10 листопада 2022

Статті
Удар по майбутньому: чого досягли західні санкції проти російських банків
Головним результатом дії західних санкцій стала тотальна маргіналізація російської банківської системи на міжнародному рівні.
Що робити з Віктором Орбаном. Розповідаємо про глибину угорської кризи та шляхи виходу з неї
Віктор Орбан з початком війни не лише не розірвав стосунки з другом Путіним, а й намагається додатково з ним зблизитися...
Новини
23:29
У Сенаті Чехії пропонують нагороджувати подружні пари за вірність
Членкиня Сенату Чехії Їтка Чаланкова запропонувала запровадити сенатську нагороду, яку б вручали подружнім парам, що зберігають вірність.
23:10
Зеленський занепокоєний заявами деяких конгресменів США про підтримку України
Президент Володимир Зеленський стурбований нещодавніми "неоднозначними сигналами" від американських законодавців щодо допомоги Києву та сподівається на збереження двопартійної підтримки з боку США.
22:53
Греція скасувала приватизацію стратегічно важливого порту через війну в Україні
Рада директорів Фонду приватизації державного майна Греції (HRADF) ухвалила рішення скасувати продаж мажоритарної частки адміністрації порту Александруполіс, який після повномасштабного вторгнення Росії в Україну став відігравати важливу роль.
22:34
Росія стала на незворотний шлях конфронтації із Заходом – Франція
У новому стратегічному огляді генерального секретаріату національної оборони та безпеки Франції, опублікованому в середу, констатується, що вторгнення Росії в Україну поставило її на незворотний шлях конфронтації з колективним Заходом.
22:14
У Канаді арештували росіянина, звинуваченого в кібератаках на інфраструктуру
У канадській провінції Онтаріо в середу був арештований 33-річний громадянин Росії та Канади Міхаїл Васильєв, якого Сполучені Штати звинувачують у причетності до кібератак на критичну інфраструктуру з використанням вірусу-шифрувальника LockBit.
21:50
Польща передала Україні ще 1570 терміналів Starlink
Польща передала Україні ще 1570 терміналів Starlink – мережу хочуть розгорнути по всій Україні, аби навіть під час блекауту українці мали зв’язок, а також в потягах Укрзалізниці.
ДайджестСпільне військове виробництво з Чехією, Hawk та Avenger в Україні, нацизм Лукашенка: новини дня
21:43
Німеччина розкритикувала Угорщину за відмову підтримати план фінансування України на 18 млрд євро
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в четвер розкритикувала Угорщину за блокування 18 мільярдів євро фінансової допомоги ЄС Україні, заявивши, що Будапешт не повинен "грати в покер".
21:15
Новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн: Пентагон розкрив деталі
Міністерство оборони США в четвер оголосило про виділення з американських запасів військової допомоги Україні на загальну суму до 400 мільйонів доларів.
21:07
Мінфін США вивів з-під санкцій обслуговування платежів російських дипустанов
Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) міністерства фінансів США видало генеральну ліцензію, яка виводить з-під дії санкцій операції, пов’язані з обслуговуванням діяльності російських дипломатичних представництв.
20:47
У Римі обурилися на критику Франції за відмову прийняти судно з врятованими мігрантами
У Римі обурилися на критику французького міністра за те, що Італія не захотіла прийняти судно із 234 врятованими мігрантами.
20:46
Президент Сербії пояснив, які висновки зробив з поразки росіян під Херсоном
Президент Сербії Александар Вучич визнав, що не очікував оголошення Росією відступу з правого берега Дніпра в Херсонській області, але вважає це уроком для своєї країни.
20:27
Данія дозволила оператору "Північного потоку" провести розслідування його підриву
Агентство геоданих Данії дало дозвіл компанії Nord Stream AG, яка є оператором газогону "Північний потік", проводити власні розслідування щодо пошкоджень, які він отримав унаслідок вибухів на дні Балтійського моря.
