9 червня 2022

Статті
"Нафта в обмін на продовольство" та інші шляхи покарати Росію
Іван Ліщина: "Гроші олігархів напряму не можна пустити на компенсацію втрат України… Я кажу непопулярні речі, але така реальність..."
Колонки
П’ять аргументів на користь розширення: чому ЄС не повинен відмовити Україні
Надання Києву перспективи членства в ЄС стане відповіддю на масовану атаку Путіна на життя, батьківщину та ідентичність українців.
Новини
23:35
"Газпром" і ще десятки російських компаній переїдуть з ЄС до Туреччини – ЗМІ
Росія і Туреччина в останні тижні обговорювали процес переміщення російських підсанкційних компаній з Європи в турецьку юрисдикцію.
23:20
Парламент Португалії вже втретє намагається легалізувати евтаназію
Парламент Португалії у четвер проголосував за легалізацію евтаназії – це вже третя за останній рік спроба ухвалити це рішення, тоді як попередні дві заблокували Конституційний суд і президент країни.
23:04
У Раді ЄС підтримали ідею зробити ухиляння від європейських санкцій злочином
Міністри внутрішніх справ та юстиції держав ЄС на зустрічі в четвер підтримали ініціативу Європейської комісії зробити ухиляння від санкцій, запроваджених Брюсселем, злочином на рівні ЄС.
22:08
У Росії заявили про ризик "прямого військового зіткнення" із Заходом через кібератаки
Директор департаменту міжнародної інформаційної безпеки МЗС Росії Андрєй Крутських заявив, що кібератаки Заходу проти РФ можуть перерости в "пряме військове зіткнення".
ДайджестСмертний вирок британцям у Донецьку, 240 танків з Польщі, нове число біженців у ЄС: новини дня
21:49
Німеччина може судити за воєнні злочини в Україні росіян, але не Путіна – міністр юстиції
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що його країна почала попереднє розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, та може притягти їх до відповідальності.
21:35
Мальту, Швейцарію та Японію обрали до непостійних членів Ради Безпеки ООН
З січня 2023 року і протягом двох наступних років новими п’ятьома непостійними членами Ради Безпеки ООН будуть Еквадор, Мальта, Мозамбік, Швейцарія та Японія.
21:30
У НАТО підтверджують, що запросять Зеленського на саміт у Мадриді
Заступник генсека НАТО Мірча Джоане побічно підтвердив, що президент України Володимир Зеленський запрошений на саміт Альянсу у Мадриді.
21:20
У Варшаві більше не буде центру польсько-російського порозуміння
Сейм Польщі в четвер підтримав ініціативу перетворити Центр польського-російського діалогу та порозуміння у Варшаві на установу, яка працюватиме над порозумінням між поляками та східноєвропейськими народами.
20:55
До 20 тисяч убитих: на Заході назвали нові дані про втрати росіян у війні з Україною
Кількість російських військових, що загинули у війні Росії проти України, становить від 15 до 20 тисяч людей.
20:54
Генсек Ради Європи засудила "смертні вироки" іноземним добровольцям в окупованому Донецьку
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила смертні вироки псевдосуду в окупованому Донецьку щодо добровольців з Британії і Марокко, які воювали за Україну в лавах підрозділів ЗСУ.
20:41
Сербія виділить 3 млн євро на допомогу дітям і біженцям з України
Уряд Сербії на засіданні в четвер ухвалив виділити три мільйони євро для надання гуманітарної допомоги українським дітям і біженцям із України.
20:27
Російські авіакомпанії хочуть сховатись від санкцій у Туреччині – ЗМІ
Деякі авіакомпанії з Росії розглядають можливість переведення свого бізнесу в Туреччину, щоб уникнути санкцій, які забороняють їм лізинг та обслуговування й ремонт літаків.
20:14
Кулеба поговорив про санкції та рух до ЄС з колегами з Чехії та Швеції
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 9 червня провів телефонні розмови з главами МЗС Швеції та Чехії.
20:08
Зеленського запросять на саміт НАТО в Мадриді – ЗМІ
Уряд Іспанії має намір надіслати офіційне запрошення президенту України Володимиру Зеленському для участі в саміті НАТО, який відбудеться в Мадриді 29 і 30 червня.
19:46
фотоБіля берегів Швеції помітили таємничу пляму, яка згодом зникла
У Балтійському морі біля берегів Швеції виявили розлив речовини невідомого походження.
19:43
У Кремлі заявляють, що "недружні країни", які ще отримують газ, платять за вимогами РФ
У Кремлі заявляють, що не планують відмикати постачання газу новим європейським країнам, і ті, хто його продовжують отримувати, працюють згідно з новими вимогами РФ.
19:33
Польща дозволить школярам з України скласти в себе випускні іспити
Міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек оголосив, що учні з України зможуть скласти випускні шкільні іспити на польській території.
