12 жовтня 2022

Статті
"Ми входимо в ідеальний шторм": Виступ топ-дипломата ЄС про нову світову реальність
"Зміна клімату плюс війна створюють гуманітарну кризу таких масштабів, про які ми в Європі навіть не здогадуємось..."
Колонки
Інша Білорусь: якою має стати політика Києва та з ким варто вести діалог
Україна більше не може підтримувати дипломатичні відносини з режимом Лукашенка. Проте виникає інша проблема: з ким із білоруської опозиції можна вести діалог?
Новини
23:15
Генасамблея ООН переважною більшістю засудила "референдуми" РФ у окупованій Україні
Генеральна Асамблея ООН на засіданні в середу ухвалила резолюцію із засудженням незаконних "референдумів", які Росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.
23:11
Чехія до 2025 року витратить 61 млн євро на відбудову України
Міністерства закордонних справ та промисловості й торгівлі Чехії в середу представили програму допомоги Україні на 2023-2025 роки, яка передбачає щорічне виділення 500 мільйонів чеських крон (20,3 мільйона євро).
22:52
Макрон пообіцяв Україні шість Caesar та зенітні ракети
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україна в найближчі тижні отримає чергову партію французької військової допомоги.
22:38
У Єврокомісії порадили Угорщині "вчитися на минулих помилках" через візит Сійярто в Москву
Європейська коміссар з питань енергетики Кадрі Сімсон у середу прокоментувала візит міністра закордонних справ Угорщини Петра Сійярто в Москву для переговорів із енергетичних питань.
22:16
Кулеба подякував главі МЗС Нідерландів за зміцнення української ППО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу поговорив телефоном із нідерландським колегою Вопке Хустрою, зокрема про ракетні удари Росії по території України.
21:55
НАТО не бачить ознак того, що Білорусь готується до вторгнення в Україну
У Північнотлантичному Альянсі наразі не бачать ознак того, що Білорусь має намір брати активну участь в агресивній війні Росії проти України.
ДайджестНАТО відповість силою на ядерний удар, ППО для України, Боснію запросили до ЄС: новини дня
21:44
Посол Британії приєдналася до українців, які заощаджують енергію у пікові години
Посол Британії Мелінда Сіммонс розповіла, що увечері 12 жовтня працювала з ліхтариком, щоб приєднатись до українців, які заощаджують і допомагають енергетикам збалансувати систему.
21:37
Компанія зі США постачала обладнання виробнику російських ППО – Reuters
Американська компанія Extreme Networks попри санкції постачала комп’ютерне мережеве обладнання підприємству ММЗ "Авангард", яке виготовляє ракети для однієї з найсучасніших російських систем протиповітряної оборони С-400.
21:23
У фінському Турку парковку перед консульством РФ розфарбували у кольори прапора України
У фінському Турку одне з паркомісць перед консульством Росії розмалювали у кольори українського прапора.
20:59
ЄС вважає, що санкції вичерпують військовий бюджет РФ, а їй допомагають Туреччина й КНР – ЗМІ
Згідно із внутрішнім звітом Європейської комісії, переданим державам-членам у понеділок, санкції ЄС "підтоплюють" здатність Росії фінансувати війну проти України, але Китай і Туреччина допомагають їй обходити запроваджені Заходом обмеження.
20:49
У Пентагоні натякнули, які рішення щодо ППО обговорювалися на шостому "Рамштайні"
Міністр оборони США Ллойд Остін та топ-командувач армії США Марк Міллі зазначили, що союзники обговорювали способи якнайшвидше посилити протиповітряну оборону України та створити багаторівневу систему захисту від загроз з повітря. 
20:35
У Фінляндії майже розкупили таблетки йоду після рекомендацій влади
У багатьох аптеках Фінляндії в середу закінчилися таблетки йоду – це сталося на наступний день після того, як міністерство охорони здоров'я країни рекомендувало придбати препарат на випадок радіаційної надзвичайної ситуації.
20:08
Угорщину повернули під моніторинг ПАРЄ
Парламентська асамблея Ради Європи в середу ухвалила резолюцію про запровадження моніторингової процедури щодо Угорщини у зв’язку з погіршенням ситуації з правами людини та демократією.
19:54
фотоСійярто вдруге з 24 лютого приїхав до Москви
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в середу приїхав до Москви вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.