20:23
фотоВ Іспанії за 260 тисяч євро продають покинуте село
В Іспанії за 260 тисяч євро виставили на продаж покинуте село Сальто де Кастро у пошуках інвестора, який знайде йому застосування. 
20:08
оновленоСША передадуть Україні ракети для ППО Hawk - Білий дім анонсував новий пакет допомоги
Сполучені Штати в четвер оголосять про виділення Україні чергового пакету військової допомоги, анонсував на брифінгу радник американського президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.
19:57
Болгарія розкрила деталі своєї участі у тренувальній місії ЄС для українських військових 
Болгарія приєдналася до тренувальної місії Європейського Союзу для підготовки українських військових. 
19:55
Міністр оборони Британії про відступ Росії з Херсона: побачимо – повіримо
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що до заяв російських військових про відступ із правого берега Дніпра на Херсонщині потрібно ставитися обережно.
19:41
Уряд Естонії схвалив законопроєкт про ліквідацію радянських пам'ятників протягом трьох місяців
Естонський уряд схвалив законопроєкт, який має на меті позбавити Естонію радянської символіки протягом трьох місяців – стверджується, що вона загрожує національній безпеці, оскільки сприяє проросійським наративам.
19:39
Регулятор ЄС рекомендував до схвалення ковід-вакцину від Sanofi
Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало дозволити використання вакцини від коронавірусу, розрозбленої компанією Sanofi Pasteur.
19:25
Сербія запровадить санкції проти РФ тільки "з мечем над головою" – Вучич
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що буде виступати проти приєднання до санкцій Європейського Союзу проти Росії, аж поки "над нашими головами не буде меча".
19:01
Іспанія передає Україні дві додаткові системи ППО Hawk – загалом їх буде шість
Міністерка оборони Іспанії Маргарета Роблес під час зустрічі з українськими військовими, які проходять тренування на іспанській території, оголосила про передання двох додаткових зенітно-ракетних комплексів Hawk на додачу до вже анонсованих чотирьох.
Аналітика короткоЯк працюють західні санкції проти банків РФ
18:42
ЄС збільшив чисельність поліцейської місії в Косово після демаршу сербів
23 жандармів зі складу резервного поліцейського підрозділу місії Європейського Союзу з питань законності та правопорядку в Косово (EULEX) прибули до частково визнаної країни після того, як із місцевих правоохоронних органів пішли сербські представники.
18:37
Міністри оборони трьох країн проти будь-якого тиску на Україну щодо переговорів з РФ
Декілька європейських міністрів оборони заявили, що Україна не повинна відчувати жодного тиску щодо вступу в мирні переговори з Росією.
18:29
Україна та Чехія створюють спільний оборонний кластер
Україна та Чехія засновують спільний оборонний кластер для виробництва військової техніки і боєприпасів, співпраці у сфері ремонту та розробок.
18:21
В урядовій коаліції Фінляндії виникли розбіжності через закон про права саамів
Суперечка щодо прав саамів, які живуть у фінській Арктиці, загострила розбіжності в коаліційному уряді Фінляндії всього за кілька місяців до парламентських виборів.
18:19
Норвегія й Нідерланди передають 250 млн євро в новостворений фонд підтримки України
Міністри оборони Норвегії та Нідерландів у четвер оголосили про внески до новоствореного Міжнародного фонду для України, який очолить Велика Британія.
17:55
фотоЕкоактивісти приклеїли себе до п'єдесталу зі скелетом динозавра у Відні
Двоє активісток групи Letzte Generation ("Останнє покоління") у четвер уранці приклеїли себе до п'єдесталу в залі динозаврів у Віденському музеї природознавства, протестуючи проти "знищення наших засобів до існування".
17:50
У Литві опозиція ініціює вотум недовіри главі МЗС
Литовська опозиція зібрала підписи для вотуму недовіри міністру закордонних справ Габріелюсу Ландсбергісу.
