8 червня 2022

Статті
Розворот від РФ: як Словаччина стала одним із головних союзників Києва
До 24 лютого навряд чи хтось наважився би передбачити, що скромна та проросійська Словаччина буде так послідовно та безальтернативно підтримувати Україну.
Агресор з підірваним імунітетом: як суди спрямовують гроші Росії на компенсацію втрат від війни
Україна, відбиваючи російську агресію, одночасно будує одну з найсильніших армій у світі. Треба розбудовувати також юридичну систему...
Новини
23:19
фото100-річній італійці поновили водійські права
100-річна жителька італійського муніципалітету Бреґанце Кандіда Удерцо успішно склала тест на поновлення водійських прав і стала принаймні третьою людиною в Італії, яка зробила це по досягненні сторіччя.
23:03
У Боснії та Герцеговині розблокували проведення виборів, яке затримували прохорватські урядовці
Високий представник міжнародної спільноти в Боснії і Герцеговині Крістіан Шмідт ухвалив рішення про забезпечення фінансування виборів до Палати народів Федерації БіГ, які відбудуться 2 жовтня.
22:44
Німці підтримують продовження експлуатації чинних АЕС, але проти будівництва нових – опитування
50% громадян Німеччини вважають доцільним продовження терміну експлуатації діючих атомних електростанцій на тлі зростання цін на енергоресурси.
22:22
Президент Фінляндії стверджує, що Ердоган запевняв його в підтримці вступу до НАТО
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо стверджує, що турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган запевнив його в підтримці вступу країни до НАТО до подання заявки на членство.
22:00
У початкових школах Франції з вересня буде 30 хвилин щоденних занять спортом
Президент Франції Емманюель Макрон у середу оголосив, що з нового навчального року в усіх початкових класах запроваджується щоденний 30-хвилинний урок фізичного виховання.
ДайджестЄвропарламент просить для України кандидатство, гаубиці з Норвегії, РФ погрожує Литві: новини дня
21:33
У ЄС розкритикували рішення парламенту Грузії збільшити повноваження правоохоронців
Голова постійного представництва ЄС у Грузії Карл Харцель розкритикував схвалені парламентом країни поправки до кримінально-процесуального кодексу, які розширюють коло випадків, у яких правоохоронці можуть вести негласні слідчі дії.
21:28
Дипломатка Держдепу: відкритий напад РФ на Україну став "11 вересня" для Європи
Помічниця держсекретаря США в питаннях Європи і Євразії Карен Донфрід порівняла наслідки повномасштабного вторгнення РФ до України для Європи з тим, які мали теракти 11 вересня для Сполучених Штатів.
21:17
Понад 100 учнів і вчителів загубилися в Альпах, бо йшли за онлайн-картою
Австрійські рятувальники евакуювали з Альп 99 учнів та їхніх вісьмох учителів, які загубилися в горах, намагаючись орієнтуватися за онлайн-картою.
20:55
виправленоНаїзд авто на натовп у Берліні: постраждали 14 дітей, загинула їхня вчителька
Унаслідок наїзду авто на натовп людей у Берліні в середу вранці постраждали 14 дітей, загиблим виявилася їхня учителька.
20:38
В Іспанії затримали поліцейських, які допомагали з контрабандою кокаїну та гашишу
Жандармерія та поліція Іспанії викрили мережу збуту наркотиків, діяльності якої допомагали іспанські правоохоронці – частину з них затримали.
20:30
Глава МЗС Литви "не здивований" ідеєю в Держдумі РФ відкликати визнання її незалежності
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що після вчинків Росії протягом останніх трьох місяців не здивований ідеєю депутата Держдуми РФ відкликати визнання незалежності Литви.
20:19
Діяльність Арктичної ради буде частково відновлена, але без участі Росії
Вісім членів Арктичної ради, які в березні призупинили участь у ній через агресію Росії проти України, вирішили продовжити втілення проєктів, які не передбачають російської залученості.
20:05
оновленоЄвропарламент закликав ЄС надати Україні статус кандидата на вступ
Європарламент підтримав документ-рекомендацію для керівництва ЄС, у якій закликає, серед іншого, надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС, а також якнайшвидше надавати Україні необхідну зброю.
20:05
Європарламент підтримав заборону на продаж авто на дизелі й бензині з 2035 року
Європейський парламент у середу підтримав запропоновані Єврокомісією зміни до правил контролю за шкідливими викидами, які передбачають повну заборону авто із двигунами внутрішнього згоряння до 2035 року.
19:48
Сейм Польщі підтримав зміни до закону про допомогу українським біженцям
Нижня палата польського парламенту – Сейм – у середу підтримала поправки до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на українській території.
