде переговорів з Україною про постачання або розміщення в Україні систем ППО Patriot.
14:17
Війна в Україні показала, що безпека Європи занадто залежить від США - прем'єрка Фінляндії
Санна Марін висловилася за підвищення обороноздатності Європи, включно з виробництвом зброї.
13:59
У Латвії на 10 тисяч євро оштрафували телеканал "Дождь"
Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала російський телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро.
13:49
Єврокомісія представила пропозиції щодо криміналізації порушення санкцій ЄС проти РФ
Європейська комісія висунула пропозицію щодо гармонізації кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів ЄС.
13:33
Грецька поліція розслідує підпал біля будинку заступника посла Італії
Поліція Греції розслідує підпал автомобілів на парковці біля будинку заступника посла Італії в Афінах у п'ятницю, що змусило прем'єр-міністра Італії Джорджію Мелоні висловити занепокоєння.
13:18
У Кремлі розповіли про розмову Путіна з канцлером Німеччини
Російський кремль повідомив про телефонну розмову президента РФ Владіміра Путіна з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
13:10
Німеччина планує передати Україні 7 установок Gepard навесні - Spiegel
За інформацією видання Spiegel, це останні моделі із запасів німецької промисловості.
12:54
фотоЕстонія за підтримки Норвегії і Нідерландів подарує Україні третій польовий госпіталь
Для поліпшення медичних можливостей української армії уряди Естонії, Нідерландів та Норвегії погодилися подарувати Україні польовий госпіталь.
12:42
фотоУкраїнське консульство у чеському Брно евакуювали через підозрілий пакунок
Українське консульство в чеському місті Брно на вулиці Барвічовій було евакуйовано сьогодні вранці через підозрілий пакунок.
12:28
Закривавлені пакунки і очі тварин: в МЗС заявили про нові акти залякування українських дипмісій
МЗС України повідомило про продовження цілеспрямованої кампанії терору та залякування українських дипустанов за кордоном.
12:20
У Литві вперше розмістили найбільш потужні французькі винищувачі
Франція приєдналась до місії повітряної поліції НАТО в країнах Балтії, вперше розмістивши у Литві свої найпотужніші винищувачі Rafale.
12:11
ЄС виділить Молдові безповоротні 20 млн євро на відновлення залізниці
Європейський Союз виділить 20 мільйонів євро на відновлення залізничної мережі у Молдові.
11:53
Польща включить дистанційну роботу до Трудового кодексу
Сейм Польщі проголосував за включення дистанційної роботи до Трудового кодексу.
11:39
Кулеба: ми розпочали переговори з Німеччиною щодо розміщення Patriot
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона веде переговори з Німеччиною, а також США щодо розміщення в Україні систем Patriot.
11:28
Путін і Лукашенко домовились про нову зустріч в грудні
Президент держави агресора Владімір Путін і самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко провели телефонну розмову і домовились про нову зустріч в грудні.
11:22
У польському Сеймі провалилось голосування за визнання РФ державою-спонсором тероризму
Польський Сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання РФ державою, яка підтримує тероризм, через внесену правлячою партією поправку, ухвалення якої заблокувала опозиція.
11:07
відеоУ турецькому порту вибухнув нафтовий танкер, почалась пожежа
У Туреччині у п’ятницю вранці з невідомої причини стався вибух на нафтовому танкері в районі порту Самсун.
10:31
Міністр оборони Литви: в українців більше шансів розвинути наступ взимку, ніж в агресора
В українських військових набагато більше шансів розвинути наступ цієї зими, ніж у російського агресора.
10:27
У Фінляндії більшість населення вже не проти вступу в НАТО, не чекаючи Швецію
У Фінляндії сформувалась більшість населення, яка не проти вступу в НАТО окремо від Швеції.
10:12
Пентагон уклав контракт на $430 млн на виробництво додаткових HIMARS
Міноборони США уклало з компанією Lockheed Martin контракт на понад 430 мільйонів доларів на виготовлення додаткових високомобільних реактивних артилерійських систем (HIMARS).
10:05
Органи влади Фінляндії розглядають відмову від Twitter
Фінська влада шукає альтернативний канал інформування громадськості після нещодавнього поглинання Twitter Ілоном Маском і невизначеності щодо майбутнього соціальної мережі.
09:47
Прем'єрка Фінляндії: перемога Росії в Україні зміцнить інших агресорів
Марін виступала в Сіднеї наприкінці першого в історії візиту фінського прем'єр-міністра до Австралії та Нової Зеландії. У своїй промові вона закликала демократичні країни посилити санкції проти Росії.
09:40
Жителі Молдови розділилися щодо здатності нейтрального статусу захистити країну у разі агресії
Серед жителів Молдови нема єдиного переконання у тому, що нейтральний статус здатний захистити їхню країну від іноземної агресії.
09:16
Міністр оборони Німеччини опинилась під вогнем критики через нестачу боєприпасів 
У Німеччині в четвер значно посилився тиск на міністерку оборони Крістіне Ламбрехт після того, як двоє коаліційних партнерів, включаючи міністра фінансів, розкритикували її за невдачі із закупівлею боєприпасів.
09:15
Британська розвідка назвала один з основних чинників, що обмежує потенціал операцій РФ
За даними розвідки Британії, посилена логістичними проблемами нестача боєприпасів є одним з головних чинників, що обмежує потенціал Росії відновити наступальні операції в Україні.
Аналітика короткоЯк "поштовий тероризм" в Іспанії може змінити постачання зброї в Україну
08:49
Міністр оборони Литви: РФ замінила мобілізованими відправлених на війну калінінградських військових
Військова загроза для Литви, що походить від мілітаризованої Калінінградської області, залишається, але зараз вона не така висока, тому що Росія воює з Україною.
08:39
У Єврокомісії застерегли Маска від допуску путінської пропаганди у Twitter
За словами Юрової, необхідно забезпечити, щоби платформа Twitter не стала центром російської пропаганди.
08:18
США розширили список санкцій проти КНДР після ракетних випробувань
Міністерство фінансів США в четвер наклало санкції на трьох північнокорейських чиновників, пов'язаних з національною програмою зброї масового знищення.
08:05
Сербія призначила проросійського політика новим керівником розвідки
Александр Вулін, який у попередньому уряді обіймав посаду міністра внутрішніх справ Сербії, а до цього був міністром оборони, стане директором Агентства безпеки та інформування, розвідувального агентства Сербії.
07:47
Сербія бойкотуватиме саміт ЄС і Західних Балкан у Тирані
Сербія бойкотуватиме саміт Європейського Союзу та Західних Балкан, який відбудеться 6 грудня в Тирані.
07:19
США шукають додаткові NASAMS для України на Близькому Сході - компанія-виробник
США працюють з країнами Близького Сходу над тим, щоб перемістити кілька своїх систем протиповітряної оборони в Україну.