17:39
Туреччина допоможе відновити корпус університету в Києві, що постраждав від ракетних ударів РФ
Турецьке Агентство зі співробітництва й координації (TIKA) підписало угоду з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка про надання міжнародної технічної допомоги – у її межах Анкара допоможе відновити корпус Інституту філології, що зазнав пошкоджень внаслідок ракетних ударів РФ.
17:35
Режим Лукашенка оголосив вітання "Живе Білорусь!" нацистським
У Білорусі доповнили перелік "нацистської символіки та організацій", додавши у нього привітання "Живе Білорусь!".
17:22
Польща запровадила санкції проти помічника Кадирова
Польща внесла до санкційного списку командира чеченського батальйону "Ахмат" і помічника глави Чечні Рамзана Кадирова Апті Алаудінова.
17:12
Шпигунство на користь РФ: у Німеччині вимагають два роки умовного покарання для офіцера запасу
Федеральна прокуратура Німеччини вимагає два роки позбавлення волі умовно для колишнього офіцера запасу Бундесверу за шпигунство на користь Росії.
17:09
США мають дані, що Росія готує випробування торпеди з ядерним зарядом – CNN
Сполучені Штати спостерігали за російськими військово-морськими суднами, які протягос останніх тижнів готувалися до можливого випробування нової торпеди з ядерним зарядом.
16:55
В МЗС України закликали "нейтралізувати" військову співпрацю Росії з Іраном 
У Міністерстві закордонних справ України закликали міжнародну спільноти вжити заходів для того, щоб "нейтралізувати" військову співпрацю Росії та Ірану, оскільки  це загроза для всього світу.
16:36
В ЄС досягли домовленості про невизнання документів, виданих на окупованих територіях України
Чеське головування в Раді ЄС та Європарламент досягли попередньої домовленості щодо рішення про невизнання російських закордонних паспортів, виданих на окупованих територіях в Україні та Грузії.
16:18
У Парижі чверть ліній метро та багато автобусних маршрутів не працюють через страйк
У Парижі 10 листопада не працюють чверть ліній метрополітену і суттєво скорочена кількість транспорту на маршрутах через масштабний страйк працівників.
16:16
Консул України в Мілані просить Ла Скала не відкривати сезон російською оперою "Борис Годунов"
Консул України в Мілані Андрій Картиш звернувся до директора театру Ла Скала Домініка Майєра, мера Мілана Джузеппе Сала та президента Ломбардії Аттіліо Фонтани з проханням переглянути програму театру і не відкривати сезон 7 грудня російською оперою "Борис Годунов", а також утриматись від інших вистав, щоб не потурати "будь-яким пропагандистським елементам".
15:50
Більшість естонців вважають малоймовірною масштабну агресію проти своєї країни
Більшість естонців не вірять, що у найближчі роки їхня країна може зазнати повномасштабної агресії; вважають реальною таку загрозу 23% опитаних.
15:48
Сунак і Зеленський зберігають обережність після заяв РФ про вихід з Херсона
Прем’єр-Британії Ріші Сунак поговорив з президентом України Володимиром Зеленським про заяви РФ про відступ з Херсона і питання підтримки України Британією.
15:28
Франція прийме третину мігрантів з рятувального корабля, який тижнями чекав дозволу причалити 
Франція прийме третину з понад 230 мігрантів, яких підібрав у морі рятувальний корабель Ocean Viking і яким тижнями відмовляли у висадці на європейському узбережжі Середземного моря.
15:22
У Британії держслужбовці планують страйк через зарплати і пенсії
Десятки тисяч британських державних службовців проголосували за проведення страйку з питань оплати праці, пенсійного забезпечення та умов звільнення.
короткоЧому Орбан дружить з Росією і що робити в такій ситуації Україні
14:12
Столтенберг: відступ РФ з Херсона стане ще однією перемогою України
Відхід російських військ з правобережної Херсонщини стане ще однією перемогою України у війні проти РФ.