19:17
Українці у Швеції отримають можливість обміняти готівкову гривню на крони
Нацбанк України та Банк Швеції 9 червня уклали угоду, яка дасть можливість українцям у Швеції, здійснювати обмін готівкової української гривні на шведські крони.
19:14
У Литві назвали "дивними" переговори про "зерновий коридор" без участі України
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував переговори між Туреччиною і Росією про забезпечення експорту українського зерна Чорним морем, оскільки в них не бере участі Україна.
18:59
МЗС України: так званий "суд" в окупованому Донецьку є нікчемним
Міністерство закордонних справ України заявило, що "суд" над громадянами Великої Британії в окупованому Донецьку є нікчемним і має пропагандистський характер.
18:46
Німеччина надасть Україні до 3,5 млн євро на техніку для ремонту електромережі
Німеччина надасть НЕК "Укренерго" до 3,5 млн євро на закупівлю техніки для ремонту електромереж, а також запропонує кредити.
18:44
Польща використає виручені з продажу Україні зброї кошти для модернізації своєї армії
Кошти, які Польща отримає в межах однієї з найбільших за останні 30 років угод про продаж зброї Україні, будуть використані для модернізації польської армії.
18:28
Глава МЗС Британії засудила "смертні вироки" британцям в окупованому Донецьку
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс засудила "засудження до смертної кари" британців Ейдена Асліна та Шона Піннера в так званому суді в окупованому Донецьку.
18:18
Лондон відреагував на смертний вирок для двох британців у маріонетковому суді РФ в Донецьку
Уряд Великої Британії "глибоко занепокоєний" повідомленнями російських державних ЗМІ про смертний вирок для двох військовополонених британців, винесений так званим судом у Донецьку, та працюватиме над їхнім звільненням.
18:16
ЄС закликав багатий на газ Алжир відновити угоду про співпрацю з Іспанією
Європейська комісія закликала владу Алжиру переглянути своє рішення про розірвання угоди про дружбу та співробітництво з Іспанією, що діяла два десятки років.
18:11
Європарламент закликав не затверджувати "ковідний" план Польщі до виконання умов
Європарламент схвалив резолюцію із закликом до Ради ЄС не затверджувати план відновлення економіки Польщі після пандемії коронавірусу до виконання умов, оскільки немає гарантій, що країна виконає вимоги Брюсселя щодо незалежності судової системи та виконає рішення Суду ЄС.
17:51
Прем’єр Чорногорії готовий приїхати в Київ і покличе з собою інших лідерів Західних Балкан
Прем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським висловив готовність відвідати Київ.
17:50
У Німеччині продовжать строк заявок на компенсації жертвам закону про криміналізацію гомосексуальності
Уряд Німеччини вирішив продовжити крайній термін отримання компенсації для постраждалих від дії закону про криміналізацію гомосексуальності, який діяв до 1969 року.
17:35
Глава МЗС Литви розповів, як патріарха Кирила викреслили із санкційного списку ЄС
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що добиватиметься включення глави Російської православної церкви патріарха Кирила в новий санкційний пакет ЄС.
17:25
Фінляндія змінить законодавство, щоб відгородитись від Росії
Уряд Фінляндії планує внести поправки до прикордонного законодавства, щоб дозволити будівництво загороджень на східному кордоні з Росією.
17:23
Єврокомісія пропонує спростити експорт для фруктів та овочів з Молдови
Єврокомісія запропонувала тимчасово скасувати мита і квоти на імпорт до ЄС семи видів фруктів та овочів з Молдови, щоб підтримати її економіку на тлі наслідків від війни РФ проти України.
17:15
Стефанішина: три країни ЄС – проти надання Україні статусу кандидата на членство
Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що три країни Європейського Союзу виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство.
17:03
Зростання цін не має бути причиною відмови від підтримки України - Джонсон
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що зростання вартості життя у країні не має бути причиною відмови від підтримки України.
17:03
Міністр юстиції Латвії доручив розробити закон про конфіскацію майна РФ і Білорусі в країні
Міністр юстиції Латвії Яніс Борданс доручив відомству розробити закон щодо конфіскації об’єктів нерухомості в країні, які перебувають у власності Росії та Білорусі.
16:55
Конфлікт у Сеймі Литви: опозиція погрожує до вересня бойкотувати засідання
Опозиційні партії Сейму Литви погрожують до вересня не з’являтися на засіданнях через конфлікт, що виник з коаліцією під час чергової спроби висловити недовіру одному з міністрів.
16:48
Болгарія не зняла вето щодо планів Північної Македонії на вступ в ЄС
Болгарський прем'єр-міністр Кирил Петков заявив, що Болгарія висунула умови для скасування вето, яке блокує переговори Північної Македонії про вступ до Європейського Союзу, і працює над тим, щоб Брюссель гарантував виконання цих умов.