19:41
Латвія до 2025 року хоче придбати у США шість HIMARS
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс анонсував плани придбати у Сполучених Штатів до шести нових ракетно-артилерійських установок HIMARS, а в майбутньому їхню кількість може бути збільшено.
19:37
Прем’єрка Молдови їздила до Баку - домовлятися про газ
Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця здійснила візит до Азербайджану, однією з цілей поїздки було обговорення закупівлі 300 млн кубометрів газу.
19:23
фотоГендиректор МАГАТЕ повертається до Києва говорити про ситуацію на ЗАЕС
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі в середу повідомив, що повертається до Києва для продовження переговорів щодо Запорізької атомної електростанції.
19:09
Кулеба обговорив з главою МЗС Іспанії наступний пакет військової допомоги Україні
Міністри закордонних справ України та Іспанії Дмитро Кулеба й Хосе Мануель Альбарес у середу провели телефонну розмову, в якій обговорили останні ракетні удари Росії по українських цивільних об’єктах.
18:57
У Зеленського назвали історичним черговий "Рамштайн": натякають на домовленості про ППО
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав "історичною" чергову зустріч формату "Рамштайн", натякнувши, що є рішення для посилення протиповітряної оборони України.
18:56
оновлено 21:43НАТО готується до "фізичної відповіді" у разі ядерного удару РФ – ЗМІ
Ядерний удар Росії змінить хід повномасштабної війни проти України та, найбільш імовірно, викличе "фізичну відповідь" союзників Києва і – потенційно – Північноатлантичного Альянсу.
18:37
Міністр оборони Британії: після невдач в Україні Росія більше не є наддержавою
На думку міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса, в президента Росії Владіміра Путіна починає з’являтися розуміння, що РФ більше не є наддержавою через низку невдач російської армії в Україні.
18:24
ЄС не зупинить переговори про вступ Сербії через її дружбу з РФ, але наслідки будуть
Єврокомісія та держави Європейського союзу стурбовані тим, що Сербія не приєднується до спільних рішень ЄС стосовно Росії, і наголошують про те, що це – умова приєднання до ЄС.
18:13
Чехія з 25 жовтня забороняє в’їзд росіянам за туристичними й студентськими візами
Уряд Чехії в середу ухвалив рішення про посилення візових обмежень для російських громадян,  також підтримку навчання білоруських та українських студентів у чеських вишах.
18:08
Путін пропонує Європі газ через вцілілу гілку ПП2 або новим маршрутом через Туреччину
Президент РФ Владімір Путін знову заявив, що Росія могла би постачати Європі газ через вцілілу гілку "Північного потоку-2", який перебуває під санкціями, або альтернативним маршрутом через Туреччину. 
18:03
Азербайджан заявив, що машину його посольства у США обстріляли
Міністерство закордонних справ Азербайджану заявило, що в ніч проти вівторка автомобіль, який належить азербайджанському посольству в США, було обстріляно невідомими.
17:48
доповненоПосли ЄС погодили створення тренувальної місії для українських військових - ЗМІ
Посли Євросоюзу погодили заснування тренувальної місії для українських військових, про що раніше досягли політичної згоди на неформальній зустрічі лідерів. 
17:41
У Латвії відхилили скарги найбільшої проросійської партії на результати виборів
Кандидати в депутати латвійського Сейму від найбільшої проросійської партії "Злагода" Регіна Лочмеле, Георгій Яковлєв та Гундарс Удріс не змогли оскаржити результати виборів у центральній виборчій комісії Латвії.
17:23
Швейцарія розширила санкції проти Росії відповідно до рішення ЄС
Федеральна рада Швейцарії оголосила про приєднання до останніх санкцій Європейського Союзу проти 30 фізичних і семи юридичних осіб Росії у зв’язку із псевдореферендумами на тимчасово окупованих територіях України.
17:05
Болгарія заборонила в'їжджати росіянам із диппаспортами без віз
Уряд Болгарії в середу вирішила частково призупинити дію угоди з Росією про взаємні поїздки громадян.
17:03
Швеція: кандидату у прем’єри дали ще два дні на переговори про коаліцію та уряд
Лідеру шведської Поміркованої партії Ульфу Крістерссону дали ще два дні для завершення перемовин про уряд з правими партіями.