19:25
Колишньому прем'єру Північної Македонії винесли вже п'ятий вирок на батьківщині
Суд у Північній Македоні засудив до шести років ув’язнення колишнього прем’єр-міністра країни Николу Груєвського за зловживання повноваженнями – це вже п’ятий вирок щодо експолітика, який перебуває за кордоном.
19:03
Російським олігархам важко знайти юристів для оскарження санкцій ЄС – ЗМІ
Російські бізнесмени й олігархи, які потрапили в санкційні переліки Європейського Союзу через вторгнення Росії в Україну, відчувають труднощі з пошуком адвокатів для оскарження введених проти них обмежень.
18:47
Нова посол України в Канаді почала роботу
Нова посол України в Канаді Юлія Ковалів вручила вірчі грамоти генерал-губернатору Канади.
18:45
В Іспанії вперше надали громадянство дитині нелегальних мігрантів
Суд в іспанській провінції Ґіпускоа вперше надав громадянство шестирічній дівчинці – дитині мігрантів, що незаконно прибули на територію країни.
18:24
Російський олігарх сподівається призупинити санкції, доки Суд ЄС розглядає його скаргу
Російський мільярдер Алішер Усманов та його дві сестри очікують на проміжне рішення Суду ЄС за своїм оскарженням санкцій, в якому сподіваються отримати призупинення обмежень до остаточного рішення суду. 
18:23
Президент Чехії заявив, що буде ветувати закон про легалізацію одностатевих шлюбів у країні
Президент Чехії Мілош Земан виступив проти легалізації одностатевих шлюбів у країні й заявив, що накладе вето на відповідний законопроєкт у разі його ухвалення.
18:20
У мільйона громадян Молдови є румунське громадянство
У мільйона громадян Молдови є паспорт Румунії, ще 100 тисяч людей очікують на румунське громадянство. 
18:05
Уряд Грузії подав до суду на президентку країни: звинувачує її в узурпації влади
Уряд Грузії у вівторок подав позов до Конституційного суду країни проти президентки Саломі Зурабішвілі, вимагаючи роз’яснити її та свої права та повноваження.
17:57
Болгарські популісти вийшли з правлячої коаліції
Болгарська популістська партія "Є такий народ" оголосила про вихід з чотирипартійної правлячої коаліції, яка прийшла до влади у грудні.
17:56
У Європарламенті готують заклик до лідерів ЄС надати Україні статус кандидата
Лідери Європарламенту готують звернення до керівництва країн-членів ЄС із закликом надати Україні статус кандидата на вступ на червневому саміті ЄС.
17:48
Німеччина поки не надала Україні обіцяну Шольцом зброю – ЗМІ
Попри заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца про збільшення військової допомоги України, вона поки не отримала жодної одиниці німецького озброєння.
17:39
Глава Єврокомісії: Їжа стала частиною російського "арсеналу терору"
Їжа стала частиною "арсеналу терору" Росії, тому необхідно терміново розблокувати українські порти.
17:35
Ірландія долучилася до експерименту з чотириденним робочим тижнем
В Ірландії тисячі працівників розпочали участь у глобальному піврічному проєкті з дослідження ефективності чотириденного робочого тижня.
17:25
У Москві придумали відповідь на перейменування в країнах Заходу вулиць з посольствами РФ
Московська мерія вирішила дати свої ідеологічні назви територіям поруч з посольствами Німеччини й США, наслідуючи "переселення" на вулиці на честь України посольств РФ у низці європейських держав - хоча безпосередньо у ФРН і США, наскільки відомо, таких ідейних перейменувань не було.
17:19
У парламенті Грузії знайшли нову причину, чому Зеленський там не виступатиме
Виступу президента України Володимира Зеленського в парламенті Грузії не передбачається, оскільки Київ відкликав свого посла з Тбілісі.
17:16
Німеччина планує зберегти більше вугільних електростанцій на випадок відключення газу РФ
Уряд Німеччини хоче тимчасово залишити в резерві додаткові вугільні електростанції майже на два роки, щоб запобігти можливій нестачі електроенергії у разі раптового скорочення постачання природного газу з Росії.
17:06
Дуда починає тур країнами ЄС, щоб переконати дати кандидатський статус Україні
Президент Польщі Анджей Дуда в середу розпочав турне країнами Південної Європи, щоб переконати їх підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС для України.
16:56
Президент Чехії не дозволив 127 чехам воювати в Збройних силах України
Президент Чехії Мілош Земан не дав дозвіл 127 чехам воювати в Україні на боці української армії.
16:51
У Білорусі засудили до 6 років в’язниці журналіста білоруського "Радіо Свобода"
Могилівський обласний суд засудив до 6 років позбавлення волі журналіста "Радіо Свобода" Андрія Кузнечика за "керівництво екстремістським угрупуванням".