14:08
Греція оголосила Туреччині демарш через заборону в’їзду регіональному губернатору
Греція в середу оголосила Туреччині демарш на знак протесту проти відмови у в'їзді регіональному губернатору в Ізмір минулої суботи.
13:46
Запрацював новий пункт пропуску "Красноїльськ" на кордоні з Румунією
На українсько-румунському кордоні в межах ділянки Чернівецької області у четвер розпочав діяти автомобільний пункт пропуску "Красноїльськ".
13:46
Єврокомісія представила плани для захисту від кібератак і кращої мобільності військ
Європейська комісія у четвер запропонувала два плани із посилення кібероборони та покращення військової мобільності у ЄС на тлі погіршення умов у сфері безпеки після вторгнення Росії в Україну.
13:42
Франція робить нову спробу закріпити право на аборт у конституції
Депутати проголосували за внесення слів "жодна жінка не може бути позбавлена ​​права на переривання вагітності".
13:22
Німеччина квапить Угорщину з ратифікацією вступу Швеції і Фінляндії в НАТО
Німеччина дала зрозуміти Угорщині, що немає жодної сірої зони, коли мова йде про ратифікацію вступу Швеції та Фінляндії до НАТО.
13:05
США відмовили Україні у сучасних безпілотниках, щоб уникнути ескалації з РФ - ЗМІ
Адміністрація Байдена не надасть Україні сучасні безпілотники, незважаючи на прохання Києва та двопартійної групи членів Конгресу.
12:45
Польща виставить РФ рахунок за несплачену оренду ділянки під базу відпочинку під Варшавою
Польська служба з охорони лісів проводять інвентаризацію майна в Скуб'янці на Зеґжинській затоці біля Варшави, яке донедавна займало посольство Російської Федерації.
12:40
Європарламент підтримав приєднання Хорватії до Шенгенської зони
Європейський парламент у четвер проголосував за рішення, яким визнав готовність Хорватії приєднатись до Шенгенської зони.
12:27
Європарламент схвалив угоду про спрощення автоперевезень між Україною та ЄС
Дві нові угоди про автомобільний транспорт є частиною відповіді ЄС на збої в транспортних секторах України та Молдови, спричинені вторгненням Росії в Україну.
12:20
МЗС Росії звинуватило Латвію у глорифікації нацизму та викликало посла
Посла Латвії викликали в міністерство закордонних справ Росії, щоб заявити йому протест через демонтаж радянських пам'яток.
11:59
Британія заморозила російських активів на 18 млрд фунтів стерлінгів 
Британський уряд заморозив активи, які належать російським олігархам, іншим фізичним та юридичним особам, що перебувають під санкціями за вторгнення РФ в Україну, на загальну суму 18 мільярдів фунтів стерлінгів (20,5 мільярда доларів).
11:56
Інфляція в Норвегії досягла нового максимуму за три десятиліття
Загальна інфляція підскочила до 7,5% у жовтні, що вище середнього прогнозу в 7,1% в опитуванні аналітиків Bloomberg і прогнозу центрального банку в 5,8%.
11:34
США продадуть Литві системи HIMARS за $495 млн
Державний департамент Сполучених Штатів дозволив продати Литві ракетно-артилерійські системи HIMARS на суму $495 мільйонів.
11:23
Італія поки не розглядає новий пакет військової допомоги Україні - міністр
Італія не виключає нових кроків для надання подальшої військової підтримки Україні, але наразі не розглядає формування нового пакету військової допомоги.
10:57
Ердоган назвав важливим кроком заяву Кремля про відведення військ із Херсона
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара продовжує свої дипломатичні зусилля за посередництвом між воюючими Україною та Росією.
10:47
Австрія надасть на підтримку України ще 10 млн євро
Таким чином Австрія виявляє солідарність з народом України та робить свій внесок у стабільність в Європі.