16:51
Канада оголосила про пакет допомоги Україні на $47 млн: туди входять зимовий одяг і снаряди
Міністерка оборони Канади Аніта Ананд у середу оголосила про виділення нового пакету військової допомоги Україні в розмірі 47 мільйонів доларів, до якого входитиме зимова форма для українських військовослужбовців.
16:50
Туреччина продовжує віддалятися від ЄС, переговори про вступ у глухому куті - звіт ЄК
У документі вказується, що Туреччина залишається ключовим партнером для ЄС та країною-кандидатом на вступ
16:42
В уряд Польщі призначили нового міністра
У Раду міністрів Польщі призначили новим міністром Марека Кучинського, який також очолить канцелярію прем’єр-міністра.
16:37
Нідерланди передадуть Україні зенітних ракет на 15 млн євро
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у середу оголосила про передання Україні додаткових зенітних ракет вартістю 15 мільйонів євро для посилення захисту неба.
16:27
Грузія заперечує причетність до вибуху на Кримському мосту
Міністр внутрішніх справ Грузії Александр Дарахвелідзе в середу спростував твердження Росії про нібито причетність грузинських громадян до вибуху на Кримському мосту минулого тижня.
16:18
Німеччина передасть Україні додаткові PzH2000 і MARS II
Німеччина в середу анонсувала постачання додаткових самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 та реактивних систем залпового вогню MARS II в Україну.
16:07
фотоУ Консультативній місії ЄС показали наслідки ракетного удару для свого офісу в Києві
У Консультативній місії ЄС показали, як виглядає їхній офіс у Києві після влучання ракети поруч з так званим "мостом Кличка", зовсім поруч з будівлею. 
15:50
ЄС очікує від Сербії приєднання до санкцій проти Росії
Європейський Союз очікує від Сербії як країни-кандидата єдності з позицією ЄС у зовнішній політиці, у тому числі у санкціях проти Росії за її війну проти України.
15:38
Єврокомісія у 2023 році відзвітує про виконання Україною завдань для вступу до ЄС
Крім того, до кінця 2022 року Єврокомісія представить свої оцінки щодо спроможності трьох країн взяти на себе зобов'язання, пов'язані з членством в ЄС.
15:24
Єврокомісія рекомендувала надати Боснії статус кандидата на вступ в ЄС
Європейська комісія рекомендувала надати Боснії і Герцеговині статус кандидата на вступ в ЄС з умовами.
15:07
ЄС хоче відтермінувати дедлайн для антикорупційних реформ Угорщини, від яких залежить отримання коштів
Брюссель відтермінував крайній термін, до якого Угорщина має реалізувати антикорупційні реформи задля отримання європейських коштів, до 19 грудня.
14:40
Глава Пентагону: українські війська змінили динаміку цієї війни 
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що українські війська за підтримки наданого Заходом озброєння змінили динаміку війни. 
14:24
Глава Естонської православної церкви, що міг втратити посвідку на проживання, засудив війну РФ
Глава Естонської православної церкви Московського патріархату митрополит Євгеній засудив війну РФ проти України після того, як в уряді не виключили анулювання його дозволу на проживання у разі ухилення від чіткої позиції з цього питання.
коротко"Наше процвітання базувалося на Китаї та Росії". Стислий виклад промови глави дипломатії ЄС
14:14
Путін заявив, що вибухи на "Північних потоках" вигідні США, Польщі та Україні
Президент РФ Владімір Путін заявив, що США, Україна та Польща є головними бенефіціарами диверсій на "Північних потоках".
13:56
відеоРезніков зустрівся з Остіном перед засіданням формату "Рамштайн"
Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся з главою Пентагону Ллойдом Остіном у Брюсселі, де у середу збирається зустріч у форматі "Рамштайн".
13:22
ЄС готує рішення про неприйняття закордонних паспортів, виданих на окупованих територіях України
Посли ЄС у середу погодили мандат на переговори з Європарламентом щодо рішення про неприйняття російських проїзних документів, виданих на тимчасово окупованих територіях України та Грузії.
12:59
Президенту Литви закидають сексизм через порівняння німецької армії з дівчатами
Висловлювання президента Литви Гітанаса Науседи, який порівняв німецьку армію з дівчатами, викликали бурхливу дискусію у балтійській державі.