16:39
Канада оголосила новий пакет санкцій проти нафтогазового сектора РФ
Канада заборонила рекламним агентствам та агентствам зі зв'язків з громадськістю працювати на російські нафтогазові компанії в рамках нової хвилі санкцій, спрямованих на посилення тиску на путінський режим.
16:30
Глава МЗС Молдови їде до Брюсселя - переконувати колег з ЄС щодо статусу кандидата
Міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску поїхав до Брюсселя просувати надання Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС.
16:13
ЄС готується надати Молдові нелетальну військову допомогу
Європейська рада може у липні затвердити надання Молдові військової допомоги - летальна зброя у неї не ввійде.
16:08
Лавров заявляє, що Росія пропустить зерно з України, та заперечує загрозу продовольчої кризи 
Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що РФ готова пропускати судна з зерном із українських портів, перекладаючи провину за блокаду на Україну, а також переконував, що роль українського врожаю у глобальній продовольчій безпеці перебільшена.
ВідеоЩо змінять для України саміти ЄС та НАТО? Кулеба пояснює
15:59
Байден відвідає зустрічі G7 та НАТО наприкінці червня: у фокусі - війна в Україні
Президент США Джо Байден наприкінці червня  планує відправитися до Європи для участі у саміті лідерів "Групи семи" (G7) та саміті НАТО.
15:47
В Держдумі РФ запропонували скасувати визнання незалежності Литви
Депутат від "Єдиной России" Євгеній Федоров вніс до російської Держдуми законопроєкт про скасування визнання незалежності Литви.
15:23
У Литві штрафуватимуть до 300 євро за порушення з вуличними туалетами
Міністерство охорони довкілля Литви створює інформаційну систему контролю за вуличними туалетами, щоб наглядати за дотриманням правил утилізації відходів.
15:20
У Вільнюсі з військового кладовища приберуть пам’ятник радянським воякам
Мерія Вільнюса одностайно прийняла рішення прибрати з військового кладовища гранітну скульптуру, що зображує шістьох радянських солдатів. 
14:59
Німеччина планує зобов'язати вказувати на продуктах умови утримання тварин
Згідно з планами, які представив міністр з питань сільського господарства Німеччини Джем Оздемір, на кожному продукті тваринного походження, який виробляється та продається в країні, незабаром має бути вказано умови утримання тварин.
14:34
Підозрюваний у держзраді Додон заявив про підготовку "приєднання Молдови до Румунії"
Відправлений під домашній арешт та підозрюваний у державній зраді і корупції експрезидент Молдови Ігор Додон заявив, що чинна молдовська влада та "її господарі" ведуть підготовку до приєднання Молдови до Румунії.
14:09
Єврокомісія запустила онлайн-платформу для підтримки українського експорту
Європейська комісія 7 червня офіційно запустила платформу Україна-ЄС для зв’язків з бізнесом - EU-Ukraine business matchmaking platform. 
14:07
ЄС виділить 7,25 млн євро на розслідування воєнних злочинів РФ в Україні
Європейська комісія розпочала новий проєкт у рамках свого Інструменту зовнішньої політики для підтримки можливостей Міжнародного кримінального суду (МКС) із 7,25 мільйонів євро.
Аналітика короткоЯк Україні подолати абсолютний імунітет Росії та відібрати гроші в агресора
13:54
Посол України розкритикував Меркель: Ні натяку на самокритику
Посол України Андрій Мельник різко розкритикував ексканцлерку Німеччини Ангелу Меркель за виправдання її політики щодо Росії після 16-ти років правління.
13:34
Глава МЗС Італії: через блокування Росією портів від голоду можуть загинути мільйони людей
Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо попередив, що російська блокада українських портів перешкоджає експорту пшениці і може призвести до загибелі "мільйонів" людей.
13:32
Президент Хорватії назвав санкції США щодо Боснії "зарозумілим тероризмом"
Президент Хорватії Зоран Міланович назвав нові санкції США проти високопосадовця боснійських хорватів "зарозумілим тероризмом проти законного представника хорватського народу".
13:10
Стефанчук у Європарламенті: якщо Україна не отримає статус кандидата, то меседж отримає Путін
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу у Європарламенті 8 червня закликав надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС, в іншому разі Путін отримає меседж, що може "безкарно йти далі".
13:00
Україна чекає "хіба що дива" від саміту НАТО у Мадриді
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не чекає позитивних для України рішень на саміті НАТО, який відбудеться у Мадриді 28-30 червня.
12:49
Шольц розповів Зеленському про свою телефонну розмову з Путіним
Канцлер Німеччини Олаф Шольц провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.