10:44
Вірменія пропонує демілітаризовану зону навколо Карабаху і на вірмено-азербайджанському кордоні
Вірменія запропонувала Азербайджану створити створити демілітаризовану зону навколо Карабаху та на вірмено-азербайджанській прикордонній лінії.
10:29
Іран оголосив про створення першої гіперзвукової балістичної ракети
Гіперзвукова зброя може рухатися зі швидкістю, яка в п'ять разів перевищує швидкість звуку.
10:07
Мир в Україні можливий тільки після виведення російських військ - Санду
Президентка Молдови Мая Санду переконана, що відновлення повноцінного миру у російсько-українській війні можливе тільки після повного виведення російських військ з України.
09:58
ЄС надасть Молдові 200 млн євро для подолання енергетичної кризи
Європейська комісія підготувала новий пакет допомоги для Молдови, щоб впоратися з енергетичної кризою взимку.
09:49
Посли G7 нагадали про важливість реформи процедури відбору до КСУ
Посли країн "Групи семи" (G7) наголосили, що судова реформа, включно з новою процедурою відбору до Конституційного суду України, залишається ключовим пріоритетом і має бути узгоджена з рекомендаціями Венеціанської комісії.
09:23
Берлін розширює притулок для біженців у старому аеропорту, щоб прихистити українців
Берлін розширює тимчасовий притулок для біженців у колишньому аеропорту, щоб розмістити 3600 українських біженців, які рятуються від російських атак на критичну інфраструктуру напередодні зими.
09:14
Румунія отримає $3 млрд від США для будівництва двох ядерних реакторів
Сполучені Штати нададуть Румунії фінансування на суму понад $3 мільярди для будівництва двох нових ядерних реакторів, яке, як очікується, розпочнеться на початку наступного року.
Аналітика короткоЧи посилили проміжні вибори у США шанси Трампа на переобрання
08:58
Розвідка Британії оцінила заяви РФ про відхід з Херсона
Розвідка Британії вважає, що відхід російських сил з правобережної Херсонщини здійснюватиметься протягом кількох днів із оборонними позиціями та прикриттям відхідних сил артилерійським вогнем.
08:49
ЄС заборонив зустрічі з британськими чиновниками, якщо тільки вони не стосуються України - ЗМІ
Офіційним особам ЄС було наказано не проводити зустрічі з колегами з Великої Британії, якщо вони не пов’язані безпосередньо з війною в Україні або не є "юридично обов’язковими".
08:29
Втрати РФ у війні перевищили 100 тисяч вбитими і пораненими, України, ймовірно, теж - генерал США
Російські військові зазнали понад 100 тисяч втрат убитими та пораненими військовими в Україні, і українські сили, ймовірно, зазнали такого ж рівня втрат у війні, що триває дев'ятий місяць.
08:26
Парламент Німеччини закликає не виплачувати Угорщині 7,5 млрд від ЄС без виконання умов
Німецькі законодавці наполягають на жорсткій лінії щодо Угорщини через проблеми з верховенством права
07:59
Трампа переконують поки не оголошувати про участь у виборах - WP
Деякі давні союзники експрезидента США Дональда Трампа закликають його відкласти заяву про висунення своєї кандидатури на виборах 2024 року після того, як республіканці не здобули переконливої перемоги на проміжних виборах 8 листопада.
07:54
Байден: допомога Україні триватиме безперебійно навіть за республіканської більшості
Президент США Джо Байден розраховує, що після проміжних виборів за будь-якого результату допомога Україні триватиме безперебійно.
07:33
Путін не поїде на саміт G20 особисто, замість нього буде Лавров - посольство РФ
Президент Росії Владімір Путін не відвідає особисто саміт лідерів країн Групи 20 на Балі наступного тижня.
07:19
Іспанія готуватиме українських снайперів на своїй військовій базі
Угоду про співпрацю між Міноборони Іспанії та урядом Україну було підписано в понеділок.