16:31
В Єврокомісії пригрозили Угорщині судом через дискримінаційні ціни на пальне для іноземних авто
Європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон у середу закликав Угорщину зупинити дискримінаційне ціноутворення на паливо для автомобілів з іноземними номерними знаками - в іншому разі їй загрожує суд.
16:15
У Європі перебувають 4,8 мільйона українських біженців - ООН
Згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, зараз у європейських країнах перебуває близько 4,8 млн біженців з України. 
Аналітика короткоЯк змусити Росію заплатити за майно і бізнес, втрачені через війну
16:03
Сейм Литви схвалив резолюцію з обіцянкою підтримувати Україну до перемоги
Сейм Литви 9 червня схвалив резолюцію, у який обіцяє підтримку Литви для України до її перемоги та повного відновлення територіальної цілісності.
15:54
Європейський центробанк вперше з 2011 року підвищить відсоткову ставку
Європейський центральний банк оголосив про підвищення відсоткової ставки, щоб зменшити зростання цін у єврозоні, вперше з 2011 року.
15:35
Європарламент закликав змінити процедуру одностайності в ухваленні рішень ЄС щодо санкцій
У четвер Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Європейську раду погодитися розпочати процес перегляду договорів ЄС, у тому числі щоб змінити процедуру ухвалення рішень щодо санкцій.
15:33
Наїзд авто на натовп у Берліні: водій мав проблеми з ментальним здоров’ям
Водій авто, який здійснив наїзд на натовп у Берліні, раніше мав проблеми з ментальним здоров’ям, його мотиви залишаються незрозумілими.
15:15
Лідери фракцій Європарламенту закликали саміт ЄС надати статус кандидата Україні та Молдові
Лідери фракцій Європарламенту виступили із закликом до саміту Євросоюзу надати Україні і Молдові статус кандидата на вступ на червневому саміті ЄС, а щодо Грузії попросили "працювати над таким статусом".
15:00
У Тбілісі на акції проти ЛГБТ під посольством порвали прапор ЄС: троє затриманих
У Тбілісі сталися чергові сутички з поліцією і три затримання під час акції ультранаціоналістів проти ЛГБТ, яку цього разу провели під посольством Литви.
14:52
Україна готова взаємно скасувати мита на товари з ЄС 
Україна готова у відповідь на тимчасову повну лібералізацію торгівлі з боку ЄС скасувати мита на європейські товари.
14:40
В Єврокомісії розповіли, коли буде готовий висновок щодо кандидатства України
В Єврокомісії заявили, що колегія скоріше за все розгляне проєкт висновку щодо заявок на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії 17 червня.
14:40
фотоЄврокомісар "глибоко вражений" після відвідин Ірпеня
Європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич засудив навмисні атаки Росії проти цивільних після відвідин Ірпеня.
14:20
В Молдові прийшли з обшуками до журналіста, підозрюваного у пропаганді війни проти України
У Молдові правоохоронці провели обшуки удома та затримали для допиту редактора порталу Gagauznews Нікалая Костиркіна за підозрою у пропаганді війни.
13:50
ЄС виділить додаткові 205 млн євро на гуманітарну допомогу для України
ЄС оголосив про виділення додаткових 205 млн євро гуманітарної допомоги Україні.
13:45
Європарламент закликав держави ЄС ввести санкції проти Іванішвілі
Європейський парламент затвердив резолюцію із закликом запровадити персональні санкції проти головного грузинського олігарха Бідзіни Іванішвілі.
13:37
фотоВ Іспанії евакуювали понад 3 тисячі людей через лісову пожежу
Пожежа почалася в середу на схилах гори Пухерра і поширилася на площі 2 тисячі гектарів.
13:27
Україна очікує заробити 1,5 млрд євро на експорті електроенергії до ЄС до кінця року 
Україна сподівається отримати 1,5 млрд євро від експорту електроенергії до Європейського Союзу до кінця року та заробити ще більше у майбутньому після того, як отримала право на експорт до ЄС.
13:22
ЄС виділить 20 млн євро на підтримку українських інноваторів
Європейська комісія вирішила виділити 20 мільйонів євро на підтримку української інноваційної спільноти.
13:12
Міністр юстиції Німеччини підтримав використання активів олігархів РФ для відновлення України
Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн виступив за експропріацію майна російських олігархів та використання їх активів для відновлення України. 
13:08
фото"Мешканці пройшли через пекло": посол Британії відвідала Бучу
Мелінда Сіммонс відвідала Бучу, зруйновану російськими військами.
12:57
Столтенберг скасував візити до Німеччини і Румунії через оперізуючий лишай
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг захворів на оперізуючий лишай, відомий також як оперізуючий герпес, тому його візити до Берліна і Бухареста скасували.