12:45
Україна представить партнерам виявлені шляхи обходу санкцій проти Росії
Міністерство закордонних справ України наступного тижня передасть партнерам документ щодо виявлених Україною шляхів обходу санкцій проти Росії.
12:41
Кулеба визнав, що із вилучення російських активів на Заході з’явилися проблеми
Низка західних країн мають проблеми з ухваленням рішень про експропріацію арештованих активів держави-агресора.
12:31
Кулеба: Україна не сприймає альтернативи статусу кандидата на вступ в ЄС, ніяких сурогатів
За його словами, Україна відповідає критеріям статусу кандидата, але в Європі все ще є скептики, які намагаються нав'язати альтернативу.
12:30
Глава МЗС Туреччини назвав реалістичним план "зернового коридору" в Чорному морі
Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав реалістичним план ООН зі створення коридору у Чорному морі для поновлення вивозу українського зерна і виступив за подальші переговори з цього питання за участі всіх сторін.
12:28
Люксембург заморозив 4,3 млрд євро російських активів
Люксембург наразі заморозив активи майже на 4,3 мільярда євро у зв'язку з санкціями ЄС у відповідь на вторгнення Росії в Україну. 
12:17
Кулеба: Важкої зброї до України надходить критично мало
Україна вдячна партнерам за надання важкої зброї, але її наразі украй недостатньо.
12:16
У Берліні на місці теракту 2016 року авто врізалось у натовп: є загиблий і поранені
У Берліні 8 червня автомобіль врізався в натовп – одна людина загинула, кілька постраждали.
12:16
"Треба вбити російський експорт": Кулеба розповів про новий санкційний пакет
Міністр наголосив, що Україна наполягає на якнайшвидшому ухваленні сьомого санкційного пакета.
11:53
Посол: РФ вивозить до Туреччини крадене українське зерно за підробними документами
Посол України в Туреччині Василь Боднар розповів, що вкрадене українське зерно Росія завозить автотранспортом у Севастополь, звідти вивозить суднами в російські порти, після чого воно вже йде за підробленими документами як "російське".
11:38
Німеччина посилить військову місію в Литві і виділить бригаду для захисту у разі потреби - ЗМІ
Німеччина зараз очолює багатонаціональний батальйон у Литві, який налічує близько 1000 осіб.
11:22
Прем’єрка Фінляндії заразилась коронавірусом
Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заразилась коронавірусом.
10:34
Мінфін Чехії зацікавився бізнесом підсанкційного херсонського колаборанта Сальдо
Міністерство фінансів Чехії зацікавилося часткою у чеській компанії херсонського колаборанта Володимира Сальдо, призначеного окупаційними силами "головою Херсонської військово-цивільної адміністрації".
Аналітика короткоЧому Ердоган йде на нове вторгнення у Сирію і кому воно вигідне
09:48
Норвегія передала Україні 22 самохідні гаубиці М109, їх вже використовують на передовій
З міркувань безпеки Міноборони Норвегії раніше не коментувало передачу гаубиць.
09:37
Прем’єр Північної Македонії: після нападу на Україну розширення ЄС стало питанням безпеки
Прем’єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевскі вважає, що заблокований процес вступу до ЄС став проблемою безпеки на тлі зростання впливу іноземних гравців у регіоні Західних Балкан.
09:04
Блок Макрона лідирує перед парламентськими виборами у Франції
Блок партій, що орієнтуються на президента Еммануеля Макрона може отримати від 250 до 290 місць у парламенті, але навряд чи зможе забезпечити собі абсолютну більшість.
08:39
США та партнери працюють над постачанням Україні протикорабельних ракет – Білий дім
Сполучені Штати та союзники постачають в Україну протикорабельні ракети для посилення її прибережної оборони..
08:31
Британська розвідка: РФ говоритиме про окупацію Херсона як доказ покращення рівня життя українського народу
Британська розвідка вважає, що Росія швидше за все стверджуватиме про окупацію Херсона як про свідчення покращення управління і рівня життя українського народу.
08:18
США відправляють майже три чверті свого зрідженого газу до Європи
Європа витіснила Азію з позиції найбільшого отримувача зрідженого природного газу зі США, оскільки прагне скоротити свою залежність від постачання з Росії.
07:48
Спікер Сенату Франції анонсував візит в Україну
Голова Сенату підтвердив свою підтримку України у заявці на отримання статусу кандидата в члени Європейського Союзу.
07:29
Бербок перервала закордонне турне через COVID-19, скасовані візити в Грецію і Туреччину
Бербок у середу мала прибути з візитом в Афіни, а у четвер – в Туреччину.
07:14
ЄС визнав результати конституційного референдуму в Казахстані
Згідно з ухваленими поправками, Казахстан переходить від "суперпрезидентської" форми правління до президентської із сильним парламентом.