12:57
Фінляндія отримає допомогу НАТО в разі прямої загрози - глава МЗС
За його словами, підрив газопроводів показав, що війна може поширюватися на міжнародні морські простори.
12:23
Столтенберг: посилення протиповітряної оборони України буде топ-пріоритетом НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у середу закликав держави Альянсу надати Україні більше систем протиповітряної оборони для захисту міст від ракетних обстрілів Росії.
12:17
Генсек НАТО: режим Лукашенка має припинити співучасть у війни проти України
Генеральний секретар НАТО закликав самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка припинити підтримку Росії у війні проти України.
12:00
Євродепутати: є шлях, як Україні перемогти Росію
Попри скептицизм Заходу, Україна може перемогти Росію в її агресивній війні, вважають депутати Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель, Нікола Бер та Міхаель Галер.
11:51
НАТО проведе щорічні навчання з ядерного стримування на тлі погроз Путіна
У щорічних навчаннях "Steadfast Noon" візьмуть участь 14 країн-членів НАТО і літаки, здатні нести ядерні заряди, але без застосування боєзарядів з ядерними зарядами.
11:22
Глави МЗС Вірменії, Азербайджану і Росії проведуть зустріч в Астані
У столиці Казахстану з ініціативи російської сторони 14 жовтня планується проведення тристоронньої зустрічі міністрів закордонних справ Вірменії, Азербайджану та Росії.
10:54
У Польщі не вважають диверсією витік на нафтопроводі "Дружба" 
Немає підстав вважати, що витік на польській ділянці нафтопроводу "Дружба" стався в результаті диверсії.
10:46
ЄС не вірив попередженням США щодо вторгнення Росії - Боррель
Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель визнав недоліки в політиці безпеки блоку, розповівши що Брюссель не повірив попередженням Сполучених Штатів про те, що Росія нападе на Україну.
10:30
Чехія візьме критичну інфраструктуру під посилену охорону
Міноборони Чехії готує зміни, які дозволять ефективніше захищати критичну інфраструктуру в країні.
ВідеоІдея "анексії Калінінграда" починає фінансувати ЗСУ. Пояснюємо деталі!
09:59
Посол Литви в Україні: іноземні посольства не мають наміру залишати Київ
За словами дипломата, у понеділок російські ЗМІ намагалися запустити "качку", що посольства іноземних держав евакуюються з Києва.
09:48
фотоПольща виявила витік на нафтопроводі "Дружба"
Польський оператор нафтопроводу "Дружба" PERN повідомив у середу вранці про витік на трубопроводі з невідомих причин.
09:23
Орбан: З Меркель у нас не було б війни
Війни Росії проти України не було б, якби колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель досі була на посаді.
09:01
Єврокомісія рекомендуватиме надати Боснії статус кандидата на вступ в ЄС - ЗМІ
Європейська комісія має намір рекомендувати главам держав і урядів ЄС якомога швидше оголосити Боснію-Герцеговину кандидатом у члени ЄС.
08:47
ЄС залучив 2 млрд євро для макрофінансової допомоги Україні
Європейська комісія 11 жовтня розмістила облігації, кошти від яких на суму 2 млрд євро буде використано для надання Україні макрофінансової допомоги.
08:22
Україна отримала 4 комплекси HIMARS і німецьку систему ППО IRIS-T - Резніков
Постачання наступних трьох систем IRIS-T планується наступного року.
08:06
Росія використовує іранські безпілотники принаймні з серпня - британська розвідка
Зазначається, що ці БПЛА повільні і літають на невеликій висоті, що робить поодинокі безпілотники легкою мішенню для звичайних засобів ППО.
07:52
У Держдепі відповіли Лаврову щодо переговорів: не говоритимемо без України
Сполучені Штати вважають "позерством" заяви глави МЗС РФ Сергєя Лаврова про те, що Москва готова до переговорів із Заходом.
07:23
Байден: не думаю, що Путін використає ядерну зброю в Україні
Він зазначив, що навіть погрози Путіна мають дестабілізуючий ефект, і попередив про потенційні помилки в судженнях, які можуть послідувати.
07:11
Путін скоїв воєнні злочини, не бачу причини з ним зустрічатися - Байден
Президент США Джо Байден не бачить вагомої причини для зустрічі з російським президентом Владіміром Путіним на саміті G20 в Індонезії.