12:51
Ердоган невдоволений збільшенням військової присутності США в Греції
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив розчарування з приводу збільшення військової присутності США в Греції після підписання п’ятирічного оборонного пакту між Афінами і Вашингтоном у жовтні 2021 року.
12:45
Справа MH17: захист Пулатова звинуватив прокуратуру Нідерландів
У Нідерландах у четвер, 9 червня, розпочалося чергове судове засідання у справі щодо збитого у небі над Донеччиною рейсу MH17 у липні 2014 року.
12:32
Польща скасовує заборону на перебування в місцевості біля кордону з Білоруссю
У Польщі з 1 липня припиняє дію розпорядження про тимчасову заборону перебування в 183 місцевостях на кордоні з Білоруссю.
12:31
Ненадання Україні статусу кандидата буде перемогою Путіна - ексрадниця глави дипломатії ЄС
Колишня радниця ексглави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні та чинного топ-дипломата Жозепа Борреля Наталі Точчі вважає, що Європейський Союз повинен надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС
12:24
Україна потребує гарантій щодо портів для відвантаження зерна - прем'єр Італії
Глобальні зусилля щодо запобігання продовольчій кризі розпочинаються з українських чорноморських портів, і Києву потрібні гарантії того, що вони не будуть атаковані, щоб відновити відвантаження зерна.
11:28
Ексгенсек НАТО закликав Альянс надати Україні всі засоби для перемоги у війні
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що військовий альянс зобов'язаний допомогти Україні "засобами боротьби", щоб "виграти цю війну".
11:27
Ердоган заявив, що не пустить Швецію і Фінляндію в НАТО, тому що у них в парламентах терористи
Туреччина не дозволить вступити в НАТО країнам Північної Європи, "поки терористи присутні в їхніх парламентах".
10:52
Генсек НАТО несподівано скасував візит до Берліна
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скасував запланований на четвер візит до Берліна.
10:42
США підготували план навчань українських військових використанню РСЗВ
За даними видання, на даному етапі передбачається навчання "взводу українських солдатів" американською стороною.
10:30
В аеропорту Парижа через страйк скасовано чверть рейсів
Близько чверті рейсів, запланованих на ранок четверга в аеропорту Париж-Шарль де Голль, скасовано через страйк співробітників аеропорту, які вимагають підвищення заробітної плати.
Аналітика короткоЧому Словаччина з потужними проросійськими настроями так допомагає Україні
09:57
Грецький суд скасував рішення про арешт США іранської нафти - ЗМІ
Грецький суд у середу скасував попереднє рішення суду, яке дозволяло конфіскацію Сполученими Штатами частини вантажу іранської нафти на танкері біля берегів Греції.
09:35
Британська розвідка помітила активізацію зусиль РФ у просуванні на південь від Ізюма
Британська розвідка стверджує, що за останні 48 годин Росія активізувала зусилля в просуванні на південь від Ізюма.
09:11
Дуда: переговори з Путіним марні, Гітлеру не пропонували зберегти обличчя
Президент Польщі Анджей Дуда не бачить підстав вести переговори з російським лідером Владіміром Путіним і вважає, що західні лідери дарма витрачають час.
08:53
Латвія продовжила до кінця року заходи підтримки українських біженців
Латвійський уряд на позачерговому засіданні у середу ввечері погодив продовження підтримки громадян України, які прибули до Латвії.
08:41
Дуда розповів, скільки танків і бронетехніки Польща передала Україні
Польща відправила Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць бронетехніки у рамках допомоги для боротьби з російським вторгненням.
08:23
Президент Литви застеріг Захід від торгівлі санкціями з Росією
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що якщо почнеться торгівля санкціями з Росією, це підштовхне Кремль до нових форм агресії.
08:14
Президент Польщі: частині німецького бізнесу байдуже, що відбувається з Україною
Анджей Дуда розкритикував німецький бізнес за прагнення продовжувати справи з Росією попри її вторгнення в Україну.
07:44
Міністр охорони здоров'я Німеччини їде в Україну
Міністр охорони здоров'я Німеччини Карл Лаутербах відправляється з візитом в Україну.
07:31
фотоСША відправили чергову партію гаубиць M777 Україні
Сполучені Штати відправили чергову партію причіпних гаубиць M777 в рамках пакету військової допомоги Україні для боротьби з російським вторгненням.
07:12
США ввели нові інвестиційні обмеження щодо РФ
Адміністрація президента США Джо Байдена ввела нові інвестиційні обмеження, які забороняють американцям купувати російські акції та облігації.
00:45
США вже надали Україні $1 млрд прямої підтримки – посол
Сполучені Штати надали Україні один мільярд доларів прямої підтримки для зміцнення економіки, ще 7,5 мільярда доларів будуть надані пізніше.
ВідеоДобрі новини та перепони на шляху України до кандидатства в ЄС